OČR s deťmi a odmietnutie nástupu do práce
Ahojte, idem si k Vám po radu. Som momentálne kvôli koronavírusu na OČR s tromi maloletými deťmi. Manžel pracuje a musí pracovať. Môj zamestnávateľ mi pred dvoma týždňami telefonicky nariadil dovolenku prvých 10 dní od 1.6. Dovtedy sme sa dohodli, že určite budem na OČR - jednoducho nemám kam dať deti. Dnes mi volal, že sa mám pripraviť a prísť do práce prvý májový týždeň, lebo kolegyňa bude v nútenej karanténe kvôli návšteve z Čiech - príde jej syn aj s rodinou. Lenže ja nemám kde nechať deti a na druhej strane sa aj bojím ísť do práce (denný kontakt so šoférmi z rôznych krajín). Bojím sa, že keby som išla ohrozím svoje zdravie a v konečnom dôsledku aj zdravie svojich detí. Aké mám možnosti? Môžem mu odmietnuť tento nástup? Mám zmluvu na dobu určitú do 31.8., nie som v skúšobnej dobe, čiže ak to odmietnem asi môžem rátať s vyhadzovom...
Ja som ako 13 ročná opatrovala 3 ročnu sestru cele letne prazdniny a potom každy rok....a to sme nemali ani pevnu linku doma - zvladli sme ☺
@elian kedysi však bola iná doba a tak aj deti boli by som tak povediac samostatnejšie. čo sa týka toho vyhadzovu, tak si myslím, no ťažko povedať, či to bude chcieť šéf nejak skúsnuť
@elian keby som mala starsieho syna,tiez.necham.
8r.tazko nechat s 5r.cely den.
@veronnica080 na zamyslenie je, prečo boli samostatnejšie...
Ja si pamätám, že som bola tiež od 9-10 rokov sama doma a keď isla mama domov, tak som hneď upratovala, robila všetko. Lebo keby prišla a doma by bola nejaká neplecha, tak mám riadny problém. A veru všelijako bolo, aj som sa zabuchla v zime vonku a ešte som dostala, že čo som vymyslala, že teraz budem chorá 😂😂😂
@hettinka no....moj 8r.bol uz doma sam...parkrat. a teraz ma mnohe ukamenuju.
Ale s mladsim bratom,to nie....to je trosku.nieco ine. Nemoze,male dieta strazit este mensie.
@terezka1947 ono aj záleží od dieťaťa. Mna odviezli do pôrodnice s mladším a 5,5 ročná bola doma pár hodín denne sama. Stará mama síce bola v dome, ale v práci a nemohla ju mať nonstop v obchode, takže ju kontrolovala každe 1,5-2 hodiny, či je OK ... ale dcera sa hrala a fakt nikdy nič nevyvádzala, neexperimentovala. Ona si kreslila, pustila telku, ked jej bolo dlho, išla za mamou do obchodu a bola v pohode. Syna by som v tom veku doma nechať nemohla ani pol hodiny, ten hned po posteli skákal a somariny robil. Pritom bol ako dieťa kľudnejší, no na druhej strane nezodpovedný.
Ked som ich nechala spolu, tak mladší staršiu super poslúcha, ona mu robí program a on si to váži, že sa mu sestra venuje. Pár rokov takto fungujeme na dovolenkách, že deti majú svoju izbu a my svoju a môžem sa na staršiu spoľahnúť, že na neho dozrie, aj na to, že si uprace a umyje zuby 😀 Aj teraz, ked už sú velkí.
@hettinka ale stale je to jedno dieta.
Dve male deti byt spolu nemozu.
A opskujem....moj 8syn je mozno.samoststnejsu ako mnohi 15r. Zohreje si jedlo...aj sa nebojoi,je velmi rozumny.no mladsi ho nepocuva-co je pochopitelne. A ja nemam nikoho,kto by ich kszde dve hodiny kontroloval. Takze tazko mozu byt sami.
Toto uz nie je o ich samostatnosti,ale o zdravom rozume rodica.
@terezka1947 ved vravím, záleží aj od povahy detí a ako spolu vychádzajú.
Moja staršia je taká "druhá mama", ona niekedy vie mladšieho lepšie usmerniť, ako ja. respektíve, od nej to vezme pozitívne ako dobrú radu a odo mňa negatívne, že mu rozkazujem.
Inak, čo som písala v tých 5,5 rokoch to bol extrém - ja v porodnici, muž na týždňovke (musel ísť), otec tiež v robote, mama v robote od 9:00 do 17:00. Boli jarné prázdniny, škôlku od utorka zatvorili vraj pre nezáujem rodičov. Ja som myslela, že ju dajú do škôlky a bude v pohode, s tým vedomím išiel aj muž do roboty ... no náročné, doteraz obdivujem, že to tak dobre zvládli.
@hettinka nechat 8r.dieta opatrovat 5r dieta je na paragraf...keby uz zdravy rozum nefungoval.
@hettinka no,nic nenamudrujeme...aj tomak to vsetko este bude inak. Take pekny vecer....
@terezka1947 však ale ti nikto nekáže nechať 8 a 5 ročných samých ... matka s deťmi do 10 rokov môže mať OČR a ak to zamestnávateľ nechce akceptovať, tak treba rátať s tým, že bude robiť potom obštrukcie. A kolegovia budu ofučaní, že mamička sedela doma a oni ťahali ... ľudia sú dnes takí... a ešte v tejto stresujúcej dobe
Autorka má deti 13,10 a 5, takže to je zasa o inom, 13-ročný už je velkáč.
@terezka1947
@lienka116 ja som bola na dve deti sama, úplne sama, ex sa betrhal a museli cez leto zostať samé,mali 13 a 10 a boli samé a určite by sa postarali aj o menšie deti bezproblémov. Tiež sa mi zdá, že čím ďalej tým viac ludi zneužíva túto situáciu, slovenský národ vie, kde a ako využiť aj to co sa neda
@terezka1947 ahoj, situácia vyriešená. Od mája idem do práce, na preskáčku, tak to nejako zvládneme. Viem, že mnohé tu majú názory typu: to ako dokedy budem ich strážiť a pod. a iné to chápu. Ono nejde veľakrát o vek detí, myslím si, že každá si svoje deti poznáme najlepšie. Starší to zvládnu, tak ako to už pár krát zvládli, už ho strážili po 8 hodín, ale ako si písala aj ty, ide tu hlavne aj o to, že malý aj keď je poslušný, vydrží napr. 3-4 hodiny a potom sa už začína vymýšľať, hlavne teraz v tejto situácii, keď sú prevažne doma. Samozrejme že im všetkým dohovorím a verím, že to zvládnu.

@terezka1947 presne aj moje maju taky vek a to keby ostali same tak najdem malu sestru zlyncovanu a dobitu a to myslim vazne. ☹ Bordel v celom byte. A ano ja som si na vine ja som si tak vychovala 🙂 tak povie moja svokra