icon

OČR s deťmi a odmietnutie nástupu do práce

lienka116
15. apr 2020

Ahojte, idem si k Vám po radu. Som momentálne kvôli koronavírusu na OČR s tromi maloletými deťmi. Manžel pracuje a musí pracovať. Môj zamestnávateľ mi pred dvoma týždňami telefonicky nariadil dovolenku prvých 10 dní od 1.6. Dovtedy sme sa dohodli, že určite budem na OČR - jednoducho nemám kam dať deti. Dnes mi volal, že sa mám pripraviť a prísť do práce prvý májový týždeň, lebo kolegyňa bude v nútenej karanténe kvôli návšteve z Čiech - príde jej syn aj s rodinou. Lenže ja nemám kde nechať deti a na druhej strane sa aj bojím ísť do práce (denný kontakt so šoférmi z rôznych krajín). Bojím sa, že keby som išla ohrozím svoje zdravie a v konečnom dôsledku aj zdravie svojich detí. Aké mám možnosti? Môžem mu odmietnuť tento nástup? Mám zmluvu na dobu určitú do 31.8., nie som v skúšobnej dobe, čiže ak to odmietnem asi môžem rátať s vyhadzovom...

Strana
z3
katulienkax
16. apr 2020

@terezka1947 presne aj moje maju taky vek a to keby ostali same tak najdem malu sestru zlyncovanu a dobitu a to myslim vazne. ☹ Bordel v celom byte. A ano ja som si na vine ja som si tak vychovala 🙂 tak povie moja svokra

elian
16. apr 2020

Ja som ako 13 ročná opatrovala 3 ročnu sestru cele letne prazdniny a potom každy rok....a to sme nemali ani pevnu linku doma - zvladli sme ☺

veronnica080
16. apr 2020

@elian kedysi však bola iná doba a tak aj deti boli by som tak povediac samostatnejšie. čo sa týka toho vyhadzovu, tak si myslím, no ťažko povedať, či to bude chcieť šéf nejak skúsnuť

terezka1947
16. apr 2020

@elian keby som mala starsieho syna,tiez.necham.
8r.tazko nechat s 5r.cely den.

hettinka
16. apr 2020

@veronnica080 na zamyslenie je, prečo boli samostatnejšie...
Ja si pamätám, že som bola tiež od 9-10 rokov sama doma a keď isla mama domov, tak som hneď upratovala, robila všetko. Lebo keby prišla a doma by bola nejaká neplecha, tak mám riadny problém. A veru všelijako bolo, aj som sa zabuchla v zime vonku a ešte som dostala, že čo som vymyslala, že teraz budem chorá 😂😂😂

terezka1947
16. apr 2020

@hettinka no....moj 8r.bol uz doma sam...parkrat. a teraz ma mnohe ukamenuju.
Ale s mladsim bratom,to nie....to je trosku.nieco ine. Nemoze,male dieta strazit este mensie.

hettinka
16. apr 2020

@terezka1947 ono aj záleží od dieťaťa. Mna odviezli do pôrodnice s mladším a 5,5 ročná bola doma pár hodín denne sama. Stará mama síce bola v dome, ale v práci a nemohla ju mať nonstop v obchode, takže ju kontrolovala každe 1,5-2 hodiny, či je OK ... ale dcera sa hrala a fakt nikdy nič nevyvádzala, neexperimentovala. Ona si kreslila, pustila telku, ked jej bolo dlho, išla za mamou do obchodu a bola v pohode. Syna by som v tom veku doma nechať nemohla ani pol hodiny, ten hned po posteli skákal a somariny robil. Pritom bol ako dieťa kľudnejší, no na druhej strane nezodpovedný.
Ked som ich nechala spolu, tak mladší staršiu super poslúcha, ona mu robí program a on si to váži, že sa mu sestra venuje. Pár rokov takto fungujeme na dovolenkách, že deti majú svoju izbu a my svoju a môžem sa na staršiu spoľahnúť, že na neho dozrie, aj na to, že si uprace a umyje zuby 😀 Aj teraz, ked už sú velkí.

terezka1947
16. apr 2020

@hettinka ale stale je to jedno dieta.
Dve male deti byt spolu nemozu.
A opskujem....moj 8syn je mozno.samoststnejsu ako mnohi 15r. Zohreje si jedlo...aj sa nebojoi,je velmi rozumny.no mladsi ho nepocuva-co je pochopitelne. A ja nemam nikoho,kto by ich kszde dve hodiny kontroloval. Takze tazko mozu byt sami.
Toto uz nie je o ich samostatnosti,ale o zdravom rozume rodica.

jajka257
16. apr 2020

@lienka116 to vazne? Moja ma 11. Od 9 bola sama doma aj celé dopoludnie. Akože 13 a 10 sú fakt veľké deti. Myslím si, že to 5 ročného postrážia. Akože vazne. Do kedy chceš strazit?

hettinka
16. apr 2020

@terezka1947 ved vravím, záleží aj od povahy detí a ako spolu vychádzajú.
Moja staršia je taká "druhá mama", ona niekedy vie mladšieho lepšie usmerniť, ako ja. respektíve, od nej to vezme pozitívne ako dobrú radu a odo mňa negatívne, že mu rozkazujem.
Inak, čo som písala v tých 5,5 rokoch to bol extrém - ja v porodnici, muž na týždňovke (musel ísť), otec tiež v robote, mama v robote od 9:00 do 17:00. Boli jarné prázdniny, škôlku od utorka zatvorili vraj pre nezáujem rodičov. Ja som myslela, že ju dajú do škôlky a bude v pohode, s tým vedomím išiel aj muž do roboty ... no náročné, doteraz obdivujem, že to tak dobre zvládli.

terezka1947
16. apr 2020

@hettinka nechat 8r.dieta opatrovat 5r dieta je na paragraf...keby uz zdravy rozum nefungoval.

terezka1947
16. apr 2020

@hettinka no,nic nenamudrujeme...aj tomak to vsetko este bude inak. Take pekny vecer....

hettinka
16. apr 2020

@terezka1947 však ale ti nikto nekáže nechať 8 a 5 ročných samých ... matka s deťmi do 10 rokov môže mať OČR a ak to zamestnávateľ nechce akceptovať, tak treba rátať s tým, že bude robiť potom obštrukcie. A kolegovia budu ofučaní, že mamička sedela doma a oni ťahali ... ľudia sú dnes takí... a ešte v tejto stresujúcej dobe
Autorka má deti 13,10 a 5, takže to je zasa o inom, 13-ročný už je velkáč.

maciatkolulu
16. apr 2020

@terezka1947
@lienka116 ja som bola na dve deti sama, úplne sama, ex sa betrhal a museli cez leto zostať samé,mali 13 a 10 a boli samé a určite by sa postarali aj o menšie deti bezproblémov. Tiež sa mi zdá, že čím ďalej tým viac ludi zneužíva túto situáciu, slovenský národ vie, kde a ako využiť aj to co sa neda

maciatkolulu
16. apr 2020

@katulienkax a ma pravdu👏😉

lienka116
autor
16. apr 2020

@terezka1947 ahoj, situácia vyriešená. Od mája idem do práce, na preskáčku, tak to nejako zvládneme. Viem, že mnohé tu majú názory typu: to ako dokedy budem ich strážiť a pod. a iné to chápu. Ono nejde veľakrát o vek detí, myslím si, že každá si svoje deti poznáme najlepšie. Starší to zvládnu, tak ako to už pár krát zvládli, už ho strážili po 8 hodín, ale ako si písala aj ty, ide tu hlavne aj o to, že malý aj keď je poslušný, vydrží napr. 3-4 hodiny a potom sa už začína vymýšľať, hlavne teraz v tejto situácii, keď sú prevažne doma. Samozrejme že im všetkým dohovorím a verím, že to zvládnu.

maciatkolulu
16. apr 2020

@lienka116 držím palce.

terezka1947
16. apr 2020

@maciatkolulu moji maju 8 a 5,takze asi myslis autorku

maciatkolulu
16. apr 2020

@terezka1947 ano, prepáč, tak malých by som nenechala

Strana
z3