OČR s deťmi a odmietnutie nástupu do práce
Ahojte, idem si k Vám po radu. Som momentálne kvôli koronavírusu na OČR s tromi maloletými deťmi. Manžel pracuje a musí pracovať. Môj zamestnávateľ mi pred dvoma týždňami telefonicky nariadil dovolenku prvých 10 dní od 1.6. Dovtedy sme sa dohodli, že určite budem na OČR - jednoducho nemám kam dať deti. Dnes mi volal, že sa mám pripraviť a prísť do práce prvý májový týždeň, lebo kolegyňa bude v nútenej karanténe kvôli návšteve z Čiech - príde jej syn aj s rodinou. Lenže ja nemám kde nechať deti a na druhej strane sa aj bojím ísť do práce (denný kontakt so šoférmi z rôznych krajín). Bojím sa, že keby som išla ohrozím svoje zdravie a v konečnom dôsledku aj zdravie svojich detí. Aké mám možnosti? Môžem mu odmietnuť tento nástup? Mám zmluvu na dobu určitú do 31.8., nie som v skúšobnej dobe, čiže ak to odmietnem asi môžem rátať s vyhadzovom...
Dievčatá ďakujem Vám za vaše názory, končím túto diskusiu, budem sa snažiť sa dohodnúť a zariadiť 😘
@lienka116 Ze sa bojis,to nie je nic neprirodzene ani nadsadene.Niekto sa boji menej,iny viac,dostala si uz odpovede ohladne Tvojich prav a prav zamestnavatela a tato volba je ne Tebe.Tiez si myslim,ze je to priamo umerne tomu,aky velky problem tym sefovi sposobis,ako velmi ho to nahneva.No rozhodnutie je na Tebe.
@lienka116 vies....casto radia najviac tie,kt.maju o deti postarane....ale navonok to riesia same😊
Takze....vzdy je to o tom konkretnom pripade a detaily nikto nevie.
Ja uz nemam rodicov,svokrovcov....cize tiez je len na nas s,manzelom,aby sne sa vystriedali. Co je vlastne aj jedno...lebo akonahle zacneme obaja OCR kovat,tak ma pruser v praci aj on.
A nejde tu o mesiac....ide tu o mesiace.
Kto vie,vie....kto nevie...bude radit ako sa vsetko lahko da zvladnut.
Drzim palce,aby sa to poriesilo.
@terezka1947 ženy majú o deti postarané, lebo prácu rovno riešili tak, aby mal byť kto s deťmi v prípade potreby. Ja som v istom veku prvého dieťaťa zmenila zamestnanie presne kvôli tomu, lebo som vedela, že by sa moje pôvodné zamestnanie s dieťaťom ťažko kombinovalo. A áno, platovo som šla na menej ako polovicu, ale je to otázkou priorít.
@lienka116 ak máš zamestnanie takéto, aké máš, je otázne, či si si vybrala dobre a či má zmysel o túto pozíciu stáť (na úkor detí). Bez ohľadu na to, či teraz nastúpiš, je možné, že ťa po skončení zmluvy na dobu určitú, pustia (nie prepustia, keďže tebe zmluva skončí a tým pádom končíš...). Ak prepukne kríza, firmy sa zamestnancov radšej takto elegantne zbavia, akoby ich mali držať a potom platiť odstupné. A zoberú niekoho nového na dobu určitú...
Uvedom si, že kolegyňa už mesiac ťahá za teba a možno nemusí ani ísť do karantény, len sa chce teraz vystriedať. A to plne chápem...
Samostatnosť detí je druhá vec, vo veku, v akom sú, by proste už mali vedieť fungovať sami, kým sú rodičia v práci. A bez toho,a by matka musela mať nervy, či doma je všetko OK.
@hettinka ja mam pracu prisposobenu detom,robim dokonca iba polovicny zatial....cize nechapem,preco toto pises.
A aj ked sme na deti iba dvaja,dokazeme zvladat aj letne,aj vsetky ostatne prazdminy. Mam nejake stastie,ze deti nemam casto chore.
A nejakym zazrakom to vsetko ide. Nebola som nikdy na urade prace,ani nijdy nezneuzivala system.
Starane sa,ved deti su nase. A male nebudu stale. A dovolim si tvrdit,ze moj 8r.syn je samostatnejsi ako mnohi 15r.
No napriek tomu a mozno.prave preto,ze viem ake je tazke zvladat to bez jedinkeho dna,kedy by mi deti strazili stari rodicia,napriek tomu uznam a chapem,ze su na,tom zeny ovela horsie ako ja. A ze nie kazde zanestnanie je idealne pre zenu s malymi detmi a,nie vsetko sa da vzdy zariadit.
Lebo situacia sa vie v zivote znenit zo dna na den,no a tam sa pripravit neda.
Sa divim,ze sme tu na MK zeny,matky.....ale uz ked zenam chyba empatia,cit a pochopenie,potom tazka doba nas caka.
Trosku pochopenia pre inych.....este nijdy nevieme ako skoncime
@terezka1947 to bola reakcia na toto: “ vies....casto radia najviac tie,kt.maju o deti postarane....ale navonok to riesia same”
@hettinka lebo bohuzial...mam okolo take kamosky,kt.deti vychovavava rodina,babky,dedkovia si beru volna,ci dokonca si fiktivne beru PN,ci OCR....a z ostatnych sa smeju,ze nie su schopni si zariadit zivot.
Lebo ony uz pocas materskej pracovali.
Hold...nie kazdy mame to stastie.
Ludia maju rozne osudy...aj ovela tazsie,aj lahsie.
Prepac,ak som sa,ta dotkla....ale mna irituju ludia,co sa,pysia rukami inych.
A velmi si vazim ludi,co napriek tomu,ze sami to maju tazke,dokazu aspon povzbudit inych,nie zdeptat.
Nie vzdy nieco,co iny nevie,nedokaze je jeho lenivostou,nesikovnostou....tak ako mnohe uspechy inych by neboli,keby,keby....
Ale..nakoniec o tom je zivot.
Ide mi.len o to,neznevazovat....lebo nikdy nevieme,co zajtra caka nas.
@terezka1947 mne staršie dieťa ako malinké (do 3 rokov) opatrovala mama a prace to bol podnet na zmenu zamestnania, starala sa o dieťa a do všetkého okolo dieťaťa. Nič som nemala podľa seba, veľmi dcéru pokazila v jedení, rozmaznala, hoci chcela len dobre... viac, sú take ženy, ktorým toto nevadí, alebo dokonca aj vyhovuje. Mne sa to neosvedčilo. Radšej som sa zariadila inak.
@luccija V jednom dome, ale obaja donedávna ešte pracovali. Mama ešte pracuje, takze odkladanie vnúčat k ním od isteho času je zredukované na úplne minimum. A odkedy sú deti v puberte, už tam chodiť velmi nechcú.
@hettinka
@terezka1947 dievčatá prosím vás nechajte to už tak. Každá máte svoju pravdu. Nebola by som rada, keby tu vznikla nejaká ostrá výmena názorov. 100 ľudí 100 chutí. Viem už presne svoje možnosti a musím sa rozhodnúť. @hettinka má pravdu v tom, že nemám istotu, nakoľko doba určitá a áno môže to aj tak skončiť, že mi nepredĺžia zmluvu. Viete, len ja mám za sebou toho viac, nechcem to tu dopodrobna rozpisovať, to by bolo na dlho a zbytočne by to rozvírilo diskusiu. Viem čo som chcela vedieť. Ďakujem Vám.
@luccija moja suseda ma deti doma aj teraz same,maju 13 a 9. A tiez mi vravela vcera,ze ona ich nechava same,preco ja nejdem do.prace...ci sa mi.nechce?
Akurat....taky maly detail.
Ze moje by boli same. A ona byva so svokrovcami,cize deti su s nimi...
A kolkokrat som si vypocuka,ze jej deti.su doma same od 6r....
No ano. Same.
@terezka1947 ja som rada, že si sa ma zastala a vážim si to, len by som bola nerada, keby sa to tu zvrhlo ☺️
@lienka116 Ahoj, nebudem sa vyjadrovať k Tvojmu problému, ale zaujalo ma, že "kolegyňa bude v nútenej karanténe kvôli návšteve z Čiech...". Kolegyňa v žiadnej nútenej karanténe nebude. Bude v nej jej syn s rodinou. V karanténe ich otestujú a keď budú v poriadku, môžu ísť domov a karanténa už pre nich neplatí. Ani pre ich rodinných príslušníkov.
@terezka1947 nech sa stará o seba je to často závisť.Niekedy rodičom nevadí, že ich deti vyrastajú ako pustovnici, či hodia sa na krk druhému a ešte im babka navarí na ďalšie dni.
@lienka116 myslím, že nejde len o 2 tyzdne, ale budú chcieť, aby si sa vrátila normálne a len spekuluju s karantenou.Vsetci dobre vieme, že najmenšiemu by sa nikto nevenoval a ani si to neviem predstaviť, že by si prišla o 16-17 a deti celý deň samé.Este, ak by boli ten ti starsi...
@terezka1947 A ty si myslis,ze ludia ktori pracuju nemaju deti?My tu tiez nemame babku a dedka a byt doma nemozme aj keby sme chceli,pretoze pre nas je teraz povinnost pracovat.Sme s manzelom 10 hodin v praci a ked mame volno,tak vlastne nemame,lebo mame pohotovost v pripade nudze musime vyrazit a nestazujeme sa.
@snowflake07 ja sa,stazujem?kde?
A ok....kolko rocne dieta mas?a ked je napr.skolkar..s kym je doma?
@lienka116 ahoj viem ako sa cítiš to iste mam teraz ja bud pojdem do prace a nechám syna doma. Alebo sa mi už začínajú vyhrážať že ma vyhodia. Takže to máš tak... A teraz sa hlavne rozhodnúť co ďalej. A prázdniny aj ja riešim bud babka dedko.. Sestra tábor . Atd len teraz je iná situácia.. Kto vie co bude ešte
Ak to takto pôjde ďalej, budeme v lete riešiť, čo dáme deťom jesť a nie, či budú doma samé.

niektorí túto situáciu ozaj zneužívajú. mm má kolegu ktorý je doma s deťmi - 10 r dvojičky a mamička tak isto je doma - pracuje z domu. Tak nechápem načo je chlap doma. Len ten môj to ťaha v robote aj za neho....😨 a potom doma nadáva.