icon

Práca až do pôrodu

zlatesrdce
21. feb 2017

Ahojte je tu niektorá taká čo pracuje až do pôrodu? (napr. živnostníčka) ...ako ťažko sa to niekomu vysvetľuje.

lucka8787
21. feb 2017

@mijo53 neviem, tiež sa mi to zdalo divne..

rutie
21. feb 2017

@mijo53 Nepisala som o sebe ako o uctovnicke. V mojom pripade slo o pracu podla autorskeho zakona. Nevnimala som otazku autorky temy ako legislativnu, skor "mamickovsku".

majusqa77
21. feb 2017

@mijo53 pocas poberania materskej sa na socialku neplatia odvody ani z inych prac.pomerov

zlatesrdce
autor
21. feb 2017

@lucka8787 mala som pocit že Modrý koník ponúka možnosť sa porozprávať s maminami nezainteresovane ... hned som nečakala útok, áno možno by mi dobre padlo nájst príklad ako je ten môj! Načo je potom toto forum?

lucka8787
21. feb 2017

Čítala som celú diskusiu. Kto na teba útočí? Veď ti napísali svoje nazory ale to ze by ta za to niekto odsudzoval som necitala ani slovo.Ak máš možnosť, pracuj.

zlatesrdce
autor
21. feb 2017

@lucka8787 nuž na toto som zakladala tuto diskusiu

lucka8787
21. feb 2017

@zlatesrdce keby mi to povolanie dovolí tak z práce by ma odviezli rovno do pôrodnice

sisaka
21. feb 2017

@zlatesrdce nemusíš sa cítiť divná, nepoznám žiadnu kolegyňu, ktorá by išla na materskú skor ako 2 týždne pred termínom. U nas sa do materskej zarátava aj obdobie pred pôrodom, každá si radšej vyberie tie týždne s dieťaťom ako pred pôrodom, kde sedí doma na zadku a čaká, kedy to na ňu príde. Každého osobne rozhodnutie, ked nemáš zdravotné problémy tak rob dokedy chceš a nikomu nemusíš nič vysvetľovať.

elise
21. feb 2017

@zlatesrdce ja som priprvom pracovala az do dna porodu, v den porodu mi vystavili natersku nala som ju 22 tyzdnov Bol to rdecember 2006 kedy sa syn narodil do maja 2007, potom som brala rodicak a plne robila. He to mozne a tiez ludia nechapali pre mna vyhoda lebo v decembri boli 2 platy odmeba plus plny plat

veronikaniak
21. feb 2017

Ja ako živnostník kaderníčka . som pracovala do posledného dna da sa povedať minútu.zamestnancov som nemala a bolo mi perfektné.a pritom som mala prví porod predčasne.

mijo53
21. feb 2017

@elise to si musela mať aspoň malú protekciu u gynekológa, lebo ináč oni súhlasia s tým, že nemusí byť 8 týždňov, ale 6 áno, nechcú si brať prípadné problémy na svoje triko

zlatesrdce
autor
21. feb 2017

@lucka8787
@sisaka
@elise
@veronikaniak ďakujem baby presne toto som chcela vedieť ja aj tak už som rozhodnutá a urobím ako chcem nemyslela som to legislatívne ale mamickovsky ma to dnes tak zamrzlo keď som stretla známu a tá mi to takto okomentovala ...chcela som vedieť či máte niektoré podobnú skúsenosť 🙂

elise
21. feb 2017

@mijo53 nie je to v zakone ze musis ist na matersku kludne mozes byt aj na pn alebo ist dnom porodu aletym padom bude materska skratena. V karte som napisala ze odmietam nastupit na matersku a pojdem az dnom porodu. Nase uctovnicky obvolali pomaly vsetkych kompetentnych a nic sa neporusilo, vsetko legalne nie je napisane ze musi nastupit ald spravidla nastupi

elise
21. feb 2017

@mijo53 a kludne mozes porodit a na matersku pojde manzel dnom porodu. Problemy by gynekologovia nemali lebo som chodila normalne na poradnu

majusqa77
21. feb 2017

@elise manzel moze ist na md az po 6tyzdnoch

majusqa77
21. feb 2017

@mijo53 ono to potom funguje tak, ze gyndos da normalne papier s terminom porodu a zena si skrati. Ale potom sa jej krati aj doba na materskej

elise
21. feb 2017

@majusqa77 nemusi moze od porodu prevziat starostlivost zena nemusi poziadat o nic moze byt napriklad len pn

elise
21. feb 2017

@majusqa77 ono ked mas vyborny plat tak musis zvazit co je pre teba vyhodnejsie

majusqa77
21. feb 2017

@elise ak to nieje ķoli zlemu zdravotnemu stavu matky, moze nastupit az po 6 tyzdnoch. Pozri si to na stranke socialky...

lucka8787
21. feb 2017

@zlatesrdce ak nemáš fyzicky náročnú prácu nie je o čom...u mňa dosť možné ze po pol roku pôjdem naspäť do prace.máme hypotéku a tak a priateľ nezaraba horibilne peniaze.doba je zlá. A tiež mi vravia ze to nemám robiť, ze si mám dieťa užívať a ze mi to bude ľúto.bude, ale co mám robiť...
A tu musíš rátať so všelijakými nazormi😉

ukulela
21. feb 2017

@elise tiezmam tu informaciu,ze materske moze muz cerpat aj po 6tich tyzdnoch.

elise
22. feb 2017

@majusqa77 ano ale to plati iba vtedy ak zena poziada o materksu vtedy musi socialna poistovna vyplatit minimalne 6 tyzdnou, ak nepoziada tak moze odod dna porodu ziadat muz

elise
22. feb 2017

@ukulela vid moj prispevok

majusqa77
22. feb 2017

@elise Iným poistencom je:

otec dieťaťa
ak matka zomrela
ak sa podľa lekárskeho posudku matka o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok
po dohode s matkou, najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok
manžel matky dieťaťa, ak sa matka podľa lekárskeho posudku o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok
manželka otca dieťaťa, ak sa stará o dieťa, ktorého matka zomrela
fyzická osoba, ak sa stará o dieťa na základe rozhodnutia príslušného orgánu

simca06022011
22. feb 2017

@zlatesrdce a co ta do reakcii mamiciek? :D ja som bola v praci az do porodu, a po porode tiez som pracovala z domu.. reakcie okolia su mi ukradnute, stihala som aj malu a aj pracu.. nemusela som po pol roku plakat ze 1) nemam pracu 2) nevyjdem z rodicaku... o putach medzi matkou a dietatom atd pomlcim :D Mojmu dietatu nechyba nic, nemusim ratat ci ju mam za co vziat na vylet, stale sme boli niekde, nemusela som sa starat o nic.. len si spravit pracu a starat sa o malu. TO je dost malo starosti na jednu zenu v tejto dobe, ked ludia rataju kazdy cent ;) O tom ze svoju pracu neberiem len ako "zamestnavatela" druhoradeho ani nehovorim. Lebo mam pocit ze vela tehotnych zien sa hned zacne tvarit ako chraneny druh, zamestnanie ide bokom, povinosti idu bokom, uz su tu len naroky a ocakavania, ved budem mama a budem doma teraz sttarat sa o dalsieho obcana. Nuz kazdy sme nejaky :D Su baby co beru mamickovstvo ako poslanie, mam take kamaratky, uzivaju si to... neberiem im to 🙂 Ale ani oni mne neberu to ze pracujem a nemusim im to vysvetlovat :DD

elise
22. feb 2017

@majusqa77 tano to su viacere moznosti , posudzuje sa individualne a potom kazda moznost je zvlast to co si skopcila neplati cele naraz.

ukulela
22. feb 2017

@elise ale vo vseobecnosti plati - ak je matka zdrava, tak otec moze cerpat materske az po 6tich tyzdnoch. mali sme taky pripad v rodine, ked matka nemala narok na MD, cerpal ju preto otec, ale mohol az po 6tich tyzdnoch.

majusqa77
22. feb 2017

@elise pozri, proste plati, ze "po dohode s matkou, najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok ". over si to na socialke. pokial nieje matka chora, alebo nezomrie, ze je to len na dohode rodicov, nemoze ist otec na materske skor

@ukulela ano, je to tak

siska53
22. feb 2017

@zlatesrdce Je to na tebe,ak su dodrzane vsetky podmienky,cize tie,ze szco moze alebo v ramci zamestnania ina zmluva..vladzes/chces/musis....
Ja som ale z tych,c boli radi,ze mozu byt s detmi doma a aj kusok predtym. Vidim,aky to bol rozdiel,ked som si mohla lahnut vzdy,ked mi nebolo dobre alebo som bola unavena pri prvom a ake to bolo,ked som mala doma ani nie 2r.stupla,ktory si samozrejme vyzadoval svoje,cize som akoby pracovala,kedze cela domacnost ,plus dieta,ktore nie je z tych kde ho dam,tam je,navyse s problemom s dennym spankom.

A zas mnohe sme po narocnych zamestnaniach,nie kazdy ma "vrtulu" v zadku,sama vies,ze v dnesnej dobe su naroky v praci omnoho vyssie nez boli za cias nasich mam (mam to od mojej mamy),takze aspon tych par tyzdnov si vacsina chce trosku oddychnut,pokojne donakupovat posledne.. Kamoske to nevyslo,v piatok odchadzala na matersku a v pondelok uz rodila.. Dieta sa jej narodilo skor...a lahke to pre nu nebolo,lebo nebola pripravena este poriadne,kedze nestihala pocas prace.

elise
22. feb 2017

@majusqa77 ja to nepotrebujem ked som rodila syna riesila som to nebola som na klasickej materskej. Zenanemusi poberat materske ani jeden den ked nechce. Ty stym mas osobnu skusenost ?