icon

Som už veľa rokov nezamestnaná a nemám sebavedomie

16. sep 2022

Mam po 40tke a vela rokov uz nepracujem,vsetko financuje priatel.Do prace ma priatel nenutil,chcel aby som sa starala o deti a domacnost.On sa vzdy chcel naplno venovat svojej kariere a nemat ziadne starosti a pracu okolo deti a domacnosti.Po nastupe deti do skolky boli casto chore dostala som sa do bludneho kruhu.Uz mame deti v skole ale kazdu jesen,zimu viackrat ochoreju alebo vracaju alebo s nimi treba ist na odborne kontroly a vzdy len ja.Uz som v stave ze sa chcem normalne zamestnat ale neverim si uz vobec,nemam ziadne sebavedomie a naposledy som bola na kratkej brigade pred tristvrte rokom ale pripadala som si trapna,nesikovna.Nic mi neslo,nicomu som nerozumela,nevedela som ako vychadzat v kolektive.Som introver a pre mna debaty s kolegynami/kolegami je vysilujuce.Zijem jednotvarne ani nemam co povedat,neviem rozpravat vtipy,celkovo som seda myska.Navyse sa aj hanbim ako vyzeram lebo mam uz dosluhujuce oblecenie,obuv,ku kadernicke nechodim.Vztah s priatelom nefunguje,posledne roky vidim na nom ako vyuziva moc nadomnou.Zarobi velmi dobre ale mne a detom nic nedopraje.Mne vobec nic a detom obcas nieco male kupi.Potrebujem surne okuliare a kazia sa mi zuby,jeden zub uz zubarka pred par rokmi mi povedala ze bude treba korunku.Mam pocit ale neviem to s istotou ze priatel ma aj podvadza takze najvyssi cas zacat pracovat.Vlastnikom bytu je len on a kam by som potom isla s detmi netusim.K detom vypomoc nemame,rodina zije daleko od nas a ked ochoreju on mi vela razy povedal ze na to je očr.Ale iba ja,on nie,ze on zaraba dobre a jemu sa neoplati ostatavat doma pri detoch.Tym ze som dlhe roky nepracovala nemam nic,ziadne uspory,majetok,som plne odkazana na neho.Hanbim sa a vycitam si ze som urobila takuto hlupost.Aktualne rozmyslam o praci v noci,upratovanie nakupneho centra.Ide jesen,zima ak ochoreju deti mozem sa pocas dna o ne akotak postarat.Len neviem ci zvladnem pracovat nocne a uz si asi aj moje telo odvyklo manualne pracovat 8 hodin vkuse.Nemam ziadnu kondicku a rychlo sa unavim alebo dostanem svalovicu.Isli by ste pracovat aj nocne? Som vyucena predavacka a vsade sa robi na smeny,netusim ako by som to zvladna postarat sa o deti a opatrovatelku priatel nezaplati.Jasne mi povedal ze na su očr a z mojho biedneho platu ja opatrovatelku nedokazem zaplatit.

nikdenikto
16. sep 2022

Ale ty už nemáš malé deti, s ktorými treba ostať doma pri každom sopliku ako v škôlke. Nehladaj stále spôsoby ako sa to nedá. Upratovanie je fajn začiatok.

A povedz tvojmu partnerovi nech ti dá okamžite urobiť nové okuliare a peniaze na zubára. Sú to tvoje základné potreby. Inak neupraces lebo nevidíš a nenavaris mu, lebo ťa pri jedle bolia zuby tak ani on nebude jesť. A keď odmietne, kopni ho do riti

fajnova
16. sep 2022

No a ďalšia výhovorka, čo keď zavrú školy? 🙄 Vieš čo, ty vlastne ozaj nemôžeš pracovať, sed doma a čakaj, kým deti budú choré, alebo kým zavrú školy, aby si mohla všetkým ukázať, že ozaj ozaj ale ozaj nemôžeš ísť do práce..

autor
Autor odpoveď zmazal
liusa82
16. sep 2022

@autor aj ja som mala na výber byť s takým jednym somárom čo bol riaditel nemenovaneho závodu tu pri Nr teda jeho otec bol riaditel a on zatial iba manager ale už si brusil zuby na riaditela po tatkovi.A tiež mal takto sprosté nazory že ja budem doma s deťmi a budeme mať opatrovatelku a pani čo k nám bude chodiť upratovať a vyvárať.No vyprdla som sa mu na to.To bolo tak 7 rokov dozadu.Ale ja som zase mala školu a svoj vlastný rozum a nechcela som ani deti nejak extra.Ale on by zase nebol s nevzdelanou na to si potrpel.Inak doteraz je sám nemá nikoho.Takýchto blbov je vela čo majú takéto nazory že žena patri za sporák

autor
Autor odpoveď zmazal
sima338
16. sep 2022

Ale však jasné, že sa stále niečo vyskytne, myslíš, že v iných rodinách nie? Veď to je život...Nezamýšľaj sa toľko nad tými chorobami

fajnova
16. sep 2022

Aj s mojím som chodila na kardiológiu, alergik a tiež sme boli dvakrát na kramaroch. A hádaj čo, chodila som do práce 😱 a robila dve školy popri tom. Keby sme všetci zmyslali ako ty, sedíme doma na prdelach a vystrasene čakáme, čo sa stane. Musíš si uvedomiť, že týmto ublizujes aj svojim deťom, totálne ich dusis.

autor
Autor odpoveď zmazal
pribinak
16. sep 2022

Píšeš že tvoje deti sú na 1. mieste, ale uvedomuješ si, že ak by ti povedal že výpadmi z bytu, tak si v ….
Kde pôjdeš? Kde zoberieš deti? Čo im das jesť?

Ak sú deti na 1. mieste tak už v pondelok by si mala klusat na brigádu a hľadať si prácu
Nielen kvôli sebe, ale aj kvôli deťom.

Nerozumiem tomu argumentu s oblečením. V práci ako predavačka máš rovnošatu, či firemné tričko. Nemusíš mat kostým

janickacrazy
16. sep 2022

A to mu nie je trochu trapné, že riaditeľ a jeho žena nemá peniaze na oblečenie, okuliare a zubára? To spolu ani nikam nechodíte?

liusa82
16. sep 2022

@autor u mňa tento zistil po pár mesiacoch že som moc hubatá a nedá sa mi rozkazovať tak bolo finito😀 on chcel takú kde ma vrhol tam ma drhol.Aby tam on mohol byť generál.Ale ja som typ čo si rozkazovať nenechá.Aj tak som si vybudovala svoje a mám pokoj robim si sama na seba.Ale by som pri ňom dopadla velmi nešťastne

elizabet173
16. sep 2022

@lenkadenisa a kde pôjde? Nemá na okuliare, na zubára, byť je jeho, nepatrí jej tam nič. Na výživné na seba môže zabudnúť, nie sú manželia a detí už nie sú malé. Bolo maximálne pohodlne takto roky žiť, ale to si môže dovoliť žena, ktorá má aspoň nejaký majetok, niečo nasetrene, alebo je za otca svojich detí vydatá a majú spoločnú nehnuteľnosť. Ona ma ísť s igelitkami kde? Jedine k rodičom, ak by sa dalo, ale nespomína ich

autor
Autor odpoveď zmazal
pribinak
16. sep 2022

Stále píšeš o chorobách. Ale veď aj my ostatne matky mame choré deti.

sima338
16. sep 2022

@janickacrazy tiež som sa zamyslela, že jemu to zo sebeckých dôvodov ( typu akcie ) nie je trápne, že jeho žena nemá také základné veci...

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
marcellka32
16. sep 2022

Akú nosis veľkosť oblečenia? Pozri skupinu minimalizmus darovanie, veľa žien (aj ja) triedime šatník a veci darujeme

autor
Autor odpoveď zmazal
oblecenie99
16. sep 2022

Autorka, už si čakala viac než dosť, čakala si až príliš veľa. Ja chápem, že z tvojho pohľadu je to obrovská zmena a strach a neistota ALE na druhej strane je to iba prkotina, idem do práce, hotovo, veď je to iba jednoduchá, prirodzená, automatická vec. Tvoje zas nie sú až také maličké, aby sa nedalo... Budú, možno nebudú choré, len prosím ťa nečakaj, viac naozaj nie. Nerieš to, či ti budú tolerovať OČR, budeš to riešiť POTOM, čo môžeš prosím ťa stratiť? Máš extrémnu výhodu v tom, odkiaľ si, kebyže si z východu či z juhu z hladovej doliny, ale ty si v BA, kde je stokrát viac možností.

pribinak
16. sep 2022

Keď je syn chory tak sa prestiedam s muzom. Ale už má 12.
Aj tvoj muž sa prestrieda. Len ešte o tom nevie

dskjhfdlkdjhl
16. sep 2022

Ja mam dojem, ze sa tu roztrhlo vrece so zenami, ktore robia muzovi sluzku, nepracuju a cuduju sa, ze si ich muz nevazi. Aj vcera tu bola velmi podobna diskusia.
Kto chce, hlada sposoby. Ale aj tato autorka na vsetko len odpisuje, ze to by sa nedalo. Aj pracujuce zeny maju svoje deti na prvom mieste, aj ich deti byvaju chore a zvladaju to, lebo musia a chcu.

dskjhfdlkdjhl
16. sep 2022

Inak, autorka v uvodnom prispevku pise, ze vsetko financuje priatel. Ked vsetko, tak by som cakala, ze aj jej oblecenie a podobne veci. Ale podla dalsich prispevkov az tak vsetko nefinancuje. Tak neviem, ci sa len autorka nevie dobre vyjadrovat, alebo zamerne postupne meni informacie. To vie len ona sama. Resp. jej partner vysvetlil, ze do kolonky "vsetko" nepatria jej vydavky.

luccija
16. sep 2022

Nechce sa mi verit, ze Ti neprispeje na okuliare je az taky zly ten vztah?Ved mu povedz na rovinu chcem ist do roboty a dat sa trocha do poriadku.Tak si kup zatial z lekarne s dioptriami.
Mama Ti nemoze poziciat?Aj poistovna Ti nieco preplati...Na tvojom mieste zatial upratujem tie byty, domy sama si navrhnes kedy a nieco si privyrobis, ked to zratas par domacnosti mas na okuliare.Ides z extremu do extremu bud nerobit nic, alebo nocne ci TPP.Zatial si buduj kondicku chodievaj rychlochodzou po veceroch.

loginexistuje
16. sep 2022

si proste leniva a pohodlna a zvykla si si na to ze sa ony stara aby bolo za co jest byvat atd
zmen svoj pristup a postupne zmenis aj ostatne

jaja20
16. sep 2022

Autorka,a kde sú všetky peniaze z materských a rodičákov? Keď všetko financuje priateľ,tak si si mohla za tie roky dosť našetriť. Čo sa týka oblečenia,tak pekne a lacno obliecť sa dá kľudne aj tu v bazáre alebo v nejakom second hande, ktorých musí byť v BA dosť.
Prípadne si môžeš okuliare kúpiť na splátky a platiť to z peňazí, ktoré ušetríš popri nákupoch potravín. Či ani nakupovať nechodíš?

mandzula
16. sep 2022

@autor keby sme sa vsetky pozerali na mozne choroby svojich deti, nepracujeme ani jedna, proste sme si museli nejako poradit.

thoughtfulweirdo
16. sep 2022

Urobila si v minulosti chyby, je zbytočné ich teraz dokola vyrátavať, stroj času asi nemáš ;) dôležité je nerobiť teraz ďalšie. Ja by som si našla prácu, partnerovi oznámila, že takýto a takýto režim teraz mám a v tomto a tomto čase je starostlivo o deti na ňom. A nie, že on nebude. Nebude? Tak nech si to nejako vyrieši, lebo ty si v tom čase v práci. Ďalej by som sa s ním o tom nebavila. Deti už sú dostatočne veľké, nepotrebujú stráženie 24/7. Jasné, že nikto u vás nič nerobí, keď robíš všetko ty. Prestaň s tým a hneď budú donútení niečo začať.

loginexistuje
16. sep 2022

@jaja20 presne a v bratislave je charita oblecko dostane zadarmo aj okuliare pouzivane len teda je to o tom vyjst zo svojej komfortnej zony zo sebalutosti a zacat makat na sebe a pre seba

cassie613
16. sep 2022

V prvom rade by som si všetko vyjasnila s partnerom. On nemá absolútne žiadne právo svojimi rozhodnutiami ti zasahovať do základných životných práv tým že sa ti vyhráža že sa nebude ani sčasti venovať deťom, keď ty si potrebuješ zarobiť na základné záležitosti potrebné k životu. Áno, nie je povinný ti hradiť okuliare, zubárov, oblečenie ale je povinný starať sa o deti napr. v čase keď ty si zarábaš peniaze na prežitie a dôstojný život. V tvojom prípade by som si absolútne nenakladala ďaľšiu záťaž na financie v podobe opatrovateľky, jednoducho by som si našla prácu oznámila mu svoj pracovný čas a ako si on zariadi opatrovanie detí (či si vezme voľno alebo si zaplatí výpomoc) by som nechala na ňom... Tu ide o to že nejde jednostaj využívať svoju polovičku na domáce práce a starostlivosť o rodinu pokiaľ tá žena nemá zabezpečené základné potreby. Jednoducho to nejde. Každý jeden človek má právo na prácu a zákl. potreby nehovoriac o zabezp. si finančnej istoty v prípade staroby. Jednoducho to musí manžel pochopiť či sa mu to páči alebo nie. Pretože tu ide už o vážne veci o tvoje ohrozenie , nakoľko on nie je ochotný investovať aj do tvojich potrieb. Určite v tomto smere nebrať na partnera v tomto ohľad pretože budúcnosť predvídať nevieme a financie v dnežnej dobe sú veľmi dôležité.