icon

Som už veľa rokov nezamestnaná a nemám sebavedomie

16. sep 2022

Mam po 40tke a vela rokov uz nepracujem,vsetko financuje priatel.Do prace ma priatel nenutil,chcel aby som sa starala o deti a domacnost.On sa vzdy chcel naplno venovat svojej kariere a nemat ziadne starosti a pracu okolo deti a domacnosti.Po nastupe deti do skolky boli casto chore dostala som sa do bludneho kruhu.Uz mame deti v skole ale kazdu jesen,zimu viackrat ochoreju alebo vracaju alebo s nimi treba ist na odborne kontroly a vzdy len ja.Uz som v stave ze sa chcem normalne zamestnat ale neverim si uz vobec,nemam ziadne sebavedomie a naposledy som bola na kratkej brigade pred tristvrte rokom ale pripadala som si trapna,nesikovna.Nic mi neslo,nicomu som nerozumela,nevedela som ako vychadzat v kolektive.Som introver a pre mna debaty s kolegynami/kolegami je vysilujuce.Zijem jednotvarne ani nemam co povedat,neviem rozpravat vtipy,celkovo som seda myska.Navyse sa aj hanbim ako vyzeram lebo mam uz dosluhujuce oblecenie,obuv,ku kadernicke nechodim.Vztah s priatelom nefunguje,posledne roky vidim na nom ako vyuziva moc nadomnou.Zarobi velmi dobre ale mne a detom nic nedopraje.Mne vobec nic a detom obcas nieco male kupi.Potrebujem surne okuliare a kazia sa mi zuby,jeden zub uz zubarka pred par rokmi mi povedala ze bude treba korunku.Mam pocit ale neviem to s istotou ze priatel ma aj podvadza takze najvyssi cas zacat pracovat.Vlastnikom bytu je len on a kam by som potom isla s detmi netusim.K detom vypomoc nemame,rodina zije daleko od nas a ked ochoreju on mi vela razy povedal ze na to je očr.Ale iba ja,on nie,ze on zaraba dobre a jemu sa neoplati ostatavat doma pri detoch.Tym ze som dlhe roky nepracovala nemam nic,ziadne uspory,majetok,som plne odkazana na neho.Hanbim sa a vycitam si ze som urobila takuto hlupost.Aktualne rozmyslam o praci v noci,upratovanie nakupneho centra.Ide jesen,zima ak ochoreju deti mozem sa pocas dna o ne akotak postarat.Len neviem ci zvladnem pracovat nocne a uz si asi aj moje telo odvyklo manualne pracovat 8 hodin vkuse.Nemam ziadnu kondicku a rychlo sa unavim alebo dostanem svalovicu.Isli by ste pracovat aj nocne? Som vyucena predavacka a vsade sa robi na smeny,netusim ako by som to zvladna postarat sa o deti a opatrovatelku priatel nezaplati.Jasne mi povedal ze na su očr a z mojho biedneho platu ja opatrovatelku nedokazem zaplatit.

laska86
16. sep 2022

Tvoj priatel ma uz davno bokovku a teba za sluzku doma...dostal ta kam chcel...co ti ktomu dodat...napis mi sukromnu spravu ak chces..

evelyn246246
16. sep 2022

.. na zaciatok, dobre si vsetko premysli a nic nevrav.. zacni si pomaly odkladat hoc aj male sumy ak mas moznost..zacni sa obzerat po praci a po nejakom byte, ktory by si nejako utiahla(garsónka). Nezabudni vsetky dolezite doklady a ak mas moznost tak sa odstahuj najlepsie blizko k rodine.. drzim palce!

autor
Autor odpoveď zmazal
eva112014
16. sep 2022

@autorka Ty popol na hlavu viac sebe sypať nemusíš. Vidíš, nie si až tak tu na MK odsúdená ako ty sama seba odsudzuješ. Chyby sa robia, uvedomila si si a bodka. Dôležité je že si zdravá. Napíš žienke, ktorá ti tu ponúka prácu. Dole klobúk pred ňou za jej ochotu ti pomôcť.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
loginexistuje
16. sep 2022

voes ty stale hladas chybu v okolnostiach v partnerovi nemas pomoc od rodiny (vacsina pracujucich zien ju nema) ty si mala moznost byt viac ako 12 rokov doma a mas zabezpecene byvanie jedlo o vydavky na deti atd vacsina zien takeo moznosti nema a musi sa vracat do prace
len ty stale najdes vyhovorky (vsetci rodicia mavaju obcas chore deti a chodia s detmi po lekaroch) oblecenie a okulire najdes aj zadarmo v charite deti uz nemas male opatrovatelku nepotrebujes zijes v meste kde nepracuje len ten co nechce

a naozaj si nemusis sypat popol na hlavu co bolo bolo dolezite je co urobis teraz

dskjhfdlkdjhl
16. sep 2022

Nehladaj vyhovorky, zacni konat. My tiez nemame nablizku ziadnych pribuznych, ziadnu vypomoc, museli sme to zvladnut.

majarobo
16. sep 2022

odvody si platíš? alebo ti ich platí priateľ.Na to si daj pozor tiež.

pribinak
16. sep 2022

30 eur hodina 🤣🤣🤣🤣 v Bratislave? 🤣🤣🤣
Sa zobuď a pošli ho do riti.

Pozri, ty musíš byt silná a asertivna a stat si za svojim. Ak on cíti že si slabá a bojíš sa, tak s ním nezvíťazis

lienka.7
16. sep 2022

Prišla som som do 1/3, viac som nečítala.
Do prace.

autor
Autor odpoveď zmazal
masinka
16. sep 2022

@autorka pozri tvoju zdravotnu poistovnu ake benefity ponuka, niektore davaju prispevky na zuby aj okuliare

dskjhfdlkdjhl
16. sep 2022

No, potom ale ak budes v nocnej, tak o chore deti sa v noci bude musiet postarat ich otec. To uz bude ochotny? Pochybujem. Takze si najdi normalnu pracu a tak, ako by si musela pocas nocnych hladat a platit nejaku opatrovatelku, tak najdes a zaplatis cez den, to bude asi aj lacnejsie, aj jednoduchsie.

pribinak
16. sep 2022

Ak si doteraz neplatíš sociálnu poisťovňu, tak o to skôr by si mala byt v pondelok na brigáde, lebo nemáš nič do budúcnosti čo sa dôchodku týka
A to môže byt problém

bluka2
16. sep 2022

V Bratislave býva swap oblečenia v novej cvernovke. Choď tam a za 5€ vstup si naber koľko potrebuješ a máš nový šatník. Snáď ti to dodá trochu sebavedomia a nakopne ta z tej letergie. Alebo si tu nájdi kamošku, ktorá ťa potiahne hore! Celé je to o psychike, sorry, choroby vo veku 7 a 12 rokov to je chabý argument nepracovat, nedáva to zmysel. Sama mám 7 ročné dieťa, však to je už samostatná jednotka.
Nemusíš začať s 8 hod., môže to byť na začiatku vysilujuce, aby si to nevzdala, že je to na teba moc. Začala by som po malých krokoch, 4 h povedzme, postupne pridas aj na plný úväzok. Drž sa

eva112014
16. sep 2022

@dskjhfdlkdjhl Lebo autorka zľahčuje situáciu manželovi opäť. Predpokladá, že v noci deti prespia, čiže bude toho menej na manžela.

bluka2
16. sep 2022

Vo veku 40+ by som do nočných nešla. Odpalis sa, bude to veľa. Zacni 4 h doobeda a v noci spať a regenerovať sa

pribinak
16. sep 2022

@bluka2 navyše doma bude v ďalšej akokeby práci: skákať okolo deti, varit, žehliť, upratovať.

Tiež si myslím že nočné sú zlý nápad.

eva112014
16. sep 2022

@loginexistuje Prepáč, ale nie je jej čo závidieť. X rokov byť doma s deťmi a vyjsť z tohoto príbehu takto, ďakujem nie. Ona sa úplne, aleže úplne obetovala pre tie deti. A ani nevie, že ako. Nechala sa zmanipulovať manželom, že sa o deti nepostará. Autorka dostala strach a zacyklila sa, lebo deti, lebo choroba detí, lebo by určite pri mužovi “neprežili”. On ju ovláda strachom. Tento príbeh pri takomto mužovi by skončil veľmi zle, je dobré, že sa “zobudila”.
@autorka Začni robiť za peniaze! Stačilo s Grátis robotou na pána riaditeľa, manžela. Košele nech si žehlí sám!

rokina13
16. sep 2022

Žiadne nočné. Normálna práca, trvalý pomer ako ženy bežne v tejto republike aj keď majú deti. Nepodcenuj sa už hned pri hladani práce. Si vyučená predavačka, tak skús to, určite ta niekam vezmú. A NEROZHODUJ sa dopredu že ta vyhodia keď deti ochoreju. To vobec tak nemusí byt (pravdepodobne ani nebude) ale aj ked nahodou tak si NIČ nestratila, budeš tam kde teraz. Za pokus nič nedáš.

pribinak
16. sep 2022

@eva112014 problém komplikuje ešte aj to, že toto ani nie je manžel, len priateľ, čiže ne 2x v riti
Lebo nemá ani len výsadu postavenia manželky, napr výživné po rozvode

loginexistuje
16. sep 2022

@eva112014 ja si absolutne nemyslim ze je jej co zavidiet je po 40 tke bez pracovnych skusenosti bez byvania (to je na manzela) bez vzdelania
len vies jej zjavne vyhovovalo ze za nu rozhodoval manzel a ona nemusela len sa viezla zivotom ale v 40 tke zivot nekonci ma sancu len teda musi chciet a aj preto nieco robit

eva112014
16. sep 2022

@pribinak Počkaj, ale deti nemajú priezvisko po jej druhovi? Na seba si výživné nemôže žiadať, ale na deti áno.
Tu bola téma v diskusiách ako nechať, nenechať 8 ročné dieťa doma. Ona má 12 ročné a 7 R.
Dostala tu cennú pomocnú ruku na MK. Mrkvička jej ponúka prácu. Hmmmm, len či sa dostane zo svojho blúdneho zacykleného strachu von, že deti bez nej “neprežijú”!
Toto je jej v hlave. A ten jej debil toto presne vie!

pribinak
16. sep 2022

@eva112014 to aké majú deti priezvisko je uolne jedno. Otec je v RL a to je podstatne. Ona by mohla žiadať výživné ako manželka po rozvode, ako družka nemá nárok.

Detto majetkopravne vysporiadanie je úplne niečo iné ako manželka a niečo iné ako družka
Zas ťahá za kratšie lano.

Kľudne by mohla nechať 12 ročne doma samé, mladšie v školskom klube, staršie ho mize vyzdvihnúť
Len ona je zacyklená a toto aj keď je to smutne, je jej komfortná zóna

hope87
16. sep 2022

Tvoj "priatel" je tyran a drzi ta ako rukojemnika. Lebo ty fakt nemas nic. Nemas kam ist, nemas peniaze a on to vie. Kazdemu normalnemu chlapovi zalezi na tom, aby bola jeho zena spokojna, stastna, aby bola zdrava, aby dobre vyzerala, atd atd. Toto je jeden hnusny chumaj, ktory si nezasluzi NIC, co pre neho robis. Je super, ze si uvedomujes, aka si bola "hlupa" a chces s tym nieco spravit...aj ked dost neskoro...ale ako sa hovori, lepsie neskoro ako nikdy. Mna by len zaujimalo, ako si on predstavuje, ze ty zacnes robit nejaky biznis z domu, ked nemas absolutne ziadne peniaze. Kazdy biznis si vzdy vyzaduje najskôr do neho vlozit, aby si vobec mohla zacat cosi robit-vyrabat a nasledne predavat, popripade poskytovat nejaku sluzbu. To mu nevadi, ze mas pokazene zuby? Ty si bohuzial pre neho opatrovatelka a sluzka v jednom. Varis, peries, staras sa o deti. A on si urcite tie svoje dobre zarobene peniaze uziva niekde inde, s nejakou inou...
Spavate vobec este spolu? Ja si to normalne nedokazem ani len predstavit, ze takto sa da fungovat...ze niektore zeny su tak naivne, ze si dokazu same povedat, ze to je dobry napad, ze budem doma s detmi(myslim, tak dlho ako ty), bez vlastneho prijmu. Viem, ze nie kazdy chlap je ako tvoj. Napr. ja viem, ze moj chlap by sa o nas dobre postaral, aj keby som nahodou prisla o pracu alebo by som nemohla pracovat, alebo cokolvek. Ale aj tak si neviem predstavit, ze by som nemala svoje peniaze. Aj napriek chorobam deti. Vsetko sa da, ked sa chce. Aj keby ti jeden zamestnavatel netoleroval caste OCR, tak ten dalsi bude...ale stale budes pracovat, dostanes aspon nejake peniaze. Nie ako doteraz, ze si vlastne cakala, kedy budu deti chore a sama v sebe si si ospravedlnovala svoju necinnost chorlavostou tvojich deti. Ja viem, ze to nemusis mat jednoduche ale to aky je tvoj chlap, ta uz davno malo donutit ist do prace. Drzim ti palce.

ferala
16. sep 2022

Hmmm je to celkom dost smutny pribeh. A verim tomu, ze po tych rokoch samoty doma, je veli tazke, znova najst tu odvahu na to sa zacelnit do normalneho zivota, no nemas na co cakat, proste sa musis zatnut a vrhnut sa do toho

terezka1947
16. sep 2022

Choré dieťa.....zober si,že soplik,či doliečenie už to dieťa vie zvládnuť de doma.
Viem,čo píšem,lebo tiež sme museli nechať niekedy staršieho samého,lebo nedalo sa inak.
Čiže by som sa toho nebála.
Máš relatívne veľké deti.
Skús pozrieť napr.lidl,Kaufland,nejakú pokladňu,či niečo na začiatok a pár hodín,postupne vieš pridať hodiny,úväzok.
Prvé mesiace bude zaberal,ale to bude len o zvyku,systéme,atď.
Ale normálne začni.
Bude dobre,nič sa neboj.

loginexistuje
16. sep 2022

nech sa paci ponuka prace vBa

eva112014
16. sep 2022

@loginexistuje Mňa by zaujímalo, či sa ozvala tej pani, tu z MK. Ponúkala jej prácu.