icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

rainee
13. nov 2012

takze u mna to bude nakoniec vypoved dohodou len ma este zaujimalo ze co je vyhodnejsie ci nastupit na 3-5 dni do prace a zvysok dovolenky si dat preplatit, alebo vycerpat celu do konca mesiaca a dat si vyplatit ten zvysok par dni.... odstupne sa vraj nezaratava do VZ....potrebujem docielit max.podporu. tiez neviem ci je treba potom doplacat este nieco do soc.poistovne. musim to uz dnes vyriesit,takze dakujem za rady.

evita68
13. nov 2012

@rainee výpoveď dohodou neexistuje.. bud si podpísala dohodu o skončení pracovného pomeru /vtedy nie je nárok na odstupné, pokiaľ to v dohode nie je uvedené/, alebo si dostala výpoveď.. upresni..

odstupné sa zarátava do VZ pre dávku v nezamestnanosti..

stačí, ako po ukončení RD vyčerpeš jeden deň dovolenky, ostatné si daj preplatiť..

rainee
18. nov 2012

@evita68 dakujem, vycerpala som si par dni dovolenky a zvysok dala preplatit, VZ mi vysiel celkom velky tak hadam to bude stacit na slusnu. podporu. len ma dost nastvalo ze mi skratili dovolenku a z 20 dni mam zrazu 13, nechapem. vraj som si to nevycerpala skor tak sa to nejak krati o 1/12 po 100 dnoch, bohuzial ja som o tom nevedela a na HR ma neupozornili ze si ju mam vycerpat skor 😠 mate niekto s tym skusenost?

evita68
18. nov 2012

@rainee
áno, dovolenka sa kráti za obdobie RD za prvých 100 dní o 1/12 a potom za každých dalších 21 dní o 1/12.. zrejme tu ide o krátenie v roku, kedy si z materskej prešla na rodičovskú.. keby si zadala presné info obdobia materskej a rodičovskej, skúsili by sme prerátať..

rainee
18. nov 2012

@evita68 poslem do IP dakujem

rainee
18. nov 2012

baby este raz vam diky moc za pomoc, keby nebolo toto forum tak fakt neviem ako by som to poriesila 🙂

ifkael
23. nov 2012

ahojte.. mal niekto podobne ako ja?:

materska, rodicovska - po 2,5 roku materska, rodicovska..najmensi syn ma 1,5 roka, chcela som sa vratit do prace, bohuzial sme sa nedohodli, dostala som vypoved, samozrejme aj odstupne. len mi nebolo umoznene sa zamestnat aspon na jeden den. dovolenku som si davala preplatit medzi poslednou materskou a rodicovskou..

neviete mi prosim poradit, aku asi budem mat vysku podpory v nezamestnanosti a ci mi na nu vobec vznikne narok? buduci tyzden budem behat po prislusnych instituciach 😖 a neviem co mam cakat...vrta mi to v hlave 😕

bezaz
23. nov 2012

@evita68 to je nejaka novinka o tom krateni dovolenky? lebo ja som si nevycerpala dovolenku medzi MD a RD, dik

ifkael
23. nov 2012

@bezaz aj ja som ju mala skratenu..

evita68
23. nov 2012

@bezaz nie, nie je to novinka.. nevadí, že si si ju nevyčerpala, vyčerpeš keď ukončíš RD..

bezaz
23. nov 2012

@ifkael to je super, o tom som vobec nevedela, pri prvej RD to este nebolo, ze sa kratila, tak teraz mi po roku od nastupu na RD neostava vlastne nic 😝

bezaz
23. nov 2012

@evita68 ale to budem mat taku skratenu dovolenku, ze mi neostane nic, ci?

zalka
23. nov 2012

@bezaz
Napíš dátumy od kedy do kedy si bola na materskej. A vždy sa krátila dovolenka, ak si bola celý rok na PN a nič neodrobila tak si nemala nárok na dovolenku či myslíš že áno? A RD je to isté.

bezaz
23. nov 2012

@zalka ved to, ze neviem.. pri prvej MD sa ma zamestnavatel pytal, ci chcem cerpat medzi MD a RD, alebo az po skonceni RD a vobec nepadlo slovo o tom, ze by sa dovolenka nejako kratila, preto som prekvapena, ze take cosi je 😉
teraz som mala MD od 20.1., ale do kedy netusim, viem, ze niekedy v septembri koncila (r.2011)

zalka
23. nov 2012

@bezaz
Bez presných dátumov sa porátať nedá, ale za rok 2012 sa Ti dovolenka nekráti, nakoľko od 1.1.12 do 19.1.2012 a od septembra ( zisti si presný dátum ) do konca roka nie je 100 pracovných dní. Preto za rok 2012 máš nárok na celú nekrátenú dovolenku.

A čo sa týka prvej materskej, tak tiež sa nemusela dovolenka krátiť .. dôležitý bol nástup na materskú a tiež či si bola PN alebo nebola.

evita68
23. nov 2012

@zalka zalka, za rok 2012 nemá nárok na dovolenku, ale za rok 2011..

evita68
23. nov 2012

@bezaz to, že by si si vybrala dovolenku medzi md a rd neovplyvní jej krátenie.. podľa toho, čo píšeš, za rok 2011 sa ti ale nebude krátiť, máš nárok na celú..

zalka
23. nov 2012

@evita68
nehádam sa za ktorý rok to je, lebo píše že teraz tak som predpokladala že je to rok 2012 ale zase potom @bezaz písala o roku 2011 ... tak nech sa ujednotí odpoved vie ... 😀

evita68
23. nov 2012

@zalka veď jasné, ja len aby sme ju nepomýlili.. 🙂

zalka
23. nov 2012

@evita68
No myslím, že ona sa aj tak mýli, lebo píše nejednoznačne a bez presných dátumov 😀 ale šak hádam pochopí, že nárok na dovolenku vzniká len za čas strávený na MD, čas strávený na RD jej kráti nárok na dovolenku alebo jej nevzniká žiaden nárok na dovču ak je na RD celý rok .

ifkael
23. nov 2012

Ale ved narok na cerpanie dovolenky vznika len cez MD - a ta je cca 9 mesiacov... Cize to sedi 13 dni co preplacaju, nie? Nemas narok na 20 dni

Nasla som si v papieroch VZ za rok 2012,2011,2010,2009...

Z coho sa mi bude pocitat podpora? A budem mat na nu vobec narok?

zalka
23. nov 2012

@ifkael
Ak nastúpi na MD v januári a MD potrvá do septembra, tak na RD bude menej ako 100 dní a tým pádom má nárok na celú dovolenku a nie ako ty píšeš 13 dní.
Študuj zákonník práce, ... lebo sa kráti dovolenka len za čas, ktorý presahuje 100 pracovných dní .. a to všetko je v zákonníku.

evita68
23. nov 2012

@ifkael nemáš pravdu.. pokiaľ v roku RD netrvala aspoň 100 pracovných dní, dovolenka sa nekráti..

ifkael
23. nov 2012

Hmmmm

adra22
23. nov 2012

@evita68 Prosím ťa mohla by si mi vypočítať nárok na dovolenku. Nástup na MD 11.12.2010 do 27.8.2011 potom RD až dodnes RD mi skončí 11.12.2013 čiže kolko dovolenky budem mať? Ďakujem

zalka
23. nov 2012

@adra22
Za rok 2011 máš nárok na celú dovolenku, len ty vieš či je to 20 či 25 dní zo zákona. Za rok 2012 dovolenka nevznikla, a ani za rok 2013 nevznikne .

adra22
23. nov 2012

@zalka 20 ale bude sa mi krátiť o nejaké dni nie?

evita68
23. nov 2012

@adra22 za rok 2011 sa ti nekráti, takže celú.. za rok 2012 nemáš nárok.. rok 2010 neviem, či si si všetku vyčerpala..

adra22
23. nov 2012

@evita68 2010 som vyčerpala čiže keď sa vrátim do zamestnania tak budem mať nárok 20 dni? Ved ale za RD sa mi má krátiť za tých 100 dní 1/12 atĎ. či to chápem zle.

zalka
23. nov 2012

@adra22
Nie nebude sa krátiť lebo v roku 2011 si nebola na RD 100 a viac pracovných dní. Preto sa Ti nič nekráti.
A v roku 2012 si neodpracovala nič, takže máš 0 nárok na dovolenku ..