icon

Vyštudované učitelky, čo v skutočnosti robite?

euka210
17. apr 2018

Zaujima ma, ci ucite ako ste vystudovali, alebo robite inu pracu...aku? Mne sa po rodicovskej velmi naspet do skolstva nechce, ale co ine robit?

bimbambim
23. apr 2018

ja by som ucku robit nemohla dnesny rodicia su hrozia sym mal v triede jednu spoluziacku ta by len 1 by dostavala a mamina isla riesit dvojku za ciatnie nech prepise na 1 to ked som pocula tak mi az smiesne bolo .My sme nikdy neriesli aku znamku dostal nastastie vacsinou mava 1.2 malokedy dostane 3 a ak dostane tak za svoje somarske chyby co spravi.ale aj tak by som brala vase volne vikendy volne sviatky co poznam ucitelky z panelaka tak cez leto ide len na prve dva tyzdne a posledne dva tyzdne do skoly vzdy lepsie ako mojich 25 dni volna rozdelit na cely rok aj plat by potesil o 400 eur viac ako mam no to mate pravdu tych integrovanych je neurekom aj takym co netreba jedna mamka minule zahlasila ze jej dieta musi mat ciste jednotky lebo ma ADD asi vybavim papier aj ja 🙂

eliska13
23. apr 2018

@mijo53 mne sa zdá, že tie deti sú len náš obraz.Vela ľudí pracuje do večera, tak deti sedia v družine, či doma a čakajú na rodičov.Rodicia po robote nevedia čo skôr, lebo sa učia s deťmi, varia....a zase nie je čas vybehnúť s nimi von.My sme na dedine u nás ani deti nebehajú po vonku🙂skôr cez víkend cez týždeň sú krúžky, aby nesedeli doma nad mobilmi.Potom sú rodičia strhani a nervózni zo všetkého kruzok ucenie....veď to je choré ja si nepamätám, že by sa rodičia so mnou učili či chodili so mnou von či na bicykel.Takze niekedy aj chápem, že tie decká sedia doma nudia sa a čakajú....často hovorím synovi veď napíš xy a choďte hrať futbal, na kolobezku nemám komu ten je v meste na krúžku ten musí čakať na mamu a nemôže ísť von,ten stráži sestru.Malo ľudí má na školopovinné deti cez týždeň poobede čas, aby sportovali
Tie časy, keď sme sa ponáhľali domov spraviť úlohu a utekali von sadnúť si na prasiak medzi paneláky a hrali gumu či vybijanu sú preč.
Ja vďaka Bohu mám poobede čas sa mu venovať, ale už som z toho unavená stale ako animátor.neviem kde sa stala chyba s kým sa rozprávam povie deti nič nebaví, nie su samostatné....

katka253111
23. apr 2018

@euka210 ucila som 4roky pred md... pocas materskej sa mi teda velmi nechcelo sa vratit v septembri...ale som spat a som spokojna 🙂 a velmi...je tonsice vsetko na behu teraz... ale som.naspat medzi ludmi a zistujem, ze mi to chybalo 🙂

eliska13
23. apr 2018

@fiffinkaa môj syn mi minule hovorí, že im odpadla hodina učiteľka bola chorá a mali učiteľa na zastupovanie a ten im povedal, že môžu robiť čo chcú, ale nech nebehajú po triede.ja som asi naivná a hovorím mu a nič sa s Vami nerozprával nezahral nejakú hru čokoľvek by sa dalo vymyslieť.Ze nie učiteľ si z papiera skladal lietadielko🙂)a potom lustil sudoku.Keby chcel nakresli im ho na tabuľu a zabavia sa všetci

katka253111
23. apr 2018

@bimbambim o 400e az viac? Ja ucim na malej skole a zarobim 500e...kedze ideme na nejakych 73% platovo, lebo mame malo deticiek... ale stale lepsie nez nic... 🙂

duun
24. apr 2018

@fiffinkaa "Ucky opravuju pisomky na hodine a jedna expertka rano vo vlaku cestou do skoly..."

Dopíšeme písomné testy do 16:00, na predmete mávam 3-4 krúžky, čiže 60-100 študentov. Ak chcem, aby bol môj syn (7) aj von, idem s ním a opravujem písomky sediac pri ihrisku a aj doma až do noci, kým nie sú všetky opravené, aby si mohli na druhý deň chodiť na ústnu a po výsledky. Dúfam, že mne to žiaden VŠ študent nebude nikdy vyčítať, kde a kedy mimo pracovnej doby opravujem práce, čítam seminárky či píšem poznámky k výskumu ;) 🙂

Netušíš, ako tá "expertka" žije, môžno je to všetko tak trochu inak. Možno má problémy, ktoré by si ty určite nechcela mať a inokedy ako využiť ráno cestu vlakom to proste nestihne.

bimbambim
Autor odpoveď zmazal
katka253111
24. apr 2018

@bimbambim presne tak...tiez si tak vravim, kedbmi niekto povie, ci nie je aj blizsie praca (dochadzam cca 27km) hore dole...ze vela aj precestujem...nuz a co narovim 🙂 mam pracu, ktm skola funguje, mam ju rada, tak co budem riesit 🙂

tortelinka
24. apr 2018

@fiffinkaa ja sa nechcem vyjadriť k tým bludom čo si popísala, len sa opýtam, či si niekdy bola s puberťákmi na výlete...predpokladám že nie, inak by si niečo také nevypustila....ak berieš školskú akciu ako "výlet" pre učiteľa, tak sa nemáme o čom baviť

fiffinkaa
24. apr 2018

@tortelinka a ako som sa vyjadrila? Ake bludy konkretne mate na mysli ohladne skolskych vyletov?

tortelinka
24. apr 2018

@fiffinkaa celé vyjadrenie znie, akoby výlety boli za odmenu a učitelia si chodia oddychovať.či som to zle pochopila? tak len pre info, absolvovala som ich viacero, pred odchodom podpisujeme zodpovednosť za všetko čo sa stane(rozumej 40 pubišov na 6 noci), ak si takto predstavuješ oddych, tak prosím, skús a uvidíš

fialka2612
24. apr 2018

@fiffinkaa naperlila si tu toho viac než dosť 😉 Aký máš problém s tým, že nejaká učiteľka opravuje testy vo vlaku? Je to jej vec, aspoň dokáže efektívne využiť čas.
Kiež by si bola taká náročná aj na seba a svoju rodinu.
Citujem tvoj príspevok zo včera: "my sme uz skolu zmenili, sme na sukromnej, 16 deti v triede ..nie som zatazena na znamky, ale na vedomosti a system vzdelavania..a tie nase deti maju slabe vedomosti...a z vyucovania takmer ziadne..od prvej triedy starsieho syna som nespokojna, je uz piatak..je to vsade naokolo, ten isty problem rodic skratka doma supluje pracu ucitela, polovicka deti chodi na doucovanie, lebo rodic chce prve posledne pre svoje dieta, dieta ma potom menej casu na konicky, pobyt vonku, svoj vlastny priestor...absolutna nerovnovaha"

Osobne by som u svojho dieťaťa dbala predovšetkým na rozvoj schopností a kompetencií ako vedomostí. 😉 Deti chodia na doučovanie, to už piataci a nižšie ročníky? Prečo - nestíha v škole? Či sú to len prehnané ambície rodičov, ktoré nevidia limity svojho dieťaťa? Podľa čoho usudzuješ, že deti majú slabé vedomosti - na základe subjektívneho pocitu?
Niektorým deťom by prospelo, keby rodičia prestali za ne aj dýchať a dali im aj možnosť byť dieťaťom a tráviť svoj voľný čas aj inak ako na krúžkoch a doučovaní.

slovanka2508
24. apr 2018

@fiffinkaa presne to iste napadlo aj mne...akakolvek skolska akcia, toboz vylet, je pre ucitela ako byt jednou nohou v base. Ja som ich absolvovala niekolko a ziadna sranda to nie je. Naposledy pred rokom v osmom mesiaci a s bruchom. Na noc. Nemusela som, chcela som. Mala som s mojimi deviatakmi pekny vztah a takmer cela trieda sme boli. Ako vypomoc som si vzala manzela, keby sa nieco prihodilo. Uz vidim, ako pises, ze sme mali rodinny vylet. Deckam sa to pacilo velmi, no ja som prisla taka vyflusnuta, ze som si povedala nikdy viac. A to sa ani nic neprihodilo, decka boli fantasticke. No ja som striehla ako pes...aj v noci. A toto ze ma byt akoze pozitivna stranka mojej prace? Ako som povedala, nikdy viac! Treba skusit.

novana
24. apr 2018

@slovanka2508, čudujem sa nielen Tebe, ale všetkým, ktoré cítia potrebu svoju náročnú prácu obhajovať v tejto diskusii.

fiffinkaa
24. apr 2018

@fialka2612 naperlila? ..Vy ste mi spravanim pripomenuli byvalu triednu starsieho syna, ktora tiez bez slusnosti na plnu hubu jedna s rodicmi ako s detmi na chodbe, bez nejakeho taktu. Osocujete ma tu ze som naperlila bludy. Naozaj a co Vas tak nahnevalo, ze som napisala prispevok z pohladu rodica, ako to mame my a okolie s ktorym komunikujem?
Ano piataci chodia na doucovanie, zial ked pedagog nedokaze vysvetlit a naucit deti, aby latke porozumeli. A nejde o ziadnu prehnanu ambiciu rodica, to ste ako na to prisli?
A nie, mne sa nezda vhodne aby pedagog opravoval pisomky rano vo vlaku, to je moj nazor, o com to svedci..
@tortelinka
Ja som sa nikde nevyjadrila ze ucitel ma veget na vylete, ani to nebolo tak myslene. Mne sa nepaci ze deti maju vela volna, same vylety, prazdniny, chripkove, plavecky, lyziarsky, skola v prirode. Ano treba aj kolektiv zdruzovat do istej miery, ja suhlasim nech sa poznaju aj pri inych cinnostiach, ale hodnotim to ako neprimerane a na ukor vedomosti..

fiffinkaa
24. apr 2018

@slovanka2508 ..ja s tym suhlasim..viem co je to zodpovednost za cudzie..

tortelinka
24. apr 2018

@fiffinkaa to je na dohode, ale vylety, plavecky , lyziarsky su extremna zataz pre ucitelov a urcite to nie je oddych

charlie1980
24. apr 2018

@bimbambim Vy ju, prosim vas pekne, ani nerobte 😭 Vas text sa neda citat (o gramatike ani nepisem) 😭

euka210
autor
24. apr 2018

@fiffinkaa ja som rada, ze moje deti pojdu na plavecky, nas ucil oco plavat, ale bolo kde, v soboty sme chodili na plavaren. Teraz som v malom meste a som rada, ze piataci tu chodia na plavecky do blizkeho vacsieho mesta. Skola predsa nie je len o vedomostiach, s manzelom si hovorime, ze ten nas najstarsi 6r vie toho ovela viac ako my v jeho veku. Ale je to aj o schopnosti informacie spracovat a vyuzit, hodnotit a neprijimat vsetko co sa ponuka. Skola je aj o vychove a v dnesnej dobe mam pocit, ze viac o tej vychove ako vzdelavani, ked ucitel musi suplovat rodica. Skola ma vychovavat, budovat vztahy (priroda, kultura, sport, umenie, spoluziaci, druhi ludia). Deti su pretechnizovane a ucitel ma potom problem zmotivovat ich, lebo ucivo nie je take zaujimave ako tablet a hry. A ze komunikacia ide dolu vodou a este pojde, ani nehovorim.

alami
24. apr 2018

@bimbambim prepáč že sa pýtam, ale ty máš vysokoškolské vzdelanie? Vzhľadom na ten plat. Ďakujem.

dai
25. apr 2018

Som m6slela ze tato tema je o niecom inom - nie zas o skolskom systeme ako takom....
Za mna - rodic ma v dnesnej dobe pravo vybrat si skolu - niekedy to jasne ze znamena obetu - bud dochadzanie alebo financie - potom je uz len na rodicovi ci mu to zato stoji alebo nie ( my sme volili alternativu s ktorou sme spokojni - stoji nas to nemale financie - nemam albumy plne vecicek pre deti, aj na viac dovoleniek by sme mohli chodit - rozhpdli sme sa ale investovat do vzdelania )
Co sa tyka sr skolskeho systemu - jasne ze ma vela much - za mojich cias zobrali zo 300 uchadzacov 5tich najlepsich, teraz zial vsetko - jasne ze sa to odzrkadli aj na konecnej kvalote ucitelov ( tento problem je ale aj v inych profesiach napr. Pravo - v nasich casoch to bola prestiz sa tam dostat - 2000 uchadzacov a 100 prijatych .... teraz ked mi pridu mlade ucitelky ci pravnici na pohovory tak zial vacsinou nieco strasne - nevedia sa vykadrovat, ziadne logicke myslenoe etc.)
Dalsia chyba systemu su platy - nech sa na mna nikto nehneva ale v ba bez dobre zarabajuceho manzela ucit nemozem kedze sa z toho platu neda slusne zit - v hornej dolnej s 20% nezamestnanostou je to zas lukrativny job - do hornej dolnej sa ale zase ti najlepsi tiez asi hrnut nebudu - nakoniec nato doplatia decka tak v tej ba ako aj v hornej dolnej...a jasne - kvalita ucitela sa nemeni platom ale plat urcuje ako kvalitni ludia v skolstve su ( cest par nadsencov ktori napriek vysokej kvalite su ochotni za ten plat robit )
A samotna tema skol - za mna he stale vela rosicov fixovanych na znamky, vela takych co cakaju ze skola vychova a zial tu mame dobu helikopterovych roducov presvedcenych o genialite a vynimocnosti vlastnych deti a zaroven neschopnosti deti inych - toto sa zrkadli v ich vychove aj ocakavaniach... zatial co v minulosti pri zlej znamke clovek riesil dieta vlastne dnes riesi ucitela, ked sa dieta pobilo tak dostalo zaracha, dnes ide pomaly roduc zmlatit druhe dieta ci jeho rodica a vynadat ucitelovi ze nedal pozor.... ze maju ucitelia ucit plavat, lyzovat, skakat cez svihadlo - hanbila by som sa keby tieto zakladne veci moje deti v 6tich nevedeli - a priznavam - syn este stale sam neplava ale snazime sa to s muzom dobehnut- verim ze toto leto uz bude plavec este pred 7mimi narodeninami...
Moje deti sa na skolske vylety a pod. Tesia a ja som rada ze ich maju - u nas su ale aj rodicia ochotni ist s triedou a robit dalsi dozor cize ucitelia v tom nie su sami - skola celkovo stavua silno na spolupraci ucitel/rodic...

dai
25. apr 2018

Sorry za preklepy - pisem na mobile☹

montemotherone
25. apr 2018

@fiffinkaa vieš prečo majú tvoje deti slabé vedomosti, lebo sa im asi nevenuješ 🙂 Nevyhovaraj sa na vzdelávanie. Áno, je to na Slovensku bieda, ale napríklad moje dieťa je v rovnakom systéme a má výborné vedomosti. Jednoducho som sa prispôsobila. Aj popri cudzích deťoch, padajúc na hubu sa jej snažím dať všetko čo viem a rozširovať jej obzory na výletoch, pri návšteve galérie, múzea, pri nekonečných rozhovoroch už aj o zmysle vzdelávania, rozvoja poznania, radosti z bádania a objavovania... Takýto základ mi dal môj otec. Elektrikár. Nemá ani maturitu. Ale má pozitívny vzťah k poznávaniu, poznaniu, objavovaniu a hlavne, nikdy nič neočakával od cudzích, čo sa týka mojej výchovy. Nikdy som nepočula aby kritizoval mojich učiteľov (a to by si teda niektorí aj zaslúžili).
Takže nastav si v prvom rade zrkadlo a potom, choď skúsiť robiť napríklad pomocný dozor na školský výlet 😉 ...alebo aj na obyčajnú jednodňovú exkurziu. Niektorým rodičom takýto zážitok k pochopeniu stavu stačí 🙂

fiffinkaa
25. apr 2018

@montemotherone ..tak na toto sa tazko da nieco napisat, keby ste citala prispevky dozadu, kde som pisala ako sa venujem mojim detom, (nie som pedagog, preco ma rodic ucit dieta doma) ale vidim, ze Vy viete vsetko najlepsie - ako inak. A neviem, zas ste tu spomenuli vylety..kto nechce rozumiet- nebude rozumiet..presne tento pristup pedagoga mi nevyhovuje - nesnaha o porozumenie, posudzovanie, ze sa rodic malo venuje, alebo naopak ze je rodic prehnane ambiciozny-raz jedno, raz druhe, podla toho co viac vyhovuje..alebo problem vychovy v rodine...problemove spravanie..

Hore vyssie k prispevku: k mobilom, tabletom...asi tolko, nepoznam rodica kt.dovoli pocas tyzdna dietatu tablet..rodic robi vsetko pre to, aby dietatu poskytol podnetne prostredie na ucenie, spoznavanie, hru, pohyb na vzduchu..

dskjhfdlkdjhl
25. apr 2018

@fiffinkaa ak je to naozaj tak, ze dieta musi chodit na doucovanie, lebo ucitel nevie dobre vysvetlovat a nie je to len jedno dieta z celej triedy, tak potom je (aspon podla mna) prirodzena otazka: Stazovali ste sa? Lebo zbytocne je nadavat na MK a nic neriesit. Ja som uz pisala, ze mam aj gymnazistku a ta teda doteraz ziadne doucovanie nepotrebovala.

dorottka
25. apr 2018

Nie som ucitelka, ale ak sa s niekym na zakladnej skole treba doma neustale ucit alebo ho kontinualne posielat na doucka, tak problem nie je len v ucitelke... mam problem s pozornostou, vzdy som mala, coho dosledok je to, ze nikdy som si nic nepamatala z hodin, pretoze som proste nevnimala - na to su ale ucebnice a dovolim si povedat, ze dnes su lepsie, hravejsie a krajsie ako za mojich cias, plus materialy na nete a ked dieta odpisuje aspon z tabule, tak doma si to precita a proste dako mu to 'dojde', ak tomu venuje dostatocne vela casu a nerusenej pozornosti, skusa cvicenia a tak, nie? Zasa preberaju sa veci umerne veku. V zivote sa so mnou rodicia neucili, vsetko som sa ucila samostudiom, naucila som sa to nutene ako ziacik a benefitujem z toho dodnes - mozno by nebolo odveci nechat nejaku mieru zodpvednosti aj na dietati a nie hned doucka a nadavanie na kazdeho dookola. Ako sa hovori - tazkosti cloveka posuvaju vpred, u deti to plati tiez 🙂
A co sa tyka sportov - no nepamatam si, ze by ma ktokolvek ucil skakat cez svihadlo alebo robit kotul - proste decko najde svihadlo v ramci hry a skusa s nim skakat, nie je to raketova veda, dopracuje sa k tomu prostym skusanim. Jasne, ze nie kazdy zvladne ihned kotul alebo splh, ale to je normalne, ak ale niekto zlyhava v kazdom ukone, to uz cudne je a nie je to len chybou ucky bohuzial.

danielahamar
25. apr 2018

Ja som toho názoru, že ak chápeš tieto dnešné deti a vieš s nimi pracovať, určite by som sa vrátila do školstva, ale ak to_ich nechápeš, bude to utrpenie hlavne pre tie deti, potrebujú mať osobu pri sebe, kt. ich chápe, jasné, majú mať hranice, ako každé jedno dieťa, ale tie už musíš určiť ty ako pani učiteľka, poviem ti dva moje príklady s pani učiteľkami: 1. šikana staršieho je preto, že je moc aktívny a 2. šikana mladšieho je preto, lebo je introvert a je "iný"= nemá rovnocenného v triede, takto by sa nemala ani jedna učitelka postaviť voči takémuto problému a to sú dve nezávislé učitelky a vieš čo len tie moje deti potrebujú? Nenudiť sa v škole /čo sa týka pracovania a zadávania úloh/ ale nechať ich aj dýchať zo strany druhých detí...nič viac, nič menej...
čo sa týka doučovania, chodia len na AJ od škôlky, teraz som sa napr. stretla s tým, že som ho chcela mladšieho dať na doučovanie z matiky, lebo ma učitelka začala presviedčať, že v ňom je chyba, z čistého 1 sa mi stal 3 z matiky , ale pravda sa ukázala posledné dva mesiace, p. učitelka marodila a hla, mám znova jednotkára - bez chybičiek vo výpočtoch!!! Takže ja mám zmiešané pocity z dnešných učiteľov a preto verím, že učiteľ je poslanie, nie práca, ani robota, ani zamestnanie. Verím, že sa rozhodneš správne😉

janba
25. apr 2018

Učím. Aj keď nie vždy to je ľahké a také, ako si mnohí predstavujú.

bimbambim
25. apr 2018

@charlie1980 ani robiť nebudem .To by ani synova učka robiť nemohla na to , že je slovenčinárka tak dosť chýb necháva deťom v zošitoch napriek tomu že ich bere na kontrolu asi na to dlabe ked to neopravi a veľa chyb nemam oproti ostatným 😝

fialka2612
2. máj 2018

@bimbambim keď si taká strašne múdra, tak oprav tie chyby svojmu dieťaťu ty. Možno tá tvoja "učka" chce tým zvýšiť sebavedomie rodičom svojich žiakov, nech majú radosť z toho, že dokázali nájsť neopravenú chybu 😂 Ináč mi to mi pripomenulo časy zo základky: "nemám veľa chýb oproti ostatným" 😎 To spolužiaci štvorkári na základke sa vždy bránili, že oni sú na tom ešte celkom dobre oproti tým päťkárom 😀