icon

Vyštudované učitelky, čo v skutočnosti robite?

euka210
17. apr 2018

Zaujima ma, ci ucite ako ste vystudovali, alebo robite inu pracu...aku? Mne sa po rodicovskej velmi naspet do skolstva nechce, ale co ine robit?

loginexistuje
19. apr 2018

ja len jedno nechapem ked je to take narocne povolanie a tak zle platene preco potom neni vela ponuk na ucitelske miesta a su tieto miesta obsadzovane po znamosti najma v regionoch alebo cez tlacenku

0silvia0
19. apr 2018

@moni73 presne aj mne toto napadlo. Úctu a vážiť si niekoho môžeme na základe jeho konkrétnych činov a ľudských a profesionálnych schopností, nie na základe "stavu". Môžeme mať úctu aj k zlému učiteľovi ako k človeku, ale toto je bežná ľudská úcta a rešpekt. Skutočne vážiť si ľudia vedia naozaj dobrého učiteľa. Ja mám deti už odrastené a prešli sme čo sa týka školského systému všetkým možným a stretla som sa s kopou pedagógov. Na niektorých keď si spomeniem sa mi ježia chlpy, na niektorých mám fakt príjemné spomienky a niektorých si už ani nepamätám. No sorry, ale v mojich očiach nie sú všetci na rovnakom mieste len preto, že sú učitelia.

staalienka
19. apr 2018

@ebi88 áno. Je to fér toto. Ak sú vianoce a škola nefunguje -dovolenka. Nikto sa nepýta či ju chcem. Jarné prázdniny-dovolenka- znova sa nikto nepýta ci ju chcem. Letné prázdniny- znova dovolenka a znova sa ma nikto nepýta či ju chcem. Nerátam občasné jednodňovky- dvojdňovky, kt. sa vyskytnú. Už v októbri rátam kedy si nadrobím ak to vôbec bude možné, aby som mala dni a hodiny na dovolenku- lebo budú Vianoce. O tom žeby som si vzala dovolenku náhodou počas roka mimo prázdnin- ani nepolemizujem........

loginexistuje
19. apr 2018

@staalienka ale to sa deje takmer vsade s tym este ze inde ti ani negrantuju ze si tu dovolenku v danom roku budes vediet vycerpat a ak mas deti na zs potom pokryt prazdniny je dost narocne aj logisticky aj financne

ave17
19. apr 2018

Štúdium pedagogiky už dávno nie je to čo bolo,poznám baby,ktoré na základnej škole mali podpriemerne výkony,t.z.-štvorky na vysvedčení,fakt tupane,išli študovať na trojročné učilište-krajčír,predavačka,potom si urobili maturitu,čiže 3+2,vieme,aká je úroveň maturity na gympli a na ucnovke... Hold,ale mali maturitu?? Mali,dali si prihlášku na pedagogickú,a obe prijaté,to že štátnice bc. Aj mgr.robili na trikrát,nevadí,ale teraz učia naše deti.Ženy,ktoré uŽ na základnej boli tupé jak bagandze. Ako sa toto môže stať?? To mi vysvetlite.

persica
19. apr 2018

@ave17 Normalne. Nedostatok ludskeho kapitalu 🙂 Mna to tiez kedysi rozculovalo, ale naucila som sa s tym zit.
V 70-tych a 80-tych rokoch sa rodilo okolo 100 tisic deti rocne, v 90-tych a dalej sa uz rodilo 50-60 tisic. A skolstvo sa neredukovalo. Prave naopak. Kazda Horna Dolna ma pocit, ze tam musi byt skola. V case, ked som studovala ja, boli 4 univerzity na SVK, dnes je univerzita v kazdom okresnom meste. A ked aj niekto z kompetentnych najde odvahu, problem riesit, tak sa ozve kopa hlasov proti.
Kedysi malo VS 17 % populacie. Dnes uz pomaly 90% maturantov ide na VS. Myslim, ze vzdelanie je fajn, ale naozaj by to chcelo redukciu a vyber. Lebo potom padaju budovy a mosty, zijeme vsetci na dlh, bo vzdelani analytici povedia, ze to pomaha ekonomike, neuspesni pravnici robia politiku, zli vysetrovatelia nevedia nic vysetrit, zli lekari len liecia a liecia a nic nevyliecia etc...etc...
Aky optimisticky prispevok som napisala 😀

janka0509
19. apr 2018

Ja nie som učiteľka, a ani si nedovolim tvrdit, ze tonje lahke povolanie. Myslim, ze velmi malo ludi vie, co je to postaviť sa pred 30 deti a učiť, byt mily, spravodlivy, zaujímavý, a davat zasluzene jednotky. Pritom my sami si nevieme poradiť so svojim dietatom... Urcite existujú ucitelia, ktori by to robit nemali, ale to je tak vsade, v zdravotníctve, na polícii...

elizita
19. apr 2018

Ja sa vyjadrim len k postoju k ucitelom dnesnych deti... je len taky, aky im ho my rodicia vsugerujeme.. ked ideme do skoly za deti orodovat, na vine je vzdy akoze ucitel, pocuje doma, ze ved ta ucitelka nic nevie, je blbka, kazdu nesprabodlivost chceme riesit my rodicia, tak nam z deti vyrastu mali dementikovia. Co mozu mat aky postoj a uctu potom?

osky
19. apr 2018

@ebi88 prosim ta pekne,napis ,kde to tak perfektne funguje,ze si ucitelia nosia obedare a naberu si domov pre celu rodinu...????
keby si netarala....!!!
vies si predstavit,to co pises,aj realne?
vsak to by jedalen musela asi navarit raz tolko obedov-minimalne...
a kto by ich platil?

mna napr.prekvapilo,ze ty ucis na vs.
na zaklade debaty z pred par mesiacov v inych temach by som ta tiez na to neodhadla a len cumim-to teraz znamena,ze ta mam posudzovat?
ved ta vobec nepoznam...
myslim si o Tom svoje,ale nejdem rypat.
to mi neprinalezi.
a tak nejak je to aj s tym ucitelom.
mozno poznas niekoho,na koho tvoj popis sedi-to neznamena ze to tak maju vsetci.

a ucit na vs a zs-to je asi Pekny rozdiel.
ked na vs mas zu takmer dospelych ludi-ukaznenych,isto nie 30 divych deti ako na ZS.
nechapem ako to mozes porovnavat-na vs sa kazdy snazi aby Dostal zapocet,aby Dostal skusku...nebude si k tebe dovolovat lebo dobre vie ze ta na to potrebuje a ak nebude s tebou spolupracovat,je len otazka tvojej dobrej vole ci mu vyjdes v ustrety..povedz ci nie...?!
na ZS si na teba decka dovolia vsetko mozne,ignoruju ta-v Tom lepsom pripade,v horsich ta este aj osocuju alebo ponizuju...
ale ked pride k znamkach na vysvedceni,pride ti hocijaky ozran vynadat-akoto ze jeho syn,dcera ma taku a taku znamku...a pod.
ano-zazili sme zu aj taketo veci-tiez nie su pravidlom,ale stava sa.
na vs by ti toto asi tazko niekto robil.
a prazdniny-jedina vyhoda,jedina odplata za celorocny blazninec.

ja nastastie nepracujem v skolstve na svk.
ale vidim do toho realnevlemi dobre.
v rodine mame Vela ucitelov na Zs .
a preco Vela?
no,lebo je to povolanie,nie zamestnanie.
a hlavne,kazdy siel na skolu asi s inymi predstavami o uceni...
koho poznam-nosi si pracu domov,zbiera materialy,zhana inspiraciu,nadalej sa vzdelava
praca ucitela nekonci v skole.

gir
19. apr 2018

@ebi88 zo zákona 45 dní dovolenky

cartridge
19. apr 2018

Nedá mi nenapísať ... Večný problém porovnávania učiteľského povolania a iných povolaní. Je pravda, že učiteľské povolanie je veľmi náročné. Dnešné deti sú neskutočne drzé, ale to je myslím odraz svojich rodičov, každý druhý rodič si myslí, že jeho dieťa je to najlepšie, aj keď v škole sa javí úplne inak, každý druhý rodič príde do školy a rieši každú "prkotinu", čo je pre učiteľa veľmi ťažké, ak je v tomto "boji" sám. Je to práca s ľuďmi a tá je ťažká všade, nielen v učiteľskom povolaní. Protiví sa mi však, keď učitelia idú "vykrikovať" na námestia za svoje práva. Pre učiteľov: skúste ísť pracovať do fabriky, postaviť sa k stroju a ODMAKAŤ si 8 hodín, keď nemáte čas (a niekedy ani právo) sa ísť vycikať ... Skúste si prácu obetavej zdravotnej sestry pri ležiacich pacientoch a za plat podstatne menší, ako je ten Váš. Skúsili by ste? Každý učiteľ má právo "vystúpiť" z tohto povolania a ísť robiť niečo iné (len či by vedel robiť niečo iné). Ak už som pri tom porovnávaní: Učiteľ začína pracovať cca o 7.30 hod. Bežný smrteľník začína pracovať o 6.00, príp. o 7.00 hod. Učiteľ končí svoju prácu cca o 13.00 (to som prehnala). Bežný smrteľník končí svoju prácu cca o 15.00, napr. ja prichádzam domov cca o 16.00 každý deň. Učiteľ ma NAOZAJ viac dní voľna ako bežný smrteľník. Vyplýva mu to totiž zo Zákonníka práce, príp. schválených kolektívnych zmlúv. Učiteľ má "nariadenú" dovolenku? Aj bežný smrteľník má "nariadenú" dovolenku, hlavne keď sú celozávodné. Učiteľ pracuje aj po práci? Aj veľa bežných smrteľníkov pracuje v druhej smene, aby si privirobilo, ja napr. prichádzam domov a keď večer deti zaspia, musím "samoštudovať" predpisy a nové zákony, keďže nestíham v práci. A nakoniec porovnanie mzdové: Každý učiteľ si dokáže "nahnať" mzdu krditovými príplatkami a náhradným voľnom, či nie? Takisto ako bežný smrteľník môže ostať po svojej "šichte" ešte na ďalšiu šichtu 🙂 Vážim si prácu učiteľa, pretože je veľmi náročná a zodpovedná, ale takisto si vážim prácu obyčajného živnostníka, ktorý pracuje na veľkej štátnej zákazke, je živiteľom rodiny a firma sa rozhodne, že mu nezaplatí posledný polrok jeho tvrdej práce, takisto si vážim prácu sestričky, ktorá utiera zadky ležiacim pacientom a má myslím si omnoho menší plat, ako je plat učiteľa. Čo takto ísť všetci do ulíc a "vykrikovať" za vyššie mzdy a svoje práva? Učiteľ a farár bol v minulosti najváženejší občan v dedine, pretože boli "študovaní", minulosť je však minulosťou, tých "študovaných" je v dnešnej dobe trošku viac, takže úctu a vážnosť by mal mať či učiteľ, robotník alebo kaderníčka 🙂

duun
19. apr 2018

@cartridge "Učiteľ začína pracovať cca o 7.30 hod. Bežný smrteľník začína pracovať o 6.00, príp. o 7.00 hod. Učiteľ končí svoju prácu cca o 13.00 (to som prehnala)." Začínam svoju prácu 7.30 v tom prípade, ak neučím od 7,00, ten jeden, či dva dni v týždni začínam 6,30. Končím svoju prácu v kancelárii 15,45 a odchádzam domov. Keď syn zaspí od 21,00 triedim výsledky výskumu, pripravujem články, prekladám a robím tisíc iných školských povinností. O 23,30 prácu uploadujem, aby som v nej pokračovala znovu v práci. Nočné hodiny nemám zaplatené a zároveň sú nevyhnutné, pretože popri pedagogike to v práci nemám ako inak stihnúť. BTW. píšem tu v čase svojej obednej prestávky s vidličkou a šalátom v ruke. Mám 15 min prestávku, pretože rozvrh vyšiel tak, že proste nie je čas na obed, ktorý by mal 30 min. Robila som v práci s 8 hod. zmenami a odmakala som si to (a odišla som robiť pedagogiku s nižším platom, ale oveľa lepším pocitom, že robím na 100% svojim možností).

duun
19. apr 2018

@osky "ucitelia nosia obedare a naberu si domov pre celu rodinu...????" Jeden obed je dotovaný (ako má od zamestnávateľa každý) a ostatné máš za plnú cenu, t.j. ak si orazím 3 obedy, tak za tie ostatné platím 4,50e ako kdekoľvek inde, výhode je, že si ich skutočne môžem zobrať domov. Ale to si môže zobrať z hociktorej reštaurácie hocikto, kto má od zamestnávateľa stravné lístky a obedy naviac si platí celé sám.. takže tejto "výhode" nerozumiem.

Na vš ti robia "sprostosti" iného typu. Odkedy sa žiaľ na vš prijímajú aj študenti z učnoviek s maturitou, tak sa objavujú aj veci, na ktoré asi boli žiaľ zvyknutí zo strednej.. urážky, vyhrážky, dokonca už mi prišla vynadať aj do krvi urazená maminka, že na jej synovi "sedím".. To tu nebolo a je to žiaľ nechutný trend posledných asi 5-7 rokov :( U detí je to na nervy, ja som už bola na hrane podať trestné oznámenie, lebo už nejde o pripináčik na stoličke.

persica
19. apr 2018

@duun No teraz som skoro spadla zo stolicky 😀 Ze na VS sa pride stazovat mama vysokoskolaka- dospeleho chlapa! Akoze coze?! To uz ako v tom filme: Jenom od Hujeru tam bylo 15 lidi 😀 😀

osky
19. apr 2018

@duun asi reagujes na nespravnu osobu.
Ved ja sama sa cudujem.kde @ebi88 tento blud o noseni obedov domov berie...
Co sa tych vs studentov,to si dala mozno nejaky vynimocny priklad-moze sa vyskytnut ale vp vseobecnosti neverim ze je to pravidlom.

staalienka
19. apr 2018

@loginexistuje v poriadku. Ja len poukazujem nato, že tá dovolenka je preto taká veľká, aby to sedelo a aj papierovo. Neslúži nato, aby som si svojvoľne vykladala doma nohy dlhšie ako ostatní pracujúci.

cartridge
19. apr 2018

@duun Ja som svoj príspevok nepísala "paušálne" pre všetkých učiteľov, samozrejme existujú aj výnimky a Ty si asi jedna z nich 🙂 Je to vzácnosť, aby "bežný smrteľník" išiel na pozíciu učiteľa s nižším mzdovým ohodnotením, ale s pocitom, že svoju prácu chce robiť na 100 %. Klobúk dole 🙂

denaka
19. apr 2018

Ľudia ste zbytočne zlý. Každý mal v živote možnosť si vybrať, ktorým smerom pôjde. Niesom učiteľka a dokonca ani vš nemám ale viem si predstaviť koľko času musia venovať vysokoškoláci štúdiu. A rodičia peňazí.... takže čo zavidite???? Tie prázdniny? Som matka a viem koľko energie ma stojí jedno popoludie s deťmi (svojimi). Skúste prežiť deň(a ešte ich aj niečo naučiť) s pubertalnymi deviatakmi.... zaručene budete mať nutkanie večer niekoho zabiť
A otazka autorky bola skôr položená pre tých ktoré majú s tým skúsenosť.
Ja som desať rokov robila v závodoch a viem, že je to tam na prd ale môžem si za to sama. Keď sa kamošky učili pred skuškami ja som sa zabávala na diskotékach. To mám teraz preto urážať niekoho, že má takú "super" prácu?

ebi88
19. apr 2018

@osky to som videla ;) tie obedy.

ebi88
19. apr 2018

@osky kks ty pises ako by si robila zadarmo :D ine povolania nie su stresove? Ved ja neupieran nikomu uznanie a plat, len hovorim o primeranosti... a prehnanych poziadavkach uctelov. a obedy to bolo myslene ako vyhoda, jasne se treba saplatit, ale je tu moznost kupit jedny listky naviac a mas usetreny aspon cas. Poznam nejednu ucItelku conto takto robi... co je ja tom somarina?
Neviem ktoru diskusiu citala, ale ano, ucim, ak tu kde som nalozila do p... vsetkym zvedavym mudrym papulkam rozdavajucim rady bez prosenia :D tak za tym si stojim

ebi88
19. apr 2018

@cartridge super napisane!

ebi88
19. apr 2018

@staalienka a sinpredstav ze ti takto nadiktuju do roka nie 45 ale 20 dni

katrin21
19. apr 2018

@duun mam kamosku uciteksu na strednej a uci aj nulte hodiny a aj 9 hodiny!!! Dva dni v tyzdni uci od rana do do 16 zvysne dni uci 6-7h, lebo ma aj labaky a je malo ucitelov, ma naduvazok a dost velky.. Pritom ziadnu hodinu neoduci bez pripravy, duplom nove vymyslenr predmety, kde ani nevie, co bude ucit a musi si sama tvorit obsah, pracne to hladat a priprsvit... Kde su oprsvy prac, pisomiek... + pomaha skole s projektami z EU a ked sa realizuju, je tsm, cez prwazdniny letne..ako dozor ci sa robi, ako ma... A takych je vels... Tak mi povedz, ktori okrem uciutelov 1 a2 roc. ZS uci do 13h.. Pekne mimo nazor...a ked aj ucia dovtedy, robia si este veci na druhy den a opravuju zosity , prefocuju veci, bud v skole, alebo doma, ale ten cas tomu daju rovnako... Cize na 8h sa dostanes ..aj viac...
A ja keby sa tersz vratim na prvy stupen a daju mi napr. Prvakov.. Duplom pdo tych rokoch mimo skolstva...Ufff
Vies ake by to bol pre mna stres a zodpovednost??? Veela veeela priprav, tie deti nevedia citat, vsetko musis naucit formou hier, casto som si vyrabala na matiku rozne pomocky napr. Cisla na papieroch tvrdych a zoradovanie ich podla poradia na spagat stipcami s to jr hra na par minut, kde je zvysok hodiny... Premysliet, pripravit... A kde su dalsie predmety?? Nedajboze vytvarna..
A prvy stupen je zaklad..ak tam nemas dobru uicutelku, nenauci sa dieta dobre citat, pisat.. A to bude potrebovat na porozumenie vsetkych dalsich predmetov na cely zivot.. To si malokto uvedomuje.... No.ked si skusis, tak potomo mi povedz ci je to praca od 7.30 do 13.

Jo a este..my sme museli chodit o hodinu skor, ako "pohotovost", aby sme mohli pokryt pripadne zastupovanie, ktore den dopredu nevies niekedy a robi sa rano plan.

piacere
19. apr 2018

Ja som vyštudovaná učiteľka.... učila som na strednej škole, na druhom stupni ZŠ a momentálne som na prvom stupni ZŠ (chýba mi už len vysokoškolská katedra 😀 ) ....
Hneď po škole som nastúpila na miesto učiteľky za 13.300,- SK hrubého a napriek tomu, že som mala iba jednu problémovú triedu, so zvyškom žiakov som si nesmierne rozumela, som "vykrikovala", že nikdy viac.... učila som rok...
Mala som možnosť zažiť si aj klasickú prácu v kancelárii ako fakturantka... robota pohodová, ale šéf magor a tam to skončilo... do práce som chodila denne so stresom, že čo zase bude. Každá objednávka materiálu na sklad pred akciou predstavovala tri prebdené noci, aby som na nič nezabudla a objednala všetkého dostatok.... Vzdala som to po roku... plat polovičný z učiteľského.
Po materskej ma začala myšlienka školstva znovu lákať (áno, kvôli mojim deťom a zabezpečeným prázdninám).... zamestnala som sa ako vychovávateľka v ŠKD... a viete čo? Momentálne si na staré kolená dorábam učiteľstvo pre 1. stupeň.... Pretože aj keď je to práca častokrát náročná, človek si nosí robotu domov, od septembra mi neodpadli nožnice od ruky, lebo stále sa rieši nejaká výzdoba, také dielničky, hentaké dielničky, k zápisu prvákov, halloweny, noci s Andersenom a pod. .... ale už by som nemenila a do kancelárie by som sa nevrátila... Lebo až teraz, na staré kolená som si uvedomila, že z tých všetkých prác, akými som si prešla... je práve škola miesto, kam ráno vstupujem s úsmevom. Večer nezaspávam s myšlienkou, že čo zase bude.... do kabinetu nevstupujem pod stresom a medzi tými krpáľmi sa cítim nesmierne dobre 🙂

marhe
19. apr 2018

... čo ja by som dala za to získať príležitosť stať sa pedagógom... Som vyštudovaná učiteľka cudzieho jazyka a pracujem mimo oblasti školstva. Žiaľ, tu v regióne si nemožno vyberať prácu.

moni73
19. apr 2018

Nech odpoviem aj ja otazku. 2 kamosky ucitelky: jedna mimo ucitelstva (neucila nikdy), druha po skole dlhsiu dobu szco, po druhej materskej isla do skolstva. Obe v ba, obidve maju cudzi jazyk.

A teraz este k rozprudenej diskusii. Co vidim ako problem ja? Ucitelia strajkovali za vyssi plat (prioritne) a dost ludi to nasralo. Tu sa ucitelky tiez postazuju na plat ale hlavny problem vidia inde. Preco sa nestrajkovalo za viac dovolenky? Za moznost vycerpat 2 tyzdne pocas skolskeho roka? Preco nie za to, aby pomocky nemuseli vyrabat doma a scasti za svoje? Preco nie za to, aby boli kvalitne ucebnice? Preco nie za asistentov, ktori by mali integrovane deti pod palcom? Preco nie za to, aby mohli ucit po svojom? Preco nie za znizenie byrokracie (vraj vyplnaju nejake 2 triedne knihy alebo co? Preco nie za modernizaciu skol? Preco nie za preplacanie nadcasov, ak sa neda stihat pocas 8 hodin? Atd, atd.

katrin21
19. apr 2018

Baby..co mate s tymi obedmi..ste si to mprekrutili...ved citajte s porozumenim! Nechcme sa jej zastavat ale... Ved ona nenapiala, ze berie celej rodine ...😀😀.. Ale ze si vezme domov svoj obed v obedari a nemusi chodit do restiky na menu.,ktore stoji viac.....tak polievku si nabrat viac moze kazdy, kto ma na stole misu.. Ale hlavne jedlo nie..😀

jeanne0
19. apr 2018

Ja som v skolstve vydrzala dva roky...po dvoch rokoch znicena troska zo mna, milion zdrav. problemov zo stresu. Kazdy ako ti je dobre same vylety, dovolenky...skuste ist na vylet s 25 detmi, dovolenky? Kratsi pracovny cas? Denno denne sme sa s manzelom hadali lebo kazdy den aj vikendy som po praci pracovala doma do noci...ale nie toto vsetko ma odradilo, milovala som tu pracu, deti boli uzasne ale do hrobu by ma priviedli rodicia. To co dnesny rodic dokaze v skole je az neuveritelne, to by bolo o com pisat...teraz pracujem tiez s ludmi ale mam konecne pokoj. Ono je to tazko ked dnes si rodicia myslia ze maju pravo na vsetko, este aj urcovat aku najhorsiu znamku ma dostat jeho dieta. Do skolstva sa uz vratit neplanujem nikdy.

katrin21
19. apr 2018

@moni73 preco nie za 2t mimo prazdnin? No ved oni su v skole prvy julovu tyzden a po 20.auguste... A zvysok casu by tam nemali co robit..jedine sa tocit na stolicke... Takze naco... Pre toto sa strajkovat nebude , aj obcas by bodlo mat volno aj mimo prazdnin.

zizonka
19. apr 2018

@ave17 co by len pedagogiky.. ja som ucila na ss, ziaci co ledva stihali, trojkari,sli na kopu inych odborov VS, nie je titul ako titul.. snad raz takto nedopadnu aj lekari a prijimacky ci skola sama bude nadalej viac ako prisna.