icon

Vyštudované učitelky, čo v skutočnosti robite?

euka210
17. apr 2018

Zaujima ma, ci ucite ako ste vystudovali, alebo robite inu pracu...aku? Mne sa po rodicovskej velmi naspet do skolstva nechce, ale co ine robit?

moni73
19. apr 2018

@persica neviem kolko zaraba traktorista, vsimla som si, ze uvadza, ze sa ma dobre. Len na konci prispevku (uz sa mi nechce k tomu vracat) ju irituje, ked robotnik zaraba viac. Pevne dufam v zmenu skolstva, len moju dceru uz asi nezastihne.
Tiez sa mi UI ako ucitel velmi nepozdava. Paci sa mi predstava "sprievodcu" ako ho nazyvq alternativa. Empatickeho cloveka, ktory ma rad deti.

persica
19. apr 2018

@moni73 Ja si to tiez nejako tak predstavujem, ved uvidime. To, co je teraz, je cele zle. Vela ucitelov zaostava aj vedomostami, nepracuju na sebe a su aj vyhoreni. Co sa aj da pochopit, ved som to sama robila. Musela som mat tri prijmy- jeden hlavny a dva doplnkove, aby som sa uzivila. Potom boli kolegyne, ktore uz praca ani nebavila, ale nevedeli nic ine a mali muzov, ktori ich zivili, tak iba "chodili do roboty" a kazili dobre meno ucitelstvu.

denaka
19. apr 2018

@slovanka2508 moje slová....
Som tiež matka a dobre viem aké mám doma deti, že jeden sa nedokáže naučiť basničku druhý píše ako kocúr.... a učiteľ zato nemôže...
Ale nikdy pred nimi nehovorím o učiteľoch v zlom. Možno mám len šťastie na ucitelov ale príde mi to vrcholne nevhodné aby som na nich doma kydala a potom chcela aby sa k nim deti slušne spravali.
A to ako chodia rodičia do školy za deti orodovat?? Brr to kde sme? To aj do práce pojdete? Ako potom chcú aby niesli deti zodpovednosť za svoje činy? Nepripravim sa, ratam s tým, ze to bude mať následky.
A nezijem v bubline, viem existuje aj nespravodlivosť, dokonca som si jej na zakladnej škole uzila dost. Možno to ma v živote naučilo to, že nemám sa furt len sťažovať ale zabrať ešte viac.
A čo vidím v poslednej dobe dosť často, že svojím negativizmom rodičia nakazia už svoje deti. Veľakrát sme v našej škole chceli niečo rozbehnúť, a vždy to stroskotalo na rodičoch. Pripominam NIESOM učiteľ. Tak radi sa teraz rodičia oháňajú zahraničnými metódami ale neviem či si niekedy všimli, že tam sú deti hrdé na svoju školu a rodičia ju tiež podporujú v mimoskolskych aktivitách. Tu chýba aj jedno aj druhé.

montemotherone
19. apr 2018

@moni73 väčšina vrtákov vidí len to pre... To si myslím 😉

novana
19. apr 2018

@ebi88 " Keby som nevidela to ucitelske studium, ako pisem vyssie, tak mam dnes mozmo iny, miernejsi nazor. "
Ja zase poznám právnikov, ktorí na strednej škole s odretými ušami prechádzali z ročníka do ročníka. Naviac, štúdium práva tiež nepatrí medzi najnáročnejšie, tak sa netvár, akoby si prednášala jadrovú fyziku.

moni73
19. apr 2018

@montemotherone to určite súhlasím. Ale takisto je to tu vidieť aj zo strany učiteliek na druhé povolania. No čo, ľudia chcú snívať a tie sny si idealizovať.
Skôr som to myslela pri výbere zamestnania. Rozmýšľala som počas MD, že si spravím špeciálnu pedagogiku. Pre boli moje sny a túžby, proti bol jednoznačne plat.☹ A to si myslím, že by som bola dobrá učka🙂

slovanka2508
19. apr 2018

@petrofka kolegynka, sama by som to lepšie nenapísala. A tiež si vravím, že keď mi deti odrastú, zbohom školstvo. My máme aj rodinu ďaleko a nemal by byť kto s deťmi, tak som vďačná, že učím. Náš riaditeľ je našťastie super, stojí za nás učiteľov, ale pred MD som niekoľko rokov vkuse pripravovala na Testovanie 9 a na knihu by bolo tých zážktkov. Občas som si pripadala ako handra, do ktorej si prídu " chápaví rodičia", ktorí nechápu, že chcem ich deťom len to najlepšie, utrieť topánky, alebo aspoň "hubu" . S prepáčením za výraz...alebo aj bez prepáčenia 😁

noname26
19. apr 2018

@demetria ja som mala skor na mysli ucitel vs.sukromna sfera, ale ak aj v porovnani s narocnou pracou lekara je ucitelstvo jorsie tak si gratulujem, ze som to prezila🙂) nie, skutocne,kto neskusi a je z tych pracantov, co by poctivo Pracovali v akejkolVek praci, neuveri.

rajna
19. apr 2018

vystudovala som specialnu pedagogiku a ucim romov. Je to tvrda praca. Mam 6 rocnikov v jednej triede a 11 deti. Nehovoriac o tom ze su to temperamentne deticky a udrzat ich na stolicke a sustredit sa nieje lahke. Napriek tomu ich mam rada vela sa aj rozpravame o ich zivote snoch ,priateloch,problemoch a podobne. Ale prijala by som aby tato praca bola aj patricne ohodnotena bohuzial na Slovensku to ide dolu vodou

demetria
19. apr 2018

@noname26
Ja som to skor myslela ako odpoved na tu tvoju uvahu, ze ucitel si nezasluzi taky plat ako napr. lekar, lebo ta praca je menej narocna.
Nie je. Je narocna inak. A pre mna bola ovela frustrujucejsia. Nedokazala som bojovat so studentami, ktori si studium vybrali sami a napriek tomu sa odmietali cokolvek naucit. Ta ich lahostajnost bola pre mna neprekonatelna, preto som aj minuly rok odmietla ponuku na ucenie popri mojom povolani.
Klobuk dole pred kazdym, kto v skolstve vydrzi a nestrati zaujem a elan.

noname26
19. apr 2018

@ebi88 prosim ta, rada by som sa opytala, kde si to studovala, ked mas taku strasnu skusenost s buducimi ucitelmi a zvlast filozofmi, ked tu pre takuto vzorku soptis plamene na vsetkych. U nas napr.najviac chlastlali a flakali sa etnologovia, lae preto nemam pocit, ze mam zanevriet na vsetkych etnologov. Ja som studovala zrovna tiez filozofiu a teda sme nemali 15 A4 na skusku, ale citanie filoz.textov v tomto rozsahu na kazdu jednotLivu hodinu! Ak som nemala precitane, nemoHla som sa hodiny zucastnit.A ze to nie je beletRia.popritom este studium Cudzieho jazyka, kde sa tiez nacitalo kvanTum literatury a v cudzom jazykU. Takze netUsim, o akom studiu pises ty,bo ja mam inu skusenost. Ale daj teda, kde som to mohla absolvovat lavou zadnou, ako pises?

tortelinka
19. apr 2018

@cartridge naozaj nemám chuť oponovať, len nerozumiem tomu času končiť o 13.00? Veď len 6. hodina končí o 13.30, bežne sa učí 7. alebo aj 8......takže len fyzicky čas v triede je často do 14.45

lenka13021
19. apr 2018

@slovanka2508 hovorís mi zo srdca😊

ebi88
19. apr 2018

@noname26 15 stran textu na hodinu je vela? Tak potom som fakt asi mimo,ked som myslela, ze filozof na ucitelstve na filozofickej fakulte, ma mat precitane cele diela, od najvyz amnejsich filozofov; aby ked poviem ze podla zenonovej aporie o letiacom sipe pohyb neexistuje na mna nekukal filozof ako tela... tak potom sory. Ja som mala na strednej skveleho ucitela fillzofie, spominam nanho dodnes, ze to bol typek, ale tito moji generacni sa na neho teda fakt nechytali..
Ja verim ze praca s detmi je narocna, ja mam jedno svoje a mam dost niekedy, ale moja praca je tak isto narocna a zodpovedna a na psychiku, a 680€, ci kolko, som veru nemala nastupny ani v hrubom, a je tu kopa takych povolani a prac, kazdy vidi len to svoje to ano, ale mam dojem ze ucitelia to svoje vidia najviac.

ebi88
19. apr 2018

@novana no to ano, vsak ja nikde nehovorim ze inde to nie je, lajdaci.. ale studium sme mali narocnejsie, to zasa pravda je... mozes si mysliet co chces, to je fakt.ale ide skor o to, ze ine povolania a profesie nebiju sa pravidelne pred uradom vlady do prs jak su doleziti a ake chcu platy. Nastupny plat moj bol v cistom okolo 400 eur ak dobre pamatam. A robota s ludmi, nadavky, anpodobne nandennom poriadku.. ostavanie dlhsie tak isto pravidelne,lebo roboty kopa a ludi malo..ale tak povedala som si som mlada postupne bude lepsie, a tak aj je. Len niekomu chyba trocha pokory a toto su tie spravne slova, co mne osobne vadi hlavne na mladych uciteloch ale asi aj na mladych bseobecne. Treba matVsetko a hned.

euka210
autor
19. apr 2018

cakala som inspiraciu, co ine robit miesto ucenia a nie takuto diskusiu osocovania. Kazde povolanie ma svoje vyhody aj nevyhody, o tom sa tu netreba predsa presviedcat a hadat, lebo nikde to nevedie.

ebi88
19. apr 2018

@duun ja prednasat chodim popri vlastnej riadnej praci a nikde to nezhadzujem, ano toez publikujem, furt nieco pisem... ale tak beriem ze to nie je 30 decak na zds a rodicia za mnOu nechodia. Studenti ok, ucit sa im velmi nechce ale su slusni, aj celkom mili, to nemozem povedat.

monikamalinka
19. apr 2018

Ja mam vystudovane ucitelstvo matematika-chemia. Matiku nas ucili profaci z MatFyzu a chemiu profaci z chemicko-technologickej fakulty. Obcas sme mali pocit, ze studujeme dve skoly naraz. Takze ziadna flakarina. To len pre info ku komentarom vyssie.
Teraz k Tvojej otazke: hned po skole (uz tomu je 11 rokov) mi ponukli ucit na ZS. Okrem toho som dostala ponuku aj do jednej softverovej firmy robit testerku. Testovat softverove aplikacie. Plat rozhodol a isla som do firmy. Takze ak mas vystudovane ucitelstvo matiky, informatiky skus nieco taketo.

euka210
autor
19. apr 2018

@monikamalinka nemam ani matiku, ani slovinu, ani jazyky, kde sa da aj inde dobre uplatnit. Mam dejepis-geografiu.

loginexistuje
19. apr 2018

@euka210 tak to potom tazko ja mam tiez matiku vystudovanu a vediem oddelenie vyvoja v IT firme ak mas male deti tak neviem ci nie je lepsie ostat v skolstve ? a mas miesto na skole ?

loginexistuje
19. apr 2018

Ale pri troch malých detoch a takejto kombinacii je ucitelstvo idealne a ak ti drzia miesto v skole (ja viem tak ze na na vychode je dostat sa do skoly ucit dost narocne resp. vsade mimo BA)

dskjhfdlkdjhl
19. apr 2018

@euka210 s touto kombinaciou si viem predstavit este tak pracu v muzeu.

monikamalinka
19. apr 2018

@euka210 a nieco ako sprievodca po hradoch, kastieloch, resp. v nejakom muzeu alebo sprievodca po meste? To mi teraz tak napadlo pri Tvojej kombinacii.

monikamalinka
19. apr 2018

@euka210 alebo v cestovnej kancelarii? Ale to asi nie je idealne popri malych detoch.

noname26
20. apr 2018

@demetria No bud su to slova niekoho ineho alebo som sa zle vyjadrila.za mna obaja,lekar i ucitel vystudovali vs, hoc co viem,oprav ma ak nie,,medicina je studovat asi naj brutal. Platy medzi nimi by nemali byt privelmi rozdielne.ok lekar ma mat priplatky za nocne,vikendy a sviatky,ci 20hodinove sichty.je to napor zodpovednosti a vypatie sa k vykonu,sustredeniu (operacia),ako u maloktoreho ineho povolania.ale zaklad by nemal byt privelmi rozdielny.ja zvyknem porovnavat skor so sukr.sferou.mama robila pri pase a mala rovnaky plat ako ja ucitelka.ona mi hovorila,ze je ceY den na nohach a aj v noci.ale ja som zas studovala 5rokov a minala na studium ich uspory kym spoluziaci robotnici uz pracovali a preto by mali byt podla mna platy ine.inak mozme radsej vsetci kaslat na studium a hned pracovat ked sa to ako zivotna investicia nevyplati.

noname26
20. apr 2018

@ebi88 no tak si tych 15stran textu skus nacitat.mne to bezne trvalo 4hodiny. Bo ako pisem, to nie je beletria, ani poucka, co veta, to bolo treba nad nou premyslat. Nie, na filozofii sa necitaju cele diela, nedal by to clovek.Cita sa podla stylu pisania, u niekoho 80,niekedy reprezentativnCh 20. Citaju sa cele, len ak sa na danu problematiku ci myslitela zamerias. A to citas jedno dielo intenzivne (t.j.prevaznu cas dna, ako napr.ked som pisala diplomovku) 2mesiace. Ale lahko sa sudi tomu, kto neskusil. Zober si heideggera napr. Alebo dakoho z analytickej filozofie a citaj.nech sa paci,a potom sud.

nenne27
20. apr 2018

Ucim.nezarabam sice ako manager ale tie popoludnia s vlastnymk deckami o 15hod v lese na prechadzke, pokecy pri zmrzke, nakupy s dcerkou a cele prazdniny ked sa tulame a cestujeme spolu su na nezaplatenie.v skole mam obcas nervy ale vacsinou je to pohoda a zabava a zase pri uceni deciek clovek tak rychlo nestarne😉

noname26
20. apr 2018

@ebi88 a plat.zalezi kedy si nastupovala.ja pred 13rokmi a nastupny bol cca 280 v cistom,este vsk som mala Tusim kolo 8.000. Po rokoch praxe A s priplatkami som sa mohla dostat tak na 13.000-14.000.Ciue dnes tych 400eur.

noname26
20. apr 2018

@ebi88 a nedozvedela som sa, kde sa tak lahko ta filozofia studovala 😉🤔

minnie55
20. apr 2018

@euka210 podla coho si si vyberala, co pojdes studovat na vysku ? Musela si predsa vediet, ze pri aprobacii, ktoru si si vybrala, vela moznosti nemas. Mozno by som sa v tvojom pripade pri hladani prace ani velmi neviazala vystudovanou skoloku, je dost pracovnych ponuk, ktore nevyzaduju specificke vzdelanie a plat je urcite vyssi ako v skolstve.