icon

Ako efektívne sušiť prádlo bez vzniku plesní?

26. aug 2024

Ahojte prišla som si pre užitočné rady čo s týmto problémom. Neviem ako v zime udržať optimálnu vlhkosť v byte a tvoria sa nám vo veľkom plesne. Tento rok tomu už chcem predísť lebo po predošlej zime sme sa plesní zbavovali veľmi dlho. Používame odvlhčovač vzduchu, vetráme avšak máme menší byt do ktorého nesvieti slnko a tak aj keď odvlhčovač beží dlho, na optimálnu vlhkosť v byte sa dostaneme len ťažko. Najväčsie problémy asi spôsobuje sušenie prádla keďže máme malé deti viete si predstaviť koľko toho prádla je. Sušiak je naplnený v podstate takmer stále. Sušiť v kúpeľni sa nám nedá a nemáme ani žiadnu prebytočnú miestnosť na sušenie prádla. O sušičke mi prosím nepíšte (nemáme ju kam umiestniť). Čo okrem vetrania a odvlhčovania vzduchu môžme ešte robiť? Pretože aj napriek týmto opatreniam nám plesne vznikali a neviem si predstaviť že túto zimu budeme zas celý čas s tým bojovať.

dada13288
26. aug 2024

Ja ta nepotesim, vacsinou praciek a so susickou nesusia dobre, pradlo je dokrcene.
Ja som to mala asi pred 3 rokmi to vo ty. Po oknach mi siel prud vody, plavacka sa mi zmocila pri oknach. O plesniach ani nehovorim. Vlhkost 80 %. Dovod - susedia, hore a dole nebudu kurit, lebo matovic povedal, ze mame setrit. Mohla som prosit, hrozit. Cize oni sedeli v kabatoch doma a ja s malym dietatom, tehotna som davala na 5 radiator, kupila som odvlhcovac cca na 40 m2, davala som do kazdej miestnosti. Za hodinku som mala odsate asi 1,5 l vody. Susicka bola zazrak. Najprv bola na chodbe. Jedno pranie mi dalo aj pollitra vody. No katastrofa okolo toho prechadzat, lebo aj mini chodbu sme mali. Dali sme ju asi pred rokom hore nad pracku, ale zmontovali sme policku, co uz. Po kupe odvlhcovaca som sla dole na 65 % vlhkost a po kupe susicky na 35 - 40 % vlhkost v zime. K tomi neustale kurenie a vetranie. Ale na kureni sme konecne mali nadherny preplatok a ne nedoplatok, ktory mi preplatil susicku aj odvlhcovac. Susedia snad tento rok dostanu rozum, ked tolko ,,setrili,, a nenasetrili nic.
Ak nie je moznost susicky dat do bytu (ano videla som susicky na balkone, v detskej, spalni ale no estetika ziadna) tak su v bytovom dome pracovne. Treba sa opytat, stym, ze kluce by si mala len a len ty.

sono2
26. aug 2024

Nevevráš dostatočne. Žiaľ ak treba, musí byt okno otvorené stále, ak sušiš. Dávať sušiť do najteplejšej miestnosti a kúriť poriadne. Možno kúrite nárazovo. To je najhoršie, čo môže byť.
Niečo robíš zle. Mali sme tiež malý byt nikdy som pleseň nemala

pralinka86
26. aug 2024

Odvlhčovač.. u nas ked je vlhko z pocasia, varenia (nie prania), za pol dna 5l nazbera. Mame rohnson
Susicka, to uz vies.. zaroven ti aj vykuri. Nejak prerobit kupelnu sa neda, aby boli s prackou na sebe?
Digestor pri vareni nutnosť.
Odstahovat sa. Kym nemate plesne aj za skrinami a vobec vsade a nedychate to nonstop.

kp7333
26. aug 2024

ved susicku mozes polozit na pracku (60x60).

ahhola
26. aug 2024

Drzi ta nieco v tvojom terajsom byte?... (novostavba, lokalita, vyhlad, posch., skoly, vip😅)... Mozno je to byt vhodny pre starsich manzelov, ktori uz tolko nevaria, neperu, vy potrebujete vacsiu rozlohu a kubaturu, s tym nic nespravis, nenafuknes... a len zo srandy sleduj ponuky bytov, mozno vymenis relativne lacno a budes sa cudovat, ake lahke riesenie... 🤔

snowflakenel
26. aug 2024

Kurit, vetrat.
Kupit elektricky kvalitny odvlhcovac.
Steny natriet protiplesnovou farbou.
My sme mali tento probkem s najomnikmi v byte, susili pradlo, az nabytok splesnel...nevetrali, malo kurili.
Oises, ze byvate v panelaku, bytovke....nemozete sa s ostatnymi dohodnut, ze napriklad zo spolocnej miestnosti vytvorite susiaren na pradlo? My sme to vyriesiki takto: Dohodli sme sa, stare nepotrebne haraburdy zo spolocnej miestnosti sa vypratali, urobiki na novo steny, podlahy a susime vsetci v pohode.

snowflakenel
26. aug 2024

A nevypibat kurenie, nechat temperovat

snowflakenel
26. aug 2024

A susiak na okno vyrobit

fiafia
26. aug 2024

Napíšem co mi povedal technik, keď sme riešili obdobný problém, či je to pravda, neviem. Bol u nás a meral vlhkost a mala som pusteny odvlhcovac. Tak sa ma pýtal ako dlho ho mávam zapnutý, či nepretržite, že ak áno, robím si väčší problém ako osoh. Ze neberie do úvahy odkiaľ ťahá vodu, z múrov, stien, susedov. Pokiaľ je zapnutý, ťahá aj odkial by nemal. Ze najlepsie je púšťať nárazovo, na hodinu, dve. Rozhodne nie nepretržite a nezabudnúť zavrieť okná.

domiklik
26. aug 2024

Klimatizácia s funkciou odvlhcovania. Sušička 2 v jednom. Niektoré čističky vzduchu majú funkciu odvlhcovaca.

snowflakenel
26. aug 2024

@fiafia ano to logiku ma.
My ked sme byvali v tom byte najskor sme aj my susili pradlo vnutri, kedze balkon tam nebol. Ale vetrali sme, kurili a ked sa zarosili okna, tak som rano a vecer utrela. Zlepsilo sa to.
Tiez pozor na tepelny most, Hlavne v okrajovych bytoch na stenach , ktore nesusedia so ziadnym bytom.

lakebabe
26. aug 2024

Toto som mala kedysi na byte, nepohlo nič len pracka so sušičkou 2v 1

akvi
26. aug 2024

Treba kupit poriadny odvlhcovac, nie tie smiesne male kvazi odvhlcovace. Viem, o com pisem, mame kamenny stary dom, v zime odvlhcovac musi ist denne. Ked tam susim pradlo, davam rovno odvlhcovac pod susiak, jednak rychlejsie pradlo vyschne, jednak hned stiahne vlhkost. Neexistuje, ze poriadny odvlhcovac nespravi rozdiel. My mavame v tom dome obcas az 90% vlhkost, s odvlhcovacom to vieme udrzat na tych 65%, ked je uplne najhorsie. Takze fakt vykonny odvlhcovac, podla realnych m2 si treba zadovazit. Velmi nemas inu moznost, ked nemas kam dat susicku pradla..Ale to je aj tak len zlomok vlhkosti, pokial je proste cela ta nehnutelnost zle spravena, ze rosny bod mas vnutri.. A ked sme my byvali v 1i byte bez balkona, tak sme mali susiak na okne a ja som aj v zime tam davala pradlo, aj ked to niekedy trvalo dlho, kym vyschlo, ale tiez nebola ina moznost, hlavne kvoli priestoru, ze sme sa nemali kam hnut. A este moze trochu pomoct termofarba. Neverila som tomu, ale natreli sme jednu stenu termofarbou a normalne na dotyk teplejsia, ako ta bez. Uz by som sa chytala aj slamky na tvojom mieste, ak sa teda nemozete rovno odstahovat z tej nehnutelnosti, lebo teda plesne su zo zdravotneho hladiska ozaj hnus.

vierkainka
26. aug 2024

Odporucam práčku so susickou,alebo prípadne ešte si kúpiť malú vykonnu zmykacku a prádlo velmi dobre ešte na nej samostatne dať vyžmýkať.🤷a vela vela kúriť v zime.

sofia1979
26. aug 2024

Odvlhčovač vetrať a plus sušička

jaroe
26. aug 2024

susila som vonku, celorocne. Ked bolo treba, vnutri dosusila. Dvojita robota, ale inak sa nedalo...

snowflakenel
26. aug 2024

@jaroe susit vonku je super. My sme byvali v malom meste v bytovke, kde sa dalo susit aj vonku, bola tam predzahradka. No neskor nam zacali miznut veci zo šnúr.....

30katrusa40
26. aug 2024

Bojovali sme všelijak. Nedalo sa nič iné kúpili sme sušičku. Kamarátka býva v 3 izbovom byte 3 dospelý a 2 deti sušičku má v kuchyni . Ja som mala sušičku v obývačke . Skrátka sme si zvykli. Chodím každý deň s deťmi von tak som zapla sušičku a išla s deckami von. Kým sme prišli už nehucala a prádlo bolo suché.

soraya25
26. aug 2024

@amel neverím že 3 dcl vody ta nádoba je stavaná na oveľa väčšie množstvo, 1400 otáčok je skoro 3 LITRE NA 9kg

simca06022011
26. aug 2024

@soraya25 mozno odpari do priestoru v byte, ale susicka nevykondenzuje tolko vody z tej vlhkosti ani nahodou. Inak by mi ta nadoba nestacila na 3-4 susenia :D a nie, nema urcite 5l.. max tak 3litre ma moja, aj to pochybujem

helsinka
26. aug 2024

My máme tiež malý byt a sušičku mam v kúpeľni na práčke. V byte predtým bola v kuchyni, ale tam bol na to priestor.
Teraz by som ju už dala iba na práčku aj keby mam miesta habadej, je to pohodlné.

janka1011
26. aug 2024

No nečítala som všetky komentáre, ale teda tipujem, že váš problém tkvie v tom, že nekúrite. Resp.kúrite, ale veľmi slabo. Tvoj problém totiž nevyrieši žiadny odvlhčovač, ale jediná vec - KÚRIŤ a VETRAŤ. A kúriť myslím kúriť, nie temperovať na 18 stupňov. Ľudia šetria, slabo kúria, nevetrajú a potom sa čudujú, že majú plesne. My kúrime na 23 minimálne a vetrám niekoľkokrát denne. Ani náznak plesne. V teplom a suchom prostredí sa ti pleseň nevytvorí.

betulinka1
26. aug 2024

Ked das na práčke najvyššie otáčky na odstredenie a hodis pradlo na balkón cez den, tak ti uschne. Ja mam najvyššie 1200 otáčok, pekne odstredi vodu a pradlo mi pekne doschne aj cez noc v obyvacke. Ale ja mam rada pradlo vyschnuté vonku, Cize davam von na terasu. V susicke suším len minimalne alebo ked par dni prsi. Inak sušička nepotrebuje odvod ani prívod vody, iba elektrinu. Uz som videla, ze ju mali aj v skrini, na wc, v linke, dokonca v spálni. Klasika je nad pracku.

top_manazerka
26. aug 2024

Poradím niečo, čo pomohlo mojim rodičom. Bývajú v staršom dome a tiež mali v kútoch a za nábytkom plesne. Treba kvalitný odvlhčovač - naozaj taký ten skoro priemyselný ako sa používa pri povodniach. A treba vám aj ozonátor - je to šikovná vecička, ktorú pustíš na pravidelnej báze a ozón pozabíja v miestnosti všetky baktérie, vírusy a najmä spóry plesní.

amel
26. aug 2024

@soraya25 nie.Susim niekoľko rokov a 5l nemá ani zberná nádoba a nepodarilo sa mi ju naplniť nikdy:D
Myslím,že po vyzmykani ostane v prádle menej vody ako 50%.
Máš susicku?Ak áno,akú značku?

ivka21
26. aug 2024

Ak máte balkón ja som to vyriešila susiakom na balkóne. Ano je extrém v zime vešať vonku ale fakt to rýchlejšie uschne. A na plesne je super sprej biozor

soraya25
26. aug 2024

@amel
ALE ÁNO 😂 ako môžeš povedať nie na fakt že z pradla odstredeného na 800-1400 otáčok v 9kg pracke vyparis 3-5 litrov vody.

andrea_ff
26. aug 2024

Autorka a čo tak klímu? Má režim odvlhcovania. Ale neskúšala som....

banalu
26. aug 2024

Spomenul uz niekto klimatizaciu? Da sa nou tegulovat aj vlhkost v byte - pogoogli. Vyuzije sa aj v lete pri horucavach.

1mina
26. aug 2024

Sušička prádla ak sa dá....my máme napríklad našu sušičku položenú priamo na práčke, takže nezaberá žiadne miesto navyše... A to keď vidím keď po sušenie vylievam tu nádobku kde sa odvádza to čo uši tak akoze z niektorých veci je to fakt veľa vody do bytu ..