icon

Ako správne prať oblečenie a spodné prádlo?

24. jan 2024

Prosim vás ako periete? Triedite len podľa farby, alebo zvlášť aj spodné prádlo, uteráky? Ja periem zvlášť podľa farby samozrejme, obliečky zvlášť ale tiež nie kvôli hygiene, deky kvôli materiálu a ked sa nazbiera tak tmavé spodné prádlo zvlášť, ale nie vždy, lebo mame prádlo rôznych farieb. Je to takto podľa vás v pohode? Mama ma strašne zdrbala, že je to nehygienicke, ze spodné prádlo s uterákmi sa perie zvlášť na 60. Raz v živote som si nohavičky vyprala na 60 a mohla som ich vyhodiť do koša. Nikdy som nemala ani problémy tam dole a to som na to náchylná pri kúpaní, takže keby je to take nehygienicke, všimla by som si to. Periem na 40, biele na 60. Spodné prádlo ani nežehlím, občas ho dám z praktických dôvodov do sušičky. Používam klasicky prášok alebo gél.

cecilia29
24. jan 2024

Triedim len biele ,farebné a tmavé. Ak mam pomiesane oblečenie (bavlnu) s postelnym dám na 60 st. Väčšinou periem na 40, sem tam na 60,(dezinfekciu pouzovam nie vzdy ) . A sme tu a žijeme, a.dokonca nie sme ani časti chorí a netriedim oblečenie podľa druhu (ponozky, spodne a pod.) Akurát nedám velmí špinavé veci z vonku (od zvierat a zo zahrady )k spodnej bielizni a.celkovo k bežnému oblečeniu.

radkaradix
25. jan 2024

@zenulkaaa ponozky zvlast? to bud si cela rodina denne 5x prezuvate ponozky alebo peries raz mesacne len ponozky alebo plytvas energiami a peries poloprazdnu pracku.. inak si to neviem vysvetlit

zenulkaaa
25. jan 2024

@radkaradix sme 3osoby, ktore si denne menia ponozky, takze za tyzden sa ti ich nazbiera 21 parov, a to uz je kopka na pranie 😉 okrem toho muz cvici takze po posilke zase ciste ponozky, a to sa ti nazbiera ani nevies ako.
Niekedy ich periem aj neskor ako raz za tyzden, takze sa ich nazbiera este viac. A neboj netuchnu nam nikde v kosi vnutri, mam pračovnu a tam zvlast mam vsetko podelene a caka to na pranie.

radkaradix
25. jan 2024

@zenulkaaa tak keby si mala aj 40 parov ponoziek, stale musis mat prazdnu pracku podla mna.. 🙈 ja by som to tiez najradsej takto vsetko delila, ale moje eko citenie je silnejsie a nepustim poloprazdnu pracku..

bytc20
25. jan 2024

tak ja triedim asi najmenej z vas 🙈 Periem biele a cierne. Ked je nieco farebne, tak podla toho ci je to skor svetle farebne alebo skor tmavo farebne, to dam do bieleho alebo cierneho 😅 Utierky, uteraky, obliecky spolu na 60. Tot vsio. Ja neviem, keby som mala prat este aj farebne, aj spodne pradlo zvlast a este aj roztriedene podla farby, tak periem 7x denne po 1ks oblecenia. Ja sa snazim pracku naplnit vzdy na maximum, inac mam potom zly pocit kvoli zivotnemu prostrediu. Takze ja periem cca raz za tyzden. 1 pracka tmave, 1 pracka svetle a uteraky/obliecky/utierky az ked sa mi nazbiera 1 pracka co je asi raz za 10dni. Oblecenie nemam nijak dofarbene, vsetko si drzi pekne farbu.

20erika07
25. jan 2024

Triedim biele, tmave, obcas farebne ked treba. Uteraky biele s bielym pradlom na 60st. Obliecky zvlast. Vacsinou periem vsetko na 60st ,aj spodne pradlo a ponožky( je mi jedno aky je to materiál) takze to neoddelujem od vecí. Nedava mi to logiku ak operiem pri 60st spodne pradlo s ostatným oblečením, co je na tom zle? Ved sa to PERIE. Vyjde to vsetko z tej práčky rovnako oprane a čisté ako aj oddelene . Pri 40st a menej by som celkovo spodne pradlo a ponozky neoprala ani spolu ani oddelene.
A nasledne vsetko davam susicky, uplne vsetko.

cecilia29
25. jan 2024

@bytc20 ja si ani neviem predstaviť ze periem ponozky, Je nad síce 5 členov, ale to na plnu 7,5kgpracku by som musela mať pouzite asi všetky ponozky aké doma máme. Nedať plnú práčky by mi tiež svedomie nedalo

bluka2
25. jan 2024

1) Tmavé, 2) bledé, 3) potom svetre a lepšie kusy na šetrný program a potom 4) obliečky, utierky a uteráky na 60
Spodné prádlo k ostatnému, nevidím k tom problém, nič sa nám ešte nestalo

slavomira236
25. jan 2024

@bytc20 uz sa nedivim preco tu pisu ze peru kszdy den 2-3 pracky noektore..ja tiez raz za tyzden tmave..biele mozno raz za mesiac mamealo boelych veci..a blede farby tak raz za 2tyzdne. Uteraky ked sa mi nazbieraju alebo s postelnym..mam 8kg pracku vzdy plnu periem

slavomira236
25. jan 2024

@zenulkaaa ja pracovnu nemam a neviem si predstavit mat po chodbe porozkladanych niekolko kusov kosov a cakat kym sa mi naplnia. My sme tiez 3ja 8kg bubon ja a 2deti mame ine ponozky na von a ine na doma a veru za tyzden urcite to nieje ani do polky bubna

kiwi3
25. jan 2024

tak uz chapem, preco niekomu ide pracka kazdy den... ja periem len podla teploty - na 40 jemnejsie a 60 zvysok, farby neriesim. ked mam nieco tmave nove, skusam v lavori, ci nepusta. obcas teda este rucne pranie.

ptvw
25. jan 2024

Neviem si predstaviť prať zvlášť len spodné prádlo ak rátame 2 ks na den tak to by som musela dlho čakať, lebo púšťať celu pracku v podstate naprázdno s 4 ks gatiek, tým ze takýmto štýlom sa ti to ani neoperie poriadne a nie je ani ekologicke je naprd....cize periem ako tvoja mama s osuskami na 60tke 😁

cafelatte
25. jan 2024

Biele, bledé,farebné,čierne
Uteraky plus obliečky
Utierky a handry zvlast

ptvw
25. jan 2024

@radkaradix som rovnaká ako ty neboj, tiež by som nepustala pracku na prazdno, no a my zas ani nemáme doma toľko ponoziek ....a tak isto ako sa neoperie v prepchatej práčke prádlo, neoperie sa poriadne ani v prázdnej

mateson
25. jan 2024

Ja periem ponožky zvlášť. Máme ich ale fakt veľa, každý , sme traja . Periem až sa naskladá , tak raz za mesiac. Veď 21 párov máme za týždeň,keď sme traja. Neviem s čím by som mala prať ponožky. Ja mám aj na špinavé ponožky zvlášť kôš

babulkomale
25. jan 2024

@slavomira236 mam 9 kg pracku a tiez periem plnu okrem typov pradla jemneho, kde ide aj tak mensia napln uz podla navodu...prepchavat pracka sa nema, potom sa ti pokazi a to je tiez neekologicke, kupovat stale nove spotrebice.
Su aj kratsie programy, polovicna napln tlacidlo a tak podobne.

babulkomale
25. jan 2024

@slavomira236 tak niekto musi byt aj hygienicky a neprispievat k smradu v MHD alebo u lekara.

zenulkaaa
25. jan 2024

@slavomira236 kazdy to mame inak 🤷🏼‍♀️😊

tiezjedna
25. jan 2024

biele, čierne, farebné, šport, vlna/jemné. Zvlášť iba osušky a utierky.

tiezjedna
25. jan 2024

@zenulkaaa 21 párov ponožiek je "kôpka na pranie"?? Nás je 5, z toho 3x do týždňa majú 2 členovia rodiny spotrebu dvoch párov a aj tak by mi to na jednu zvlášť pračku nevydalo. Asi mám veľkú pračku😀

slavomira236
25. jan 2024

@babulkomale co tym chces povedat,? Ze smrdime preto ze oeriem ponozky spolu s riflsmi? Prosim ta komtroluj sa dobre? Ja pracku vobec nemam prellnenu a prevazne peroem 60 tke uteraky biele a postelne na 90 tke. Tak kto smrdi viac ten co perie na 30ke kratky program alebo ten co perie 2,5 hodiny na bsvlne na 60tke? Moja pracka vonia v zivote som nemala spinavy filter ani ju nemusim cistit. A to preto ze pouzivam vudoe teploty a dlhe progrsmy

andymi
25. jan 2024

Oblečenie triedim podľa farby -biele, čierne, cervene a farebne, všetko na 40, len biele na 60. Utierky zvlášť (60-90) uteráky zvlášť, obliecky zvlášť a športové zvlášť. Vacsinou nežehlím.

svokrinjazykmonika
25. jan 2024

Spodné prádlo samozrejme že zvlášť na 60, biele na 60 (biele mám utierky a uteráky), ostatné na 40, tj. detské oblečenie, naše oblečenie, obliečky a ešte všetko iné čo treba.

betulinka1
25. jan 2024

Periem detom zvlast na 60, iba športové veci periem na 40 na speci programe. Nase spodné pradlo s muzom, tricka , pyžama na 60. Pulovre, košele a blúzky na vlne na 40. Utierky a niekdy aj uteraky na 90, postelne zvlast ale vzdy na 60, deky zvlast tie na 40.

dididudu
30. jan 2024

Ja periem biele, farebné, tmavé, osušky s utierkami a zvlášť obliečky. Spodné prádlo normálne periem s vecami podľa farby a tiež používam dezinfekciu do prania. Osušky, biele a obliečky periem na 60 stupňoch

maryetta
30. jan 2024

To by som ani nepovedala ze tema prania moze byt takto diskutabilna 😂
Ja periem biele, svetle, tmave, cierne.
A kedze mame teraz babatko tak osobitne pre babo.
Potom navliecky osobitne. Zaclony. Ci sportove oblecenie-resp na zimu-do snehu.
Kuchynske utierky a uteraky raz za cas dam osobitne na vyssiu teplotu. Inac na 50 periem všetko. Hodinu a pol program.

januska2
2. apr 2024

@nelca84 aj ja zvlášť všetko tričkobina, mokiny, podľa materiálu a farby triedim utierky zvlášť aj spodné zvlášť. Akurát malému všetko spolu na 30tke inak všetko podľa materiálu a farby takže ide aj polovičná práčka veľa krát 🤷‍♀️

bimbambim
2. apr 2024

Spodné prádlo zvlášť na 60 tke. Uteráky zvlášť na , 60 tke. Periny zvlášť na 60 tke. Deky na 40 tke. Tmavé na 40 tke.

reddflowerlife
2. apr 2024

Biele na 60tke , farebné svetlé a farebné tmavsie (cervena ruzova zelena a tak) na 40tke, a čierne na 40tke. Gatky zvlast, muzove slipy a ponozky zvlast. Pouzivam aj dezinfekciu do prania. Uteraky zvlast. Kuchynske utierky zvlast. Predložky pred vanou zvlasť.
Mám susičku a po vytiahnutí zo sušicky ešte aj žehlím, žehlím aj ponožky a spodné pradlo, aj uteraky proste komplet vsetko , zo sušičky mám aj tak pokrkvané veci cize musim.

tiezjedna
2. apr 2024

@henka123123 vecheť je ten vecheť, mužský rod 🙂
@autorka ja periem zvlášť bledé, farebné, tmavé. Väčšinou na 40. Spodné prádlo neriešim zvlášť. S bežným prádlom neperiem utierky, uteráky, obliečky.