Alternatívy namiesto aviváže
Ahojte. Mama vždy používala aviváž a ja doteraz tiež. Tu ktorú mám mi dochádza a rozmýšľam čo by som používala namiesto nej. Je mi trošku proti srsti že je to len také mľandravé čosi čo asi nerobí dobre ani práčke ani životnému prostrediu a ajtak to necítim na oblečení 2 dni po vypratí.
Prišla som sa inšpirovať ako to riešite vy a čo používate namiesto nej. Videla som v DMke nejaké eco, na handričky, periny a spol používam sanytol na prádlo. Čo sa osvedčilo vám? Alebo vôbec nič?
Ďakujem. 🙂 pekný deň.
Nepoužívam nič.
@buberova Uz dost dlho okrem pracieho prasku nepouziva nic a vsetko v najlepsom poriadku. Avivaz vraj dokonca skodi tkanine-uz si to presne nepamatam, tak nechcem klamat, ale asi sa to da vygooglit. Jo, a pradlo mi vonia pekne.
Nepoužívam žiadnu ani až. Prášky či gely sú navonane tak či tak
Je to len zvyk
@buberova ocot prádlo ti zmäkne neskriabu a vôbec ho nie je cítiť a to mam nos ako policajný pes
Nic. Avivaz nici pradlo hlavne uteraky. Skodi plucam pokozke.
Nepotrebujem aby mi veci vonali. Ved nesmrdia.
Nie je to iba zvyk. ja napr ak vonku mrzne, okamzite reagujem na dotyky kovovych casti v byte tak, ze ma kopnu, ak nemam vyprane veci v avivazi. Takze aspon v zime je to za mna nutnost.
Na veci, ktore nemozu mat avivaz ako uteraky, funkcne oblecenie a pod pouzivam ocot, alebo vonave gulicky.
Ak máš tvrdú vodu, tak bez minimálne octu, sa nezaobídeš. Skúšala som parfémy, to vonia, ale nezmäkčí.
Miesto aviváže používam ocot s pár kvapkami esenciálneho oleja (eukalyptus...)
Nepoužívam žiadnu aviváž. Aj tak zvyčajne na seba dám voňavku, takže sa mi aspoň nebijú vône 🙂
Avivaz pouzivam len obcas na nejake veci, ktore chcem aby prevonali viac a nesusim ich v susicke. Ale to je len cez leto nejake saty, ktore raz dva uschnu na susiaku. Nechyba nam doma prevonane pradlo avivazou, jednak susim pradlo v susicke a tam avivaz nesmie ist, a mam rada tu jednoduchu ‘cistu’ vonu pradla po vyprati len v prasku na pranie. Dokona aj prasky sa snazim vyberat take, co vonaju co najmenej a najjemnejsie, hoci susicka troska tej vone stlmi, pradlo je jemne a aj jemne vonave. Je to o zvyku.
Ak chces ale pradlo zjemnit/zmäkcit, a nemas susicku, tak skus ten ocot, pomaha zmäkcit pradlo. 🙂
Avivaz pouzivam len obcas na nejake veci, ktore chcem aby prevonali viac a nesusim ich v susicke. Ale to je len cez leto nejake saty, ktore raz dva uschnu na susiaku. Nechyba nam doma prevonane pradlo avivazou, jednak susim pradlo v susicke a tam avivaz nesmie ist, a mam rada tu jednoduchu ‘cistu’ vonu pradla po vyprati len v prasku na pranie. Dokona aj prasky sa snazim vyberat take, co vonaju co najmenej a najjemnejsie, hoci susicka troska tej vone stlmi, pradlo je jemne a aj jemne vonave. Je to o zvyku.
Ak chces ale pradlo zjemnit/zmäkcit, a nemas susicku, tak skus ten ocot, pomaha zmäkcit pradlo. 🙂
@kristie571 no nemám sušičku, to je pravda... Skúsim to teda bez aviváže a uvidím aké to bude... Či sa budem musieť uchýliť k octu alebo to pôjde úplne bez všetkého 🙂
Ďakujem všetkým za názory a rady ☺️
Ja roky nepoužívam absolútne žiadnu aviváž a nechýba mi vôbec. Mne aviváž vždy smrdela a teraz tie oleje a podobné smrady... to je otrasný smrad.

kamoska si nevedela vynachvakit ocot. na pradle ho necitit