icon

Alternatívy namiesto aviváže

buberova
24. aug 2025

Ahojte. Mama vždy používala aviváž a ja doteraz tiež. Tu ktorú mám mi dochádza a rozmýšľam čo by som používala namiesto nej. Je mi trošku proti srsti že je to len také mľandravé čosi čo asi nerobí dobre ani práčke ani životnému prostrediu a ajtak to necítim na oblečení 2 dni po vypratí.

Prišla som sa inšpirovať ako to riešite vy a čo používate namiesto nej. Videla som v DMke nejaké eco, na handričky, periny a spol používam sanytol na prádlo. Čo sa osvedčilo vám? Alebo vôbec nič?

Ďakujem. 🙂 pekný deň.

babushkaem
24. aug 2025

kamoska si nevedela vynachvakit ocot. na pradle ho necitit

doriiis
24. aug 2025

Nepoužívam nič.

dskjhfdlkdjhl
24. aug 2025

@buberova Uz dost dlho okrem pracieho prasku nepouziva nic a vsetko v najlepsom poriadku. Avivaz vraj dokonca skodi tkanine-uz si to presne nepamatam, tak nechcem klamat, ale asi sa to da vygooglit. Jo, a pradlo mi vonia pekne.

really8
24. aug 2025

@buberova tiez pouzivam ziadnu nahradu. Nejak to nepotrebujeme.

pribinak
24. aug 2025

Nepoužívam žiadnu ani až. Prášky či gely sú navonane tak či tak
Je to len zvyk

kulumulu123
24. aug 2025

@buberova ocot prádlo ti zmäkne neskriabu a vôbec ho nie je cítiť a to mam nos ako policajný pes

natalka13
24. aug 2025

Nic. Avivaz nici pradlo hlavne uteraky. Skodi plucam pokozke.
Nepotrebujem aby mi veci vonali. Ved nesmrdia.

adri266
24. aug 2025

Nie je to iba zvyk. ja napr ak vonku mrzne, okamzite reagujem na dotyky kovovych casti v byte tak, ze ma kopnu, ak nemam vyprane veci v avivazi. Takze aspon v zime je to za mna nutnost.
Na veci, ktore nemozu mat avivaz ako uteraky, funkcne oblecenie a pod pouzivam ocot, alebo vonave gulicky.

gribka1
24. aug 2025

Ak máš tvrdú vodu, tak bez minimálne octu, sa nezaobídeš. Skúšala som parfémy, to vonia, ale nezmäkčí.

beata_k
24. aug 2025

@buberova Uz asi 10 rokov pouzivam iba prasok na pranie. Absolutne nic tomu pradlu nie je.

vakatko
24. aug 2025

Miesto aviváže používam ocot s pár kvapkami esenciálneho oleja (eukalyptus...)

buberova
autor
24. aug 2025
@gribka1

Ak máš tvrdú vodu, tak bez minimálne octu, sa nezaobídeš. Skúšala som parfémy, to vonia, ale nezmäkčí.

@gribka1 práveže máme mäkkú vodu, takže toto nie je problém

denkabemommy
24. aug 2025

Nepoužívam žiadnu aviváž. Aj tak zvyčajne na seba dám voňavku, takže sa mi aspoň nebijú vône 🙂

gribka1
24. aug 2025
@buberova

@gribka1 práveže máme mäkkú vodu, takže toto nie je problém

@buberova Tak parfém, prírodné aviváže.

kristie571
24. aug 2025

Avivaz pouzivam len obcas na nejake veci, ktore chcem aby prevonali viac a nesusim ich v susicke. Ale to je len cez leto nejake saty, ktore raz dva uschnu na susiaku. Nechyba nam doma prevonane pradlo avivazou, jednak susim pradlo v susicke a tam avivaz nesmie ist, a mam rada tu jednoduchu ‘cistu’ vonu pradla po vyprati len v prasku na pranie. Dokona aj prasky sa snazim vyberat take, co vonaju co najmenej a najjemnejsie, hoci susicka troska tej vone stlmi, pradlo je jemne a aj jemne vonave. Je to o zvyku.
Ak chces ale pradlo zjemnit/zmäkcit, a nemas susicku, tak skus ten ocot, pomaha zmäkcit pradlo. 🙂

buberova
autor
24. aug 2025
@kristie571

Avivaz pouzivam len obcas na nejake veci, ktore chcem aby prevonali viac a nesusim ich v susicke. Ale to je len cez leto nejake saty, ktore raz dva uschnu na susiaku. Nechyba nam doma prevonane pradlo avivazou, jednak susim pradlo v susicke a tam avivaz nesmie ist, a mam rada tu jednoduchu ‘cistu’ vonu pradla po vyprati len v prasku na pranie. Dokona aj prasky sa snazim vyberat take, co vonaju co najmenej a najjemnejsie, hoci susicka troska tej vone stlmi, pradlo je jemne a aj jemne vonave. Je to o zvyku.
Ak chces ale pradlo zjemnit/zmäkcit, a nemas susicku, tak skus ten ocot, pomaha zmäkcit pradlo. 🙂

@kristie571 no nemám sušičku, to je pravda... Skúsim to teda bez aviváže a uvidím aké to bude... Či sa budem musieť uchýliť k octu alebo to pôjde úplne bez všetkého 🙂

Ďakujem všetkým za názory a rady ☺️

janulka1802
24. aug 2025

Ja roky nepoužívam absolútne žiadnu aviváž a nechýba mi vôbec. Mne aviváž vždy smrdela a teraz tie oleje a podobné smrady... to je otrasný smrad.

bomba36
24. aug 2025

Toto z DM, už dlhé roky. Neznesiem tie umelé silné "vône" z aviváže, aj textúrou mi to pripadá ako sopeľ. Brr.