Je prezliekanie posteľnej bielizne každé 3 dni príliš často?
Zdravim,
Je podľa vás každé 3 dni moc? Prezliekam väčšinou- nedeľa a streda. Manžel sa tvári že to je neekologické prat sušiť praci gel… robí vo švédskej spoločnosti zameranej na životne prostredie - mám pocit ze inak by to žiaden muz neriesil
Pozri sa keď ti to tak vyhovuje tak to tak rob. Ja sa každý večer sprchujem, umývam si vlasy a mám čistú nocnu košeľu. Takže si myslím že by bolo zbytočne meniť posteľné dva x do týždňa. Ani by sa mi to nechcelo.
Aj tak periem každý deň 2x, stačí že mám tricko hodinu oblecene niekde vonku a už si ho viac neoprate neobleciem. Pre niekoho zbytočne, pre mňa normálne.
OCD, príp. myzofóbia (patologický strach zo špiny, nákazy) samostatne, alebo iné fobické diagnózy
Akurát včera mi mama hovorila, že je nový mesiac či nevymeníme obliečky 😁 takže asi toľko k tomu ako často.
Podla mna je to tiez casto
Autorka, tvoje argumenty si akurat tak na pokec s odbornikom. Toto nie je zdrave zmyslanie.
Mením postelné, keď mi už nevoní, prípadne ak je tam biologický materiál😇
Jednoducho podľa potreby, vôbec to nedržím v hlave..
Prekoti ta keď príde dieta do škôlky medzi “spinave” hračky,koberce,postieľky..doobeda na dvore v piesku a potom s tými mikrocasticami v hlave si ľahne do postielok 20 deti v jednej miestnosti 😷
Na to nemam kapacitu, kedze denne idu minimalne 2 pracky. Postelne fakt staci raz za tyzden.
Je to casto
Presne, ja taktiež nepovažujem za dôležité prezliekať periny tak často 😀 A mne by sa to ani nechcelo, neviem si to predstaviť. Vymením raz za tri týždne, niekedy raz za mesiac, toto mi príde prehnané a zbytočné. Muž má pravdu, v tomto som na jeho strane rozhodne. 😀
A to poznám ľudí, ktorí hodia uterák do prania už po jednom použití (veľký/malý - nerozlišuje sa)...a pračka ide u nich nonstop, lebo predsa denne kopa špinavého prádla.
Este vankus mozno, ale zvyšok nie. Kym sa clovek nebudi rano komplet spoteny, tak si nemyslím, ze treba tak casto
A ten zoznam je v pohode 🙂 ja pisem do aplikácie v postupnosti ako je uložený tovar, setri to cas 😃
Vsak a co je na tom ze mas zoznam na nakup? Skoro vsetci si pisu co treba nech na nic nezabudnu
Autorka, veď tak vankúš si vymen raz za tri dni, ostatné podľa potreby, ale aj mne to príde príliš, aj raz za týždeň mi príde príliš, pokiaľ je človek zdravý a nemal práve príliš búrlivú noc 😁. Ja si tiež vankúš mením častejšie, kvôli pleti.
@ivik4 myslím že ho mám rozdelený podľa oddeleni kvôli času a pod
A ja som už 3 dni ani neustlala🫣
Kazde 2 tyzdne menim postelne.v lete kazdy tyzden.ale v lete sa zakryvame len navleckou bez periny.samotne pering a vankuse periem 1x rocne
Ja menim raz za tyzden, a moj sa tvari, ze by stacilo aj raz za dva, ale zmieril sa s tym 🙂 ja a moje OCD na cistotu to inak nedame 😄
No keď sa ti chce.. 🤷🏻♀️ mne by sa veru nechcelo.. mením každý druhý týždeň.. vo švédskej spoločnosti pracujem aj ja a veru máme aj školenia na to, ako sa chovať čo najudrzatelnejsie..
Si premotivovana Asi mate malo posteli. My mame 2 Queen size a 1king .kazdy tyzden riesim jednu z nich ( peru sa aj paplony) Keby som to mala robit 2x do tyzdna tak len stale perem postele 😂teba to ale bavi ten zoznam na nakup je dokaz ze si na seba v takych veciach hrda. Cize problem je len muz . Treba ho vymenit ak sa mu nepaci .😉
Ja, tu budem za humusaka, ale prezliekam raz za mesiac. Takto, sme to mali nastavene, aj v mojej rodine a takto to robim aj ja. Ja, sa nečudujem, že naša imunita je na nule, ked poniektory ludia maju pocit, že je spravne a prospešne, žit v sterilnom prostredí. Inak, robila som aj v nemocnici a neprezliekala sa postel častejšie, ako raz za dva tyždne, alebo raz do týždna, podla stavu pacienta a oddelenia.
Ten nákupný zoznam si píš do mobilu, ušetriš životné prostredie. 🙂
A s tým praním - no vidno, že nemáš viac detí a máš veľa voľného času. 😂
Ahoj, ja som teda preafektovane cisterna ale posteľ mením 1x do týždňa vždy cez víkend 🙂 každé 3 dni mi príde naozaj zbytočne
@anna777115 hmm imunita sa ti ale nezlepší špinou. Buduje sa vírusmi, dojčením atd ..To ze spis vo vlastnom pote a prachu nema podľa mna žiadnu pridanú hodnotu. V ovzduší mame tiež viac tuhých častíc oxidov atd čiže príde mi príjemne spat v čistom… a k tomu meneniu postelneho pradla v nemocnici verím že na Slovensku je menenie bielizne menej podstatne keď nema kto poriadne asi osprchovať pacienta. Ja žijem v Rakúsku a v nemocnici mi menili postelne každý den. Dokonca som mala čisté plachty aj v izbe v “bielizníku” keby som bolo treba aby mohla sestrička vymeniť a netrebalo volať pani
Stracas tu cas vysvetlit to treba muzovi preco je dobre prat postel 2x do tyzdna.
Tak ale si treba predstavit, ze v tej posteli clovek stravi 8*30 hodin, minimalne... urcite by som v mesacnych perinach nevydrzala. Ja keby mam cas tak tiez menim castejsie, ale je to len pre pocit cistych perin...
ALE DERIE SA PRADLO, mina energia, moj cas... radsje vyhodim periny u nas na balkon vyvetrat na slnko, vyprasim, izbu upracem a hodim periny spat... vybavene = ciste.. :D
Autorka. I
unita sa buduje dojčením? 😂 Považujem to za blud 😁 Prvého syna som odstavila po druhom roku, kovidove dieta. Do 2 rokov mal 3x atb ale inak super. Chory začal byť ako prišiel do kolektívu. Minimálne týždeň v mesiaci bol chorý. Maly ma rok a chytí všetko od staršieho. A aj jeho kojim.
Kamoska dáva um, 2 deti a chore nebývajú. Sestra kojila všetky 3 deti minimálne 1,5 roka a dlhšie. Astmy, zápaly priedušné, kadke atd, sokle ani nespomínam.
Takže to len tak mimo obligácie.
Pereš príliš casto, ale - kamoska si oblečie veci len raz a idú do práčky, deto u muža a 2 synov. Uteráky jakbydal, jedno použitie a sup do práčky. Lebo tam ostávajú zvysky koze! 😅 Ona je inak úžasná perfektná láskavá a NORMALNA inak a mam ju veľmi rada aj za jej priamo. Ale na toto som sa musela zasmiať, tiez riesila tie mini zvieratká v zvykoch koze atd. Ona sa zasmiala tiez, ze jej chlapi nemajú šancu zobrať nohavice nosením ale ona ich zničí pranim. Ešte že netru biedu, lebo nakupuje boss a podobne značky 😁
To tak na odľahčenie témy.
Ale keby si mala 3 deti po roku tak by si zrejme priority zmenila, zbláznila sa alebo zaplatila výpomoc v domácnosti 😅
Inak zoznam podľa oddelení som pisala aj ja, pred detmi 😁

Prepac, nemas nejaku diagnozu? nerypem, ale poznam to takto podobne u jednej kamosky a nie je to uplne, no napisem, ze bezne.