Ako odučiť štvorročného škôlkára od plienky?

tamara1701
13. aug 2017

Ahojte všetci...Máme doma 4-ročného škôlkara. Náš problém sú plienky. Už dávno sme odplienkovaní ale keď chceme kakať, inak ako s plienkou to nejde. Jednoducho si ju vypýta a vykaká sa iba do nej. Keď mu ju nedáme alebo mu povieme, že už nemáme plienky jednoducho to zadržiava. Radšej nebude ani papať, len aby nemusel kakať, alebo len sedí aby sa mu nechcelo kakať. Po dvoch dňoch sa už nemôžeme na neho pozerať ako to zadržiava, a podľahneme a tú plienku mu dáme, lebo ho už určite bolí aj bruško. Boli sme už aj u detského psychológa, ktorý nám poradil mu ju nedať za žiadnu cenu... PORAĎTE ČO MÁM ROBIŤ, SOM UŽ Z TOHO ZÚFALÁ ??? Ďakujem

takaakoty
13. aug 2017

Sama si si odpovedala- podlahnes a plienku mu das. On vie ze ho klames, ze plienku nemas, a preto pocka. 4 rocne dieta je dostatocne rozumne na to, aby pochopilo kam ma vykonat potrebu. Treba byt len dosledny v dodrziavani pravidiel.

eribel
13. aug 2017

Poznam tento problem s tym rozdielom, ze nasa mala vtedy 2 roky, takze porovnavanie asi nie je na mieste. U nas sa to upravilo samo zo dna na den. Jednoducho sa vypytala na zachod, nepytala si plienku....po 4 mesiacoch po odplienkovani.....ako dlho je odplienkovani vas syncek? Odporucanie psychologicky sa mi vobec nepaci! Navstivila by som dalsie dve a ak sa vsetky tri zhodnu, ze nedat ani za cenu niekolkodnoveho zadrziavania stolice, skusila by som.....

janickacrazy
13. aug 2017

@tamara1701 Mali sme rovnaký problém, vyrástol z toho časom. Daj mu plienku na kakanie, večne ju mať nebude. Tiež som bola občas zúfalá, ale nič nepomáhalo. Zadržiavanie stolice je nebezpečné, mne doktorka povedala, že mu tú plienku mám dať, lebo može potom mať riadne zdravotné problémy na celý život. Prestala som sa trápiť a riešiť to. Vysvetľovala som mu s kludom, že už je veľký chlapec, či neskúsi ísť na veľký záchod, dlho odmietal, ale jedného dna to skúsil a odvtedy je po probléme. Chce to hlavne nekonečnú trpezlivosť.

petrakl
13. aug 2017

Ano musite byt dosledni v dodrziavani pravidiel.My sme od dvoch mesiacov do plienky vobec nekakali.Plienky su uz zabudnuté davno.Mam tri deti.A vsetky boli do 18 mesiacov uplne bez plienky aj v noci.Zrejme ste ho neskoro na nocnik učili ..potom sú uz deti vybyte.Skus pliekny pred nim poslat prec niekomu resp. vyhodit , aby si bol isty, ze nie sú naozaj. Mozno by pomohlo, ak by ste velku potrebu robili spolu.A hlavne ho naucit na pravidelnost npr.rano.Rozpravaj mu o tom, no netlač na neho.Musi to prijať ako samozrejmu vec. Nuž čím je dieťa staršie, tým je to ťažšie. A hlavne na plienky zabudnite vy vsetci doma. Zabudneš ty, zabudne aj on.Drzim palce.

petrakl
13. aug 2017

Hlavne Ty nebuď zúfalá. .nechaj to prirodzene...on cíti, že aj ty si z toho nervózna.
Ty ho najlepšie poznáš. .tak vieš čo je pre neho najlepšie.

bosoriak
13. aug 2017

@tamara1701 Nebojuj, nevsimaj si, prestan z toho robit dramu. Ked chce kakat do plienky, nech kaka do plienky. Dajte si vsetci chvilu pauzu s tym nasilnym sposobom. Pockaj mesiac, bez podmienok, bez vsetkeho. Potom sa ho zacni pytat, ci nechce. Raz bude chciet, uvidis.

Cim vacsiu pozornost tomu budes davat, tym horsie. Su horsie problemy ako odmietanie kakania inam ako do plienky (moja dcera nechcela kakat vobec, nikam, ani do plienky ani do zachoda, takze by som ti vedela hovorit. Jedine co pomohlo bol takyto "lahostajny" pristup. Isto ze vnutri to vo mne vrelo, ale to je jedine, co pomohlo.)

Drzim palce.

daakotaa
13. aug 2017

U nas je to podobne...maly bude mat 4 roky a z toho je vyse 2 roky bez plienky..Rok sme riesili ze nechce kakat vobec a teraz zas ze chce kakat do plienky. Tak isto mi psychologicka poradila nedat plienku ale po dvoch dnoch sme skoncili vystipanym zadkom ze plakal od bolesti a uz ani sediet nechcel. Tak som skusila rozrihnut plienku aby hovienko vypadlo, nooo to bolo placu a uz ani tu plienku potom nechcel...Tak sme teraz tak ze ani kakat ani plienka.

emilia007
13. aug 2017

@tamara1701 u nás bolo podobne, ale dcéra mala cca 3 roky. No ja som používala látkové plienky a dostala som taký nápad, že som plienku položila do nocnika. A keď povedala že chce klákať do plienky, tak plienka bola v nocniku a nebol problém. Postupne sme sa aj toho zbavili.

maciatkolulu
13. aug 2017

@tamara1701 kludne mu tu plienku daj a neries kto bol kedy a za akych okolnosti bez plienky,mam uz dve velke deti a ver mi,ze do tej plienky nebude kakat do maturity. Nerob stresy sebe aj celej rodine a njma malemu,ja som.mala extra problemy s kakanim cele detstvo a potrhanu ritku a pod.poviem ti uprikne radsej aby mi kakalo dieta do plienky akoby malo mat co len trochu zdravotne problemy. Ja som za to,ze dieta sa ma od veci oducat prirodzene a v klude a bez stresu, u nas to tak fungovalo a funguje a cuduj sa svete 19.rocna no nema dudel a zvachala ho na spanie do sest rokov a sama ho dala prec s vypadnuttm prvym zubom,druha 16 sa uz neprisaje,kojila som ju do dvoch rokov na velke zdesenie celeho mojho okolia vcetne lekarov,na zaklade toho som kojila posledne dieta do 3,5a tiez sa sam odstavil bez problemov jeho ci mojich. Ta 16rocna sa uz nekocikuje aj ked obcas poskuluje na maleho kocik😀 ano bude mat styri a doma spi poobede iba v kociku a von ideme tiez este s kocikom a kazdy mi moze vyskocit😉 vyhovuje to mne,dietatu a celej rodine,ostatny mi mozu..... Takze kasli na vsetko,klud,daj plienku a s kludom mu iba ponukaj moznosti serlbliku,zachodu a ked nic,tak nic,neboj bude kakat urcite raz do zachoda a pride den,ked sa na tom budete vsetci smiat,drzim palce🙂

maciatkolulu
13. aug 2017

@tamara1701 ostatni....

siska53
13. aug 2017

@tamara1701 ako pisu,do 18.kakat do plienky nebude.. Nas kakal do plienky do 3,5r. Tirz hysaky predtym,ani za pana a kedze ja som si povedala,ze to raz skonci a rafsej nech kaka do plienky,ako mat dieta,co ma.problem s kakanim,tak sme mu ju vzdy dali. No raz som to opat skusila,naozaj sme.plienky nemali,bolo ich len zoapr u svokrovcov, dzla opat uz po x-tykrat na vyber -zachod s redukciou alebo nocnik,vybral si redukciu a bol pokoj,dovtedy nic,len hysakova odpoved,on chce plienku. Pritom uz ju nemal ani na spanie.. Len to kakanie..jemu to nevadilo,pri pokusoch odplienkovat ho sa v pohode ako 13.m.vozil na odrazke s kakanicou na zadku este sa na mna usmievajuc..ale zas velmi dlho sa s plienkou pri kakani schovaval do skrine (kde viseli ciste tatove kosele) alebo za zaves..