Chodenie do škôlky 1-2x do týždňa, máte skúsenosť?

alessia443
21. aug 2018

Ahojte, mam 2 rocne sidlo, ktore sa doma zacina nudit, tak by som ho rada dala obcas do kolektivu rovesnikov. Rozmyslam, ci je lepsie dat ho 1-2 krat na pol dna, resp. radsej na cely den, mate s takymto navstevovanim skolky niekto skusenost? A je to vobec dobre pre dieta, nebude mimo kolektivu, ked bude chodit len takto striedmo? Pocula som zatial len jednu skusenost a ta bola pozitivna, tak chcem vediet viacej nazorov.
Na cely tyzden ho este nechcem davat.

miku1
21. aug 2018

@alessia443 Čo som sa bavila s učiteľkami zo škôlky, tak tie nie sú veľmi radi, keď im deti raz prídu, raz neprídu....nakoľko robia s nimi aj rôzne programi, aktivity, cvičenia a tak, a to sa potom nevie to dieťa na to napojiť, keďže do škôlky nechodí pravidelne...A nerozmýšľala si ho dávať trebárs len na doobedie? Potom už predsa len spia, olovrantujú a viac menej čakajú na odchod domov...

dominika6
21. aug 2018

@alessia443 neviem aké máš možnosti v škôlke či majú dostatok miest...a vedeli by ti vyhovieť...ale poviem ti že deti typu 1x na pol dňa v škôlke len preto že sa nudí v podstate zaberie miesto inému dieťaťu,čo tam môže byť pravidelne na celý deň..to skôr vyrieš ihriskom ,alebo detskými kútikmi..

eribel
21. aug 2018

Moja vlastná skúsenosť mi hovorí, že 2-ročné dieťa sa pri mamine nenudí, ale naopak mamina sa nudí pri ňom....aj ja som si to priznala, nebolo to ľahké 🙂.......mala som na jar ťažkú dilemu, či nedať (v septembri bude mať 2 roky) synčeka do jaslí a ísť robiť.....po dllllllhý úvahách rozhodla pediatričkina veta: "žiadne dieťa by si jasle nevybralo"....ich miesto je do 3 rokov pri mamine....ak nechceš ísť do práce a dať ho na celý deň do jaslí, budeš (podľa mňa!) zbytočne platiť a dieťa trápiť, lebo možno prvé razy tam bude s nadšením, ale keď si uvedomí, o čo ide, bude sa dožadovať maminy......

alessia443
autor
21. aug 2018

@dominika6 je to sukromna skolka, kde sa platia nemale peniaze, kazdy, kto na to ma, je tam len vitany, takze nikomu miesto nezaberie, ale dakujem za nazor.

belllinka
21. aug 2018

@alessia443 podľa mňa je 1-2x do týždňa málo, daj skôr 3x. Najprv vyskúšaj ako tú škôlku prijme. Ja som dala obe deti ešte pred dovŕšením 2 rokov a neplakali vôbec. Boli radi, že sú s ostatnými deťmi a majú všeliaké zaujímavé aktivity.
@eribel A teraz sa už nenudíš, keď ti to pediatrička vysvetlila? Jasné, že sa nudíš, aj ja som sa nudila. Hold nie všetky nás napĺňa robiť celé dni aktivity s deťmi, tvoriť a vymýšľať hry. A ide snáď aj o matku a jej duševné zdravie. Nie každý zvláda sedieť 3 roky doma a robiť dieťaťu animátora.

dominika6
21. aug 2018

@alessia443 napísala som...ak ti to škôlka schváli a má možnosti..

alessia443
autor
21. aug 2018

@eribel on je praveze dieta, ktore nema problem byt bezo mna, u babky vydrzi den -dva (vratane noci), bez toho, aby si na mna spomenul😀. Ked prideme niekde do detskeho centra, uz pri vchode zabudne, ze existujem😀. V 1,5 roku by som ho ani ja nikam z domu nedala, ale teraz ma 2 roky a 3 mesiace a je to obrovsky rozdiel. Je velmi bystry, ovlada desiatky basniciek, pesniciek, potrebuje vela aktivit,aby sa zabavil... A popravde, uz mu nestiham a ciastocne mas pravdu, bolo by to aj kvoli mne, potrebujem si oddychnut, lebo velmi, naozaj velmi zle spava od narodenia a mne by to jedno doobedie velmi pomohlo. Ved je to jedno doobedie v tyzdni pre takmer 2 1/2 rocne dieta, nepride mi to nic hrozne.

alessia443
autor
21. aug 2018

@belllinka Dakujem, tiez si myslim, ze dva roky su pre niektore deti uz vhodny vek na nastup do MS. Je to individualne, nie vsetky sa potrebuju drzat maminej sukne do 3 rokov.

asia83
21. aug 2018

@eribel Bože, moje slová! 👍👏

deti95060810
21. aug 2018

ja som dávala dcéru 2 krát do týždňa ale to je o ničom...Radšej každý deň na 4 hod.

asia83
21. aug 2018

@alessia443 Ale všetky.

alessia443
autor
21. aug 2018

V mojej otazke mi ani tak neslo o to, ako to bude emocionalne zvladat 2rocne dieta, na to ho uz celkom poznam, aby som vedela predpokladat jeho spravanie, skor mi islo o to, ci je lepsie dat ho trebars len doobeda, alebo radsej na cely den, pripadne ci je 1x do tyzdna dobre alebo nie, hlavne od mamin, ktore maju s tym skusenost.

danulicek
21. aug 2018

je pravda, že učiteľky to veľmi neobľubujú - predsa len robia (aspoň u nás) aktivity, ktoré sú rozdelené do niekoľkých dní. aj keď sa to nezdá, v škôlke sa len nehrajú, ale vzdelávajú podľa vzdelávacieho programu a tam často jednotlivé témy nadväzujú na seba. A myslím, že rovnako to je aj v súkromnej škôlke. No a čo sa týka detí - každé dieťa je iné. niektoré zle znášajú, keď sú raz doma, raz v škôlke a sú proste "pomýlené" v takom tom svojom dennom režime. naopak, niektoré deti sú úplne ok s tým a takáto zmena im vyhovuje... Myslím, že je jedno, koľko majú rokov. Ja mám 5-ročného, ktorý si na škôlku doposiaľ nezvykol a 2,5-ročného, ktorý v septembri nastupuje a už sa nevie dočkať (lebo vie, že starší sa tam hráva a chce aj on 😀). keď som v škôlke praxovala, boli tam deti, ktoré chodili dvakrát do týždňa a deti, ktoré každý deň na poldňa. tie prvé boli rozhodené, že chcú byť doma a nevedeli sa akosi začleniť. Tie druhé boli naučené aj na deti, aj na to, že sa hrajú, ale aj učia niečo a na obed idú domov. Jasné, je to iindividuálne, ale zhruba takto to väčšinou býva 🙂 ak ti dieťatko zoberú, ja by som skôr odporúčala porozmýšľať nad 4hod/každý deň 🙂

kr1st1n4
21. aug 2018

ja ti poviem z druhej strany, pracujem v jasličkách a deti ktoré chodia na jeden či dva dni do týždňa si znateľne ťažšie zvykajú než tie, ktoré hneď nabehnú na každodennú (kľudne aj poldennú) starostlivosť..

anazuz75
21. aug 2018

@alessia443 ja som dala dcérku do súkromnej škôlky keď mala 2,5roka. Nedokázala som sa jej naplno venovať, lebo som mala 6mesačného syna a mala som pocit, že dcérka doma stagnuje. Podľa rady učiteliek sme ju dali 3 dni v týždni na celý deň. Pol deň je veľmi krátka doba, aj Ty budeš mať celý deň rozbitý, lebo pred obedom treba po malú zase utekať. Bolo to super rozhodnutie. Ja som sa cez deň plne venovala mladšiemu synovi, ona sa hrala, chodila na výlety, bola večer nabitá energiou. Ak to tak cítiš, určite to skúste. Vyber si dobrú súkromnú škôlku, kde sa môžu individuálne venovať novým deťom, a pomôžu s adaptáciou. Každé dieťa je iné, ak to nepôjde tak to nesiľte. U nás to fungovalo, viem že ja by som jej bohužiaľ doma, kvôli menšiemu súrodencovi toľko poznania neposkytla. (btw.možno som len nedokonalá matka, každopádne som rada, že mi v škôlke veľmi pomohli)

alessia443
autor
21. aug 2018

@danulicek dakujem velmi pekne, budem nad tym uvazovat, doteraz som nemala o tom ziadnu predstavi, takze tvoja rada mi dost pomohla👍

mpg
21. aug 2018

@alessia443 Keď je to súkromná škôlka a dá sa dohodnúť tak najskôr by stačilo len na 4 hodiny napr. dvakrát do týždňa a ak by to zvládal dobre neskôr predlžovať alebo dávať každý deň na 4 hodiny.

bodkolienka81
21. aug 2018

@alessia443 Syn je od roka 3x do tyzdna, cely den, v jasliach, nam to tak vyhovuje. Zavisi aj od povahy dietata, robia zaujimave aktivity, uci sa automaticky v ramci kolektivu, zaziva inu autoritu.. Keby nemam tuto moznost, tak by som volila 5x doobeda, po obede na spanok brat domov. 1-2x do tyzdna, podla mna, nie je dobre, dieta nanovo ''zabudne'', ze chodi do skolky a prekvapi ho to..

eribel
21. aug 2018

@belllinka Nie je nuda ako nuda 🙂 Jasné, že po 5 piatich rokoch doma (mám aj škôlkarku) ma to už na ihrisku nebaví tak ako pred 4 rokmi, ale bolo to moje rozhodnutie.....nemám prácu, kam sa ponáhľam späť kvôli kariére, tak som uprednostnila rodinný kľud pred stresom aspoň ešte na rok.....ja chápem aj tie maminy, ktoré uprednostnia jasle a prácu, a vôbec si nemyslím, že by boli o čosi horšie matky.....len jednoducho všetky máme inú povahu, predstavy, finančnú situáciu, pracovní zaradenie, atď.....len nech sa mi niekto nesnaží nahovoriť, že dieťa dá do jaslí, že to 2-ročné dieťa potrebuje......

danulicek
21. aug 2018

@alessia443 to som rada 🙂 písala som rýchlo a až keď som si prečítala po odoslaní, uvedomila som si, že som to mohla pokojne skrátiť na tú druhú časť textu 😀

mpg
21. aug 2018

@bodkolienka81 Syn chodil najprv 2x do týždňa a bral to veľmi zodpovedne, ktorý deň ide, keď išiel 3x do týždňa tiež rozprával každému, ktorý deň chodí.

alessia443
autor
21. aug 2018

@anazuz75 toto znie super, tiez si myslim, ze to treba vyskusat, kazdopadne nechcem nic silit.. A chodila tri dni po sebe, alebo obden? Vdaka.

alessia443
autor
21. aug 2018

@mpg Dakujem a chodil prosim na pol dna, ci na cely den?

eribel
21. aug 2018

@alessia443 Nikto nehovorí, že je to hrozné.....vôbec nie! Ak to tak cítiš a budeš s tým vnútornej vyrovnaná, tak ho tam daj....Vždy je správne to rozhodnutie, po ktorom Ti odľahne......je to prvé bábo, však? S chorobami z kolektívu nemáš skúsenosť, však? Ja by som už len kvôli tomu nedávala na 1-2 razy do týždňa, aby neschytal zbytočné choroby.....predsa len je imunita 2- a 3-ročných iná.....ale ty vieš, hlavne, aby ste boli ako rodina spokojná!

mpg
21. aug 2018

@alessia443 Začali sme na pol dňa, na obed som išla preňho, lebo on nechcel spávať cez obed.

arasidka123
21. aug 2018

@alessia443 to skôr keď tak dať každý deň aspoň na 4 hodinky aby aj dieťa z toho niečo malo a presne ako píšu mamičky aby aj učiteľky neboli nervózne že raz príde a raz nie..

korra
21. aug 2018

Syn zacal chodit do sukromnej jasloskolky pred dovrsenim 2 rokov (musela som spat do prace). Tyzden sme mali taky adaptacny. Prve 2 dni doobeda bol manzel. Sa rozkukaval, hral, bez problemu. Treti-stvrty den bol doobeda sam, piaty tam uz aj spal. Mali sme to kusok od domu a bolo vsetko na dohode. Druhy tyzden nastupil uz "na plno". Kriza nastala mierna cca po mesiaci. Rano nechcel ostat, poobede zas nechcel domov 😀 fungovali sme tak az do nastupu do statnej skolky. Nastup bezproblemov, kriza nastala az po par mesiacoch (choroba a padli tam aj vianoce, tak bol dlho doma) a este ked sa zmenila ucitelka. Ku koncu roka bol uplne v pohodicke. Vyskusaj a uvidis, ono na to univerzalny navod asi nieje. Vyhoda sukromnej skolky je vacsia flexibilita, tak sa ten pobyt da lepsie usit dietatku na mieru.

siska53
21. aug 2018

@alessia443 my sme davali na 3dni,vzdy cely den. Ale zrusili sme to. Plakal cely cas,nevedel si zvyknut a tlacili nas do celeho tyzdna,co eme financne nevladali. Tak ostal doma,siel az do statnej skolky,ked ho prijali. Nudit sa nenudil,mali sme tu vzdy dost deti po ihrisku. Jedine v zime ttosku bolo vidno,ked je menej deti,ze by uvital rovesnikov. Ale to zas sme chodili na take cvicenie s detmi raz do tyzdna.
Skor zavisi od povahy dietata.

hettinka
21. aug 2018

@alessia443 u 2-ročného by som nudu riešila návštevou materského centra, alebo nejakým krúžkom pre deti. Škôlka v prvom rade je zariadenie, kde opatrujú deti pracujúcim matkám.
takto na 1-2 dni 2-ročné ani nepríjmu, myslím štátne zariadenia. Možno súkromné vezmú (ale za akú cenu...)
Škôlky majú svoj režim, program, chodenie dieťaťa len v niektoré dni nie je dobré, nezapadne do kolektívu, neprispôsobí sa tak ľahko škôlkárskemu režimu a aktivitám - napr. nacvičujú programy pre maminky a ked tam dieťa stále nie je, nič nenacvičí, je bokom.

Ja som syna dala do škôlky od 2,5 roka, ale len preto, že som musela, šla som do roboty. Inak by som ho skor ako v 3 rokoch nedávala ... chodili sme ale od cca. 1 roka do materského centra, hracích centier, k nám malí kamaráti, my von, nudu sme nepoznali.

kubobubo
21. aug 2018

@alessia443 Dcera mala 2 roky ked v jednom centre zacala chodit do kurzu "predskola" jedno doobedie do tyzdna. Po troch mesiacoch chodila dve doobedia do tyzdna. Ked mala 2 roky a 9 mesiacov isla do normalnej sukromnej skolky na 5 dni v tyzdni na doobeda a od 3 rokov tam zacala aj spat. Prechod bol plynuly a neboli ziadne slzy. Doteraz (ma 7 rokov) spomina na tu predskolu, ze tam chodila. Ziskala tam zakladne navyky a ked nastupila normalne, nemala kulturny sok. Pri druhom synovi sme postupovali rovnako. Mal 1.5 roka, isiel do tej istej sukromnej skolky ako dcera, ale on rovno aj zo spanim na 2 dni. Kedze je to sukromna, pri zaspavani ho ucitelka skrabkala na chrbatiku. V 2 rokoch isiel na 3 dni a presne od tretich natodenin na celych 5 dni. Nemal v tom ani on zmatok, bol dojceny skoro do 3 rokov. Zvysne dni som si ho uzila naplno. Keby ide v 3 rokoch do statnej skolky na 5 dni, tak by ma zozral aj s topankami. Takto bol v rovnakej skolke ako starsia sestra, zname prostredie, individualny pristup uciteliek.
Radili tu kurzy v materskom centre. Na vacsine kurzov mamicky dobehnu, decka odcvicia a utekaju dalej. Ak je to v materskom centre, tak maximalne hernicka. Chore deti su aj v materskom centre, niekedy este viac ako tie co su v skolke - tam ich vyselektuju. Materske centra nemaju lampy na zabijanie bacilov ako sukromne skolky. Netreba mat do 3 rokov prehnane ocakavania, co sa tam nauci. Mojim detom to vyhovovalo, dalsim 2 detom sa kurz predskola nepacil.