icon

Je v poriadku podmieňovať prijatie dieťaťa do MŠ platnou pracovnou zmluvou?

8. sep 2022

Dobrý deň , je prosím vás v poriadku podmieňovať prijatie dieťaťa do MŠ platnou pracovnou zmluvou? Dcérku zobrali na 1/2 dňa, pretože som doma ale prácu si aktívne hľadám. Riaditeľka mi povedala, že keď donesiem zmluvu, dcéru zoberú na celý deň. Že minulý rok zobrala mamičkám deti na cely deň, lebo že idú do práce a že matky sedeli doma na zadku a do roboty nechodili. Chodím po ňu o 11 tej a ak mám pohovor po 11 tej, celé sa mi to komplikuje.

janickacrazy
8. sep 2022

@elizabet173 veď ona pracuje na polovičný, to zastupovanie má ešte k tomu plus navyše, takže je spokojná

kubkovamama
8. sep 2022

Nie je to v poriadku.Pracovna zmluva je tvoja súkromná vec.Ukazes ju aj susedovi,lebo ti povie? Čo ak je náplň práce ošetrená dodatkom o mlčanlivosti apod? U nás je tiež klauzula,nesirit informácie z pracovnej zmluvy a nezverejňovat výšku platu atď. Ja by som určite pracovnú zmluvu nikomu neukazovala. Podmienky prijatia dieťaťa do škôlky má zriaďovateľ aj na svojej stránke,sú podmienené aj zákonom,ktorý tam máš tiež uvedený,zavolaj si tam a informuj ich o požiadavkách riaditeľky.

elizabet173
8. sep 2022

@janickacrazy sorry, ale je to mimo moje chápanie

mandarinka555
8. sep 2022

@kubkovamama Takže matka, ktorá pracuje a nemá kde dieťa nechať, lebo miesto jej dieťaťu zaberá dieťa tej ženy, čo sedí doma na zadku, je v poriadku?

kubkovamama
8. sep 2022

@mandarinka555 ona platí škôlku rovnako ako ostatní rodicia.A ak o týždeň začne pracovať,kam dá dieťa?Ja tiež momentálne!!nepracujem na pôvodnom mieste.Práve z dôvodu,že by som škôlku nestihla.Robim z domu-a sedím pri tom na zadku.😉Takže akonáhle som zostala doma,mala som dieťa odhlásiť a uvoľniť miesto.Tak to logicky vyplýva z niektorých názorov.
Riešia sa tu podmienky prijatia.Tie majú byť pre každé dieťa rovnaké.Nikto v škôlke nemá právo zisťovať pomery rodiča na účely prijatia.Ci už sa to zdá spravodlivé alebo nespravodlivé.

aurora33
8. sep 2022

@kubkovamama myslím že je v poriadku že prednosť majú deti ktorých rodičia pracujú. A som rada že vo väčšine škôlok to tak je. Komu sa to zdá nefér nech si platí súkromnú škôlku. A to že pracuje z domu to môže povedať momentálne skoro každý tak asi preto potrebujú zmluvy.

misa1988
8. sep 2022

Bez ohladu na nazory a dojmy, skolsky zakon jasne hovori v paragrafe 3, pism (c) o rovnoprávnosti prístupu k vychove a vzdelavaniu, ako aj v pismene (d) ze su zákazané všetky formy diskriminácie a obzvlášť segregácie. Obrat sa na zriadovatela.

kubkovamama
8. sep 2022

@aurora33 každý má názor. Otázne je, čo na to zákon

misa1988
8. sep 2022

Navyse, predpokladam, ze skolne a dalsie suvisiace poplatky platis v rovnakej vyske bez ohladu na to, ci je Tvoje dieta v skolke 1/2 dna alebo cely den.

autor
8. sep 2022

Ďakujem všetkým, budem riešiť. Tiež nie je dobré pre moje dieťa, že mesiac v školke nespí a potom začne. Práve som písala s jednou mamkou a tá mi povedala, že jej dcéru z tohto istého dôvodu nezobrali do ŠKD...

autor
8. sep 2022

@misa1988 áno, rovnako

panelacikova
8. sep 2022

autorka, to sa mi zdá, že už preháňaš... tvojej známej dieťa nevzali do ŠKD z dôvodu, že matka nepracuje? to je čudná ŠKD, pretože oni žijú z počtu detí, keďže deti si platia popoludňajší pobyt v školských kluboch.

autor
8. sep 2022

@panelacikova prečo by som mala preháňať? Však aj iné mamičky tu písali, že uprednostňujú pracujúce, takže nie sme jediná MŠ/ZS

aurora33
8. sep 2022

@kubkovamama fajn ak sa ozve každá matka ktorá pracuje a nevzali jej deti do škôlky a musí kadejako latat stráženie, zháňať opatrovateľky, zatiaľ čo iné sedkaju doma a čakajú kým odbije tretia hodina a pôjdu si po deti tak vtedy to bude super. Lebo ja poznám veľa takýchto prípadov a tiež sa mi to stalo.

panelacikova
8. sep 2022

autorka, ešte raz.... školské kluby žijú z počtu detí. takže pochybujem, že ak matka sediaca doma, chcela prihlásiť dieťa do školského klubu, že jej to bolo zamietnuté.... čo dieťa, to peniaze... preto preháňaš. už nevieš, čo napísať....

panelacikova
8. sep 2022

@aurora33 osobne si myslím (hoci už mám veľkú dcéru), že pre nedostatok miest v MŠ by toto malo byť ošetrené nejakou vyhláškou a áno, malo by to byť podmienené predovšetkým tým, že obaja rodičia pracujú. až potom by mali byť miesta pre deti nepracujúcich rodičov. podľa mňa je to logické (ak nejde o predškolský vek), že má byť uprednostnené dieťa, ktorého rodičia trávia 8 hodín mimo domu pred dieťaťom, ktorého minimálne 1 rodič je doma/nepracuje. čo sa týka HO, je to práca ako každá iná, jednoznačne, preto by som do tejto vyhlášky zakomponovala možnosť MŠ vyžiadať si pracovnú zmluvu (nie platový dekrét ani informáciu o dĺžke pracovného pomeru). alebo potvrdenie od zamestnávateľa. ktorého platnosť by malo vedenie MŠ (alebo obce, mesta) možnosť "námatkovo" si overiť cez sociálnu poisťovňu.

aurora33
8. sep 2022

@panelacikova absolútny suhlas

panelacikova
8. sep 2022

@aurora33 ja som v tomto názore absolútne nekompromisná, pretože viem, čo ma to stálo námahy a "behačiek", aby mi vzali vtedy dcéru (od septembra), pretože som mala miesto nielen prisľúbené, ale už som mala aj vystavenú PZ, dokonca som ňou mávala tej riaditeľke popred nos, ona to mala u riti... a ja som chcela ísť do práce. a iné matky mali doma malé deti (0-2 roky), s ktorými boli proste doma, vtedy ešte žiaden HO ani nič podobné a im staršie deti (3-4 roky) vzala. mňa to fakt vytočilo. ale ja som taká, že keď niečo chcem dosiahnuť, nenechám sa odbiť a riešim. ale bohvie, koľko iných žien v podobnej situácii, ako som bola ja, zbytočne prišli o prácu, lebo pani riaditeľka uprednostnila deti žien sediacich doma s mladšími deťmi :(

tinkavvv
8. sep 2022

@panelacikova dobra blbost. A co podnikatelia, szco, ludia na volnej nohe pracujuci na "jednorazove" zmluvy, umelci...? Preco by skolka mala mat pristup k informaciam o tom co/kde a ci robis.

V tomto konkretnom pripade ale nevidim dovod, aby dieta nevzali (ak su volne miesta). Jednoducho pristup k vzdelaniu a vychove aj podla skolskeho zakona ma byt pre kazdeho.
Ved predsa aj ta skolka nasu buducu generaciu formuje.
Na dalsiu debatu by samozrejme bolo, ze v nasom state je naozaj nedostatok skolok. Ale v tomto konkretnom pripade to problem nie je.

panelacikova
8. sep 2022

@tinkavvv pre teba blbosť, pre mňa pred 9 rokmi existenčná záležitosť... doslova.

panelacikova
8. sep 2022

@tinkavvv a nepísala som o voľných miestach. je predsa logické, že keby u nás mali voľné miesta, tak by mi dcéru vzali, spĺňala všetky predpoklady (fyzické aj mentálne) na prijatie, dokonca bola adaptovaná v súkromnej škôlke, ktorú som si nemohla však dovoliť platiť dlhodobo... napriek tomu uprednostnené boli deti matiek, ktoré nemali ŽIADNE zamestnanie. čiže ani szco, ani umelci apod.

samkolea
8. sep 2022

Mna zaraza vec, ze vobec to niekto moze rozhodnut alebo otrcat hubu, ze matka je doma, matka je na RD, MD. Po prve -zariadenia su tu pre deti vytvorene, a su tu PRE DETI, takze sa pozastavujem, ze preco to dieta tam NESMIE chodit.. lebo… a po druhe ked je matka na MD/RD to ma CAS vyhradeny na druhe dieta, pre neho je na TD/MD a nie pre vsetky oststne deti co ma!!! Co je tito za priondeny novodoby vymysel.

aurora33
8. sep 2022

@panelacikova poznám to, nerada na to spomínam, mne z kapacitných dôvodov vzali najskôr na 4 hod aj keď som pracovala čiže to bolo komplikovane a po polroku sa neviem akým zázrakom uvoľnilo miesto a už sa dalo na celý deň.

tinkavvv
8. sep 2022

@panelacikova mne tiez nevzali dieta do skolky a bohuzial muselo chodit do sukromnej. Ale neriesme co bolo.
Ja vravim, ze je nemyslitelne a neskontrolovatelne ci rodicia "pracuju". Jednoducho sa to neda.
Nehovoriac o tom, ze je to diskriminacne.

autor
8. sep 2022

@panelacikova no, nezobrali jej, pretože je doma. ŠKD má tiež svoje limity. Čo to má spoločné s tým, že čo dieťa to peniaze? Mám najradšej ľudi, ktorí budú tvrdiť že niečo tak je a pritom nemajú šajn. Tvoj a moj prípad je úplne iný, lebo moje dieťa vo škôlke už je prijaté.

kiki234
8. sep 2022

Baby prosim a vie niektora ako je to pri SZCO? Ja som tozltiz SZCO a pracujem staley aj ked som bola tehotna aj po porode aj teraz a doma mam 9m chlapca a 2m dcerku. Teda krpata by sla od 2023 do skoly a malinky od 2024.a teda ja som len doma na homeoffice a sefka sama sebe, teda nemam ziadneho zamestnavatela len svoj online obchod. Ako je to v tomto pripade? Uprimne prvy krat v zivote pocujem o tom ze dieta nezoberu koli takejto veci

andrejka1974
8. sep 2022

Všetko závisí od riaditeľky a od škôlky mne zobrali dieťa do škôlky aj keď som bola s najmladším na materskej už pri prijatí som sa opýtala či nebude problém a povedali mi že nebude a ani nebol

krasomira
8. sep 2022

Niečo veľmi podobné sa nedávno riešilo u nás v škôlke na dedine. Tiež sa uprednostňovali deti pracujúcich rodičov. Potom sa niekto nahneval a na škôlku poslal inšpekciu a tá potvrdila, že je to diskriminačné. Odvtedy je hlavným kritériom pre prijatie vek dieťaťa a samozrejme trvalý pobyt v obci.

panelacikova
9. sep 2022

nie autorka, nemám o tom ani šajn. akurát že sama pracujem v školstve už dlhodobo a mám kopu bývalých aj súčasných kolegov nielen z miest, ale aj dedín, tak viem, čo mi hovorili/hovoria. čo sa týka klubov, všetko sa dá...
a práve, máš pravdu, tvoja situácia je úplne iná. tvoje dieťa do škôlky vzali, hoci ty si doma. a máš prísľub celého dňa. ja nechápem, čo teba serie vlastne. asi by si mala okúsiť práve tú situáciu, že konečne si našla prácu, ktorá ťa bude baviť a budeš ju robiť s radosťou, ale nemôžeš, lebo nemáš kde dať dieťa...