Kvôli jednému dieťaťu nespia v škôlke všetci

5leni12
16. sep 2015

Ahojte,len teraz v septembri sme nastupili prvy krat do skolky a je tam obrovsky problem s jednym dievcatkom. Cez obednajsi spanok krici,place,vystraja,spat ani nahodou. Tym padom nespi nikto,ucitelky si s nou nevedia rady. Moja dcera je uplakana,nervozna,nechce nic jest..proste katastrofa. Je zvyknuta cez obed spat a chyba jej to. Ako taku situaciu riesit? Ked som sa na to spytala ucitelky,povedala ze uz nevie co ma s nou robit.. Mame ako rodicia ostatnych deti pravo ziadat aby nebola s nimi v triede ked sa ide spat?

zuzka_puska
16. sep 2015

@5leni12 No, ja myslím že vy ostatní rodičia nezmôžete veľmi nič... Teda neviem, čo by ste chceli robiť? Poprosiť riaditeľku, nech dievčatko vylúči zo škôlky? Myslím, že maximum čo môže urobiť je nechať to dievčatko v triede s inou učiteľkou, kým ostatné deti spia....Ak je to teda také kritické, že naozaj spať nechce za žiadnu cenu a ruší tým ostatné detičky. Ale vy rodičia, nemôžete trvať na tom aby bolo dievčatko vylúčené. Toto vôbec. Skús konkretizovať, čo presne by ste s inými rodičmi chceli podniknúť, a ako... 🙂 PS:Pracujem asi s 10 učiteľkami, a už mali v škôlke kadejaké deti, aj neprispôsobivé, aj agresívne, no kadejaké, no nikdy to neviedlo k vylúčeniu dieťatka.

zuzka_puska
16. sep 2015

@5leni12 Aha prepáč, ty si sa pýtala či môžte žiadať aby s nimi nebola v triede, keď sa ide spať. No jasné, to určite môžete. Napísať nejakú hromadnú "prosbu" pani riaditeľke 🙂 Ale toto vám splní len za predpokladu, že má viac učiteliek - teda že aspoň jedna bude k dispozícii dievčatku keď fakt nechce spať 🙂

monika15
16. sep 2015

u nas je to uplne normalne nespi, tak sedi vedla a cita si knihu alebo sa ticho hraje...
na co ju nutit, tym nic viac nedosiahnu len to ze NIk nebude spat....

sardinka333
17. sep 2015

@5leni12 učitelky maju požiadat rodiča aby ak to je možné si chodil po dieťa po naobedovaní pred spankom...ak nie, holt dieťa sa musi prisposobiť a teda v čase spanku ležať na lehatku napr. s oblubenou hračkou, vankušikom. Musí si proste zvyknuť a nejaký čas to bude trvať...Tu nejde o nutenie do spanku, samozrejme to sa nedá, ale je to oddychový čas a tak sa ,,oddychuje,, učitelka čita rozpravku, deti ticho ležia, počuvaju, spať nemusia - oddychuju. Jednak je to to ešte skoro, dieťa sa musi adaptovať, zvyknut si na velku zmenu akou školka bez pochyby je a druha vec je ze vela deti čo doma nemalo režim len ,,svojvolu,, zrazu ma problém. Je to na učitelkách ako to ,,zmenežuju,, a namotivuju dieťa aby aspon ticho ležalo.

malzeville
17. sep 2015

moj syn ked uz mal takmer sest tiez nechcel spavat poobede v skolke - on totiz ani doma cez vikend nespaval - do roboty mi ucitelky volali , aby som prisla ponho, co bolo nonsense, on nekrical neplakal
len ich " budil" dali mu uterak na tvar aby mal "tmu " no des...
tak sme sa dohodli , ze pani upratovacka s nim bude v inej miestnosti pocas spanku ona si robila on sa hral alebo si "citali" a kedze je septambrovy dali sme hons odporucenim psychologicky ten rok do skoly
/ je nar. 10.sept ./
tam aspon nemusel spavat zvladol 1.roč. v pohode 🙂

timea7
17. sep 2015

zabudnite na to, že by dieťa mohlo byť s inou učiteľkou v inej miestnosti. Každá učiteľka má na starosti svoje deti a väčšinu popoludňajšieho odpočinku je tam sama, teda ak to nie je súkromná materská škola. Prideliť jednému dieťaťu jednu učiteľku sa jednoducho nedá. Aj keby bolo v triede s tou, ktorá mala rannú zmenu, ak odíde, znovu bude musieť by dieťa s ostatnými. Upratovačka nenesie za dieťa zodpovednosť, čiže dieťa nesmie byť s ňou. Dieťa zrejme doma nespávala, tak má z popoludňajšieho odpočinku veľký stres, robí to preto, lebo tým dáva svoj nesúhlas s tým, aby oddychovalo, nebolo na to zvyknuté. Inak možno sa do mňa mamičky obujú, ale ak dieťa plánujú dať do materskej školy a vedia, aký je tam denný režim, tak by ho mali navyknúť aspoň na to, že po obede si ideme oddýchnuť, aj keď len na pol hodinu, počúvneme rozprávku, spať predsa nemusí. Neviem, aké je staré, nakoľko je vyspelé, ale možno by sa s ním dalo dohodnúť, že kým učiteľka prečíta rozprávku a kým detičky pospia, tak bude ticho ležať a počúvať a potom si môže ísť kresliť, modelovať, pozerať knihy, časopisy....málokto si môže dovoliť prísť pre dieťa po obede, ale dôvod na vylúčenie toto určite nie je. Chápem rodičov ostatných detí, ale dali svoje dieťa do kolektívu, tam treba rátať so všeličím, najmä, ak do škôlky chodia pár dní.

jamelia
17. sep 2015

Moje deti doma nespia cez obed uz od dvoch rokov. Dcera sla do skolky, ked mala 3, dala som ju len na pol dna, lenze to uz som bola na materskej s mladsim synom. Teraz je predskolacka a stale pre nu chodim tak isto. Syn mi tiez od dvoch rokov nespi, ten pojde do skolky od februara. Ale kym si nenajdem novu pracu, budem stale pre nich chodievat cez obed. Dcera mala obdobie, kedy chcela v skolke aj oddychovat, raz alebo dvakrat som ju tam nechala, aby vedela, ako to tam funguje 🙂 ale potom to viac nechcela. Mne sa to tiez nepaci, ze musia vsetci ticho lezat, aj ked uz nespavaju. Moj muz, ked bol maly, mal v skolke nejaky kruzok v case obeda a sli von do lesa s detmi, ktore nespavali. Lenze to v tej dobe boli zrejme dve ucitelky. Teraz taka moznost nie je. Bohuzial. Tiez si pamatam, ze som ako mala nechcela v skolke spat. Doteraz si pamatam ten pocit ako lezim nutene na lehatku a chcem ist domov. A nie je to prijemna spomienka. Ale hold smola. Treba sa urcite porozpravat s ucitelkou a rodicom, aby nasli nejake riesenie.

barbora59
17. sep 2015

jasne na co ju tahaju spat ked tam robi bordel. moj syn spi ale raz sa tak tesil k dedkovi ze spat nechcel ist a ucitelka povedala ze snim bola v triede kde sa hraju. Aky problem , ziadny...

sardinka333
17. sep 2015

dolezité je aj to ako to je deťom podané - na to su tam učitelky. Jasne ze ked začnem nasilne dieta ukladat do postele s tým ze ,,ticho, lež, spime,, no tak to nebude ,,buhvico,,. Aj s takými mrnusmi okolo 3 rokov sa da podať im ten režim nejakou hravou formou, napr. dramatizácia o tom ako idu napr. zvieratka po obede oddychovať...to ma len tak z fleku napada, je x maňušiek, didaktických pomocok ako pomocť deťom zvladnuť rezim dna. Niekomu to pojde lahšie, inemu bez problémov a tretiemu to bude isty čas robiť problémy. Ale takto to jednoducho v zivote chodí, nerobíme len to čo sa nám chce a je dobré sa naučit prekonavat nejake ,,nepohodlie,, už od malička a nie len robiť to ,,čo sa mi chce,, ako je to dnes v mode. Ani v škole a v praci si nikto nerobí ,,čo sa mu chce,, (zvyčajne alebo ak nie je šef) .Taký je život a čím skor začneme privykat deti na to, že zivot nie je len prechadzka ružovým sadom tým skor sa vyhneme roznym problémom v buducnosti. Lebo mnohé deti potom zrazu pridu do školy kde už nikto ,,neberie ohlad,, na ,,nechce sa mi,, a nedava milion alternatív aby vyhovel a zrazu je problém vobec sa socializovať.

maslenka47
17. sep 2015

@5leni12 mozno by bolo na case, keby prestali to dieta nutit spat, ked uplne evidentne nechce. Je mnozstvo aktivit, ktore sa daju robit potichu, kym ostatne deti spia.

@sardinka333 mylis sa, v zivote to je tak, ze ten kto "krici" si obvykle presadi svoje a ti, co kricat nevedia drzia hubu a krok a nadavaju, ako "musia" robit to, co sa im nechce. A neviem, ako chces ostatnym detom podat to, ze sa nevyspia. Tu nejde len o tu jednu slecnu, co vystraja. Predstav si, ze by teba noc co noc zobudili susedia nejakym ramusom. Tiez by si si povedala, ze je OK, ked na teba "neberie ohlad" a ze nemusis mat vzdy zakazdym to, co chces?

sardinka333
17. sep 2015

@maslenka47 v globale s tebou suhlasim, v spoločnosti je to nastavene tak ako hovoríš - kto kričí si presadí svoje ale to je tiež čiastočná pravda, presadí si len tam kde je mu to umožnené a nie všetko je ,,presaditelné,, ja si tiež nejdem presdzovat veci, ulavy alebo neviem čo, čo je v rozpore so zariadením do ktoreho chodím. Ani na mojho syna v škole nikto neberie ohlad v mnohých veciach - ze sa mu nechce učiť, nechce sa mu odloziť mobil ked mu vychoška povie a pod alebo sa mu nechce obedovat o 12:00 lebo nie je hladný, nechce sa mu cvičiť, nechce sa mu x vecí.....a čo teraz?? Nič...začlenenie do spoločnosti predpokladá aj určitu mieru prisposobenia sa pravidlám. V štátnej MŠ je presne stanovený režim dna a bud to akceptuješ alebo sa mozeš stažovat, ale rezim sa nezmení pretože je nastavený nielen z hladiska psychohygieny ale aj ,,vymeny,, služieb a pod.
Opakujem deti spať NEMUSIA...musia ale oddychovať a na tom nevidim nič zle a obmedzujuce, aj v škole budu musiet 45 minut sediet na stoličke...aj to je obmedzujuce nie? Dnešný pseudohumanizmus a pseudotolerancia dosahuje nevidane rozmery. Je tam na to učitelka aby použila svoje finty, možnosti ako udržať aspon aký taký klud pri spanku. Deti su tvarne a velmi často sa prisposobia to len rodičia robia vo väčšine pripadov väčšie sceny ako samotné dieťa, ktoré ked vidi ze ma v rodičovi podporu v tom čo ,,nechce,, tak ťažko s nim učitelka pohne.

sojorez
17. sep 2015

Ja som tiez "majitelka" podobneho dietata 🙂 starsia dcera bola od narodenia nespavec,vsetky moje pokusy o poobedny (ci vobec akykolvek denny) spanok boli nanic... v skolke sice nie revom,ale placom budila ostatne deti,tak sme sa dohodli s ucitelkami na poldennom rezime,co sa dalo,lebo som bola s mladsou doma... po pol roku uz chodila na cely den - v posteli mala knizku alebo hracku,prip. sedela vedla pri stoliku a kreslila si...to uz aj ucitelky pochopili,ze proste nespi...

esterba
17. sep 2015

@5leni12 tiez som od roka nespavala a bola som v jasliach a potom v skolke. V oboch ma dali pri otvorenych dverach do vedlajsej triedy ku kockam a tam som sa ticho hrala. Nikto na mna specialne nedozeral, pokukovali cez tie dvere. Ked deti spali, tak to pre tu ucitelku zataz nebola. Ja som vedela, ze ked nebudem ticho, tak budem musiet spat. Možu to takto skusit, ak sa ich dcera tiez prehra.

sense
17. sep 2015

Ja si pamatam este zo sk9lky kto nespal musel aspon ticho lezat....a moja dcera v skolke ma z3 deti co poobede nespavaju sa ticho hraju bud si poheraju knizky alebo kreslia popr sa hraju ale potichu...ale miestost na spanie je ina ako miestnost na hranie...myslim ze nutit dieta spat je zrejme viac kontraproduktivne...

jasminet
17. sep 2015

moja dcera od 2 rokov doma nespavala vobec, ani nebola naucena poobede ist si lahnut - oddychnut. napriek tomu v skolke rychlo pochopila, ze po obede sa ide na lehatko a ked nespi, musi ticho lezat a nerusit ine deti. ucitelky im pustili rozpravku, pripadne citali rozpravku a do predskolskej sa obcas aj stalo, ze moja nespiaca zadrichmala....

na to, aby islo dieta do inej triedy sa hrat kym nespi, to neexistuje, nasa skolka ma 3 triedy, v kazdej sa spalo v tom case, kde by take dieta malo byt a s kym?

ukulela
17. sep 2015

no,v prvom rade by to asi ucitelky mali riesit srodicmi toho dievcatka a rozhodnut, co s jej nespavym rezimom. ak mala ruci ako tur, zjavne ju nutia lezat a spat.to este dnes existuju ucitelky, ktore nevedia, ze je to kontraproduktivne??? :(
@5leni12 na zaciatok by som sa iba opytala ucitelky/riaditelky, ci ten problem riesia a ako,lebo dcerke (a edaasi ani ostatnym detom) to neprospieva ... viac urobit nemozes.

5leni12
autor
17. sep 2015

Dakujem vsetkym za nazory,rady.. Ak aj dnes bude podobna situacia,budem trvat na tom aby to riesili,je pravda ze ju nutia lezat..nerozumiem preco ju nenechaju hrat sa ked vyslovene odmieta spat.

eeffka
17. sep 2015

@5leni12 nenechaju ju sa hrat, lebo ked moze ona chcem aj ja!!! a zrazu maju z 24+1, 1+24... dievcatku treba vysvetlit ze sa lezi potichu a hotovo, s ucitelkou sa dohodnut, ze nenuti "spat"

timea7
17. sep 2015

@barbora59 to kde majú triedu, v ktorej sa deti počas popoludnajšieho odpočinku hrajú? V súkromnej škôlke áno, ale v štátnej sotva, lebo logicky tam tie deti nemôžu byť samé a ďalšiu učiteľku nie je z čoho zaplatiť, lebo náš štát má síce na všeličo, ale na deťoch sa šetrí 😠 😠 😠 😠 dá sa to skutočne vyriešiť jedine tak, že skutočne počká, kým deti pospia a potichu sa venuje niečomu inému, čo tiež nie je výhra, chcieť od päťročného dieťaťa, aby bolo celý čas potichu....ale aspoň niečo. Keď čakal na dedka tvoj syn, tak tam boli ešte obe učiteľky, ale kam s ním, ak tá jedna odíde?
@5leni12 dokáže sa prehrať ticho? Majú triedu spojenú so spálňou, alebo je v spálni aspoň kúsok miesta, kde si môže napr. skladať puzzle, kresliť? Okrem toho, keď deti oddychujú, tak je sú zatiahnuté žalúzie, takže je tam šero, tie puzzle a kreslenie vtedy veľmi vhodné nie sú, ale to už ty vieš, aké tam sú podmienky.

sardinka333
17. sep 2015

@timea7 no a často je ,,gol,, ze aj ine deti vidia ze jeden ,,nemusi spať,, (alebo jedno v čom sa niekomu ustupi) a už chcu aj oni...ved prečo by oni mali ležať ked druhý nemusí? 🙂

dai
17. sep 2015

@sardinka333 tak len tu , co sa spanku tyka , sa asi nebavime o ustupovani - ako chciet od 3rocneho drobca aby 2 hodiny vkuse potichu lezal je podla mna chore☹ moje deti mozno spali 10x v skolke a to museli byt neeeeeenormalne unavene, ale nastastie ich nikto do tohto pre nich nezmyslu nenutil☹

barbora59
17. sep 2015

@timea7 Ano sme sukr. skolka 2 ucitelky plus pomocnicka "babka" takze traja ludia . Neviem ako to chodi v statnych , dufam ze sa to podari vyriesit

timea7
17. sep 2015

@barbora59 potom OK, ale v bežnej štátnej škôlke - nemožné.....ma to vytáča už roky, že sa takto šetrí na tom najvzácnejšom, čo máme....

timea7
17. sep 2015

@sardinka333 za vyše dvadsať rokov praxe sa mi také niečo ešte nestalo. Predsa nepoviem deťom - vy budete ležať, ani sa nepohnete a toto dievčatko sa ide hrať, lebo spať nepotrebuje....Ľahnú si všetci a v pyžamách, čítam rozprávku a čítam predškolákom dlhé rozprávky, potom pustím ticho hudbu a už počas rozprávky mi 5-6 detí zaspí, počas hudby ďalšie, hore ostanú 3-4 deti (málokedy ich je viac, skôr menej) ktoré nezaspia nikdy alebo len výnimočne, tým pošepkám, aby si potichu vyzliekli pyžamo a idú si kresliť, skladať puzzle, vyfarbovať obrázky, skladať mozaiky....dievčatá sa dokážu aj s bábikami hrať tak, aby iných nevyrušovali. Čas, keď ležia na posteli - teda každý deň okolo hodiny (mimo rozprávky) je pre ne zabitý čas a za mesiac, rok je ho dosť. 5-6 ročným deťom sa dá už veľa vecí vysvetliť, niekedy ľahšie ako dospelým....

barborkaza
17. sep 2015

urcite poziadat o premiestnenie dievcatka pocas spanku ostatnych deti je na mieste. myslim, ze to takto ucitelky aj nakoniec vyriesia. skor si myslim, ze oni este stale dufaju, ze dievcatko bude chodit spat s ostatnymi a skusaju to kazdy den. avsak nemozu si dovolit, aby to takto trvalo vecne, ak teda toto dieta naozaj nebude spavat v skolke.
napr. ja som od 2r. spala cez obed 0,5 hod. viem, ze v jasliach a potom aj v skolke to ucitelky riesili tak, ze jednu postielku pre mne mali vo svojej miestnosti, kde sedeli a pili kavu, kym deti spali.
a podobne to mal aj MM. tiez v skolke spaval pol hodku, dali ho do krajnej postielky, tu polhodinu sa jedna ucitelka obetovala, sedela pri jeho postielke a ked sa zobudil, zobrala ho prec a hral sa v inej miestnosti.

tslobik
17. sep 2015

Rieši sa to tak, že dieťa, ktoré nechce alebo nemôže zaspať je s učiteľkou vedľa (resp. v inej miestnosti) a hrá sa tam......

timea7
17. sep 2015

@barborkaza no trvať môžeš na čom chceš, ale štátna škôlka nemá silu na to, aby bola s jedným dieťaťom. Totiž pri každej triede detí, teda v každej spálni je ich učiteľka, druhá, ktorá mala zmenu od rána, končí skôr, ako deti vstávajú. A len tak medzi nami, ešte som nezažila škôlku, kde učiteľky pijú kávu - v inej miestnosti, keď im deti spia. Áno, tie, ktorým končí ranná zmena a vybavujú si ešte písomnosti a chystajú si veci na ďalší deň. Ale ako som už písala, končia skôr, ako sa deti budia. To, čo bolo, keď sme my chodili do škôlky, je dnes už nereálne, napr. aby učiteľka bola v inej miestnosti, ako deti spia. Mne sa už totiž stalo, že malo dieťa počas spánku, lepšie povedané, keď znovu zaspávalo, lebo bolo na WC, epileptický záchvat, kedy mu zapadol jazyk. Neviem si predstaviť, ako by to dopadlo, keby som tam nebola....a mohla by som písať aj viac, ako asi každá učiteľka. Táto téma už tu bola viac krát na MK, kým nebudú na triedu tri učiteľky, tak sa nezmení nič. Ani by nemusela byť na plný úväzok.

figurantka
17. sep 2015

.... Predstav si a skús sa vžiť do situácie rodičov dievčatka, ktoré odmieta spat. Viem, ze je to velmi nepríjemná situácia, ale všetko raz prejde. Môj starší syn robil histerické ( a to naozaj nepreháňam) scény pól roka od nástupu do skolky. To co naše dieťa vystrajalo, to si niektoré mamičky ani nevedia predstaviť, kopal, vrieskali, zúril, hádzal sa o zem, no katastrofa. Hanbila som sa pred ostatnými rodičmi ako pes, ze si neviem dať rady so svojim dieťaťom, manžel chodil do roboty so slzami v očiach, ze ho nezvláda a úplne znechutený, ze ako je toto mozne. Navštívili sme aj psychológa, lebo uz sme si nevedeli rady a ten nám povedal len toľko, ze mame vydržať, ze skúša a raz prestane - akurat sme nevedeli kedy a uz ani nedufali, ze to raz bude pravda. Rodičia ostatných deti po nas doslova zazerali, ze ich deti nemôžu pre naše v škôlke spávať, ale my sme nemali inú možnosť, bolo treba chodiť do prace, hypotéku treba splácať, tak ci tak. Teraz je zo syna prvák a poviem vam, ze s väčšou radosťou este nikto so školy nechodil, ako chodí nas syn! Preto Radim iba vydržať a hlavne byt velmi tolerantný, inak sa z toho zbláznime aj vy a an rodičia toho dievcatka.

m.i.r.i
18. sep 2015

toto bude asi vecna tema...ked si tu tam pohladat temy na MK tak okolo spanku v skolke sa toho toci vela...na jednej strane kedysi sa to neriesilo, proste bol rezim a ziaden rodic neriesil, ci dieta spava ci nie...a vsetci sme tu....na druhej strane samozrejme deti su rozne, su lepsi spavci a horsi..aktivnejsie deti povazuju spanok za stratu casu, co samozrejme rodicia nikdy nevitaju ani doma...kazdopadne si myslim, ze je velka chyba aj u rodicov...pausalizovanie nie je dobre, lebo deti su individuality ale mnohe mamicky aj viacerych deti, ktore mali doma stanoveny poriadny rezim pottvrdia, ze sa to da...niekedy je to najhorsie s jedinacikmi ( a to aj ja mam jedneho), kedy rodicia maju cas robit ovela viac ustupkov...citala som od mnohych mamiciek co maju dvojicky alebo 3 deti po sebe, ze neexist aby deti o 20:00 neboli vsetky v posteli a cez obed vsetky naraz nespali...spavec/nespavec, vsetky spia, inak by si to mamicka asi hodila...okolo jedneho sa vieme tolko motat, co mu sposobi traumu a co nie, co chudacik preziva..a naozaj pisem aj z vlasnej skusenosti, pretoze aj ja mam kopec casu studovat psycho knihy a riesit kazdy krivy prdik sprepacenim..
Jedno si ale stale myslim, ze pevne stanoveny rezim co sa tyka zakladnych veci ako spanie, jedenie, cikanie, obliekanie atd je nevyhnutny....deti skusaju a taki skolkari uz velmi vedome.....pre mna je nemyslitelne aby 4 ci 5 rocne dieta chodilo spavat o 22:30....aby si cez obed aspon neoddychlo ( nemusi nevyhnutne spat) - lebo ten oddych je nesmierne dolezity pre jeho vyvoj a v neposlednej miere aj v ramci psychohygieny rodicov....aj ked je to len na hodinu....ale samozrejme ked dieta uz doma nie je zvyknute na spanok, ked nie je zvyknute ze sa je pri stole ale ze ho mama nahana lyzickou po byte alebo pusta rozpravku v telke a pritom krmi...ked si dieta diktuje co bude jest, kde bude jest, kedy bude spat, kto ho bude 2 hodiny uspavat...tak prichodom do skolky sa citi ako v base...a odrazu na neho nik nepozera......
Ja si myslim, ze v takychto pripadoch je najprv dolezite porozpravat sa s rodicmi, ci by mohli aj oni doma cez vikendy/choroby/prazdniny ucit dieta obednemu odpocinku..ked nespi, byt ticho, polezkat, potom sa pohrat...atd...mnohe deti aj tak potom zaspia...hlavne ked "nemusia"...staci, ze len si polez, ja zatial idem na wc a urobim si kavu a odrazu dieta spi...ten psychologicky efekt, ze nemusi je casto silny....
Nas syn napriklad isiel do skolky ako 2.5r..ale my sme mali doma uplne ten isty rezim co v skolke...obed, spanok, ranna aktivita, poobedna..nie ze vojensky, ale tie casy sa dodrziavali..jeho orgamnizmus uz bol sam tak nastaveny, my doteraz nepozname ranne budenie..pretoze je o 20:00 v posteli a sam o 6:30 vstava..na 8 sme v skolke...o rok pojde do skoly a nebude problem chodit na 8...
My chodime do sukromnej skolky, ale tiez tam vsetky deti oddychuju cez obed...nemusia vyslovene spat, ale spolocny oddych v pyzamku je tam pre vsetkych....teraz dosiel chlapcek predskolak z Anglicka a samozrejme najvacsi strasiak je obedny spanok, kedze uz rok tam chodil do skoly a tam sa od 4 rokov uz nespava...ale ucitelky su k tym takmer 6 rocnym uz ustretovejsie a taky 6 rocny uz aj chape, ze ma byt ticho..takisto pre predskolakov je cez obed aj dost kruzkov....tenis, vytvarna , anglictina....teda su uplne inde a neprovokoju tym ostatnych, ze oni nemusia spat...ale to su uz vacsie deti...tie 3-4 rocne ak su navyknute na rezim by urcite mali aspon oddychovat...

timea7
18. sep 2015

@m.i.r.i úžasný príspevok: Tlieskam!