icon

9 ročný syn skoro nič nezje

lenyasa
13. jan 2021

Prosím poraďte s kým konzultovať že moje dieťa odmieta jest. Ma iba 9 rokov a až 55 kilo ☹
Do 3 rokov všetko papal a rád. Od 3 rokov aj veci čo mal rád už zje iba občas alebo už vôbec. Už som na pokraji svojich síl. Psychicky dole. Zje iba rozmixovane polievky so zemiakom. Vyvar s mrveničkou. Cestoviny iba s kečupom alebo syrom v crievku, pečivo, pizzu, rezeň v trojobale, fasirku, langos, chlieb vo vajíčku. Všetko proste iba z múky alebo vyprážané v trojobale ☹ neviem do neho nič natlačiť. Na to ze nemá skoro žiadny výdaj energie zje toho za 3. Ale proste iba dookola chkiem maslo Sunka. Každý deň sa niekoľko krát snažím dat pred neho hocičo na ochutnanie, odhryzne si iba kúsoček o veľkosť 2mm, a hneď ho napne. Ani nemá rúcha ako to vôbec chuti. Proste nič žiadna snaha. Poraďte na koho sa obrátiť.

elizabet173
13. jan 2021

@lenyasa Tak ste sa predsa len posunuli, nie ste na bode 0. Neje vysmazane, aj to je plus. Vyuzi tento cas, kym sa da. A skutocne by som radsej potom niekoho platila, ale k starym rodicom by docasne nechodil. Oni mozu za dva dni znicit to, o co si sa ty mesiace snazila. Podla mna teraz strajkuje. Nema to, co ma najradsej, teda rezne. Ale myslim, ze bez psychologa to nedate, navstiv ho cim skor.

zun
13. jan 2021

A prečo nemá výdaj energetický? A iné problémy so správaním napr.?

nika23t
13. jan 2021

@lenyasa tak na jednej strane je šikovný a bystrý, ak si vie takto sám poradiť v takom veku. Ale možno naozaj osloviť nejakého poradcu. A lekár co na to hovorí? Napríklad dcérka má spolužiaka (10),ktory ma minimálne 70 kg. A takých 175 cm určite. Taky macko, v triede medzi deťmi obor. Ale inak chlapec úplne v pohode. Ak to máš takto, viem, že sa to musí veľmi trápiť, ale toto asi bude chcieť nejaké komplexné riešenie. Myslím, že tu Ti neporadíme, aj keby sme chceli... To len názory píšeme.

lenyasa
autor
13. jan 2021

@zun neviem. Skúsim psychológa. Nechce sa zverovat. Je taky skôr ostychavy. Keď niečo spraví zle tak sa veľmi boji. A pritom neviem čoho. Nie je vôbec trestaný myslím fyzicky. Skôr slovné. Pokarhania. A napriek tomu s nami malo komunikuje. Vyskúšame za to nič nedám. Ďalší krok možno k ničomu a možno k niečomu veľkému.

elizabet173
13. jan 2021

@lenyasa ciniminis vyhod. Maj doma ovsenne vlocky, rozne druhy ovocia, jogurty, oriesky. A kazdy den minimalne pol hodina vonku, cez vikendy ovela dlhsie

zun
13. jan 2021

A stalo sa niečo keď prestal jesť? Inak precitlivený nie je? Oblečenie mu nevadí?

elizabet173
13. jan 2021

@lenyasa skoda, ze si nenapisala viac v prvom prispevku, toho psychologa kontaktuj co najskor

zun
13. jan 2021

Mám pomohla kranialna terapia. Ešte ho napína z jedla sem tam keď si dá niečo čo ho v jedle vyruši, ale oveľa viac skúša

zun
13. jan 2021

A pohyb je s tým tiež spojený.

lenyasa
autor
13. jan 2021

@elizabet173 to ze som sa s ňou pohádala ma veľmi mrzí. A robím to stále. A stále robí ona to ze nám kazí stravu nášho syna. To Čo nastavím. Urobila som to co si napísala nesposcetne veľa krát. A stále to robím. Ani deti tam nedávam ak nemusím. Ale nie vždy to ide. A som vďačná že nám pomáhajú s nimi. Ale toto proste jej budem vždy vykrykovat keď viem ze porušuje to co nechcem. Pretože vidí ako sa zväčšil a netrápi sa tým. A myslela som si ze ona bude ta co ma bude chápať. Pretože celý život bojuje s nadváhou diétami a trápi sa. A robí všetko pri mojom synovi inak akoby mala. Len preto ze chce byť dobrá babina. ☹

Nepísala som v príspevku všetko to sa ani nedá. Každá z vás si urobila hneď úsudok. Hneď ten najhorší. Taky proste my ludia sme. Preto som potom začala písať ostatné odpovede.

Chcela som len aby ste sa zamerali na to ako pomôcť. Nie ako odsúdiť. Lebo naozaj skúšala a skúšam stále všetko.

lenyasa
autor
13. jan 2021

@elizabet173 áno teraz cez lockdowne to ide. A dúfam a verím v to ze to tak pôjde. Ciniminis teraz nejedol už skoro mesiac. Vyskúšal vločky. Napodiv chutia. A napodiv vyskúšal a nevyplul.

lenyasa
autor
13. jan 2021

@zun neviem prečo prestal jest. Jedol naozaj všetko. Potom prišlo obdobie kedy začal protestovať. Ale však všetci sme taky boli. Až sa to dostalo do štádia že ne je už nič co jedol. A to co miloval nedá ani len na jazyk. Je veľmi citlivý. Oblečenie vadí mne. Ze je všetko obtiahnute. On je schopný si to na seba narvat.

lenyasa
autor
13. jan 2021

@elizabet173 všetkého mame stale dostatok. Ako príklad mu poukazujeme na mladšieho bračeka. Ktorý sa iba zobudí a už si pýta paradajky. Alebo ovocie. Pridá sa sam k akémukoľvek jedlu. Ale starší syn sa aj pozerá a nič. Vonku chodíme pravidelne za sebou mame obrovskú lúku. Teraz sme stále na snehu. V lete je stále na bicykli. Chodíme 3krat do týždňa na football. Ale stále je to málo.

nika23t
13. jan 2021

@lenyasa ja mam pocit, že mas doma citlivého, šikovného a múdreho syna. Len to jedlo bude problém... Ale stále si myslím, že sa to upraví, keď sám bude chcieť. Ak nemá psychické problémy, čo ja viem, či by som svoje dieťa vzala k psychológovi... Asi nie. Možno len trpezlivo vysvetľovať... A tiež chápem, že toto už berieš ako poslednú možnosť, kde ziskat radu, ale tak vidíš, tu sme všetky múdre 😊

lenyasa
autor
13. jan 2021

@zun preštudujem si. Ďakujem

lenyasa
autor
13. jan 2021

@nika23t ďakujem za všetky 😊♥️ aj mala pomoc je pre mňa veľká aj keď iba ako povzbudenie.... Ideme ďalej. Hore hlavu... Bude to lepšie... Neprestanem.

raddkka
13. jan 2021

Môj brat takto ako dieťa takmer nič nejedol. Zjedol kuracie stehno s ryžou, suché cestoviny, suchý rohlík, alebo rohlík s džemom alebo nutelou. Veľa si už nepamätám. Zemiaky len pečené alebo hranolky. Parky a varené vajcia. Z väčšiny vyrástol, ale dodnes neje napríklad zemiakový šalát, lebo kašu, mama mu varí ku všetkému ryžu, ak nie sú pečené zemiaky. Šunku nezje vôbec. Len pred nedávnom začal jesť vajcia inak ako varené na tvrdo. Zeleninu zje len mrkvu v polievke, inú nie, ani čerstvú. Veľa sa zmenilo, keď si našiel prvú priateľku.
A nepoteším Vás, nikdy nič nepomohlo, ani nútenie ani presviedčanie. Neochutnal veľa vecí dodnes. Začalo to približne, keď si začal sám seba uvedomovať, dovtedy jedol čokoľvek, čím ho mama kŕmila. Inak je a vždy bol úplne zdravý a športovo založený. Jeho dvojča, takéto stravovacie výhrady nemalo.

elizabet173
13. jan 2021

@lenyasa Nedavajte mu za priklad mladsieho brata, to je velmi frustrujuce. V jeho pripade by som ho asi ani nechvalila za to, ze zjedol napr. tie vlocky. Jedlo komentujte pred nim co najmenej, najlepsie vobec. Maj doma iba zdrave potraviny v rozumnom mnozstve. Ine mu nezostane, ako z nich postupne ochutnat. Drz sa, este raz opakujem, kontaktuj psychologa, mozno by aj tu baby poradili v tvojom okoli takeho, s ktorym maju dobre skusenosti

andrejka1974
13. jan 2021

moja dcera je autistka a je rovnaka ako tvoj ale s tim rozdielom ze v dss zje vsetko doma len chrumky pagace a chlieb nedonutim ju jest nic ine ale autisti su taky neviem ani ja ako s nou s jedlom a to kedysi bola taka jedacka ze bez duply neodisla

andreatytler
14. jan 2021

@lenyasa Ja by som tiez isla za psychologom. To ze ho napne z jedla ktore nechce je podozrive. Aj to ako vyrabuje chladnicku alebo je ocami je zle. Ja som bola vyberavy jedak a naplo ma napriklad z paradajkovej alebo mliecnej polievky, lebo neznasam sladkoslanu chut ale ine som proste nechcela. Bola to len jednoducha vyberavost. Aj moj brat bol taky. Ja som z toho vyrastla, on nie.
Myslim ze on uz moze mat nejaky menetalny blok k jedlu a je mozne ze tvoj zly psychicky stav k tomu prispieva. Neber to prosim ako obvynenie... ale myslim ze je citlivy a vnima tvoju frustraciu a stres co existuje okolo jedla a to ho blokuje. Ak aj nezajdes za psychologom s nim, skus zajst sama.
Vela stastia.

veronicka1901
14. jan 2021

No ja by som tiež mala rád plnú zásteru. Moja 9 ročná dcéra zje všetko. Mladšia 5.5 ročná to je už iný príbeh, má obľúbené jedlá a basta.
Pritom som k nim pristupovala rovnako, čo sa dojčenia a príkrmov týka. My s manželom jeme sami veľa zeleniny, mladšia zje, ale menej a skôr tepelne upravenú. Napr. vôbec nezje kapustu, ani za pána. Na červenú repu som ju už nalákala nejako :D. Má rada aj zdravé veci - ako napr. bulgur, ovsené kaše, naturálnu ryžu, z ovocia jablká, hrušky, kiwi, pomaranče, mandarinky, hrozno, mango, ale nezje mi paradajku, ani papriku, len uhorku. Ale zje trochu avokádovej nátierky na pečive.
Polievky zeleninové robim huste, tie zje prakticky všetky - spenatovu, brokolicovu, tekvicovu..... Tiež ma to stálo nenormálne úsilie ju na to namotivovať. Vývar miluje. Strukoviny tiež veľmi nemusela, ale teraz keď urobím napr. cícerovú polievku, tak zmixujem a zje. Alebo urobím strukovinové karbonátky.
Pečivo až tak veľmi nemusela okrem bielych bagiet, tak aspoň trikrát týždenne pečiem domáce tmavé pečivo, to jej chutí. Popri práci stíhať žiadna sranda, ale výživa je pre mňa prvoradá. Ryby má veľmi rada, aj mäso. Koláče pečiem doma, dávam vžda menej cukru, používam tmavé múky a zdravé tuky. Z kupovaných sladkostí dostanú sem tam.
Je to proste divné, že jedno dieťa zje bez frflania čokoľvek, druhé je vyberavé. Ale chce to obrovskú dávku trpezlivosti a vynaliezavosti. Keď už je teraz tochu väčšia, tak jej vždy vysvetľujem a dosť inak pomáha, keď sa na príprave jedla aj podieľa.
Ja ani muž nie sme vyberaví, je to čudné, v tehotenstve som tiež jedla vyváženú stravu, kopec zeleniny, ktorú ja milujem každého druhu.
Krvný obraz majú obidve deti našťastie ideálny, takže aspoň tak.
Daj vedieť, či nejaké rady zabrali. 🙂.

jumama
14. jan 2021

Autisti alebo ludia s ADHD poruchami mozu trpiet poruchou ARFID. Podobne ako anorexia alebo bulimia je to porucha prijmu potravy, kdezto spustacom sebakontroly v jedeni nie je starost o vzhlad ako u tych ostatnych dvoch. Clovek s ARFID sa doslova vyhyba niektorym druhom potravin, vynechava cele skupiny potravin, a casto je to az prilisna vyberavost, par jedal, co zje... ak cestoviny, tak iba jedneho druhu, jednej znacky a pod. Na tuto chorobu neplati nedaj jest a vyhladuj, ono sa to spravi. A nefunguje na nu ani dobry priklad v stravovani okolia. A tlak uz vibec nie, moze sa este zuit jedalnicek.Ta nechut moze byt sposobena vacssou senzitivitou cloveka na vonu, strukturu jedla. Moze chute vnimat inak a intenzivnejsie, moze ho z toho dovodu napinat, moze sa mu po zjedeni urcitych potravin este dlho grgat... a to su dvovody, preco sa im vyhyba. Vyssie spomenula pani instagram autistickej poradkyne pre stravovavnie, tam je to presne vysvetlene: napr. Oblozeny so sunkou a vajickoma paprika na vrch - to su struktury roznej tvrdosti, to clovek s ARFiD nikdy nezje dokopy. Niekedy pomaha davat oddelene tie veci na tanier, a ak tam neposobi problem este nejaky chutovy vnem, tak mozno zje. Dalej pomaha, ze napr. ma take dieta oblubeny tvar - priklad kolieska, potom vsetko vykrajovat ako kolieska. Ma rado chrumkave, potom vsetko podavat v chrumkavej podobe. Ak rozmixovane zje, tak davat rozmixovane. A podobne. Moja dcera zacala byt vyberava v skole. Kazdy povie, ze sa v skolke dieta rozje, moje naopak. Vylucila vsetky zeleniny. V podstate som mala pocit, ze uz funguje len ryza, maso, krupicove halusky do polievky, biely jogurt trochu posypany grankom. a chrumkave veci. Dnes ma 10 rokov a som pysna, ze zje aspon nadrobno nasekane rajcinky, sem tam ryzu s hraskom, no to nie vzdy. Okrem toho sem tam olivy a nacesnakovane moze byt vsetko kolko chce. Este lubi bylinky, tie jej v jedlach nevadia. Ku kazdemu obedu jej robim rajcinovy salat, len s citronovou stavou, olivacom a to si poleje ryzu tou stavou a dost, rajciny necha. Ale napriklad take hrianky s rajcinkami, bruscheta, to zje obcas. Inak maju zeleniny smolu. Zje aspon ovocia, robim jej ovocne taniere, lebo sama by si urcite nevzala. Zje aj marhulovy kompot, ale lubi skor mrazene ovocia ako maliny, cucoriedky, jahody. Neje ziadne strukoviny, ale tiez som skusala cez jej oblubenu chrumkavost - cicer som s koreniami a solou upiekla v trube a to ako mlsku by zjedla. Nema rada jedla, kde sa kombinuju chute, napriklad kukurica je podla nej velmi sladka a k masu akebo do ryze sa nehodi. A podobne. Neje ani kolace, nema rada tvaroh, mak, orechy, ovocie v kolacoch. Aspon nemusim piect ;) Samotne orechy zje. Mak povie, ze to citi, akoby je nieco spinave. Tvaroh podla nej vrzga pod zubami... preco som troezliva? Pretoze sama som bola vyberava a mala som to v mnohom podobne. Uvedomila som si to na tom tvarohu, ze aj mna vzdy rozladilo, ak vrzgal pod zubami. No su rozne druhy tvarohu, aj nehrudkove, nevrzgave a take davam do pomazanok a to zje.

zun
14. jan 2021

Tak vyzerá že to nie je také zlé. Možno nie je dobré porovnávať a aj vnútri to prijať aby on nemal sám z jedla stres určite cíti že sa trápiš ešte len je kvôli tomu dusno.

simca06022011
14. jan 2021

@lenyasa Ak ste stale vonku a hybe sa, tak problem bude v prijme potravy, ked vidis ze zje za troch, tak proste zmente doma doma pripravy jedla. PResna porcia, nevyjedat kuchynu hocikedy. Dieta na to aby jedlo napr. navareny obed v provom rade musi byt hladne, nie ze rano sa naprace musli, ked ostane hladne este si suchne chleba, pomedzi si nieco najde a ked pride k obed a nevyhovujce menu, radsje ti ho osomre a nezje, ved ked vyhladne o 15-16tej si zase nieco urobi. Treba pozriet aj tie vlocky napr. ake su.. ci ciste alebo lepene zase len cukrom. Ja to skor vidim na vyberavost, ako nejaku poruchu, kazdy clovek ma nieco co nezje... napr. ja som tiez paradajky nemohla ani citit, hadam do 15rokov a take jablka do dnes nezjem len tak ani keby co bolo. Ale nasla som si sposoby, napr. tie paradajky som zacala jest teplé, zapecene so syrom.. a paradajkovu polievku nezjem ani keby to bolo posledne jedlo na svete. Dcera, tiez teraz v pomaly 10r nezje vsetko, ale vacsinu ano a kludne by zjedla aj za 5tich. Mame dohodu, ze ranajky si moze urobitpodla seba, ci uz tie musli, alebo jej robim vajickove, alebo chleba, toasty... ale obed je v mojej rezii.. a vecera je kombinacia, povedia co by si dali, ja poviem co mame a vyberieme 🙂 Napr. mne dieta tvaroh nezje. Ani keby co bolo, este tak mozno v kolaci... zaidne natierky taketo tvarohove, biele. Papriku obycajnu tiez velmi nie, uhorku minimalne, ale paradajky, kápiu ano. Ale my to nedavame kazdemu na tanier, dam do stredu stola tanier s oblohami na chlieb, kazdy dosatne tanier a misu s pecivom a kazdy si vyberie na co ma chut. A pravidlo u nas je ze nejaku zeleninu proste musi si vybrat. A je mi jedno ci najskro zje suchy chleba a potom bude zajedat zeleninou... Ak nechce dojest obed, tak jej poviem, ze nedostane teda nieco ine v ten den. Alebo sa u nas stal ritual, ze s otcom zuju vecer pri rozpravke jablko. Bez toho by tu rozpravku nepozerala, isla by sa umyt a spat🙂 Detto regulujeme sladke, ak mame obed mucny, sladky, nemame sladke ranajky/veceru... a napriek tomuto vsetkemu, moje dieta pocas tejto kovid sezony (od jari teda) pribralo 5kil... proste ten rezim pri skole, skolska jedalen, vsetko okolo chyba...

Kludne vyskusajete psychologa, ked to pojde v tejto situacii, viem si predstavit, ze na to nejedenie moze mat vplyv aj nieco ine.. mixovane jedlo, presviedcat ale aj natahovanie, to my pripomina problemy, co mavaju mamicky s malymi detmi, ked im mixuju jedlo dlho dlho a tie deti potom natahuje zo vsetkeho co ma co i len trosku hrcku..Ale na to su iny odbornici.
Ja by som isla cestou rozhovoru o zdravej strave(inak 3-4rocnik to aj v nasej skole riesia, vela o tom hovoria, len skoda, ze su tam tak malo), nemusi prestat jest rezen, ked si da k tomu salat a prestane robit cirkus s natahovanim sa (realne z 2mm kusku ho nema co natahovat, je to ako ked mi dieta odpadne od zurivosti, lebo nechce niekto urobit veci podla nej), ake moze mat zdravotne problemy, lebo jednotvarna strava, ktoru on je, bez ovocia zeleniny nema dostatok vyzivnych latok. A hlavne klud, lebo tie nervy a to ze mu mas stale nieco pchat pod nos, posobia na neho podla mna este viac stresujuco. Plus uz je dost velky, ak sa toto nedarilo vyriesit za roky, tak to tiez nepojde zo dna na den. stacia male kroky, teraz uz aj okolie bude vplyvat na jeho zivotny styl, nie len mama... a zase take hrozne to nie je, ze by nic nezjedol. Nic nezjedol moj brat, co jedina vec co zjedol boli kuracie prsia s niecim, a vyvar.

A ku komunikacii? Co robi cely den doma teraz? okrem samozrejme toho ze idete von... Ked nekomunikuje s vami, malo sa rozprava, neskusali ste nieco zaujimave citat? Ja mam jedinacika a kolkokrat ani vetu za den, kupili se si harryho a citame to spolu, rozprava mi to, teraz pracujem, cita sama, referuje kazdu vec co sa stala... pofantazirujeme, ake by to bolo a bla bla.. a o vela viac sa bavi s nami. A musela som zrusit mobil, ktory som jej dala nech je v kontakte s kamosmi, dostava ho na hodinu denne. Trocu zabavy si doneste aj za kuchynsky stol, aj domov. Nech sa uvolni. Ja od malicka som pouzivala taktiku "vojacikov" a ako priznam, chlap ked daco nove exoticke jeme, co mala nechce to pouziva stale: narobia sa vojaci z jedla, napr. to pecivo so syrom, zeleninou (zase musi sa to dat) alebo kusky zeleniny a nechame ju to strazit, oco odide po nieco napr. pitie, a nech sa neopovazi jeden chybat z tade a teda zacne ich kradnut z taniera mala hned a tvarit sa ze nic.. a on to pocita a zuri, kde sa isli flakat, ked maju strazit tanier... no ale my sme taka sibnuta rodina, cize sa narehoceme aj pri stole. Ale mala to zase vzdy zjedla, sice teraz ked uz vacsia pozera uz na nas trosku ako na šibnutych :D ale ucel to splni vzdy. Pokym nejde o tekvicovy privarok :DDD

A pardon za roman :DDD

lenyasa
autor
14. jan 2021

@andrejka1974 ďakujem.

lenyasa
autor
14. jan 2021

@andreatytler ďakujem

lenyasa
autor
14. jan 2021

@veronicka1901 ďakujem ♥️

lenyasa
autor
14. jan 2021

@jumama ďakujem. Toto mi veľmi pomohlo. Vydrzim a skúšam. A vidím koľko úsilia do toho ide. Hlavne sa snažím byť stále kľudná. A nedávať pocity a flustraciu z toho ze nič nedá do úst. Aby ho to ďalej nenicilo. Ako píšete. Niektoré veci absolútne spolu nie. Už som tak vyskúšala a presne sa stalo to ze ho skôr odradim od toho úplne. Ťažké je vrátiť sa späť k niečomu naspäť keď sa to malou drobnostou pokazí. Začala som všetko mixovať. Je to náročné ale bez zaváhania to zje. Fazulova polievka musí byť rozmixovana, kapustnica tiež. Ale to mu moc rozmixovana nechuti. Ale snažím sa.

lenyasa
autor
14. jan 2021

@simca06022011 zábavné. To bohužiaľ pri type môjho syna to nejde. Všetko nemixujem. Keď mu položím aby si sám vybral a nie je tam to co ma rad je schopný zjesť iba čistý krajec chleba. Museli by ste to zažiť a vidieť na vlastné oči. Tu jeho nechuť keď sa pozrie na jedlo. 🙁 Perfektne sa číta ako to dávate vy. Každé dieťa osoba je iná. A sním zatiaľ nepohnem. V polievke zje nerozmixovane iba zemiaky, rezance a par kúskov mrkvy. 🙂

elizabet173
14. jan 2021

@raddkka ked mu mama vari ku vsetkemu ryzu, preco by jedol nieco ine? Keby sa na to vykaslala, mozno by nieco ine zjedol. A teraz by som ho nechala, nech si tu ryzu vari uz sam. Dieta robi len to, co mu je umoznene. Kludne by som mu tu ryzu varila aj ja, ak by neznasal zemiaky. Ale ak odmieta polovicu beznych jedal a je ti zdrave dieta, tak by ma ani nenapadlo mu varit nieco ine, ako rodine.