Ako ste donútili dieťa jesť?
Ahojte maminy. Moja dcera do 1,5 roka papala vsetko uplne normalne teraz ma 3 roky. Nic zasadne sa nieudialo no cca od tej doby nechce. Jej jedalnicek cely je, mlieko, UM, rohlik, chleba cisty, hranolky, ryza, pizza, arasidove chrumky, piskoty, 1/4 kinderka, salam, jogurt... Nic ine do nej nedostaneme. Ja by som to ani niako extra neriesila, pretoze sama ako mala som bola rovnaka a aj manzel ako dieta nechcel jest, takze je to mozno aj "rodove". Ale chceme aby sa dostala do skolky a velmi sa bojim toho aby mi ju nevylucili na iba 4 hodiny denne. Ma mladsieho surodenca takze moze byt aj doma, ale ja chcem aby chodila medzi deti a kolektiv o pozitivach skolky nemusime hovorit. Chcela by som len vediet ako ste vy ostatne maminy motivovali deti aby jedli. Posledne dni sa mi dary do nej dostat po 4 lyzice omacky, polievky, masa. Stale jej hovorim, ze ak chce ist do skolky musi papat, inak ju nezoberu a nebude s detmi. Ze ked zje trochu polievky dostane vecer ryzu, alebo tie jej hranolky. Jej problem je, ze ani nechce ochutnat nove jedlo. Skusali sme aj tanier pekne nazdobit, spravit jej chlebik z maslom a salamom bo chleba aj salam lubi, ale ako nahle zbada, ze je chlieb natrety nezje. Aj hladovku sme vyskusali, ze nedostane ine ako to co je navarene. Ona nam dva dni nejedla, a potom ju brusko bolelo, tak sme jej to mlieko dali. A keby ste videli ake hysaky niekedy dokaze dostat koly tomu, ze ma zjest nieco varene. Zadusa sa, nadychnut sa nevie nechcem ju "tyrat" a nutit a znechutit jej to jedlo...ale myslim si, ze je nacase aby zacala papat...hovorila som o tom s 3-mi detskymi lekarkami, zevraj nieje jedina a je to normalne, ze sa rozje. No po pravde sa mi nato nechce cakat...ak mate skusenost s takymto dietatom a dokazali ste s tym nieco spravit poradte...Mudre maminy nechajte si svoje mudrosti pre seba nechcem sa hadat chcem poradit...Dakujem
@majkat1 nasi nie lebo vzdy povedia, ty si bola rovnaka a pozri sa na seba teraz...nenut ju, lebo jej akurat tak narusis psychiku, nedaj jej na zadok, ze neposlucha bitka nic neriesi...nechce nemusi...nj...uz sa tesim, ked budeme vo svojom...pretoze mozem povedat co sa vychovi tyka je mala idealne dieta, poslucha ma, nieje zla...ale ked treba tak treba vyhresit atd...je to predsa len dieta..
@majkat1 moja papa ranajky pri rozpravkach, ostatne sa snazim pri stole v kuchyni...
urccite by som sekla vsetky kinderka, pizzu, hranolku, chrumky a dala normalnu stravu a tu jej nenutila , nezjes ine nebude, a neustupit ak nezje polievku lebo nie je hladna lebo to lebo ono tak zial nebudu ani hranolky,....
deti skusaju a ale je len na nas rodicocho ako sa k tomu staviame , co sa tyka sucheho chleba to moze mat nie je nutne mat natierku, ale u nas je tak vzdy je na tanieri masko,, zelenina a priloha a nemusi zjest vsetko co ma tanieeri ale nieco zjest musi ak nechce nemusi, ale ziadne take ze nezjedla si tak tu mas napr. banan alebo to alebo hento....
par dni vydrzat a bude jest aj ine...neboj deti su nastavene tak ze od hladu nezomru...
@nikolet_89 ponukat ale nenutit .Ja mam doma takych dvoch ,mladši sice ma aj obdobia kedy sa riadne naprace ale starši papa jak vrabček.Už to neriešim,je zdravy ,rastie ,chory často nebyva tak podla mna jeho teličku to stači.Ja už ich ale nenutim jest,ked je obed tak naložim sadneme pri stol a kolko zje tolko zje. Mladši ma dni kedy je len na mlieku ale energia mu nechyba teda 😉
@nikolet_89 sak ano maju aj pravdu.nenutit necapat...atd. ...nemyslim si ze je to nutenie ked jej pivies ze papame toto a hotovo.nepaci sa ti nepapaj ale nic ine nedostanes.a ked nepovolis nauci sa ze to je myslene vazne a pochopi.moja starsia je vyjednavacka a bude vrieeeeskat ze chce napr sladkost a uci sa to i jej mladsia sestra 2rocna...ja nekricim vtedy necapem.nech si vrieska ...nepovolim a basta.a ano jedia i sladkosti i hranolky i pizzu( aby ste si niektore nemysleli ze zijeme len mega zdravo ci bio)ale hranice od tial potial.
@nikolet_89 a nemyslis ze preto nechce papat n8c ine okrem ranajok.mozno sa jej paci papat a pozerat.aj moja kedysi jedavala pri telke sice za stolom - mame spojenu kuchynu s obyvackou.ale po case som pivedala dost.lebo sa s jedlom len hrala a jedla i pol hodiny.teraz sa musi naranajkovat, umyt zuby a rannu hygienu, prezliect sa a ked sa nesuchce a ma este cas pred odchodom do skolky tam moze pozriet i telku.boli rana ze sa suchta a nestihneme ani minutku telky a to je kriku ...ale pomaly sa uci ze cim skor bude prirpavena tak viac moze pozerat
este tomu mlieku v noci 3jrocne dieta v noci mlieko uz nepotrebuje ale ze vobec...ja som zrusila nocne mlieko lebo uz som videla ze je to len o zvyku ked sa nahodu prebrala s placom alebo co tak prve co bolo mlieko....a velakrat kym som ho ja sla ohriat mala chrnala dalej, tak ked sa preberie a pyta mlieko tak jednoducho mlieko uz mala vecer vypila a hotovo...teraz ked je teplejsie a pyta mlieko a spytam sa ci chce vodu tak chcce lebo je skor smadna ako hladna...
...a poznam aj dieta kt. v noci vypilo liter mlieka a mamiccka sa cudovala ze preco moj maly nechce jest cez den, bodaj by jedol ked sa najedol v noci...
@majkat1 my mame telku aj v kuchyni a mala si ju vzdy sama zapne jim jam, ked vymysla telka sa vypina
@sense mala vypije 2dl kakaa pred spanim, v noci jej vzdy dam vodu a poviem, ze uz nemame mlieko, ze zajtra kupime a spi dalej
@nikolet_89 ja len ked si spominala ze pije mlieko v noci, ale ako vidis naozaj to mlieko nepotrebuje.......dieta v troch rokoh uz ozaj nepotrebuje vela mlieka...lebo mlieko je strava a v jej veku uz nie vyvazena...
@nikolet_89 Ahoj,,to môže byť ako u nás,,naša ako veľký nejedak nastúpila do škôlky a JEDAVA TAM😉
Vždy sa pýtam učiteliek, ,a vrak väčšinu spapa, ,to je iné prostredie, ,neboj v škôlke bude určite papat, ,naša je dodnes taká,,a to má len 3,5 ,,mlieko a len mlieko,,čajik čas kusanec chleba,,jablcko,,jedavala mi krásne ale pokazila sa,,nenutim ju,,keď ma v škôlke varene doma jednu fľašku mlieka, ,jablcko, ,jogurtik, ,snažím sa Vymýšľať ale hlAvne sa nenervovat 😉
Povedala by som skusat, ale nestresovat...ja mam slabu papkacku, skolkarku od septembra...chodila a stale chodi zo skolky hladna 🙂 najskor ma aj pani ucitelka upozornila, ze ked ju chcela polievkou krmit, tak skoncila, ked malu naplo po 3. lyzici 🙂 a ze papa len suchy chlebik....ale pomaly sa rozjedla...no hej, uz je maj, ale spapa desiatu a olovrant podla toho, co maju, ale vacsinou zje a obed ako sa podari, trosku polievky, alebo iba polievku, alebo iba prilohu a tak...a potom od kedy prideme kym nejde spat stale nieco papa a pyta si, lebo je hladna :D my mame stastie, ze sice neje normalne a odmieta uz na pohlad vsetky varene jedla, ani neochutna, ale spapa vela ovocia a zeleniny, takze to neriesim. Je dobrovolny skorovegetarian (lebo papa aj parky a klobasku, alebo prazenicu, ale zasadne bez chleba). Ale podla vysledkov krvi ma vsetko uplne v poriadku a je primerane zdrava (sople a kasel ako skolkarka neriesim). Ja neviem, stale berieme deti ako nasich podriadenych, lebo co sme im vymysleli maju automaticky prebrat po nas....ale su to samostatne bytosti. Mne by sa tiez nepacilo, ak by som sla z roboty na menucko a niekto by chcel nasilu do mna nieco napchat, naco nemam chut alebo co sa mi nepaci....myslim, ze aj tak mame jedla a kombinacii vela, napr. v porovnani s mojim detstvom, necudujem sa, ze z tolkej rozmanitosti deti nevedia co skor 🙂))))) a inak, doma papame pri rozpravke napr. ranajky alebo veceru, ale nema absolutne problem v skolke s disciplinou alebo respektovanim inych pravidiel, a to je pre buducnost v jej zivote podla mna dolezite. A aj mi obcas povie, ze nestihla dopapat, lebo pani ucitelka povedala zasunut stolicky a hotovo! 🙂 Dlhy prispevok, ale chcela som len ze hlavu hore, vsetko bude ok 🙂
@nikolet_89 bude,,predsa ty s ňou tam nebudeš plus kolektív a učiteľky už vedia aké ťahy použiť, ,aby detičky jedli 😉
JA som bola veľmi nešťastná až nervna z nej ale zlepšuje sa to
@nikolet_89 No, pozri. Keď je pizzu a hranolky, tak sa to proste treba naucit pripravovat doma a vo variantach, do ktorych zapracujes vsetko to, co by mala jest. Pizzove cesto sa nemusi robit len z bielej muky a na pizzu mozes nacapat skutočne hocico, od syra, mäsa (nie beznu sunku a salamu, ani slaninu a pod., ale normálne dusené mäso), cez zeleninu, dokonca aj ovocie, až po hoci aj šošovicu, keď inak nezje. Detto hranolky, treba zmiešať zemiakové s hocijakou inou koreňovou zeleninou na paličky a pripraviť v rure. Pizza a hranolky z reštaurácie sú pre dieťa humus, veď to je kolkokrát nepozivatelne aj pre dospeleho, co je tam masti ako z polky svine. Ale co si dovolila, to si dovolila, co uz. Keby som povolila, tak mi uz 1,5 rocne dieta rozkazuje, ze bude jest len jogurt a nic ine. Ale ako uz baby pisali, ziadne dieta dobrovolne hladom neumrie.
@esterba hej dovolila, ked sme boli v restauracii a mala si sama zobrala tak som jej ju nebrala a tak aspon viem, ze ju chce a lubi...a sa aspon snazim, ked uz doma robim, alebo ideme sem tam na pizzu jej tam dat vsetko co sa len da...aj ked to nieje idealny sposob
no urcite je to aj o rezime.tak ako uz bolo spominane, presne casy, jedlo pri stole...ponukat..ziadne sladkosti, hranolky, pizze a chrumky...a ja by som vylucila mlieko..aj pred spanim..
Moj syn bol vzdy slusny jedak ale vymyslal ciastocne..odkedy chodi do skolky tak vymysla viac...on byva hladny..zje celkom dost, ale len to co ma rad...nastastie my sme ziadne tie nezdrave veci nedavali, takze si nepyta...mozno s vynimkou obcas palacinky.....v skolke sa ale z jedaka stal vymyslac..lebo Lukasko neje maso tak ani ja nechcem..lebo Laurinka nechce zeleninu tak ani ja nechcem...niektore deti v skolke zacnu jest, lebo sa motivuju pozitivne, niektore zas opacne 🙂 Ale on pride domov zo skolky a mamka som hladny....mam jedla ktore miluje a ktore vymysla..ja varim tak, ze napriklad cez vikend vzdy robim jedlo ktore moc nemusi a zaroven nieco co ma rad..napriklad polievka ktoru ma rad a druhe co nemusi...alebo v sobotu ma nieco co moc nema rad, ale v nedelu mu ulahodim..ale zaradujem stale jedla, ktore nechce..nenecham ho riadit nam zivot ..aj ked si pri stole niekedy uzijeme kysle ksichty, hundranie...hrabkanie sa v tanieri..a tiez je shopny zjest len trochu..ale vie, ze ked nezje, nic ine nedostane a to iste mu ponuknem na veceru ked zacne hundrat, ze je hladny...moj ma uz ale 5 rokov..ale priblizne od 3 to takto stale funguje...
Mlieko sme ale vylucili este pred 3 rokom...jedava jogurty a syry...pije len acidofilne mlieka.....pred spanim mlieko nemyslim ze 3 rocne dieta musi byt..a uz vobec nie kakao...sladke..dochutene...je sytejsia v noci ako cez den potom..
Moj syn ale vzdy vedel, ze je sa pri stole..od uplneho malicka..to ledva chodil a utekal k stolu ked som povedala, ze obed...aj teraz ked si pyta jest, tak sada za stol a caka kedy to pripravim..ziadne behanie po byte a nahananie lyzickou..
Kadopadne - su deti jedaci aj nejedaci..scasti ma na to vplyv rezim a vychova...pretoze to je zaklad...ale su aj ine vplyvy...my sme s manzelom labuznici a jedaci...my zjeme hadam vsetko..nevyberame, vychutnavame..a nas syn prebera, vybera...nechuti, nedobre...nevidi to doma, ze by sme nieco nejedli...a pritom to stale riesime
Na druhej strane - ak ju naucis jest aspon niektore jedla ktore je daju ziviny co potrebuje, tak aj to je dobre..nemusi byt zas taky "pestry" jedalnicek ako sa u nas hovori..lebo u nas sa za pestry povazuje co najviac jedal...pestry ma znamenat dostatok vsetkych zivin...teda ak ma rada ryzu - fajn...kludne jej ju davaj ak nechce zemiaky alebo cestoviny...cestoviny same o sebe napriklad vela zivin nemaju, je to zas len spestrenie jedalnicka..ale nic sa nestane ak ich jest nebude..ryza je zo sacharidovych jedal este asi najzdravsia, tak super ked chce ryzu...nech sa nauci na nejake druhy ovocia, najlepsie nase..jablcka, hrusky...maliny, jahodky...uz ich moze aj viac ak nema alergie...daju jej dost vitaminov a vlakniny...skusit ju naucit aspon na nejaku zeleninu ( nas napriklad zje paradajky a uhorky..aspon nieco...v surovej forme...este mrkvu surovu..varene nechce nic..ale maskujem to do mixovanych polievok a tak mi zje skoro vsetko)....nahradit hranolky napriklad zelerovymi hranolkami.....moj syn napriklad tiez nechce ziadnu natierku - tolko sa trapim a skusam vselijake natierky, ale ohrna nosom..tak fajn,ma chleba s maslom, alebo si namaca v olivovom oleji...nic sa nedeje.....ked spapa jogurt, tak tiez fajn...to jej mozes davat...najst potom nejake maso co by jej chutilo, rybu, pripadne strukovinu....z kazdeho aspon nieco...a ked to bude jest kazdy den dokola, ver mi, ze to nevadi.....a budes proste postupne ponukat nieco nove, raz za cas vyskusat..ono tj je dlhy boj, ale hadam sa to raz zlepsi 🙂
@nikolet_89 https://www.modrykonik.sk/forum/co-sa-zmenilo-narodenim-dietata/kricite-na-deti-ste-aj-vy-uz-proste-vycerpane-2/
Tu sú rady aj pre Tvoje dieťa. 😀
@nikolet_89 ja som si takto po@rala u maleho stravovanie, ten isty pripad, akurat ze kakavko. nemusel nic ine. a bolo to tym, ze dlho bol na UM alebo tych detskych kasiach, prikrmy neskor, atd. a bol ako z koncentraku. chudy, bretarian, fakt zil pomaly zo vzduchu. bolo to na nervy. tolko vselijakych variacii, maso mi nechcel ziadne, jedine, co akceptoval huste polievky, vyvary, zeleninove polievky, tak aspon z toho mal ziviny. dnes ma 12 rokov pomaly, zozral by aj nas, zacali sa mu robit faldy. nabehala som sa ja k lekarom, nech mu daju nieco na podporu chuti do jedla, brali mu x razy krv, ci je ok, vzdy zdravy ako repa. casom som sa na to vyprdla, nechces, budes hladny. pre mna za mna ked aj na infuzkach skoncis, rozmyslis si. a ako mu siel vek, tak zacal ako tak jest a dnes, no ty kokso 😀 😀 to decko neje, to decko zere ako utrhnute z vagonu, tak ho musim hamovat. aj ked teda pestre to velmi neni, ale tak snazim sa spekulovat a vymyslat obmeny, aby to mal vyvazene. a natvrdo som u nas zatrhla sladkosti a fastfoodove jedla hoci aj doma robene. a hlavne, cim viac lietaju na cerstvom vzduchu, tym viac im vyhladne a potom je maly od hladu ochotny aj nove veci okostovat. ale polievky byt musia, denne. na tom si zakladam a rovnako ranajky. hoci len trochu.
mala je ina kapitola, tu hamujem od malicka, tam som zacala skor s prikrmami a naucila sa jest skutocne vsetko. taky spenat je jedina v skolke, jedina zje aj vzdy vsetko, ci zeleninu, polievku, masko, hocico. akurat ze ona by jedla stale 😅 cize ako pisem, z extremu do extremu mam decka. jedna zje vsetko, druhy vybera, ale ked uz, tak zozere aj kona a ja som uz na nervy 😀 😀
este ma napadli take smoothies..my robime vela ovocnych - to maly miluje..podavam tam kadeco, zamaskujem vselijako..a vypije aj s kombinaciou zeleniny....spenat sa casto strati napriklad..aj zeler alebo mrkva...volal to vzdy dzusik ked bol maly, myslel, ze ma aspon nieco ine ako cistu vodu...inak pije len vodu..ziadne kupovane dzusy plne sladidiel.....tiez tie spominane polievky -- vela som mu mixovala...vsetky mozne na mixovany sposob...takze kazda polievka mala mrkvu, zemiak a potom ci cuketa, ci tekvica, ci karfiol, brokolica...dokonca aj strukovinove ako cicer som tak mixovala...postrasila som vzdy krutonikmi z chleba, to sa mu vzdy pacilo...a tak mi zjedol vlastne akukolvek zeleninu..samu mi doteraz nechce..velmi pomaly mu to ide..ale postupne pridava nieco co mu zachuti...ale tymto mixovanym sposobom som aspon polievky, omacky a vselijake ovocie do neho dostale..teraz papa dost druhov ovocia, ma rad jablcka, melon, jahody, kiwi, maliny...kadeco..to ma aspon tesi..zelenina horsie, ale zlepsuje sa to..proste skusat, tvorit..ale zas nepopustit a nedat keksiky a sladkosti miesto normalneho jedla
@mawka tvoj prispevok ma povzbudil..lebo si presne hovorim, ze aj ten moj sa raz iste rozje...nema po kom byt vymslak..je zdravy, nema ziadne alergie,..ziadne ine problemy a cela rodina sme velki jedaci..skor sa musime hamovat.....tak neexist, ze ten chalan nezacne byt gurmanom ako my 🙂 budem si tvoj pripevok dokola citat 🙂
@m.i.r.i hej, presne. pestre sa u nas vnima inak ako pestre ma byt. ja som happy, ze maly miluje ovocie a zeleninu. okrem bananu a petrzlenu zje skutocne vsetko. preto u nas vela fici zelenina. tiez miluje ryzu a zemiaky, tie varim alebo peciem. cestoviny obcas. pre mna je dolezite, ze tam ma zastupenie vsetkeho. strasne lubi kuracie rezne, tak som ho zacala šáliť ze to ovalam v zmesi korenia a v sezame nahusto a len to na suchej panvici orestujem, ono to potom vyzera ako struhanka. a maly ze jaka mnamka 😀 😀 a to len na kvapke oleja. a vzdy mu poviem ze sak struhanka so sezamom. prd vie, len spekuluje, inak by na to prisiel hned. a ja som rada, ze to maso nejake do seba dostane. ryby mi nezje vobec, tak ho salim zase so zapekanym karfilom, podusim rybu, roztlacim alebo mixnem a primiesam do toho a tam to nevidi medzi karfiolom a anni nevie, ze je rybu 😀 ale napriklad omacky ma rad, paradajkovu miluje. zboznuje cibulu a cesnak, v nej je kvantum vitaminov, cesnak je prirodne atb, vsetko surove je, no tak aspon tak. a vela si robime salaty ovocne alebo smoothies, tiez netusi, ze ma v tom vlocky. ja mu to hovorit nebudem. lebo viem, ze by to prestal lubit 😉 minule mamka robila tekvicovu polievku, osalila ho, ze to je zo speci sladkej mrkvy a jak sa zalizoval, inak tekvicu neznasa 😀 a tak daaale 🙂
@m.i.r.i ano, par dni dozadu sme sa rehlili na jeho pupku s tatkom. ze este dva roky dozadu bol ako z koncentraku, rebra, kosti mu trcali, dnes mu trci slanina. proste sa rozjedol a to mi aj pediater hovoril, ze chalani sa zvyknu rozjest pri nastupe puberty a mal pravdu. ale sak synovci boli taki isty. dnes svagrina hovori, ze su schopni na posedenie zozrat 6 jogurtov kazdy 😀 ze stale prazdna chladnicka.
ale nas maly aj slaninu strati, to bola asi reakcia tela na to, ze zacal jest. od sept. ide do florbaloveho timu, 3-4x tyzdenne treningy, vytiahne sa z tej buclatosti. a s malou, s tou idem na endokrino, lebo tam je to o inom, sice je krasne, ale neje sladke, vyprazane ani nezdrave, ani mucne ani nic, stale v pohybe ci v skolke, doma, na kruzkoch a aj napriek tomu pribera a pribera. uz sa mi to nepaci. pri jej vydaji a prijme by musela byt uz ako lata a ona ide stale s vahou hore. som zvedava, buduci tyzden ideme na odbery a sono stitky.
@mawka super...presne..treba proste najst co maju radi..nech je to vyvazene..a ostatne maskovat, pridavat po troske...niekedy si musia zvyknut na nove chute...
A ja tak nemam rada tiez to zovseobecnovanie o pestrom jedalnicku..ako moja mama ked zacne hundrat, ze maly nejedava omacky, buchty, kapustu napriklad - cize segedin s knedlou...ze nechce natierky, prazenicu...ze jooj ake to mas tazke potom mu varit...ze ked pride k nim ona nevie co mu ma navarit a pripravit, lebo on ma taky nepestry jedalnicek.....neviem vysvetlit, ze sa mu nic nestane ak nase slovenske mukou hustene omacky a nase knedle jest nebude...ani sladke jedla a kolace..ked chce raz za cas u babky ok, ale proste vobec mu to zdravotne neublizi..a ked ma rad chlieb alebo rozok s maslom a k tomu si da akykolvek syr, paradajky, salat, uhorku...da si uvarene vajicko, zje bryndzu..no tak co....natierky su super, ale proste to nechce...tak nech mu spravi ten rozok a je spokojny...aj kazdy den.nech mu da jogurt na olovrant, ovocie...nemusi hned varit puding.....na ma tiez radsej ryzu ako zemiaky, ale zje aj cestoviny rozne..tak ja ci spravim kolienka, ci ryzu ako prilohu tak staci...a masko tiez robime na prirodno, ja teraz dost robim aj v parnom hrnci...
super, ze ti syn chce cesnak a cibulu...to sa snazim tiez este maleho naucit, ale jeho vsetko stipe...nechce ani redkvicku, ze ho stipe...a to sme uz aj take kupovali, co ledva citit bolo, ze sa mi zdalo, ze vobec nestipe...ale ani pazitku ani nic take...to este asi u nas chce cas..lebo presne toto by som este rada ak by sa naucil...plne vitaminom a skvele na imunitu
@m.i.r.i to dojde, mala este pol roka dozadu tiez nechcela, ze stipe a dnes uz v pohodke. najviac lubi z mladej cibulky zelene a maly to pikantnejsie biele 🙂 vyskusaj cervenu cibulu, ta nestipe urcite, ja kupujem v lidli a ta je sladka, vyborna, jemna. maly mi zase nechce vajco natvrdo, ale prazenicu si da, ale nema rad mastnu, nasucho a ked tak sunku na kocky do toho. nezje syr, tak mu do prazenice miesam struhanu mozarellu. vzdy sa len v duchu smejem, ze ako mu smakuje a ani netusi. a k tomu si da kopu paradajok, salatove listy a podla mna je to fajn. do skoly si pyta cerealne pecivo, maslo - to kupujem vylucne obycajne, kravske, ziadne margariny, to nam nechuti nikomu. na to sunku alebo dietny salam, list zeleneho salatu, hore rajciny a zalizuje sa. a podla mnja to je velmi pekna desiata. plus dostane jablko a mineralku. on aj ked nam doma dojde mineralka, kupi si v bufete 1,5 L mineralku. vobec ho netahaju sladke napoje. lebo povedal, ze ma po tom este vacsi smad. ono je to asi o zvyku. mala si nieco da, ze dzus, ale v zapati si vypyta radsej vodu z vodovodu. ja si myslim, ze mojim detom nechyba ziadna zlozka v strave. ved aj polievky robim silne vyvary a tie dodaju kvantum vitaminov aj bielkovin.
Citim s tebou lebo u nas to bolo velmi podobne. Moj syn jedol do 2,5 roka tiez vselico, nezjedol vsetko ale mal pestry jedalnicek. Potom postupne vyradil jednotlive jedla a nikdy sa k nim uz nevratil. Vtedy som to povazovala za prechodne obdobie, ale bohuzial ostalo to tak. Dnes ma skoro 8 rokov a ziadna zmena k lepsiemu. Z ovocia zje iba banan a jablko aj to jablko len tak horko tazko. Zeleninu v polievke mi zje trosku mrkvy, zemiaky, zje gulas takze tam mam papriku a paradajky ale inak nic ine.
Ma rad palacinky - samozrejme a zje cestoviny so syrom, len tak dost na sucho. Ziadne maso, zemiaky, ryzu, hranolky. Vobec nic.
Nema rad ani sladkosti velmi, je vyberavy aj v tomto. Zmrzlinu vobec nezje, cokoladku len obycajnu mliecnu aj to nie hocijaku. Keksy bebe a to je snad vsetko.
Typicke detske oblubene jedla ako pizza, hranolceky, nugetky, chipsy, v ziadnom pripade ani neochutna. To mi nevadi, aj tak to nie su zdrave jedla.
Este mi zje privarky ale je to dlhe presviedcanie a potom horko tazko zje a mam pocit ze mu aj chutia niekedy.
Je to jedna velka katastrofa u nas. Nepomohlo ani chodit na obedy v skolke, v skole, ani tam nejedol nic.
Ja ti len poradim jednu vec a to ze robte s tym nieco cim skor. Cim je dieta starsie tym je to tazsie.

@nikolet_89 a ano ako radia ostatne ....pri stole.....moje su uz tak naucene ze ked nieco chcu papat ci je to spadkost ovocie alebo normalne jedlo.same si sadnu k stolu prip k svojmu detskemu stoliku.a cakaju.nedovolim im pobehovat kade tade napr s rozkom.je to o zvyku.aj ja smanzelom si niekedy berieme jedlo k telke na gauc ale nikdy nie pred detmi.