Kedy môžem dať dieťatku med?
Ahojte Mamičky, mám 14 mesačnú dcérku a chcela by som jej dať napr. do čaju niekedy domáci med, aspoň pár kvapiek. Chcela by som Vašu radu, aké máte s medom skúsenosti? od kedy je dobré dieťaťu dať med? keďže viem že je veľmi zdravý pre deti ale aj vysoko alergénny. Ďakujem
Aj podla WHO a kopec zahranicnych for sa med moze davat od roka. Nam doktorka povedala, ze od 15 mesiacov a najprv vyskusat v kolaci alebo teplom caji a az potom bez tepelnej upravy. Med som mu stihla dat skorej, ako sme boli u doktorky. 🙂 Urcite uz mozes vyskusat dat a uvidis podla reakcie.
A este k burlivej diskusii, ci od vcelara alebo z obchodu. Kludne aj aj, ale z obchodu naozaj len s jasnym vyznacenim povodu. Kvalita medu sa da overit podla faldovania - ak ho budete liat do misky a potecie ako voda, tak to nie je med, ak sa bude liat tak zo strany na stranu (ako niekedy cesto), tak je to dobry med.
med je dobre dať od 1 roka života koli alergenom
@zuzanaete Prepáč, ale každý by si mal spraviť podľa seba a svojho uváženia. Akože celé WHO a aj "kopec zahraničných fór" mi môžu vieš čo 😝 . To akože ak WHO alebo "kopec zahraničných fór" napiše, že je dobré to alebo ono, alebo zase nie je dobré to alebo ono, tak je to automaticky pravda? A ani lekár, za to, že je kým je, nie je expert a ani nemôže vedieť všetko. Hmmm, tak sa ich treba držať všetkými desiatimi. 🙂 😉
@lusi24 Áno, vtedy ak máš v rodine alergie a alergikov, ak nie tak nie je na to dôvod -samozrejme, treba skúšať opatrne všetko.
@vroni tak to je zaujimave, ze je u vas v Rakusku problem najst pasterizovany, to je vyhoda, ze nemusis zhanat po obchodoch nepasterizovany. U nas v Kanade je vacsina medov pasterizovana, prave koli tomu botulotoxinu. Ak na flasi chyba udaj o pasterizacii tak je automaticky povazovany za pasterizovany. U nas len male mnozstvo medov nepasterizuju, zvacsa sa da najst v drahsich potravinach, ci v bio obchodoch ...
Ja si myslim, ze bez medu, nemaju deti o nic chudobnejsi zivot.
Ja som svojim deťom med ani cukor nedávala do 3 rokov, možno som trochu extrémistka, ale nechcela som, aby sa naučili na sladké. Od narodenia pijú len nesladené nápoje, najradšej vodu a to má starší syn už 15. Už vobec nechápem mamičky, ktoré dávajú 4mesačnému dieťaťu med na cumel, aby spalo, ale ved každého vec.
@sisaka, no, tu nie je ziadna "prvotna" informacia, musis sa preluskavat celym textom a kdesi v nom najdes aj udaj o (ne-)pasterizacii. Aj v klasickych supermarketoch aj v biooobchodoch, vsade som nasla len nepasterizovany, teraz uz mi to je jedno, prvy rok som mala nudzovo uvareny vlastny "med"
@janickacrazy no ja mám rada sladké, zas by mi nedalo, ja jem napr.čokoládu a dcerke by som nedala? ked ja jem aj ona chce, dám jej, prečo nie,nepreháname to, ale zas vôbec nedávať,,,to je už trochu sebecké,,,,,,,,,,,,,,ty ked si bola malá, určite Ti dávali a svojim nedopraješ?,,,,,,,
@karkana Moje deti sú alergické na mlieko, takže áno, čokoládu im nedávam, lebo v nej je mlieko. Tak vždy ked boli malí, tak sme sladkosti pred nimi nejedli, aby ich to nelákalo. Nemali s tým vobec problém, v obchode chodili popri sladkostiach a nič, nepoznali, nechceli to vobec.
Ja som dávala obom deťom med na cumlík od narodenia a nemaju žiadne alergie. Ked mi velmi plakali a bola som niekde alebo v noci...
@karkana nerozumiem tvojmu postoju 😕, to ako ked ta dieta uvidi pit pivo alebo fajcit cigaretu a bude pytat, tak mu das, aby si nebola sebecka? ty si matka, si zodpovedna za zdravie svojho dietata a za zdrave stravovacie navyky, cokolada tam isto nepatri...a preco vlastne musis tlacit sladkosti pred ocami svojho dietata? ved ked uz nemozes odolat, tak si daj cokoladu tak, aby mala nevidela a jej daj na tanier radsej jablko. ver mi, skor sa ti v zivote podakuje za to jablko, ako za to, ze si nebola 'sebecka' a dala jej z cokolady.
@evittam Hej, kazdy by si mal spravit podla svojho uvazenia. Preto, ked som sa na slovenskych strankach nedopracovala k jednotnemu udaju, tak som googlila a zistovala, ako je to v zahranici. Nikde som sa nedocitala, ze by niekto odporucal med do jedneho roka. Je to z dovodu botulotoxinu. Najdu sa maminy, ktore davaju skorej a detom nic nie je. Ja to vsak u svojho dietata riskovat nebudem. Mozu sa bakterie vyskytovat v ktoromkolvek jedle, ale je rozdiel, ci ta bakteria sposobi, ze jeden den dieta prehana alebo ci mu to moze zavazne poskodit organy. Takze u mna med do jedneho roka urcite nie. Od jedneho roka podla alergii v rodine.
@natalka767 kvoli alergenom sa neboj, ak nemate v rodine alergiu.. ak hej, tak postupne skusaj. vidim, ze dcerka ma uz rok, tak uz mozes kludne dat. riziko otravy botulotoxinom E (moze sa vyskytnut v mede) plati pre deticky do 1 roka. spokojne mozes skusat 😉
@zuzanaete Staré mami dávali med deťom od narodenia na cumeľ aby ich utíšili. Nie je všetko pravdivé čo sa tu popíše či nepopíše. Moja starká vychovala 6 detí a dávala im med a tu sú všetci zdraví a dnes má 22 vnučat a 13 pravnúčat a aj tím dávali medík a všetci sme zdravý bez alergíí.... viac verím takýmto udajom ako nejakým clankom na nete ze co ako strasne skodi .....ako som za to čo sa týka medov z obchodov ktoré sa ani medmi nazývať nedaju ale domaci kvalitný med nemoze uskodit.... samozrejeme nic neprehanat...
@adela232 ono nejde o to, ze 1000 detom sa nic nestane. ale ked je zname, ze: "K několika bakteriím, které v znečištěném medu přežijí, patří Clostridium botulinum. Tyto bakterie produkují botulotoxin. Spory jsou u dospělých neškodné kvůli vyšší kyselosti žaludku. Protože však žaludeční šťávy kojence nejsou dostatečně kyselé, konzumace medu obsahujícího výtrusy může způsobit až botulismus.[zdroj?] Proto je doporučeno nepodávat žádný med nebo jiné sladidlo dětem mladším 18 měsíců.[zdroj?] Až když dítě začne přijímat tuhou stravu, začnou být žaludeční šťávy dost kyselé na prevenci růstu spór (výtrusů). Kvalitní med žádné nebezpečné bakterie neobsahuje. Kontaminace bývá ze špinavých nádob." - das ruku do ohna za to, ze vsetko mal vcelar tip-top vydezinfikovane a ciste???? 10 000 novorodencom sa z medu nestane nic a 10 001 bude mat nasledky. niekto dava detom od narodenia kravske mlieko, niekto kruti hlavou.
Určite by som so sladkým nezačala skôr ako v roku... načo im to dávať??? ja som dala med prvý krát okoštovať na chlebík asi pred mesiacom, nedávam mu v podstate vôbec nič sladké. dosť sladkého má v čerstvom ovocí... a rozhodne by som medom, cukrom a inými blbosťami neutišovala plačúce dieťa spôsobom - dám ti na dudlík a budeš tíško.. môj názor

@ammellia na mna uz davno 😀