Mám prikrmovať štvormesačné dieťatko mäskom?
Ahojte, chcem sa opýtať.. na všetkom čo sa týka výživ, kašičiek je napísané, že od ukončeného 4 mesiaca... to je odporúčané aj na mäsovom príkrme. Moja malá má 4m a týždeň.. ryžovú kašu pápá už týždeň na raňajky a už mala aj zemiačik, mrkvu uvarenú vo vode, polievku s petržlenom a krupicou, puding riedky na noc .. Môžem jej už dať ochutnať morčací príkrm,.. Mám totiž hladošku a nechcem stále do nej pchať mlieko (UM ) 180ml spapá a o 3-4 hodiny je zas hladná...
Ďakujem za rady 🙂
@anuskaaprazko nerob chúťky 😁😁😁
Pozor toto som jej nedala v priebehu jedného týždňa... ku koncu 3 dostala tak krúžok mrkvy rozpučený o dva dni zas kúsok a pomalinky.. ja len to , že je písané ukončený 4m na príkmoch na kaši čo vlastne znamená žeby to mala jesť až v 5m.. tak preto sa pýtam.. zas do nej nepchám všetko naraz...
@gaudinka no vidíš to.. stačí keď máš medzeru medzi deťmi 11 rokov... Keď sa mi Sára narodila nikto také somariny neriešil ako teraz.. to môžeš vtedy, to vtedy.. a žiadne D-éčko som jej kvapkať nemusela.. je zdravá a je tu.. je sranda ako ťa iné ženské vedia dávať dolu.. ĎAKUJEM KRÁSNE.. to som nepotrebovala.. chcela som len vedieť či môže morčacinu keď nemá dokončený 4 mesiac keďže má 4 mesiace a týždeň... Beti proste pojdem na to rozumom a nie tabuľkou 🙂
@lauricka ty si fakt vadná... som pýsala že týždeň je kašu... a že už mala zeleninu.. nikde som nepísala , že to dostala naraz.. a predstav si ani ja nemusím byť super mama.. moja prvá dcéra tiež nešla tabuľkovým systémom a debilnými knihami a je tu 11 rokov.. kebyže to nie je tak dávno čo som ju začala prikrmovať tak sa ani nepýtam
@leedm Naco zakladas temu, ked si aj tak urobis co chces a nazory ine ako ano, moze maso to nezaujimaju? osobne suhlasim s tym, ze to prehanas, ale vsak rob si co chces, ale nepytaj sa potom...aj keby ti tu 90% ludi napisalo, ze este nie - aj tak si urobis po svojom....strata casu
@leedm dieta sa prikrmuje od ukonceneho stvrteho mesiaca. Takze bud to dostala za tyzden a teda toho bolo dost vela alebo ste zacali prikrmovat sakra skoro. Ano, to som videla, ze uz mas starsie dieta. Takze to prezilo, tak prezije aj druhe, v pohode, bud v pohode a nenechaj sa rozrusovat vadnymi ludmi ako som ja 😀
@leedm si si dala naponahlo s prikrmami :D ale tak na co sa pytas.. po dvoch tyzdnoch zeleninovych prikrmov mozes davat aj masovy.. otazne je ci 4 mesacnemu.. alebo bolo fajn prehodnotit zavadzanie v 3 mesiaci, ked mala byt este na mlieku (3-4 hodiny je normalny interval)
@mihula, ked sme my boli deti pochybujem ze niekto poznal natural ryzu. A u nas ju nikto nejem teda u nasich, nechuti im. Jeme ju len doma u nas, a malej sme ju zacali davat az po 3. roku, lebo aj ja som si na nu musela zvykat. Jem ju len preto ze je zdrava, nechuti mi ajtak. Ako nejdem porovnavat ale ani pes ju nestravi.
@leedm, na zavadzanie prikrmov rozum nie vzdy staci. Tak skus pozriet do tabuliek, ber to ako inspiraciu. Ak keby si mala rozdiel medzi detmi 3 roky, je lepsie si to nastudovat, lebo clovek to velmi rychlo zabudne. Ja si osobne myslim, ze na maso ma este ozaj casu dost. Ale ak nato ides s rozumom, tak nato by si mala prist aj bez tabuliek. Ani mladatka (steniatka) nedostavaju maso kym nemaju zubky. Ked sa travi maso tak vznika kopec toxinov, zbytocne jej zatazis organizmus. Zelezo najdes v brokolici, tu jej mozes dat. Bielkovin ma dost v mliecku, vela nesmie, lebo jej zatazis oblicky. A kazdy novy prikrm davaj apson 3 dni a potom dalsi, aby si videla reakciu. A je normalne ked clovek nieco nevie, ze si to nastuduje, iba blbec si mysli, ze na vsetko dojde sam. Ale zial je takych vacsina. Ja som tu tiez zalozila forum, ci mozem dat dcerke stavu z mrkvi aby sa mohla vykakat, mala vtedy 4,5 mes. Juj to bola sprska, ze co tak skoro. No ajtak som jej tu 1 malu lyzicku dala, lebo trpela pri kakani a pomohlo to. Ale baby mi aj poradili, kde si mam pozriet s cim sa kedy prikrmuje a bola to obrovska pomoc. A nakoniec zavadzanie prikrmov bolo zabavne, vtedy som prvykrat ochutnala pastrnak a ani by som nevedela aky je super 🙂 Teraz je sezona, je vela zeleniny, ovocia. Ak si uz zacala, tak jej dopraj zeleniu. Paradajky ani papriku nie. Ja by som vsak urcite ostala len na mlieku zatial.
@leedm Mohla by si si co to nastudovat o vit. D - zrejme nemas ani paru, na co Déčko sluzi ci nesluzi. Pre tvoju info, uz ja ako babatko, to znamena, pred 32 rokmi som dostavala vit.D na predpis od detskej lekarky, takisto bezne ostatne deti...Cize to ani nahodou nie je somarina ci vymysel modernej doby.
Co tak trochu pogooglit? Rozsirit si obzory?
Pri niektorych mamickach mam pocit, ze pomaly I'm muzi do porodnice budu nosit domace obedove menu pre babo...
@blondiee83 ty si mala D-cko, ja som 41 rocna mala D-cko,moja 16 rocna mala D-cko len pred 11 rokmi sa taketo novoty nedavali... @leedm vies, retro je teraz v mode 😝 😀
@jabuducanevesta kacka, lokse, kapusta
@leedm len ti chcem napísať, že v usa lekári normálne odporúčaju nekojeným deťom papať mixované mesko, a kludne aj od 4.mesiaca, je totiž významným zdrojom železa a zinku, ja som svojej malej dávala po 4 mesiaci zeleninku miesto umelého mlieka na obed, asi mesiac nám trvalo kým sme prešli všetkými druhmi (mrkva, zemiak, brokolica, tekvica), potom som začala mixovať uvarené najkvalitnejšie dostupné mesko so zeleninou, plus nejaké tuky, po roku sme pribrali cestovinky, obyčajné vaječné a ryžu a malá baštila s chuťou, jediné, čo lutujem, že som jej tieto mixované dobroty nedávala trochu dlhšie, kludne aj do troch rokov, ale naje sa dobre aj teraz.
@leedm po 3-hodinach je hladna preto, lebo tak male dietatko ma naly zaludok. Necitala som prispevky predomnou, ale nenaaahli sa tak. Este bude mat casu dost na vyskusanie vsetkeho dobreho papania. Davaj jej len nliecko a zeleninkove prikrmy,potom ovocne. Tak mlady organizmus nieje este pripraveny na taketo jedla,ano kostovat to ano,kvoli alergiam odporucaju skusanie niektorych druhov. Cim skor tym lepsie kedze v tomto veku maju to "imunologicke okno" (ak si dobre pamatam nazov)
Ja som vsetko robila domace, na pare samu zeleninku ovocie a az v7- 8 mesiaci masko. No nic necham na teba sama musis vediet ako sa baby sprava aku ma stolicu a ako toleruje v tomto veku takuto stravu.
@leedm moja dcera ma 12.rokov a d-ecko som jej davala a prvy prikrm dostala v 6.mesiaci .tak isto aj 2.r.syn.prikrmy sa zavadzali skoro podobne no dokonca sa mi zda ze masko sa davalo pozdejsie ako teraz. maminky co tu pisete ze dakedy davno deti jedli vsetko ano je to pravda no treba si uvedomit ze potraviny boli zdrave a nie ako teraz sama chemia.
toto sa moc komentovat neda, ale ty ako casto jes? 3-4 hodiny ked sa ti zda hladoska? ach jaj
niektore v´by ste si tu mali zistit aký obsah železa obsahuje maso :D :D trošku osvietenia by nezaškodilo....
@adsumus Davat za priklad USA, kde za vrchol gurmanskeho pozitku povazuju hamburger z McDonaldu? srandistka 😀 😀
20 minut na slnku teraz v lete - čo bežne na prechádzkach ludia su a máte vitamin D. V lete ho nejako extra doplnat netreba. Ja na ten Vigantol aj tak furt zabudam..v zime samozrejme treba deťom tento prijem podstatne zvýšiť a nielen im ale aj nám dospelým.
@dekys čo ja viem...varený cícer, pšeno, proso...ako pre ,,slepice,, - mne to velmi nechutí, skor tie klasickké strukoviny šošovica atd. mne je jasné že obsah železa v živočíšnych produktoch nie je o nič vyšší ako v rastlinných aj ked sa horšie vstrebáva ako živočíšne tak to treba lepšie nakombinovať.
Aj mne moja dokina odporučala mak...no, ale hned ma ,,zrušila,, že žiaden makovník! 🙂 🙂

@gaudinka tebe pride normalne, ze dieta, ktore ukoncilo stvrty mesiac, za tyzden stihlo dostat vsetko to, co pise? Za tyzden?? Takto sa prikrmy nezavadzaju. A nemusi byt ani supermatka, aby si o tom nieco nasla. A ze je hladne za tri, styri hodiny? A kolko by tak asi malo vydrzat bez jedla, ved to je normlane, nie? K tomuto sa asi netreba viac vyjadrovat, niektori ludia su ako z inej planety.