icon

Neprospievanie štvorročného dieťaťa

janulienka83
18. nov 2017

Ahojte mamičky. Prosím vás chcem sa s vami poradiť. Ide o moje krsniatko. Je to chlapček bude mať 4 roky v decembri, má 14 kilo. Nechce nič jest, vôbec nič, vraj aj celý deň vydrží bez jedla, akoby vôbec nepocitoval hlad. Je chuducky, až príliš, slabucky, nevládze ísť na dlhšiu prechádzku, je veľmi bledý, aj očká sa mi zdajú vpadnute. Dnes opäť rozhovor s jeho mamou a mojou mamou u ktorej práve bývajú. Vraj zase nič nejedol, starká mu spravila krupicovu kašu ale zjedol dve lyžičky a dosť. A ešte si dosť vŕta v nosteku aj uskach až mu tečie krvicka. Vraj boli s ním u doktorky ale povedala ze je všetko v poriadku. Povedala som svagrinej aby zmenili lekárku a ona ze ktorú majú vybrať, že toto je najlepšia. Mne sa ten chlapec vôbec nezdá, mám obavu že skolabuje a bude musieť ležať na infuziach, alebo že má nejakú chorobu, ktorá ak sa teraz nepodchyti bude mať pre neho následky. Fakt sa o neho bojím. Poraďte mi co to môže byť, musím presvedčiť jeho rodičov nech sa viac zmobilizuju.

emi16
19. nov 2017

@liv1
Ano, ale u nas bez uspechu
U nas pomohlo prejst na kvasok
Kamoskine deti na tom ficia obe deti a pomaha im to

luga_luga
19. nov 2017

Ahoj, mozno to rodicia riesia, len ty o tom nevies. Mame taky isty problem - mala bude mat coskoro 3roky a vazi 11,6kg! od narodenia bol problem, najskôr s dojcenim, potom s príkrmami a mala par obdobi, ktore zratam na prstoch, ze jedla. Tiez v pohode vydrzi cely den bez jedla, je ale mrzuta, viem, ze je hladna a nepomaha nic, vyskusala som vselico, radila sa niekolkokrat s pediatrickou, je pravda, ze davno sme nerobili krvny obraz (budem musiet poprosit), odporucala nam vselijake probiotika, vitaminy, ale nepomohlo NIC! Navyse nepije ani vodu, teraz sa trosku naucila v skolke, ale do 2,5roka som jej davala len striekackou! Meria 96cm a je kost a koza! rada si precitam aj ostatne prispevky a skusim, co by jej este pomohlo, lebo som tiez zufala ☹

deti95060810
19. nov 2017

Dcéra bola na Nutridrinkoch niekoľko rokov....

jonnie
19. nov 2017

Uff...fakt je pravda, ze je asi horsie, ked dieta nechce jest. Ja musim mojho krotit praveze. Bolo obdobie, ked nejedol a to som presne myslela-ake to musia mat tazke maminy deti, co nejedia. Ma 2r - 106 cm a 20 kg.

emi16
19. nov 2017

@jonnie
Ty jo
To mas co nosit
Moja 5 rocna ma 18 kg a 110 cm

jonnie
19. nov 2017

@emi16 Dik...teraz som ho spiaceho vynasala z auta...ako vrece zemiakov. On zboznuje polievky...ale musia byt take, kde vidi mrkvu 😅 Mixovana sa nehra 😉

jonnie
19. nov 2017

@emi16 Ta vaha je cca...nechce postat na vahe...

emi16
19. nov 2017

@jonnie chrbat by mi skolaboval
Klobuk dolu

jonnie
19. nov 2017

@emi16 Co narobis... Priberal uz riadne pocas kojenia...vzdy vazil viac ako rovesnici. Teraz sa uz len taha do vysky. ako sa hovori...hlavne, ze sme zdravi a chuti nam jest 😅

siska53
19. nov 2017

@luga_luga no my sme.sa vytesievaki,ked konecne v 3r.dosiahla 12kg. Ale mne sa nasa nezdala vychrtla,len stihla. Tiez rozne jedla,viac prplavo. Prosto je taky typ. U nej bol dovoodom na nejedenie sopel,rast zubov a dovolenky.
Lenze ju tahal bracek,ona sa aj rozpapala,no stale volaco sa aj tak najde. Teraz ma 5,5r.,asi 113cm a cxa 16 kg mala 17,no vazili ju u dr.,ked mala sarlach,aby vedeli nastavit atb,cize pocitam tak 16-17kg ma teraz. Je prosto ztych stihlych deti. Ani nema byt po kom tucna. Brat jej je tiez stihkky a teda on jedava uplne perfektne,len on vsetko vylieta.

norulakp
19. nov 2017

my mame podobne dieta. Sice ma len 3 roky, ale takisto ma 14 kil, ale uz asi vyse roka ma rovnaku vahu. Velmi malo je, odkedy je v skolke, tak je kazdu chvilu chory a vtedy neje takmer nic. Od narodenia bol slaby jedak, odmietal jest aj pit. nechcel ani flasu s cumlom vziat do ust. Co sa tyka jedenia tak proste katastrofa. Rastie sice ako bambusovy vyhonok, ale je chudy ako somalske dieta, kruhy pod ocami. A poznam viacero takych deti u kamaratov, ktore takisto nechcu skoro nic jest. Asi nova doba 🙂

janina821
19. nov 2017

@luga_luga ak vaša malá ľúbi mliecko, skúste jej ho zahustovat krupicou..teda taku riedku kasicku cez fľašku. Môj je slabý jedak, v škôlke nezje nič ale aspoň sa na tu kašu naučil, nie je mrzuty a pekne z nejtoho pribera😉

janina821
19. nov 2017

@janulienka83 preboha to treba riešiť. Treba krvne testy, aj moj chodi lebo je slaby jedak a stále iba spal a bol unavený. Z krvi zistili ze hladina železa je pod normou tak ho užíva uz poriadne dlho, dokola testy aj teraz ho má a ide na vyšetrenie na gastro. Naucil sa na krupicnu kasicku ale pije ju z flasky taku riedsu.
Moja rada je pýtať sa na hematologiu!
To chuda malé nie je v poriadku.

ofinka
19. nov 2017

moj ma 4 a pol roka a ledva ledva 14 kil. a to za stavu, ze ja si davam pozor, aby jedol pravidelne, pestro a dost. je to na nervy, lebo on sam by zjedol 3 lyzicky a koniec. ja potom jak jezibaba nad Janickom ho vlastne nutim. keby som ho nechala o 3 lyzickach, tak neviem, kolko by vazil, lebo tych 14 kg ma s vypatim mojich psych. sil. jeho proste jedlo nijako neberie, ani sladke, nic. lekarka to velmi neriesi, lebo este pred pol rokom mal 12,6 kg, takze ked vyrastol o 4 cm a nejake to kilo pribral, tak to berie, ze nestagnuje. ale je pod spodnou normou vyskovo aj vahovo.

inull5
19. nov 2017

@janulienka83 ja by som skúsila fortini.Je to špeciálny nápoj ktorý nahradí v podstate jedlo,má všetky výživné látky. Môj syn mal obdobie kedy my boli ordinovane 3 denne,nikdy toľko nevypil ale chuti mu to dodnes.

ofinka
19. nov 2017

@inull5 to iste (Fortini) mal aj moj isty cas, vtedy sme sa konecne posunuli z tych 12 kil, co mal ako 4 rocny, trosku vyssie.

inull5
19. nov 2017

@ofinka náš ich má dodnes pretože má obmedzenú stravu tak musí doplniť takto.keď bol malý tak ho operovali,mali sme problém s crevami. Má skoro 4 roky a 17 kíl.

luga_luga
19. nov 2017

@janina821 ma rada mliecko (ale vypije maximalne 100-120ml), krupicu jej robievam na veceru, to ma rada, ale nezje toho vela a strasne dlho vsetko je
@siska53 no nasa neviem, ci dosiahne aj tych 12kg, ale tym, ze ona je vysoka, vidno jej vsetky rebra...a nema nejedave obdobia, ona to ma takto stale, par obdobi, co sa trosicku rozjedla, ale vsetko rychlo skoncilo. mam aj tie nutridrinky, ale zatial to neochutnala, nechcela a v skolke teraz z kazdeho jedla 2lyzicky a 2hryzy (ale take stvrtinove), alebo celkom nic neje ☹

denisa098
20. nov 2017

@janulienka83 mala by zmenit,lekarku a mali by zaniest vzorky stolice na parazity,vtedy byva dieta blede,slabe,malo papa,neprospieva ,spara sa v nosteku,pripadne v ritke,problemy so stolicou,bolestou bruska atd.Mohol dostat z pieskoviska ak nie urcite treba ziadat vysetrenia.

deti95060810
20. nov 2017

@ali08 ak narobí rezne a špagety tak sa ani nečudujem že to nerieši lekárka...načo aj. Kde by lekárka došla keby mala riešiť každú maminku čo nevie variť resp. sa jej nechce 😀....a sociálka - to už ani nevravím....Ak dieťa má strechu nad hlavou, nie je špinavé, chodí do školy, tak čo tam budú riešiť...😉

siska53
20. nov 2017

@luga_luga a kolko meria?

siska53
20. nov 2017

@luga_luga som nasla,ze nasa mala 89 cm a 11,4 kg,ked mala 2a tristvrte roka .

luga_luga
20. nov 2017

@siska53 velmi podobne s vahou, ale je vyssia - nasa ma 96cm a 11,6kg, ale je to malo a uz to mate lepsie? lebo ja odmietam, aby bola cely den na mlieku, cokoladach a hlúpostiach, co, pravdazem zje bez problemov, ale skusala som to ako odmenu, ked sa naje, nefungovalo a uz som poskusala kadeco, zato dufam, ze tu najdem este nejake inspiracie a vyskusam....

lenka_21
20. nov 2017

@janulienka83 Podla mna ti tu vsetky baby poradia jedno a to je ist za lekarom. Tam treba jednoznacne zacat!
Tiez mam synceka, ktory podla tabuliek neprospieva. Ma 5 rokov a 15 kg. Narordil sa s vahou 3 800g a dlzkou 50 cm, takze bol valibuk.

Nasa pediatricka to pravidelne sama od seba riesi a maleho dokonca sleduje. Kazdy polrok chodime na vazenie a meranie. Ked bol mensi kazde 3 mesiace. Poctivo zapisuje a eviduje jeho prirastky. Podla mna takto by sa mal spravat dobry pediater. Obehali sme vsetky vysetrenia, pravidelne chodime na gasto, imuno, endokrinologiu, interne a pod. Vsetko v poriadku....klop, klop.
U nas je rozdiel ten, ze syn zje vsetko a papa velmi dobre - neviem si vobec predstavit ako by vyzeral ked by nejedol. 😲 Je velmi aktivny, denne davame prechadzky, bycikel, korcule, lyzovanie...proste vsetko a zvlada to bez problemov. Napriklad nas sa aj na toto pravidelne pytala pediatricka...ci nepozorujeme, ze nevladze, ze sa zadychava a pod...

Z tohto dovodu by mala jeho stav riesit aj pediatricka (sama od seba) aj bez vysvetlenia rodicov , lebo tvoje krstiantko je pod vahovym limitom. Samozrejme to moze byt aj v poriadku (je vela takych deticiek), ale bezne sa robia vysetrenia ak nieco nie je v "norme"

A ak vsetko dopadne dobre, potom treba riesit jeho stravovacie navyky...

janulienka83
autor
20. nov 2017

ano tiez si myslim ze treba ist za lekarkou, oni tvrdia ze boli a ona povedala ze je vsetko v poriadku, zmenit ju nechcu. Aj pristup rodicov by mal byt podla mna viac aktivnejsi, bolo mi povedane ze uplne sa problem neriesil u tej lekarky, vraj ked sa spytala ci si casto vrta v nosteku povedalo sa jej ze len obcas, aj za to papanie nebola doktorka dostatocne oboznamena s problemom. Aj ked pravda je ze odvazeny bol a skonstatovala ze je to v poriadku. Pravdou je aj to, ze matka tohto chlpaceka nedba dostatocne na stravu, ze keby mu neda jest moja mama tak je maly hladny. Vlastne aj tak nic nepapa. Ale tieto vase rady mi pomohli, velmi vam dakujem, mozem sa s nou o tom porozpravat pricom spomeniem vase skusenosti. Nech si nemysli ze je to v poriadku ako maly vyzera, ako sa sprava a ze nechce jest.

bazoskaa
20. nov 2017

Častokrát dôsledkom nechutenstva je znížená hladina železa v krvi..pediatrička by mala spraviť krvný obraz ak sa to potvrdí výborný je čučoriedkový narosan od Justu..tu na koníku je aj diskusia na túto tému sirupu..pekne upravuje krvný obraz, nezaťažuje žalúdok,stolicu a deti sa po ňom pekne rozpapali...moj syn ho bral tiež ked mal problém so železom a berie ho preventívne 2 krát do roka..je to velký roziel aj čo sa imunity týka ja ho beriem teraz tiež nakolko som tehu a som fit celé tehu aj krvný obraz mám ok čo pri predošlých tehu bolo celkom inač ked som nevedela že narosanom sa to dá riešiť...držím palce

ali08
20. nov 2017

@deti95060810 uz vidim ako ona povie Dr.ze mu robi Len rezne a spagety. A zase Dr.neni slepa ze nevidi ze to dieta je chude,zratas mu vsetky rebra, to nemusi ani vediet co je.veru socialku by som poslala, dieta nosi 2 roky tie iste veci a mati je Na to hrda ze kolko usetri. Raz ju Dr.riesila, vyhrazala sa ale zase je vyse roka ticho.ten chlapec nevie ako chuti uhorka,rajcina atd

janina821
20. nov 2017

@ali08 a vy ju poznate? Viete o ktorej matke a synovi sa tu pise?? Môj syn tiez nevie ako chuti uhorka, rajcina, paprika, maslo, paštéta atd atd...a nie je to tym ze by som mu nedala alebo ho zanedbavala! Ma jednoducho problém s jedlom.

ali08
20. nov 2017

@janina821 neviem o koho sa jedna ale co tu pisem je o matke ktoru poznam a moj nazor je ze je to zanedbavanie. Ten chlapec ma 10r.ked sa o neho staral Otec bolo vsetko ok ked Si to vzala do rúk Matka roka tak chlapec neje nic.

janina821
20. nov 2017

@ali08 tu sa riesi 4 ročný chlapec...a podmienky pozná len zakladatelka skupiny. Vy riesite iného 10 ročného chlapca..