Netradičné jedlo 8 mesačného bábätka
ahojte, chcela by som počuť názory alebo teda skúsenosti mamičiek, resp. položím otázku, čo "netradičné" alebo ani neviem ako to nazvať, jedlo vaše dieťa už v 8. mesiaci (ale nemyslím teraz v rámci príkrmov ani napríklad, že zjedlo taký alebo hentaký jogurt a pod.). Trochu viac ma totiž zarazilo to, čo som dnes zažila. Vysvetlím: Bola som s malým (8. mesiacov) na preventíve. Malý bol nevyspatý a tým pádom dosť mrzutý, tak vystrájal už pri sestričke... keď sa vyplakal tak sme išli ešte na pár reči k doktorke do ambulancie. No a doktorka v rámci debaty so mnou a malým zrazu vybrala zo stola sáčok slaných tyčiniek. Aj som sa v duchu usmiala, že aká spontánna, že si ide pri nás pochrumkať 😀 , no a ona pekne krásne ich ponúkla môjmu synátorovi. Vyvalila som na ňu oči, samozrejme s otázkou, že či to akože už môže. A ona na mňa hneď, že no jasné, veď má 8 mesiacov. Ostala som zarazená ako keby mi vylepila... tak jej vravím, že predsa je tam soľ na nich... na chvíľu sa zamyslela, ale samozrejme, aby sa nezhodila, uzavrela to tým, že to nevadí. Myslíte, že je to ok? Ja myslím, že na slané tyčinky má 8. mesačné dieťa ešte času až až....
@lenka110611 a k tomu bio.... Neviem preco tu pisete viacere o biomatkach...tato tema nema nic spolocne s bio stravou... Ja sama mam daleko od bio...
Moja dcera jedla uz aj tycinky,aj pribinaka,aj brumika a aj segedin...ale urcite nie ako 8mesacna... Vsetko ma svoj cas...
@lenka110611 na tie huby pozor. Mne suseda-doktorka povedala,ze ich deti nesmu,lebo ich nevedia travit,ze az do dobreho 9.roku. Tak im,to vysvetlovali na,univerzite.
@lenka110611 ved tvoja vec 🙂
nas chodil do skolky (sukromnej)cca 5tyzdnov a 2xmali hubovu polievku. Pri nom som to u tak neriesila,ale ked zi predstavim,ze tam,boli deti vo veku malej,cizr pod dva roky a na jedlo i pasteky a brumikov..somrada,ze je so mnou doma a syn,tiez.
@siska53 dcéra chodí do jasiel a bežne majú v jedálnom lístku huby - a to patrí medzi tie staršie deti, sú tam deti od roka a pol - ja som takisto huby jedla od dvoch rokov a nič mi nebolo. Sa mám z toho s prepáčením posrať keby som nesúhlasila s jedálnym lístkom, nič s tým nespravím. Niektoré mamičky ani netušia čo dávajú deťom v škôlkach a školách jesť a čo teraz, keby som sa z toho mala zakaždým nerváčiť tak už mám nervy v kýbli.
A končím v tejto akože diskusii lebo sú tu premúdrelé tabuľkové matky ktoré si aj tak rozprávajú to svoje... a idem zmeniť doktorku pretože malej ponúkla minule cukrík - boooože veď sa mohla zadusiť, uslintať, zašpiniť, neviem zloženie, pokazia sa jej zuby, zalepí sa jej jazyk 🙂
Mať Vaše starosti. Inak dobrý pediater sa ukáže až keď je naozaj problém, ide o to či rozlíši leukémiu od chrípky, alergiu od nádchy ... . Pokiaľ máte zdravé deti, tak kvalitu pediatra neposúdite.
@zuzkat1 Presne tak, tiez by som nemohla chodit k lekarke, ktorej by som plne nedoverovala. Nastasie nam sa vyber na prkykrat podaril a som maximalne spokojna 😉.
Rovnako s tebou suhlasim v tvrdeni, ze vsetko ma svoj cas. Dovod je jednak ten, ze traviaca sustava sa vyvija, a dietatku moze robit dospelacka strava velke problemy. Potom sa maminy pytaju; moja mala nespi, uz som zufala, stale place. Moj maly ma vyrazky, moj place pri stolici, moja je cele dni akasi nepokojna - preco? Je dehydrovany, ma hnacky - som zufala, opakuje sa to... A za vsetkym moze byt nevhodna strava...
A pritom deticky maju este jednu vyhodu oproti nam, ze maju chutove bunky neotupene nevhodnym stravovanim a chute vsetkeho citia ovela intnezivnejsie a lepsie ako my, dospelaci 😉. Im nechuti hlavkovy salat ako slama, paprika ako guma, mrkva ako piliny. Ako poniektorym dospelym. No a prave tito, poniektori dospeli, sa snazia z nevedomosti a lahostajnosti silou mocou, a co najskor, sprznit im tie chute na obraz svoj.
Huby su tazko stravitelne. Ved poniektorym dospelym nerobia dobre...
V skolkach sa vari takmer vsetko. Aj cesnacky, aj hubove polievky a vela dalsieho. Citlivejsim detickam moze byt tazko od zaludka, moze ich boliet brusko. Zial, koho to zaujima? Len utrapenu maminu.
Smutne, ze rozhodujucim faktorom su peniaze pri zostavovani jedalnickov, no casto aj minimalna snaha o to, aby aj z toho, co maju k dispozicii, navarili pomerne zdrave jedlo pre nasich najmensich. Alebo minimalna snaha zamysliet sa nad tym, co idu varit...
@lenka110611 to je sice pravda,ale doma sa zariadim,podla seba. A radsej pocuvnem doktorku,mimochodom tiez mamicku,ako daku osobu,ktorej dieta ma v dospelosti vazne zdavotne problemy a vnuca ma,nadvahu.(narazam,na svokrovcov mojej kamosky). Viem,ze z 1kusku sampinona sa nezruti svet. Neprestal tam chodit kvoli strave,ale kvoli inym veciam.
@lorela mne vyber na 1x nevysiel,ale na 2hyx super🙂
Samozrejme ze to ci da dietatu tycinku al.nie z nej nerobi obludu ani super dr... Ale tam ide celkovo o postoj k dietatu.
A ja uz davam vsetko s mierou-ma 4roky ale naozaj som s vacsinou potravin cakala do 2rokov a s niecim aj dlhsie...
@zuzkat1 Ved prave, aj z tych drobnosti clovek moze tusit, o aky pristup ide...
Moja ma 3,5 a bolo to podobne aj u nas 😉. Niektore potraviny nedavam dodnes, napr. slanina, salamy, majonezy, vyprazane jedla, hranolky, umele sladke sirupy a pod. - ved to ani v skolke nemaju. Aj sladkosti volim tie zdravsie. Ale ochutnala uz vsetko 🙂, zase nechcem mat z nej podivina. Vie, ze existuju. Nastastie jej nechutili tieto potraviny a ani si ich nepyta, kedze nebola na ne zvyknuta ani naucena.
@lorela tak slanina a spol ani my nejeme🙂 vyprazane raz cas...sladke lubi len cukriky tak davam gumene a inak doma peciem-to lubi. Sirupy maju aj v skolke,a aj davam-lebo celkovo malo pije (ako ja) tak som rada ked vypije aspon to,ale kupujem tie kvalitnejsie... Inak nasa dr je extrem tiez... Mala do 2rokov len vodu pila a v 2r som sa opytala dr ci mozem dat caj a ona ze hej ale ze naco take nieco🙂
@helencek a čím ju žula neviem, lebo klobásku mám aj ja problém požuť a sestrin trojročný mal z toho žuvačku na pol hodinu, kým to nevypľul haha
tycinky rovna se sul....moje dite to nedostane minimalne do roka a pul....od toho sou kukuricny a nebo jiny veci

@lenka110611 ale ked niekto zalozi temu-to je jedno aku-tak musi ratat s tym ze nazory budu rozne... Ak mam opacny nazor tak ho vyjadrim...nebudem tlieskat tomu s cim nesuhlasim... To ale neznamena ze sa mnou niekto musi riadit...
A k tej dr...u mna by skoncila dovera .. nemohla by som jej verit ak by toto nukala 8mes.dcere... A ked neverim a nedoverujem dr tak ako k nej mozem chodit s dcerou ..