Od koľkých mesiacov prikrmovať dojčené dieťa?
Je pravda ze dojciace deti sa prikrmuju az od pol roka?nemoze sa skor ani ziadna stavicka a tak??dakujem
@strapco13
tak lepok som malemu zaviedla v tych 6,5 mesiacoch aj ja... lyzicka krupice, par cestovin v zelenine... a tu moja fantazia skoncila... stale mi nie je jasne, ci to v kazdom jedle alebo ako...
Chrumko bol do 6 mesiaca plne dojceny a este stale je 🙂 teraz sme na dvoch prikrmoch denne - desiata je ovocna a obed zeleninovomasovy ...
@didulka85 je to na kazdej, kedy zacne. Ja zacala u nedojcenych pred stvrtym mesiacom a co sa stalo? Nic.
nam lekarka povedala, ze od 4 mesiaca. ze je potom mensi predpoklad, ze dieta bude mat alergiu.
@ianitka nemusis do kazdeho jedla..ale ked das obcas kus rozka ci chlebioka pozuzlat, ci pridas ovsene vlocky do ovocia /ciste neochutene/ ja som zvykla jacmenne krupy do polievok
@modrofuzik11 od 4 mesiaca je skoro podla mna...dieta ma pravo byt dojcene plnych 6 mesiacov..od 4. mesiaca sa priukrmuje iba ak dojcenie nie je dostatocne a nedari sa to zlepsit
@betina1984 bud rada ze nic.
ale niekdy sa to prejavi neskor ☹
Este rokom, ked sme zacinali prikrmovat starsiu dcerku nam lekarka odporucila zavadzat prikrmy po ukoncenom 6. mesiaci (bola kojena). Teraz, pri druhej dcerke uz po ukoncenom 4. mesiaci. Vraj sa nieco zmenilo. Nazory mojej lekarky uznavam, lebo sleduje aktualny vyvoj mediciny, chodi po lekarskych seminaroch a tak. Vravela, ze odkedy sa zacalo so zavadzanim prikrmov u dojcenych deti v ukon. 6 mesiaci, je medzi nimi velmi vela celiatikov. Preto podla najnovsich studii by sa malo zacat so zavadzanim stravy skor. Nakopirujem sem nieco, co som nasla na nete:
"Odporúča sa zaviesť dieťaťu tuhú stravu po 17. týždni života a nie neskôr ako v 26. týždni života. „V období medzi 4.-6. mesiacom života podľa výskumov jestvuje tzv. toleragénne okno,“ vysvetľuje MUDr. Abaffyová. Zjednodušene povedané, organizmus dieťaťa, isté špecializované bunky v jeho tráviacom trakte, sa práve v tomto období dokážu zoznámiť s novými potravinami, zvyknúť si na ne, nevybudovať si voči nim alergickú reakciu a v budúcnosti ich tolerovať. Neskôr úlohu spomínaných špecializovaných buniek preberú iné druhy buniek, ktoré sú práve zodpovedné za vznik alergií."
Zdalo sa mi to velmi skoro, ale rozhodla som sa zacat u Anezky s prikrmovanim od ukonceneho 19. tyzdna.
@betina1984 tiez poznam takych, co mi tvrdili, ze prikrmovali od 4. mesiaca a do roka uz dieta jedlo od klobasky, kvasakov, uplne vsetko a nic mu nebolo. Teraz chodi po lekaroch, v 11 rokoch berie lieky na cholesterol, travenie znicene.
@didulka85 ja nehovorim o klobaskach a pod. To nedavam ani starsej dcere. Je normalne, ako kazde druhe dieta. A myslim, ze prikrmovat par dni pred stvrtym mesiacom nie je nic hrozne. Nasi stari rodicia vyrastali na odvare z ryze a podobnych hlupostiach, ked neboli umele mlieka a su tu. Netreba byt uzkostlivi a ist podla tabuliek
@zeytin Abaffyova je nasa alergologicka 😉
Baby pravdu mate vo vsetkom co pisete, ale pisete len to co ste si precitali na nete, v casopisoch, info od doktoriek....
Vyskumy hovorili prikrmy od 6mes, pomaly sa to meni, vyskumy hovoria prikmy od 4mes..... o 10 rokov budu vyskumy hovorit prikrmy od 1mes - pripadne od 12mes....
Co doba to ine nazory...
A mnohe z vas mozno budete mat o tych 10rokov dieta a budete sa cudovat ako ste mu mohli zavadzat prikrmy uz/az v 6mesiacoch 😉 😉 😉
@zeytin toto je velmi zly preklad z anglickeho odporucania ktory sa dostal na slovensko...a pediatricky tak nutia mamicky prikrmovat skoro
http://dojcenie.wordpress.com/2010/05/02/zavadz... dole je link na anglicky original
nadalej sa doporuca dojcit plne 6 mesiacov, pricom ak dojcenie nie je dostatocne a napriek snaham o upravenie nestaci, tak sa moze zacat od 4 mesiaca
len nejaky lapsus pri preklade a uz pediatricky pausalne doporucuju od 4. mesiaca ☹
odporucania WHO su stale tie iste..plne dojcit polroka
po 6 mesiaci a u nas trvalo este dva mesiace kym sa naucili zjest prikrm a nepytat hned po dvoch lyzickach prikrmu materske mlieko 🙂
@azarijka @zeytin ked som naposledy pre par mesiacmi pozerala aky je stav poznania v tejto oblasti, kvazi dokazane to bolo iba s lepkom, preto sa uz ten odporuca v malickych davkach (gulicky chleba napr.) davat postupne uz pred 6 mesiacom aj u dojcenych deti. U ostatnych potravin nie su vysledky jednoznacne, preto sa dalej skuma a uvidi sa ake budu v buducnosti odporucania. Zatial je vsak zrejme, ze vyrazne pozitivum ma hlavne zavadzanie prikrmov a sucastne dojcenie ...
Zaujimave je to aj pri arasidovom masle, deti v Izraeli kde ho pouzivaju ako jeden z prvych prikrmov maju ovela nizsi vyskyt alergii na arasidy ... tento jav vsak tiez este nie je velmi preskumany, tak by som nestrcila lyzicku arasidoveho masla 4 mesacnemu dietatu do ust 😉
ahoj, ja som dojčila pol roka, ptoom som začala dávať mrkvičku a tak, :D dovtedy nepapaal nič, ale zas ani nechcel... Ked mal 6,5 MESIACA tak si azčal pýtať sám D:
ja mam trojmesačného syna vylučne dojčeného a pediatrička mi vravela, že mu už možem začat davať zeleninove príkrmy od ukončeného 4.mesiaca. Vraj sa to teraz už zmenilo a múdry vedci zasa zistili, že najlepšou prevenciou proti alegrii je podávanie príkrmov počas obdobia vylučného dojčenia a to od 4. do 6. mesiacov života. 😕 Takže to nie je o tom kam sa ponáhľať....
@kvetinka211 ktovie co je najspravnejsie 😒 mne davali prikrmy od 1mesiaca a so zaludkom, papanim,alergiami som nikdy problem nemala.... dcerke som zacala davat prikrmy v 5,5mes, doteraz ju kojim, tabuliek som sa sice nedrzala striktne, a aj tak jej teraz zistili potravinove alergie ☹ ☹ ☹ takze kde je pravda? netusiiim...
ale jedno mi je podozrive, pred tymi 20-30 rokmi sa zacalo prikrmovat teda omnoho skor, naozaj uz po 1-2mesiacoch, neriesili Jahoda od roka, Baklazan od 8mes, dali med na cumel, atd....a tych alergii tolko u deti nebolo ako teraz.
@azarijka no mne zasa davali citrusove ! stavy od 2 mesiaca, lebo to tak vtedy odporucali doktori. Kojena som z urcitych dovodov bola dost kratko. Nasledne sa mi objavil ekzem, s ktorym som bojovala cele detstvo, citrusy som uz neskor mala zakazane 😒 .. teraz som ako-tak ok, akurat ze ta atopia presla do alergie 😉
@czechzuzanaba ono bude na to vplyvat asi vsetko dokopy, aj ovzdusie je ine, ani ta dnesna domaca zelenina nieje taka ako kedysi, ale stale lepsie ako z obchodov 🙂

@lenka311 tak od 6 mesiaca masko je OK. 😀 😀
niekde som citala ze bryndza nie je vhodna pre male deti pre vysoky obsah soli..ale toto neviem nakolko je opodstatnene..ja som ju zaradila az neskor, inak je zdrava..len je prvda ze je dost slana, tak ma to odradzalo