Štvorročný syn nič neje
Ahojte dievčatá!
Som zúfalá! napíšte mi niektorá,či ste niekoho takeho poznali,alebo stretli sa s tym.Moj maly do 1 roka jedol normalne aj príkrmy,potom dostal afty až do pažeráka a nemohol prehltat.Odvtedy si len vybera určite druhy.Napr. jogurt ked bol malý,alebo jablko,banan. Polievka a druhé jedlo vobec nič!!! Kupujem mu brumíky a veci tomu podobné,actimel,slneč. semienka,jablko,hruška a lupienky-asi sa mu žiada sol(viem,že je to nezdrave),jogurty vobec neje a miesto toho kupujem monte. Finančne je to pre mna už neúnosné-lebo to takto trvá už 3 roky.Už dva roky chodí do mš a do sáčku mu rano balím brumík,actimel,monte a kinder mliečny rez. Ešte zje aj určity druh cerealii z mliekom,inak nič. Ale včera mi riaditelka oznámila,že po prázdninách pokial nezačne pit aspon kakao,tak ho vezme len na doobedie. Skúšali sme všetci všetko možné,ale nejde to. On v podstate ešte ani polievku neochutnal a ani nič varene.Ked sme to do neho dostali jednu lyžičku na silu,začal vracat sliny,povedal,že to smrdí a odmietol už aj mlieko vo flaši,ktore mu robím na noc. Pediater povedal,že sa správne vyvíja a že to chce čas,lebo výšku,váhu má dobrú.Nespočetné množstvo sirupov na nechutenstvo mu predpísal a aj ja som volnopredajných kúpila. Teraz sa snažím vyhladat nejakeho psychiatra,lebo vrieska rano a nechce íst do mš,lebo ho nutia jest. Ešte v živote ani neochutnal chleba,alebo rožok alebo varenu stravu!!! stretli ste sa stým už ? prosím,poradte mi !!!! ja som skor zrela na psychiatra,už neviem ako nanho,je mi ho lúto a v noci plače a nespávam! som potom v práci unavená.Prosím pomôžte,alebo mi napíšte podobný prípad,ak taky poznáte..... dakujem Vám
@kllamarka moj je uz celkom rozumny a dobry chlapcek, takze teraz to uz nie je o vzdorovani. ked skusam v tomto veku nieco nove pridat do jedalnicka, on sa niekedy velmi snazi, vidim ako sa odhodlava, sedi nad tym, vyzera to ako by mal skocit s padakom, potom do da do ust a napne ho .. pripadne to drzi v puse, nevie prehltnut a z ust sa mu kotulaju slzy :-/
Bezne vymyslania samozrejme netolerujem, to co uz mame vybojovane to musi jest a nevymyslat, ale niektore veci sa autoritou a zasadovostou riesit nedaju
btw. mojmu sa v nemocnici v ramci moznosti vcelku pacilo, kedze mu mile tety doktorky pomohli ked mu bolo velmi zle
No ste zas mudre vsetky...je to jeho mama a urcite neskace po plafon ze nic ine jest nechce ale je rada ze vobec nieco, aj ked je to vsetko nezdrave...
@khailey poznam dieta co robilo to iste...jedlo varene vobec ziadne, jedine hranolky,polievky ani nevedelo ze take existuje,na pitie len dzus, caj absolutne a len sladkosti a sladkosti... No a vyzivova poradkyna povedala ze to sice zdrave nie je, ale kedze neubuda na vahe a normalne rastie tak to jeho telu absolutne staci, zije sice v UK a tam sa na to zdravie inak pozera, ale...ono z toho vyrastie, netreba ho nutit a v skolke uz vobec nie...zakazdym sa ho len opytaj ci bude papat to alebo to co je navarene,pripadne to varte spolu a casom sa nauci...drzim palec ;)
Necitala som prispevky vyssie! Nezaujimaju ma nazory premudrelych matiek a konflikty, ktore tieto diskusie casto vyvolavaju. Napisem svoj nazor. Dieta nechce jest, preto ho krmite brumikmi, lupienkami, davate mu monte, a kadeco ine sladke a hlavne absolutne nezdrave. Ze dieta varenu stravu este neochutnalo? Vy sa vobec pocuvate, co tu pisete? Dieta ma jest hlavne varenu stravu, vsetko ostatne, sladke ci slane ma byt iba akousi odmenou alebo pochutkou pre dieta. Tym, ze krmite svoje dieta, tak ako ho krmite, dodavate mu iba energiu, ziadnu vyzivovu hodnote jeho strava nema, preto je nervozne a trucovine... ved jeho telo je vlastne hladne. Co robit? Nedavat dietatu sladkosti, ponukat iba varenu stravu, ak nechce? Nechat ho vyhladovat... ano vyhladovat, nelutovat ho, potrva to iba chvilku... hladny Vam dlho nevydrzi, maximalne den.. dva... nebojte sa, nezomrie od hladu... ze bude vystrajat, vracat... musite vydrzat...ak vytrvate a budete ponukat iba varenu stravu... urcite vyhrate... bude to tazke... ale nic ine Vam neostava, ak naozaj chcete zmenit stravovacie navyky Vasho syna.
@katka253111
moj zacal papat uplne ukazkovo, najprv zeleninka, mäsko, nesladene kase, ovocie, biely jogurt, k tomu kojeny .. asi 3-4 mesiace bolo vsetko super, potom zrazu nic ked ho boleli zuby. A nepreslo to, asi po 2m ked bol takmer len na mlieku zacal jest hippky. Skusala som neskor miesat s domacou stravou, ale nic moc. Aspon ovocie mu zachutilo. Az po 3r ked mu uz hippky boli malo sa mi ho postastilo dostat na mäso a prilohy (vsetko oddelene), suchu cestovinu a vyvar, neskor sosovica a tekvica. Stale zje dost vela peciva a sladkych veci (typu vianocka) lebo vymysliet tolko dennych jedal bez natreteho chleba a syra ci zeleniny sa proste pri dalsom dietati neda, ale aspon sa blizime normalnej strave. a druhe babo mam tiez specificke, ta nechcela ani prve prikrmy ze vobec, potom chvilku asi 2 tyzdne ich jedla a zasa nie. kym som neprisla na to, ze jej chuti maso s ryzou ktoreho je schopna zjest tak za tri deti. nic ine ale nezje, ovocie len velke kusy, nastruhane nie. kase tiez nechce. ale kebyze to nezazijem pri vlastnych detoch, tak by som asi vela mudrovala 🙂
ahoj, nečítala som ostatné príspevky iba Tvoj. Je to asi extrém, ale napíšem Ti, čo mám doma ja. Dcéra ma 6 rokov a 16 kg ,druhá rok a pol. Ja som typ, ktorý si všetko čo sa dá pripravujem doma, takže som jej našúpala jabĺk ako blbá, uvarila domáceho pyré ked bola maličká, robím si domáce jogurty, mali sme domáce kozie mlieko, záhradu s ovocím, pestujem si zeleninu, odmalička na pitie dávam iba čistú vodu alebo bylinkové domáce čaje bez cukru....ALE
Staršia dcéra nezje jogurt ani za nič. žiadny. pečivo do 4 rokov nikdy nejedla. ale nikdy. zeleninu nezje žiadnu, z ovocia iba ošúpané jablko a aj to začalo asi v 3 rokoch. dovtedy nič. skúšala som jej v zúfalstve kupiť aspoň termix alebo pribináčik (aj ked to neuznávam), ani ten si nedá. V živote mi ani to domáce pyré do úst nedala, vyberavá je proste od malička. Neje ani vajíčka, nevypije ani dźúsy (aj tak dobre). Ked mala 2 roky, tak ma na dovolenke v hoteli mamičky skoro zabili pohľadom, ked pri raňajkách stepovala pri grile s klobásami a jednoducho o nejakej vianočke alebo týchto veciach nechcela ani počuť. Jednoducho som jej naložila tú hnusnú mastnú klobásu ktorú by som ani ja nezjedla.
Sladkosti jej však nekupujem, alebo veľmi výnimočne. časom sme proste začali fungovať na tom čo má rada. Napr. ju baví ohrýzať kosti, takže kuracie stehienka bez prílohy si dá. Palacinky miluje, tak expreimentujem tak, aby neboli uplne tie klasicke sladke (napr ich nejze ak by som tam dala dzem, takže...) prišla som na to, že celkom može rybu, tak raz za tyžden dáme pstruha alebo udenu makrelu. Na desiatu do školy nosí každý deň maslový rožok teraz napr. je to u nej veľmi jednostranné, no čo s ňou? Už som to prestala riešiť, pretože ona naozaj ako Ty hovoríš proste polievky alebo hocičo do úst nedá, lebo pomaly vracia pri tom a na druhej strane je síce vychudnutá, ale zase nikdy ešte nemala antibiotiká a takmer nikdy nebola chorá. Vracala prvýkrát teraz pred 3 mes, takže ani žiadne črevné problémy nemá ani nikdy nemala. Tak som si proste povedala - no čo? Snažím sa, aby niečo zjedla, aby sa napila, ale už ju nenútim.
Druhá dcéra je totál opak, zje čo nezje ju, aj domáce jogurty, aj teraz napr máme ako maškrtu uvarenú cviklu, takže...o čom to je??? na to asi neprídem.
želám pevné nervy 🙂
@meluela No ale u teba vidno, že sa naozaj snažíš, aby deti jedli normálnu stravu, aj ked nejedia všetko, ale len niečo, poznám to veľmi dobre, moj prvý syn zjedol úplne všetko, druhý len kupované príkrmy do 3 rokov a tretí jedol prikrmy jedna lyžička a dosť asi do roka. Teraz sa to pomaličky zlepšuje. Ale nedávam im sladkosti, lebo viem, že tak by jedli ešte menej normálnej stravy. Lenže autorka je úplne iný prípad.
@audrie87 tusim to mate podobne ako my ... ze tiez si zatazena na zdravu stravu, ale zistila si po mnohych pokusoch-omyloch ze s niektorymi vecami sa da len zmierit. Ja teraz tiez peciem kuracie stehna kazdu chvilu, kvoli 6r aj 11m 😀 Nasla som si aspon dufam spolahlivy zdroj, napchala plny mrazak kuraciny a vypekam. Moj uz po pol roku hladovania okrem zdravotnych problemov isiel pod 20kg, teraz ked mu uz 2.5 mesiaca balim stravu, tak ma vyse 22kg a uplne ozil, tak sa tesim 🙂
S tymi sladkostami, na jednej strane si myslim ze kebyze povolim mozno by sme boli na tom az tak zle ako zakladatelka temy, ale je dost mozne ze jej syncek je na tom proste este horsie nez tie nase deti. Ze aj napriek jej maximalnej snahe su na tych monte a brumikoch, lebo inak by jej to dieta fakt nic nejedlo. A od lekarov sa clovek velmi rady nedocka, maximalne otazka ze ci bol aj otec/mama taky v detstve ci ponuka spravit krvny obraz a nejaka vseobecna nefungujuca rada ako z konika 🙂
@meluela ja mudrujem? Ci co? Nerozumiem... len sa cudujem ako zavadzala pani prikrmy, ked pise, ze jej dieta nikdy nejedlo nic varene... ci davala 4m monte a kinderko?
@janickacrazy
to praveze neviem .. mozno ma este vacsiu smolu na tazke nejedactvo nez my ... myslim ze si velmi dobre uvedomuje ze to je zla strava a pisala ze skusala aj domace varianty aspon a bez uspechu.
Nas zachranila uplna nahoda ... obrazok macika co bol vtedy na hami prikrmoch .. som mu nakecala ze mu to macko navaril ... a rozpravala som akoze som macko .. a tak mi zacal aspon tie kupovane .. takychto pokusov som mala snad tisic, vacsina bez uspechu, ale niektore nam pomohli postupne sa pohnut dalej. Fakt si viem predstavit ze to jej dieta je proste este viac zablokovane. Ale vacsina zien co tu pise si to nevie predstavit lebo vacsinou riesili maximalne tak nedojedeny spenat.
Inak zaujimave je, ze k hranolkam nikdy nemal odpor ... esteze ich ma tak 4x do roka .. inak by sme asi skoncili na fastfoode.
@meluela asi tak nejako to vnímam. proste ťažko povedať. ja mám totálne odlišné dve deti, a tiež som si pri všeličom hovorila, že toto neexistuje aby moje dieťa robilo a prišlo toto druhé a ...robí to tiež, pretože je jednoducho také. Snažím sa, vymýšľam fintičky, poznám to, keď mne tečú nervy, malá reve pri stole a ja ju v 6 rokoch nasilu kŕmim. Lebo občas má aj taký deň, že si nechce dať nič. a tiež som toho názoru, že keby som asi povolila tie lsadkosti, že by sa "urvala z reťaze" a nemalo by to konca. Skúšala som ju vyhladovať: nechceš jesť, ok, nemusíš. V pohode vydržala 3 dni. Ani okom nemihla. Tak kašlem na to, spravím jej čo má rada, ja verím tomu, že to proste postupne pôjde. Tiež som do 21 rokov napr nejedla maso, alebo som niektoré veci síce nikdy nejedla, ale už pri pohlade na ne som bola presvedčená, že ich ani nikdy neochutnám. Napr. tortu som neochutnala nikdy žiadnu, hnusí sa mi tá plnka keď to vidím na tom korpuse...tak sa do toho snažím nejako vcítiť, že má možno tie isté pocity. Teda občas 😀 😀
@katka253111 nie ty konkretne, vsetky tu mudruju aj ja som mudrovala ako mlada a slobodna nad rozmaznanymi velkymi detmi v kocikoch s lizatkami a mudrovala by som aj teraz kebyze mam "normalne" deti. Takto som si vozila dieta do 4.5 roka, dieta sa mi hadzalo o zem a v 6r nie je schopne jest v skolke, druhe dieta tiez poriadne neje, reve mi v kociku ze sa bojim ist mhd a nie je schopne normalne zaspat tak som uz domudrovala 😀
@meluela ja tiez nemam doma jedaka, ma rad svoje druhy jedal, ale kedze varim pre vsetkych, tak sa raz prisposobi tato, raz synator 🙂 ale nebudem ho stopat sladkostami len za to, ze mi odmietol zjest polievku ci zemiaky... musi zjest aspon nieco... dnes dokonca jedol uz spominany spenat - nie vela, ale zjedol... ale kazda strava je zvacsa varena... ked panej syn nikdy taku nemal, tak nerozumiem ako fungovali od maleho mala...
Moj nazor je , ze dieta pri prechadzani na tuhu stravu spoznava take chute ake mu ponukneme. A ci uz mu nieco chuti alebo nechuti to zalezi na dietati. Uz som pisala ,ze ani moje nejedia vsetko. A keby mu ten brumik neponuknem tak ani nevie ze take nieco existuje. 😉
@meluela neviem čo riešila väčšina žien..Či nedojedeny špenát..Ja som z jedným synom riešila aj tu nemocnicu po asi 3dnovej hladpvke....ale nevadí...Mňa najviac prekvapí vždy čistý alibizmus..Veď aspoň dačo zje..Ale ani neskusi iný prístup,lebo to vyžaduje aj vlastné sebaovládanie...
Absolútne súhlasím, Brumík ani Kinder mliečny rez nie sú jedlá, lupienky tak isto nie, jasné, že dieťa nechce jesť, keď je nasýtené sladko - slanými blbosťami bez výživovej hodnoty... Proste prišlo k výživovej chybe niekde na začiatku a teraz znášate následky. A nie ste jediný, vidím to často aj v okolí, dieťa obed nezje, ale pred obedom Pombear, lebo veď sú to medvedíky, tak určite pre deti, alebo cukríky...
Nie, nezjedla som som všetku múdrosť sveta a nemám patent na výživu, môj dvojročný syn sa stravuje takto:
Raňajky - jogurt alebo puding
Desiata - ovocie, najlepšie čerstvé, keď nie je, tak výživa
Obed - komplet polievka a hlavné jedlo, ak mu nechutí, nenútim ho, ale ani nedávam nič iné či sladké, ako náhradu stravy!
Olovrant - priestor na maškrtenie, dostáva buď koláč, piškóty, alebo (výnimočne) aj brumíka
Večera - pečivo, šunka syr
Medzitým nič! Žiadne maškrty, pochutiny, ani nepýta, nie je hladný, nemá na to priestor.
Nerozumiem, prečo si väčšina ľudí myslí, že dieťa je najviac šťastie, keď permanentne žuje sladkosti.
@meluela no ale u vas vidno uplne rozdielny pristup k zasadam. 🙂 Hovorime tu o uplnych zakladoch stravovania. A to vas syn ma.
Autorkin syn nema vobec nic zdrave do ust.... To sa neda inak iba hladom. Aj deti su len ludia. Hladny clovek zje cokolvek. Taky sa este nenarodil, aby umrel hladny obklopeny jedlom!
@khailey Tak ak za tym je nieco aj ine,asi naozaj je cas skusit odbornika..
Za mojim nepriberanim a slabym jedenim bola srdcova chyba,na ktoru mi dosli relativne neskoro a este neskor operovali. Potm som sa rozjedla.
Tiez nasi boli stastni,ze som nieco zjedla, mala som najradsej palacinky,parky a krupicnu kasu,tak tu mi robili casto,ale musela,aj ked malo,jest aj ine jedla. Nasim lekari aspon poradili nenutit ma a respektovat moje telo,lebo vie,co robi. Aj pokiak ide o jedlo,aj pohyb (velmi temperamentne dieta som inak bola,to srdciari byvaju).
Mozno by pomohlo,keby si ho zobral pod palec niekto iny,kde by na vyber prosto nemal,cudzia autorita,niekto,koho sice pozna,ale ja neviem,nejedol tam alebo este unho nebol sam. Ako neviem,nepoznam dieta,ktore je cisto len sladkosti.
Hadam vam poradia,kludne napis ako,zaujima ma to. Kludne aj do IP,ak chces.
@vercada9 Mne je jedno kde zije dieta. Nech zije aj na mesiaci. To akoze ak zije v UK tak je to co povedia v UK spravne?! 😀😀😀Normalny clovek nepovie taku hovadinu,ze je v poriadku aby dieta nejedlo nic ine len sladkosti a podobne "prazdne potraviny" ake spominala autorka. A este sa ohanat nejakym pochybnym titulom "vyzivovy poradca".😀😀😀 "Houk".

@khailey ahoj , mozem sa opytat ako si zavadzala mu ako polrocnemu prikrmy? Ked nepapal nikdy varenu stravu? Cim si zacinala