Je potrebné umývať prvé zúbky?
Ahojte maminky
moja dcérka má 2 horné a 2 dolné zúbky von 🙂 mám jej ich umývať? ak áno akou pastou a kefkou?
@clare650 treba umyvat hned...robi sa na nich povlak. Nasmu tretiemu sa aj napriek umyvaniu odvapnuju zubky, navyse, zo zaciatku si krasne nechal umyt a teraz ma 19 mesiacov, ma uz aj stolicky a umyvame nasilu. Po dobrom to nijak nejde. No tak vrieska. Ale uz davno papa vsetko. Tak musime. Od roka chodievame k zubarke. S tymto najmladsim sme este neboli, lebo covid...a zubarka mala plno. Tak az teraz pojdeme.
umývať od 1. zúbku.
@hapa133 mne zubarka povesala, z ematerske mlieko nevadi, ze tam funguje akesi samocistenie, lebo MM obsahuje aj enzymy. Najhorsie su napriklad banan, ovocie, kyseliny z nich v prikrmoch.
Prvym dvom detom som umyvala poctivo, robili sa im take cierne bakterialne povlaky, to nam zubarka musela cistit, ale inak zubky mali velmi pekne, bez kazu. A tretie dieta - ten isty postup a zubky sa odvapnuju od zacoatku, hlavne prve 4, ktore vysli. Mal ich uz v 4 mesiacoch. Akoze 4 mesacnemu nedat nakojit v noci, lebo "zubky", nonsense. By som sa nevyspala, ani to dieta...
@clare650 áno je to potrebné. Aj bábätku sa tvorí povlak. Ja čistím jednozväzkovou kefkou len tak na sucho
@zuzanka.zuzu ani riť deťom neutieraš lebo veď samostatne sa to tak neučia?
tak tieto prvé dva zúbky v 5. mesiaci nám vyšli, teda určite som ich neumývala, neviem si predstaviť také mimi malé. Od roka sme už drhli. Dovtedy aj tak väčšinou pil mlieko z cici. Zuby majú bez kazov doteraz
@optame sestra je Dentalna hygienicka, vraj gázu zahodiť je to najvacsia blbosť staci rano vece jednozvezkovou kefkou a moze sa obzrieť kefka malinko elmex 0-3. A kto povie ze netreba ukazovala mi vela 2 ročných deti ktorým v ich ambulancii lekárka v úplnej narkoze musi riesit velke kazy lebo neumyvaju. Zial aj mlieko ma cukor ktory oslabuje zubnú sklovinu a vznikajú kazy. Nech si každá ktora neumýva hovori ze netreba su to jej deti ja mam odporúčanie sestry a vela dôkazov ze 2 ročne maju plno kazov len preto ze neumyvali zuby ja fanatická teda niesom ale umývam od prvého prerezaneho zuba
@jankalukasova To bol zrejme fakt len zly vtip 🙈Teda dúfam 😬 Naša malinka mala naraz prvé dva zúbky veľmi skoro, na začiatku 3mesiaca. Teraz ma 1,5 r. a v puse všetky zúbky. Kojime sa doteraz. Ani vo sne by ma nenapadlo odstaviť ju len kvôli zubku, či celému chrupu 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Čistíme od prvého zubku, najskôr kefkou na prst a teraz už detskou kefkou. Ma za sebou prvú prehliadku, takú oboznamujucu 😁👍 Zvládla ju super, nakoľko je to taka naša malá veľká drzka 😂😂 Kaz ani jeden 👍 Starší 3,5r tiež ani jeden kaz, ten bol na prehliadke ako 3rocny.
Ahoj, umyvaju sa zubky hned ako narastu. Navsteva u stomatologa je naj od 1 roka aj ked sa nic nebude robit, dieta nadobudne doveru voci doktorovi a v buducnosti ked bude treba nieco opravit nebude mat problem. A doktor si usetri sledovat neopodstatnene sceny dietata preto rodic to zanedbal. Odporucam aj po kojeni zubky pretriet vlhkou handrou. Aj tak mozu vznikat kazy.
Drz sa ;)
@optame tá gáza je blbosť, rovnako silikónový prsťáčik, ale kedysi sa to tak učilo, určite sa ešte aj teraz nájdu zubári, ktorí to odporučia. Ja som končila zubárinu pred 3 rokmi a v starších knihách sa to uvádzalo. Aj staršia docentka to rada hlásala 😃 treba ale sledovať aktuálne odporúčania. Inak v pohode, od toho sú tieto diskusie a je super že sa autorka pýta a zaujíma. Verím tomu, že veľa rodičov by nedopustilo, aby mali ich deti tak skazený chrup, keby ich zavčasu niekto inštruoval a vysvetlil im, že je dôležité zuby čistiť. A hlavne AKO ich čistiť.
@zuzanka.zuzu garantujem ti, ze mamy, co to mali takto s nazorom ako ty a skoncili s detmi v narkozach kvoli oprave zubov, tak tie zmenili nazor, aj ta cena ich potom dost presvedcila....
A malym deti treba zuby vzdy docistit, same to poriadne nikdy neurobia.
@optame a utocim na niekoho? Pisem odporúčania sestry dentálnej robi spolu so zubarkou a maju vela malých pacientov len mozno chcem trosku osvety do sveta matiek “naco umyvat zuby” aj ked mam len 4. Ved skúste len 3 dni pit len mlieko a neumyt si zuby. Ja si vecer umyjem zuby nic cez noc nejem a rano fuj... co tie dieru s par zubami chúdence
@optame sorry nepochopili sme sa. Mne to nasa zubárka odporúčala tiez ze mam kupit dentálne obrúsky a presne na ne som sa jej pytala ze dieta mi zaspí na prse ked mu ich vycistim mozem odznova a kolotoč. Ma vysmiala ze Tie servítky su najvacsia blbosť len mam rano vecer jednozvezkovou s otretou o floridovu pastou a ze to staci netreba po každom dojčení.
@clare650 nie, niesom umyvacia fanaticka, ako to tu damy nazvali, som zubna sestricka, ktora vydavala xy ubolenych a zdevastovanych mliecnych chrupov uz u 2-3 deti. Nie je sranda, led ti pride do ambulancie prvy krat 3rocne dieta opuchnute na dve hlavy a v zivote nevidelo zubara..takze otvorit usta nehrozi a decko si s prvou navstevou zubara odnese traumu a vidime sa po druhe, ked riesime u 14 rocnych medzerniky a docasne protezy.....takze ano, ja svojmu synovi umyvam zuby pd prveho zuba, ide jednak o navyk a jednak o hygienu, panecku, hygienu 🤦 a twda naozaj nechcem, aby mal traumu zo zubara....takze tak
@kaca222 ďakujem veľmi za tento príspevok 🙏... Bohužiaľ ako v každom povolaní.. Tak aj pri zubároch sú zubári a zubári a už som počula od zubára aj to, že načo umývať... Že mliečne zuby sú na to aby sa pokazili.... Našťastie naša Dr je normálna a povedala nám presne to, čo vy tu píšete 👍😉
@clare650 áno.umyvat od prvého zúbku.
Moja najmenšia má 9 mesiacov, 2 zuby a uz umývame jednozvazkovou kefkou Curaprox a medzizubny priestor sablickou, lebo tie zúbky na sebe nacapene. Bez pasty, niekedy place, niekedy ok, ale umývame. Aj starším deťom som od prvého zuba a pekne sa naučili si čistiť 🙂
@kaca222 ja som zubna sestrička v DE, špecializácia skôr pri deťoch a tiež ziram co dokážu niekto napísat 🤦♀️ze neumyvat,ale potom neskor to budú hrať na ,,genetiku,,
A taktiež odporúčam od prvého zuba, ide o hygienu a taktiež o návyk. A minimálne do 9.r docistovat/pozrieť ako si dieťa umylo zuby.
Ja detom umyvam od prveho zuba normalne detskou curaprox, kym boli mali bez pasty, potom malilinko elmex detskej. U zubara boli 1x od roka a chodia 2x rocne ako maju narok. Synovi tak podchytili napr zly zhryz a nosi od 4r silikonovy strojcek na zuby,ktory mu krasne zhryz napravil. Neterke zuby neumyvali, veselo cola v roku, sladkosti, sladke napoje a zuby si umyvala akoze sama a rozpadli sa jej zuby, zubarovi s nou sla svagrina az pred skolou akoze aby sa jej nesmiali, ked uz mala bolesti a zubarka jej to musela robit v narkoze. Presiel rok, zuby si stale umyva akoze sama, takze poucenie ziadne 💁🏼
Inak ako nazvať matky za ,,biomatku, fanaticky,, ktoré sa starajú, čítajú, snažia sa nájsť tú správnu,,cestu,, tak to mi príde už naozaj zvláštne, to potom čo si mame my myslieť o druhej strane 🤔

@kaca222 spravne. Hlavne pri prerezavani kym nema dovyvijanu sklovinu, tak su na to zuby najnachylnejsie.. zubari by vedeli rozpravat…
Staci kuknut Early childhood caries. Sladke vody a strava su jasne, ale o to viac treba hygieny.
Tu sa bavime o prvych zuboch a MM aj UM obsahuje cukry, takze zuby sa pokazit vedia. A veeeela rodicov je potom prekvapenych a spaja si to vzdy s niecim inym, len nie so zanedbanou hygienou…