icon

Je potrebné umývať prvé zúbky?

clare650
20. júl 2022

Ahojte maminky
moja dcérka má 2 horné a 2 dolné zúbky von 🙂 mám jej ich umývať? ak áno akou pastou a kefkou?

majla87
21. júl 2022

@kaca222 spravne. Hlavne pri prerezavani kym nema dovyvijanu sklovinu, tak su na to zuby najnachylnejsie.. zubari by vedeli rozpravat…
Staci kuknut Early childhood caries. Sladke vody a strava su jasne, ale o to viac treba hygieny.
Tu sa bavime o prvych zuboch a MM aj UM obsahuje cukry, takze zuby sa pokazit vedia. A veeeela rodicov je potom prekvapenych a spaja si to vzdy s niecim inym, len nie so zanedbanou hygienou…

nevenka
21. júl 2022

@clare650 treba umyvat hned...robi sa na nich povlak. Nasmu tretiemu sa aj napriek umyvaniu odvapnuju zubky, navyse, zo zaciatku si krasne nechal umyt a teraz ma 19 mesiacov, ma uz aj stolicky a umyvame nasilu. Po dobrom to nijak nejde. No tak vrieska. Ale uz davno papa vsetko. Tak musime. Od roka chodievame k zubarke. S tymto najmladsim sme este neboli, lebo covid...a zubarka mala plno. Tak az teraz pojdeme.

mondolina
21. júl 2022

umývať od 1. zúbku.

nevenka
21. júl 2022

@hapa133 mne zubarka povesala, z ematerske mlieko nevadi, ze tam funguje akesi samocistenie, lebo MM obsahuje aj enzymy. Najhorsie su napriklad banan, ovocie, kyseliny z nich v prikrmoch.
Prvym dvom detom som umyvala poctivo, robili sa im take cierne bakterialne povlaky, to nam zubarka musela cistit, ale inak zubky mali velmi pekne, bez kazu. A tretie dieta - ten isty postup a zubky sa odvapnuju od zacoatku, hlavne prve 4, ktore vysli. Mal ich uz v 4 mesiacoch. Akoze 4 mesacnemu nedat nakojit v noci, lebo "zubky", nonsense. By som sa nevyspala, ani to dieta...

kkovacovak
21. júl 2022

@clare650 áno je to potrebné. Aj bábätku sa tvorí povlak. Ja čistím jednozväzkovou kefkou len tak na sucho

kkovacovak
21. júl 2022

@zuzanka.zuzu ani riť deťom neutieraš lebo veď samostatne sa to tak neučia?

mooonika1975
21. júl 2022

tak tieto prvé dva zúbky v 5. mesiaci nám vyšli, teda určite som ich neumývala, neviem si predstaviť také mimi malé. Od roka sme už drhli. Dovtedy aj tak väčšinou pil mlieko z cici. Zuby majú bez kazov doteraz

charaka
21. júl 2022

@clare650 Jasne, ze umyvat... su vselijake pomocky... napriklad silikonova kefka na prst... jemne suchas... moje deti maju 8 a 9 rokov. Myslim, ze len vdaka mojej "drezure" su zubky zatial bez kazu. A verim, ze to tak ostane. Nezanedbaj to.

17alexis
21. júl 2022

@clare650 urcite umyvat od prveho zuba a staci len kefka, bez pasty.

aviska
21. júl 2022

@optame sestra je Dentalna hygienicka, vraj gázu zahodiť je to najvacsia blbosť staci rano vece jednozvezkovou kefkou a moze sa obzrieť kefka malinko elmex 0-3. A kto povie ze netreba ukazovala mi vela 2 ročných deti ktorým v ich ambulancii lekárka v úplnej narkoze musi riesit velke kazy lebo neumyvaju. Zial aj mlieko ma cukor ktory oslabuje zubnú sklovinu a vznikajú kazy. Nech si každá ktora neumýva hovori ze netreba su to jej deti ja mam odporúčanie sestry a vela dôkazov ze 2 ročne maju plno kazov len preto ze neumyvali zuby ja fanatická teda niesom ale umývam od prvého prerezaneho zuba

akvarelka
21. júl 2022

@jankalukasova To bol zrejme fakt len zly vtip 🙈Teda dúfam 😬 Naša malinka mala naraz prvé dva zúbky veľmi skoro, na začiatku 3mesiaca. Teraz ma 1,5 r. a v puse všetky zúbky. Kojime sa doteraz. Ani vo sne by ma nenapadlo odstaviť ju len kvôli zubku, či celému chrupu 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Čistíme od prvého zubku, najskôr kefkou na prst a teraz už detskou kefkou. Ma za sebou prvú prehliadku, takú oboznamujucu 😁👍 Zvládla ju super, nakoľko je to taka naša malá veľká drzka 😂😂 Kaz ani jeden 👍 Starší 3,5r tiež ani jeden kaz, ten bol na prehliadke ako 3rocny.

pisulina
21. júl 2022

Ahoj, umyvaju sa zubky hned ako narastu. Navsteva u stomatologa je naj od 1 roka aj ked sa nic nebude robit, dieta nadobudne doveru voci doktorovi a v buducnosti ked bude treba nieco opravit nebude mat problem. A doktor si usetri sledovat neopodstatnene sceny dietata preto rodic to zanedbal. Odporucam aj po kojeni zubky pretriet vlhkou handrou. Aj tak mozu vznikat kazy.
Drz sa ;)

optame
21. júl 2022

@aviska ani ja som nepouzivala gazu,lebo pustala vlakna. Iba som napisala co mi vravela zubarka.
Ten zvysok komentu beriem,ze pises vseobecne.
Podla mna mamicka chcela poradit... Kazda napisala co robi alebo robila... Nie aby tu kazdy utocil na kazdeho ako v kazdej debate...

kaca222
21. júl 2022

@optame tá gáza je blbosť, rovnako silikónový prsťáčik, ale kedysi sa to tak učilo, určite sa ešte aj teraz nájdu zubári, ktorí to odporučia. Ja som končila zubárinu pred 3 rokmi a v starších knihách sa to uvádzalo. Aj staršia docentka to rada hlásala 😃 treba ale sledovať aktuálne odporúčania. Inak v pohode, od toho sú tieto diskusie a je super že sa autorka pýta a zaujíma. Verím tomu, že veľa rodičov by nedopustilo, aby mali ich deti tak skazený chrup, keby ich zavčasu niekto inštruoval a vysvetlil im, že je dôležité zuby čistiť. A hlavne AKO ich čistiť.

ajdika
21. júl 2022

@zuzanka.zuzu garantujem ti, ze mamy, co to mali takto s nazorom ako ty a skoncili s detmi v narkozach kvoli oprave zubov, tak tie zmenili nazor, aj ta cena ich potom dost presvedcila....
A malym deti treba zuby vzdy docistit, same to poriadne nikdy neurobia.

optame
21. júl 2022

@kaca222 ja suhlasim. Ako si aj Ty napisala,starsi zubari... Dolezite je,ze sa pusinka cistila a cisti nadalej...
Len mi vadi to,ze uz ked niekto sa pyta a v komentoch sa najde xy mamiciek co rady rypkaju 🤦🏻‍♀️

aviska
21. júl 2022

@optame a utocim na niekoho? Pisem odporúčania sestry dentálnej robi spolu so zubarkou a maju vela malých pacientov len mozno chcem trosku osvety do sveta matiek “naco umyvat zuby” aj ked mam len 4. Ved skúste len 3 dni pit len mlieko a neumyt si zuby. Ja si vecer umyjem zuby nic cez noc nejem a rano fuj... co tie dieru s par zubami chúdence

optame
21. júl 2022

@aviska to som myslela vseobecne, nie priamo na Teba 🤗

aviska
21. júl 2022

@ajdika správne narkóza od 1000 EUR, poisťovňa nepreplaca pokial nemas dovod (napr chorie dieta mentálne alebo tak)

aviska
21. júl 2022

@optame sorry nepochopili sme sa. Mne to nasa zubárka odporúčala tiez ze mam kupit dentálne obrúsky a presne na ne som sa jej pytala ze dieta mi zaspí na prse ked mu ich vycistim mozem odznova a kolotoč. Ma vysmiala ze Tie servítky su najvacsia blbosť len mam rano vecer jednozvezkovou s otretou o floridovu pastou a ze to staci netreba po každom dojčení.

jane1987
21. júl 2022

@clare650 nie, niesom umyvacia fanaticka, ako to tu damy nazvali, som zubna sestricka, ktora vydavala xy ubolenych a zdevastovanych mliecnych chrupov uz u 2-3 deti. Nie je sranda, led ti pride do ambulancie prvy krat 3rocne dieta opuchnute na dve hlavy a v zivote nevidelo zubara..takze otvorit usta nehrozi a decko si s prvou navstevou zubara odnese traumu a vidime sa po druhe, ked riesime u 14 rocnych medzerniky a docasne protezy.....takze ano, ja svojmu synovi umyvam zuby pd prveho zuba, ide jednak o navyk a jednak o hygienu, panecku, hygienu 🤦 a twda naozaj nechcem, aby mal traumu zo zubara....takze tak

eva233
21. júl 2022

@kaca222 ďakujem veľmi za tento príspevok 🙏... Bohužiaľ ako v každom povolaní.. Tak aj pri zubároch sú zubári a zubári a už som počula od zubára aj to, že načo umývať... Že mliečne zuby sú na to aby sa pokazili.... Našťastie naša Dr je normálna a povedala nám presne to, čo vy tu píšete 👍😉

lessiie
21. júl 2022

@clare650 zubná fanatička odporúča umývať od prvého zubka..najskôr bez pasty.. teraz ma mala skoro 3 a používam pre ňu ešte zubný gel od alverde bez fluoru... nemusí sa vypluvat...

cucoriedkacucoriedka
21. júl 2022

@clare650 áno.umyvat od prvého zúbku.

veronicka1901
21. júl 2022

Moja najmenšia má 9 mesiacov, 2 zuby a uz umývame jednozvazkovou kefkou Curaprox a medzizubny priestor sablickou, lebo tie zúbky na sebe nacapene. Bez pasty, niekedy place, niekedy ok, ale umývame. Aj starším deťom som od prvého zuba a pekne sa naučili si čistiť 🙂

mamelka
21. júl 2022

@kaca222 ja som zubna sestrička v DE, špecializácia skôr pri deťoch a tiež ziram co dokážu niekto napísat 🤦‍♀️ze neumyvat,ale potom neskor to budú hrať na ,,genetiku,,

A taktiež odporúčam od prvého zuba, ide o hygienu a taktiež o návyk. A minimálne do 9.r docistovat/pozrieť ako si dieťa umylo zuby.

fantinka
21. júl 2022

Ja detom umyvam od prveho zuba normalne detskou curaprox, kym boli mali bez pasty, potom malilinko elmex detskej. U zubara boli 1x od roka a chodia 2x rocne ako maju narok. Synovi tak podchytili napr zly zhryz a nosi od 4r silikonovy strojcek na zuby,ktory mu krasne zhryz napravil. Neterke zuby neumyvali, veselo cola v roku, sladkosti, sladke napoje a zuby si umyvala akoze sama a rozpadli sa jej zuby, zubarovi s nou sla svagrina az pred skolou akoze aby sa jej nesmiali, ked uz mala bolesti a zubarka jej to musela robit v narkoze. Presiel rok, zuby si stale umyva akoze sama, takze poucenie ziadne 💁🏼

mamelka
21. júl 2022

Inak ako nazvať matky za ,,biomatku, fanaticky,, ktoré sa starajú, čítajú, snažia sa nájsť tú správnu,,cestu,, tak to mi príde už naozaj zvláštne, to potom čo si mame my myslieť o druhej strane 🤔

mamelka
21. júl 2022

@aviska áno žiadna Gaza, žiadne bambusove kefky, prstove kefky a hlavne nie to co reklamuju za blbosť,ze kusnes do takého U q akože sa zuby umyju. Kefka/naj jednozvazkova a umývať.

mamelka
21. júl 2022

@fantinka ja nikdy nezabudnem na jedno dieťa ktoré sme mali v narkóze, 2mesiace pred 3.narodeninami a z 20zubov mu zostali 4😔- 3ky. Aj to už sme robili koreňove ošetrenie a nadstavbu. No inak sefka toto chcela dať aj na socialku.