icon

Kaz na mliečnom zube u 6-ročného syna

monikabull
14. sep 2022

Dobrý deň . Chcem sa Vás veľmi pekne opýtať, či Ste boli niekto v situácii, ako my. Menili sme zubára a pri preventívnej prehliadke nám už nový zubár našiel 2 už neopraviteľné kazy na mliečnych stoličkách😔. Syn budem mať 6 rokov. Taká som na*ratá na pôvodnú zubárku, lebo asi bola slepá, keď nevidela začínajúce malé kazy, ktoré sa ešte dajú normálne zaplombovať. Nový zubár nám povedal, že vie zúbok, ktorý už syna aj bolí aspoň otvoriť a my mu to budeme musieť už stále čistiť a vyplachovať po každom jedle, kým sa mu nevytlačí už trvalý zub. Má prosím Vás niekto drobca s takto otvoreným mliečnym zúbkom a ako sa s tým dá fungovať niekoľko rokov? Ďakujem pekne za odpovede. 😊

Strana
z2
palomka
14. sep 2022

@monikabull netreba sa toho báť. Mame skúsenosť s tým, že zub zaplombovali a urobil sa pod zubom vacok a trebalo zub aj tak otvoriť a vyciciavat hnis. Ten zub sa i tak časom oslabí a rozpadne. Je dobre keď zub tam ostane a drží miesto. Keď sa naje, treba výplachnut, poprípade so špáradlom vyčistiť.

janka1011
14. sep 2022

@monikabull neviem si predstaviť fungovať s otvoreným zubom ani nesiac, nieto ešte roky. Na zube by sa mali vyplniť kanáliky, aby ten zub vydržal čo najdlhšie.

monikabull
autor
14. sep 2022

@oliali to ma mrzí 😔. O týchto vačkoch sa tu viac krát písalo, môžem to očakávať...😔

euka210
14. sep 2022

@monikabull v pohode sa da, z mojich kazdy mal a ma aspon 1 mrtvy mliecny zub, ktory sa prevrtal aby vytiekol hnis a ostal otvoreny. 6r ma take pokazene stolicky, ze tam niet ako opravovat.
Treba len poriadne cistit, lebo ked sa upcha, tak zase sa moze urobit vacok s hnisom.

lenqua_12325
15. sep 2022

@medea2003 platili sme 500e za celý zákrok aj s uspatím ... netreba tisíce.

kaca222
15. sep 2022

Nechať zub rozvŕtaný otvorený je zastaralý spôsob, takýto zub je vstupnou bránou infekcie do organizmu. Nenechávala by som.
Pokiaľ už došlo k infekcii nervu v zube, sú dve možnosti: buď urobiť koreňovú výplň na zube, toto ale robí máloktorý zubár a poisťovňa to nehradí, čiže záleží aj na vašich finančných možnostiach (a ešte spolupráci dieťaťa). Druhá možnosť, ku ktorej pristupujeme najčastejšie je jednoducho zub vytrhnúť.
Kopec, hlavne starších, zubných lekárov to rieši otvorením zuba, ale ako vravím, nie je to správny postup

medea2003
15. sep 2022

@lenqua_12325 no my sme mali tri korunky a zvyšné stoličky plombovanie, 1500, ale v tom je už zarátaná aj celková anestéza, bolo to príliš veľa zubov a zložité zákroky, tu v Bratislave..

lenqua_12325
15. sep 2022

@medea2003 stačí si nájsť fajn kliniku v Turecku a za pár € kúpiť letenky. Za tú sumu by ste mali tam aj zuby aj dovolenku. Tu len zuby.
Aktuálne chodím k Schill tak viem, čo sú drahé zuby na Slovensku 😅

cucoca
27. jún 2023

@lenqua_12325 mozem vediet kde taketo zakroky robia kde nasadia na velmi pokazeny zub korunku?Lebo dcerka ma pokazeny zub mliecny a uz tam ma aj opuch a boli ju to a chce jej to zubarka vytrhnut

angelovka
27. jún 2023

@monikabull miesaju sa tu trosku hrusky s jablkami. Pecatenie je zaliatie zuvacej plosky zuba, ak ma dieta medzizubny kaz situaciu to vobec neriesi- pecatenie myslim. A 4-ky sa vacsinou vymienaju za trvake v 8-9 rokoch.

lenqua_12325
27. jún 2023

@cucoca všade v Turecku... možno aj niekde na Slovensku, ale tu to bude drahšie ako letenka a ubytovanie v TR 😅

vamajka
27. jún 2023

@monikabull zuby treba vytrhnut a je pokoj

slniecko87
5. sep 2023

@monikabull nás aktuálny zubár je presne ako vaša stará zubarka ☹ môjmu 3,5 ročnému synovi na pohotovosti stoličku - mliečnu 4ku zubár vytrhol lebo syn opuchol a mal bolesti ☹ nemuselo sa to vôbec stať keby bol náš zubár kaz opravil ale on stále tvrdil že mliečne zuby sa neplombuju ☹ smutná som z toho veľmi a bojím sa že sa kvôli tomu synčekovi zuby posunu ☹

slniecko87
5. sep 2023

@kaca222 dobry deň, a keď je potrebné vytrhnúť stoličku konkrétne mliečnu 4ku tak ako sa to riešili aby sa zúbky neposunuli? Alebo je nejaká šanca že sa neposunú?

slniecko87
5. sep 2023

@lenqua_12325 úžasne ❤️ asi by sme mali ísť do Turecka na dovolenku? Nás zubár sa deťom na zuby doslova vykašľal a povedal mi že mliečne zuby sa neplombuju. Keď mal dovolenku museli sme ísť s boľavým zubom inam a tam mi zubár otvoril oči a povedal že zuby mali mať deti opravené :( taká som nahnevaná a najhoršie že neviem čo teraz robiť lebo sa presne bojím že keď zmeníme zubára tak im pokazené zuby vytrhne ☹ niektoré majú totiž už skoro rozpadnuté ☹

monikabull
autor
5. sep 2023

@slniecko87 Ahojik🙂. No ja som vygooglila niečo takéto: Ale neviem, kto to u nás na SK robí.

monikabull
autor
5. sep 2023

@slniecko87 Volá sa to Fixný medzerník. My máme už asi pol roka 2 zúbky iba otvorené a asi 3x denne to špárame špáradlom a vyplachujeme ústnou vodou (aj pred každým umývaním zúbkov to špárame). To je nereálne vysvetliť 6r. dieťaťu, že si to má v škole po každom jedle vyšpárať. Tak uvidíme, ako dopadneme, lebo tie naše stoličky vypadnú, keď bude mat malý okolo 10-12r....🙈

slniecko87
5. sep 2023

@monikabull nám to zubár nechcel nechať otvorené ☹ vraj to nie je dobre… och škoda že sú tí zubári takí nejednotní ☹

adusa122
13. apr 2025

@euka210 a ako ste to riesili pokial je dieta v skole tam a sa mu tam dostane jedlo uz len potom poobede ked domov pride to vieme vycistit, len ci sa to neupcha a nezacne boliet dovtedy

adusa122
13. apr 2025

@monikabull prosim a ako ste to riesili pokial je dieta v skole a sa mu tam dostane jedlo, lebo tam si to isto v skole nevyberu zo zubka a uz len potom poobede ked domov pride to vieme vycistit, len ci sa to neupcha a nezacne boliet dovtedy?

kaca222
13. apr 2025

@adusa122 nechať zub otvorený je zastaralý postup, to by už žiadny zubár nemal robiť 😡 dajte dieťaťu zub vytiahnuť, je to zdroj infekcie pre celé telo

monikabull
autor
13. apr 2025

@adusa122 Ahoj, čistili sme to iba doma a opakovane sa potom na ďasne vytváral hnisavý "vačok". A tak zúbok musel ísť von.....Lebo jedlo upchalo kanáliky a tie sa zapaľovali a hnisali a hnis si hľadal cesu von cez ďasno. Je to potom treba vytrhnúť bohužiaľ, aby sa v tele neurobil nejaký väčší zápal....Kebyže viem, že sa mliečne zuby normálne opravujú ešte v skorom štádiu, určite by som hneď hľadala zubára, ktorý nám to zaplombuje a hotovo....Lebo presne, ako píšeš- ten otvorený zúbok si dieťa samé nevyšistí v škole/ škôlke....

aurora33
13. apr 2025

@lenqua_12325 velmi záleží od zubára. Netreba všetkých na SK hádzať do jedného vreca.

adusa122
13. apr 2025

@monikabull a to boli potom dasno ked sa vytvori ten vacok?

monikabull
autor
14. apr 2025

@adusa122 nebolelo to až tak syna. Dokonca sme mu to pár krát aj paličkou do uší potlačili a hnis mu vyšiel cez otvorený zub von. Ale opakovalo sa mu to, tak šiel zub von😔

monikabull
autor
14. apr 2025

@adusa122 takto to vyzerá- ako veľký pupák nad zúbkom.

majinka81
14. apr 2025

@monikabull Ja by som mu to dala vytrhnúť,mojej to vytrhli keď mala 6 rokov a všetky zuby jej rastú rovno.Tiež horná štvorka ako pozerám..Von má obidve.A dobre.Robili sa jej vačky a fakt to nejde stále len kontrolovať a vytláčat

adusa122
17. apr 2025

@monikabull no som zvedava ako mi budeme zatial je dobre 🙏

Strana
z2