Trhanie mliečnych zubov u detí
Ahojte,
chcem sa opýtať na Vaše skúsenosti s trhaním mliečnych zubov, ktoré sa nekývu. Asi sa o ne až priveľmi dobre staráme... 😀 😀
Deti majú 7,5 roka - dcére začali rásť trvalé jednotky v druhom rade za mliečnymi a keď sme s tým išli k zubárovi, hneď nás objednal na trhanie. Dcéra sa tešila, že konečne bude mať vonku prvý zub, tak sme neriešili a žiadna trauma z trhania, nič. Akurát sme za to museli nie málo zaplatiť a samozrejme to pod benefit v poisťovni nespadalo (vtedy ešte neboli zrušené). Druhú jednotku jej tiež trhal, horné jednotky sa našťastie rozkývali samé. Teraz sme vo fáze, že je vonku prvá dvojka a vyzerá to tak, že mliečne pôjdu von už postupne samé. Postupne sa aj tie jednotky vyrovnávajú, ale trvá to teda poriadne dlho.
Syn je na tom "horšie" - ten má vonku len dolné jednotky (našťastie bez trhania) a trvalé sú zatiaľ tiež trošku posunuté dozadu, ale nič hrozné, keď vidím, že sa to pomaličky posúva, neriešim. Ale pri poslednej preventívke ma zubár dosť naštval - silou mocou mu chce trhať horné jednotky, že 8ročné dieťa už nemá čo mať mliečne jednotky a dvojky, že musia ísť von. Robil mu RTG, trvalé zuby má pekne založené, len proste si dávajú načas a mliečne pevne držia... Nepáči sa mi prístup zubára, jedna vec je, čo je "priemer" a "štandard", ale pokiaľ sa mu tie trvalé zuby nerežú, prečo mám z neho robiť šušlavé dieťa? A ani on sám nechce trhať, bojí sa toho. A aj kvôli hovoreniu je to zlé, keď nemá jazyk kam oprieť, a na ako dlho? Takže zatiaľ netrháme, čakáme...
Máte niekto s takýmto niečím skúsenosti? Na jednej strane nechcem niečo zanedbať, ale na druhej zas nasilu trhať zuby len preto, že "má vek" sa mi tiež nepáči. Veď predsa každý sme iný a keď tam tie trvalé zuby má, tak raz mu teda asi vyjdú von a mliečne pôjdu pod vankúš 😉 Rástli niekomu z vás horné jednotky po 8 rokoch?
Ďakujem za rady a skúsenosti.
Tu som pocula dva nazory, jeden netrhat a dalsi trhat, tam argumentovala zubara tym, ze cakanim sa mozu tie trvale zuby nejak krivit. Asi co zubar, to nazor.
Tu som pocula dva nazory, jeden netrhat a dalsi trhat, tam argumentovala zubara tym, ze cakanim sa mozu tie trvale zuby nejak krivit. Asi co zubar, to nazor.
@kiki68 ono vždy záleží od situácie, od toho, ako prerežú stále zuby (teda či im mliečne naozaj “nezavadzajú”), celkového zhryzu. Nedá sa to povedať všeobecne a hlavne sa to má zakaždým konzultovať s celustnym ortopédom (pokiaľ nejde o jednoduchú záležitosť, ako napr tie spodné predné zúbky, čo opisuje autorka že sa trhali dávnejšie)
@kaca222 nie som zubar, ale foto RTG som si urobila 😀 ze co vsetko maju deti v puse... 😀 da sa z toho nieco vycitat?
No tu je dôležité aj klinické vyšetrenie 🙂 ale takto z popisu (a rtg) ja nevidím najmenší dôvod na trhanie, keby sa mi niečo nezdalo, odoslala by som vás na konzultáciu k celustnému ortopédovi a postupovala podľa neho.
No tu je dôležité aj klinické vyšetrenie 🙂 ale takto z popisu (a rtg) ja nevidím najmenší dôvod na trhanie, keby sa mi niečo nezdalo, odoslala by som vás na konzultáciu k celustnému ortopédovi a postupovala podľa neho.
@kaca222 vdaka za nazor 🙂 ja som aj dietatu povedala, ze do dovolenky nebudeme riesit ziadne trhanie a do dovolenky / prazdnin uvidime, ved to su este cca 3 mesiace
Ahoj, ja som zubárka, ťažko sa vyjadrovať bez vyšetrenia, ale tiež sa mi to zdá zvláštne. Určite sa mliečne zuby netrhajú “len tak”, lebo má 8 rokov. Musia sa vytrhnúť, keď stále zuby prerezu na podnebí, aby sa pre ne urobilo miesto, ale to podľa všetkého nie je váš prípad. Zašla by som po druhý názor inde 🤷♀️
@kaca222 môžem sa opýtať, dcérka má rozvrtane stolicky päťky, lebo mala ich pokazene tak jej ich len rozvrtala a nechala tak. No uz sa jej tak polamali, ze to uz asi ani nič z toho. Bude sa jej to dat vytrhnut. Hromadia sa jej tam baktérie ja by som jej to dala najradšej vytrhnut

Ahoj, ja som zubárka, ťažko sa vyjadrovať bez vyšetrenia, ale tiež sa mi to zdá zvláštne. Určite sa mliečne zuby netrhajú “len tak”, lebo má 8 rokov. Musia sa vytrhnúť, keď stále zuby prerezu na podnebí, aby sa pre ne urobilo miesto, ale to podľa všetkého nie je váš prípad. Zašla by som po druhý názor inde 🤷♀️