icon

Trhanie mliečnych zubov u detí

registracia123
13. máj 2025

Ahojte,
chcem sa opýtať na Vaše skúsenosti s trhaním mliečnych zubov, ktoré sa nekývu. Asi sa o ne až priveľmi dobre staráme... 😀 😀
Deti majú 7,5 roka - dcére začali rásť trvalé jednotky v druhom rade za mliečnymi a keď sme s tým išli k zubárovi, hneď nás objednal na trhanie. Dcéra sa tešila, že konečne bude mať vonku prvý zub, tak sme neriešili a žiadna trauma z trhania, nič. Akurát sme za to museli nie málo zaplatiť a samozrejme to pod benefit v poisťovni nespadalo (vtedy ešte neboli zrušené). Druhú jednotku jej tiež trhal, horné jednotky sa našťastie rozkývali samé. Teraz sme vo fáze, že je vonku prvá dvojka a vyzerá to tak, že mliečne pôjdu von už postupne samé. Postupne sa aj tie jednotky vyrovnávajú, ale trvá to teda poriadne dlho.
Syn je na tom "horšie" - ten má vonku len dolné jednotky (našťastie bez trhania) a trvalé sú zatiaľ tiež trošku posunuté dozadu, ale nič hrozné, keď vidím, že sa to pomaličky posúva, neriešim. Ale pri poslednej preventívke ma zubár dosť naštval - silou mocou mu chce trhať horné jednotky, že 8ročné dieťa už nemá čo mať mliečne jednotky a dvojky, že musia ísť von. Robil mu RTG, trvalé zuby má pekne založené, len proste si dávajú načas a mliečne pevne držia... Nepáči sa mi prístup zubára, jedna vec je, čo je "priemer" a "štandard", ale pokiaľ sa mu tie trvalé zuby nerežú, prečo mám z neho robiť šušlavé dieťa? A ani on sám nechce trhať, bojí sa toho. A aj kvôli hovoreniu je to zlé, keď nemá jazyk kam oprieť, a na ako dlho? Takže zatiaľ netrháme, čakáme...

Máte niekto s takýmto niečím skúsenosti? Na jednej strane nechcem niečo zanedbať, ale na druhej zas nasilu trhať zuby len preto, že "má vek" sa mi tiež nepáči. Veď predsa každý sme iný a keď tam tie trvalé zuby má, tak raz mu teda asi vyjdú von a mliečne pôjdu pod vankúš 😉 Rástli niekomu z vás horné jednotky po 8 rokoch?
Ďakujem za rady a skúsenosti.

kaca222
13. máj 2025

Ahoj, ja som zubárka, ťažko sa vyjadrovať bez vyšetrenia, ale tiež sa mi to zdá zvláštne. Určite sa mliečne zuby netrhajú “len tak”, lebo má 8 rokov. Musia sa vytrhnúť, keď stále zuby prerezu na podnebí, aby sa pre ne urobilo miesto, ale to podľa všetkého nie je váš prípad. Zašla by som po druhý názor inde 🤷‍♀️

kiki68
13. máj 2025

Tu som pocula dva nazory, jeden netrhat a dalsi trhat, tam argumentovala zubara tym, ze cakanim sa mozu tie trvale zuby nejak krivit. Asi co zubar, to nazor.

kaca222
13. máj 2025
@kiki68

Tu som pocula dva nazory, jeden netrhat a dalsi trhat, tam argumentovala zubara tym, ze cakanim sa mozu tie trvale zuby nejak krivit. Asi co zubar, to nazor.

@kiki68 ono vždy záleží od situácie, od toho, ako prerežú stále zuby (teda či im mliečne naozaj “nezavadzajú”), celkového zhryzu. Nedá sa to povedať všeobecne a hlavne sa to má zakaždým konzultovať s celustnym ortopédom (pokiaľ nejde o jednoduchú záležitosť, ako napr tie spodné predné zúbky, čo opisuje autorka že sa trhali dávnejšie)

registracia123
autor
14. máj 2025

@kaca222 nie som zubar, ale foto RTG som si urobila 😀 ze co vsetko maju deti v puse... 😀 da sa z toho nieco vycitat?

kaca222
14. máj 2025

No tu je dôležité aj klinické vyšetrenie 🙂 ale takto z popisu (a rtg) ja nevidím najmenší dôvod na trhanie, keby sa mi niečo nezdalo, odoslala by som vás na konzultáciu k celustnému ortopédovi a postupovala podľa neho.

registracia123
autor
14. máj 2025
@kaca222

No tu je dôležité aj klinické vyšetrenie 🙂 ale takto z popisu (a rtg) ja nevidím najmenší dôvod na trhanie, keby sa mi niečo nezdalo, odoslala by som vás na konzultáciu k celustnému ortopédovi a postupovala podľa neho.

@kaca222 vdaka za nazor 🙂 ja som aj dietatu povedala, ze do dovolenky nebudeme riesit ziadne trhanie a do dovolenky / prazdnin uvidime, ved to su este cca 3 mesiace

mikaela1
7. jún 2025
@kaca222

Ahoj, ja som zubárka, ťažko sa vyjadrovať bez vyšetrenia, ale tiež sa mi to zdá zvláštne. Určite sa mliečne zuby netrhajú “len tak”, lebo má 8 rokov. Musia sa vytrhnúť, keď stále zuby prerezu na podnebí, aby sa pre ne urobilo miesto, ale to podľa všetkého nie je váš prípad. Zašla by som po druhý názor inde 🤷‍♀️

@kaca222 môžem sa opýtať, dcérka má rozvrtane stolicky päťky, lebo mala ich pokazene tak jej ich len rozvrtala a nechala tak. No uz sa jej tak polamali, ze to uz asi ani nič z toho. Bude sa jej to dat vytrhnut. Hromadia sa jej tam baktérie ja by som jej to dala najradšej vytrhnut