icon

Zubná poradňa

drzubok
24. mar 2011

skusme iný názov témy na detské zuby ale cloveka to prestaa bavit

yvetulka
23. jan 2012

@ivv nas ma 3,5 a bol na preventivke 3-krat, ale az naposledy otvoril pusu a sedel v kresle krasne, ale bola som pre istotu poblizku, chodil so mnou tiez na preventivky, dokonca aj na zakroky, aby videl ako to chodi, predtym sa 2-krat rozplakal, tak mu zubarka aspon takto videla na zubky, ked uz nechcel spolupracovat

drzubok
autor
23. jan 2012

@ivv z čaju sa kaz isto nevytvorí, teda pokial nie je sladký. a toho akože nasilu sa neobavaj.- aj obliekanie je často nasilu a trvalé následky to nemá 🙂 preventívka do dvoch rokov nemá byt o pozeraní do pusy - ale hlavne o varovaní pred škodliými faktormi. takže to nasilu nech ta nedomotivuje

ivv
23. jan 2012

@drzubok sladky caj nepije, nechuti jej 🙂 okrem obcasneho pitia stopercentneho dzusu, sladene napoje nepije vobec 🙂 dakujem za odpoved

@yvetulka rozmyslam ze jej dam este pol roka a pojdeme na prehliadku. nebudem robit bububu s mojou prehliadkou, pojdeme pozriet tetu zubarku, a uvidime 😅 🙂

ivv
23. jan 2012

@drzubok sladky caj nepije, nechuti jej 🙂 okrem obcasneho pitia stopercentneho dzusu, sladene napoje nepije 🙂 dakujem za odpoved..

@yvetulka rozmyslam ze jej dam este pol roka a pojdeme na prehliadku. nebudem robit bububu s mojou prehliadkou, pojdeme pozriet tetu zubarku, a uvidime 😅 🙂

mon77
4. feb 2012

ahoj, poradi mi prosim niekto ako postupovat a co robit v pripade, ze dojca (á-mesacne) ma na zubkoch biele skvrnky ... docitala som sa, ze je to demineralizacia. ako jej mozem pomoct aby nemala zly chrup neskor? dakujem

drzubok
autor
4. feb 2012

@mon77 mal by to vidiet stomatolog ktorý tomu trochu rozumie... možno detail foto

anjelicek26
4. feb 2012

@mon77 - tiez by som to ukazala zubarovi, mozno ma problem zo vstrebavanim vapnika zo stravy, nedostane sa do zubkov...

drzubok
autor
4. feb 2012

pozor na mýty vápnik a zuby::

aknel9
5. feb 2012

drzubok&@mohla by som sa opytat? moja dcera bude mat coskoro 2 a pol roka a pri umyvani zubkov mi raz povedala, ze au boli, tak som sa lepsie prizrela a potom aj prstami presla po zubkoch a zistila som, ze sa jej mierne hybe predna dvojka. je to mozne, aby tak malemu dietatu sa hybal zub? teraz som v pomykove, aby jej nevypadali rychlo vsetky mliecne zubky...

iinuska
5. feb 2012

@drzubok ake myty?

shira_
9. feb 2012

Vapnik sa do zubov dostava len pocas ich vyvoja zo zarodkov v kosti, potom uz nie, sklovina je po prerezani zuba "hotova" neziva hmota. Vsetko co sa s nou deje je iba chemicky proces - rovnovaha medzi pritomnostou kyseliny, ktora sposobi demineralizaciu a remineralizaciou skloviny. K remineralizacii dochadza posobenim fluoridov. Vapnik v strave s tym nema nic spolocne ten sa vstrebava v creve, dostava do krvi a tam sa vyuziva na vsemoznych miestach, hlavne v kostiach. Ale do zubnej skloviny sa nedostane, ani sa odtial nemoze vstrebavat do krvi (ziadne vytahovanie vapnika zo zubov neexistuje, ani pri tehotenstve a dojceni) to sa mysli tymi mytmi o vapniku a zuboch.

katy1979
9. feb 2012

@shira_ mozno budes vediet poradit. zubar nam povedal ze syn ma slabu sklovinu tiez mi povedal ze sa to vyvija este pocas prenatalneho vyvoja. Ale co sa s tym da urobit a ci sa daju nejako ovplyvnit trvale zuby. bojim sa ze aj tie trvale mu narastu take iste. Aj napriek umyvaniu zubov a potom moze len cistu vodu sa mu robia kazy. Stale dranka sladkosti. rozmyslala som mu ich vysadit. Ci moj osobny nazor je vysadit sladene napoje. Bude to sice boj ale jeho zuby su mi prednejsie ako jeho tvrdohlavost.
A zaroven sa opytam na remineralizaciu posobenim fluoridov. ako na to. teda to sa tyka mna kedze sa mi robia biele flaky na zuboch.

shira_
15. feb 2012

@katy1979 synček v tvojom veku by nemal vobec poznať sladené nápoje ani sladkosti. prekvapuje ma, že ich pozná, pretože toto sa opakuje mamičkám stále dokola v každej knižke... mliečne a trvalé zúbky nemajú vzájomnú súvislosť. pokiaľ je u mliečnych zúbkov vývojovo slabšia sklovina, neznamená to, že to tak bude aj u trvalých, takže predčasne netreba mať obavu- ak by tomu tak aj náhodou bolo, nie je v tvojej moci to ovplyvniť. čo sa týka mliečnych zúbkov, fluoridové pasty a iné fluoridové preparáty sa odporúčajú až vtedy, ak je dieťa schopné bezpečne vyplúvať a vypláchnuť ústa. takže, čo môžeš doteraz urobiť pre zdravie zúbkov- vyradiť sladkosti a sladené nápoje, aspoň 2x denne čo najlepšie vyčistiť malému zúbky, bez pasty a pomedzi jedlo zaradiť niečo vhodné na hryzkanie- čo pomôže samočistiacej schopnosti zubov a podporí tvorbu slín- napr. surová mrkva, kaleráb...

shira_
15. feb 2012

@katy1979 aha- čo sa týka teba, neviem, či máš niekde v tvojom okolí dobrú dentálnu hygieničku, ktorá by ti ukázala prakticky čo a ako... najlepšie čistenie je jednozväzkovou kefkou bez pasty, ktorou sa čistí každý jeden zub zvlášť.. nemusí sa to robiť v kúpeľni, ale aj pri pozeraní, tv, čítaní atď.. vhodná je však praktická inštruktáž. pokiaľ je toto zvládnuté a zuby sú naozaj čisté, nemal by byť problém. pokiaľ chceš pomôcť remineralizácii, s najvyšším obsahom fluoridov je myslím pasta Elmex-zelená, potom existuje gél, ústna voda a tak.. fľaky, čo už vznikli, nikdy nezmiznú, ani po remineralizácii.

katy1979
15. feb 2012

@shira_ cez tyzden je v skolke takze s hryzkanim medzi jedlom velmi neovplyvnim. a on zje akurat ovocie surovu zeleninu mi nezje sa mozem aj na hlavu postavit. Nie je to uplne bezne dieta takze sa ho to jednoducho naucit neda. Mne vadia tie sladene napoje. To bola nasa chyba ked bol maly velmi malo pil tak sme v dvoch rokoch dali trocha sirupu ze aby vobec nieco pil a odvtedy vodu nevypije. A hovorim o starsom lebo mam pocit ze si reagovala na mladsieho zeby nemal poznat sladkosti. maly pije cistu vodicku a dufam ze to tak aj ostane.

drzubok
autor
15. feb 2012

@katy1979 vidis tu je problem vsetkých mamiciek : malo pije___ musi pit cokolvek ale musí... ma to racionálne zdovodnenie??????

katy1979
15. feb 2012

@drzubok no neviem nie som odbornik. ma to racionalne zdovodnenie alebo nie? asi sme my matky prilis precitlivele a bojime sa dehytracie a skusame vsetko. Asi by sme nemali.

drzubok
autor
15. feb 2012

@katy1979 vidis take kravičky, sučky sa neboja dehydratacie ichpotomkovia piju kedy potrebuju, nie nasilu, nie sladke 🙂

shira_
15. feb 2012

@katy1979 ano pisala som o mladsom, starsi by mal uz chodit pravidelne na prevenciu, tym nemyslim prehliadky ale dent.hygiena najlepsie, fluoridacia,instruktaz, pre neho plati v podstate uz to co pre teba, zuby mu docistovat najlepsie jednozvazkovou kefkou, sladkosti obmedzit na vynimocne prilezitosti... Mliecne stolicky by mali vydrzat do 10 rokov, to je este velmi dlha doba. Fluoridovu pastu mozes dat aj jemu ale zatial detsku.

katy1979
15. feb 2012

@drzubok no vsak vidim ucime sa na vlastnych chybach a aj na tom ze do nas vsetky predchadzajuce generacie stale hudia svoje a presviedcaju nas o svojej pravde. velakrat podlahneme. nakoniec sme spokojne ze piju a takto to dopadne. pri druhom uz tuto chybu neurobim. aj chvalabohu sa tesim ze jemu aj tak najviac chuti voda aj ked uz ochutnal aj caj aj ine veci ale ak je smadny siahne po vode.

katy1979
15. feb 2012

@shira_ vsak uz sa ucim. hold clovek blby. umyvame klasickou zubnou kefkou a umyvame detskou pastou. ohladom fluorizacie som sa pytala nasho zubara. jemu sa to zda zbytocne. na dentalnej hygiene sme neboli. nas zubar to neponuka. ale skusim pohladat ci sa da k niecomu takemu dostat.

adelaine
15. feb 2012

@drzubok ahoj, chce, sa prosim ta opytat, moj maly ma 19 mesiacov, doteraz sme cistili zuby 2x denne, voda + kefka, samozrejme som mu ich cistila ja,
maly sa ale zatal, uz mu tak zuby nevycistim, normalne strasny rev spusti, ked ma vidi s kefkou, uz som skusala cokolvek 😒 ...
zmenilo sa to, ked som mu pridala na kefku iba trosilinku fakt stopove mnozstvo elmexu pre najmensich ...maly to vsak este neviem vyplut, pastu pouzivam teda iba 1x denne ale zato kazdy den, myslis si, ze ho mozem "prefluoridovat" ? ine blbosti na fluoridizaciu nepouzivam....
vdaka za odpoved

katy1979
15. feb 2012

@adelaine nas zacal robit to iste. u nas funguje to ze on cisti s mojou kefkou zuby mne a necha si ich vtedy ocistit aj sebe.

adelaine
15. feb 2012

@katy1979 skusala som, on zarucene chce potom iba moju kefku a cistenie 0 bodov 😖

drzubok
autor
15. feb 2012

@adelaine neprefluoridujes... doporucenia- pasta o velkosti hrasku su urcene prepasty dospelých 1400ppm fluoridov. teda elmex pre deti s 500 ppm obsahuje pri rovnakom množstve 3xmenej fluoridov. u nas nie je fluoridovaná ani pitná voda a minerálne vody neobsahuju vyššie hodnoty fluoridov - iba tak budiš ma tušim 3mg-L. inač v iných krajinach maš bežne vody s 5mg-L.. tedatam potencionalne hrozi nejakeprefluoridovanie - informacie sa preberaju a prekladaju zo zahraničných zdrojov bez nášho kontextu...

ku tomu revu -netreba povolit umývanie zubov nebolí... dieta plače pri kadečom aj pri obliekaní a len preto že plače ho predsa neprestaneš obliekat

adelaine
15. feb 2012

@drzubok jasne, ja som toho isteho nazoru 🙂 preto som nepovolila, len hladam sposob ako si ochranit usne bubienky : D
dakujem za nazor 🙂

drzubok
autor
15. feb 2012

@adelaine u mojich detí sa osvedcilo umývanie pred najoblubenejsim klipom, rozpravkou ked mali pusu dokoran a bolo im uplne jedno co sa tam robí- ucel svetí prostriedky....

iinuska
15. feb 2012

aj u nas funguje rozpravka. vtedy nieje problem. Adamko si zacne umyvat zubky sam a ja docistim...Len zcal byt cukrikovy co sa mi velmi nepaci. Ale zase ked dostane od niekoho cukriky, tak mu ich nevezmem. Cokoladu neje vobec a ani sladke malinovky

drzubok
autor
16. feb 2012

@iinuska nieze zacal byt... to je to slovvenské- cukriky-darcek-navsteva.... dieta nezacne byt cukríkové--- dospelí ho z neho urobia

iinuska
16. feb 2012

@drzubok suhlasim

katy1979
16. feb 2012

este jedna moja blba otazka ako je to so susenym ovocim a zubami?