icon

Zubná poradňa

drzubok
24. mar 2011

skusme iný názov témy na detské zuby ale cloveka to prestaa bavit

yvetulka
10. máj 2012

@elika74 s tym teda nemam skusenost vobec, mame poviem, ta to pochopi a dopredu sa pyta, ked ma prist alebo my, ze co moze kupit malemu, ale svokra a svagrine akoby to robili naschval a furt nieco dovlecu, co dodat...

gumimaci
5. júl 2012

@drzubok mam skoro 2 rocneho chlapca, zuby cistime od zaciatku, su OK. Uz sa naucil vypluvat pastu, aj vodu, a tak by ma zaujimalo, ci uz moze pouzivat ustnu vodu a ak ano, tak aku.

adelaine
12. júl 2012

@gumimaci ustna voda pre dieta je zbytocnost, ak mu dobre vycistis dobrou pastou s aminfluoridmi a vodou samozrejme, tak uz nic viac nemusis, spravila si dost 🙂

gumimaci
12. júl 2012

@adelaine dakujem za odpoved, xixi ked ja by som nerada nieco zanedbala 😅 a radsej sa spytam, som si vedoma, ze aj prehnana starostlivost moze viac uskodit ako pomoct. 🙂

adelaine
12. júl 2012

@gumimaci zanedbat sa da jedine necistenim..
neviem ake stare je tvoje dietko, ale postupne ho treba privykat aj na cistenie medzizubnych priestorov, take 3-4 rocne deti to uz zvladaju, ak im rodic cisti aj medzi zubami...
ustna voda ti medzi zubami nevycisti, to je len marketing, takze neinvestuj do ustnej vody, ale do kvalitnej kefky a pasty a do pomocok na medzizubny priestor, ci uz nit, kefka, pre deti aj s takym drziacikom...
nechcem robit reklamu, ale ujo google a zdravezuby 🙂 tam su predajne, kde ti odborne poradia a pomozu 🙂 dufam, ze som aj ja pomohla 🙂

oliinka
12. júl 2012

ahojte chcem sa spýtat na syna bude mat teraz6 rokov ,máme už dva spodné trvalé a aj trvalé šestky,najhoršie je že už má aj na trvalom kaz a aj mliečne má pokazené pritom si zubky poctivo umývame.ideme zubárke až v oktobri vtedy sme objednaný,ale ja si myslím,že to je neskoro,do vtedy to budu maxi kazy.bude mu robit najskor ten trvalí,vrtat,mám mu dat injekciu?bude ho to bolet?a vrtanie mliečných boli?ak su kazy velké?mám také obavy ach bože ☹

polyana
12. júl 2012

@oliinka
no tak to som teda riadne prekvapená, že až v oktobri idete a pritom má kaz. Ved sa mu to len zväčší a čo potom chudáčik?. Ja som sa pred mesiacom išla opýtať s malým k zubárke, že má asi kaz- že čo s tým urobíme? A ona šup ho rovno do kresla, ani nemal čas sa báť a hned mu to opravila. Plakal, ale myslím, že viac od strachu ako od bolesti. Ale zubarka mi vravela, že ho to môže aj zabolieť pokial sa mihne okolo tej citlivej zony,. Ale ako je to s injekciami u deti - to vôbec neviem.

oliinka
12. júl 2012

@polyana boli sme tak vo februari začala mu robit ten trvalý zub ale nedorobila a že až v oktobri potom,zubky sa mu zhoršuju aj ked dávame aj elmex gel ☹

polyana
12. júl 2012

@oliinka na tvojom mieste by som skúsila popýtať sa u inej zubárky, či je to normálne takto dlho robiť dieťaťu jeden zub. Mne sa to akosi nepáči. Držím palce,aby ste to poriešili čím skôr a bezbolestne. 😉

drzubok
autor
12. júl 2012

@oliinka vrtanie bolí, šestoriek obzvlášt. A lok.anestezia je takmer nevyhnutná vec pre kvalitne odvedenu prácu. 5-6 ročné dieta s kazom na trvalom zube - typický obraz východoeuropanov @polyana

katrinka8
13. júl 2012

Ahojte, chcela by som sa opytat, ako je to s tym Elmex gelom. Niektore ste tu pisali, ze ho pouzivate pre 2-rocne deticky. Dcerka ma 25 mesiacov, zubky cistime od 1. zubka 2x denne, ale zo zaciatku to bol boj - zatala dasna spolu, aj pery a bolo.. nastatie to ju uz preslo. Ale teraz zase v poslednom obdobi zahryzne do kefky a nepusti 😠 😠 Tak bojujeme. Pouzivame zubny gel od Weledy, ale musim povedat, ze vlastne akoby sme vodou umyvali - prehltne to vzdy. Urobim par pohybov kefkou a prehltne to. To iste robila aj s tym detskym Elmexom, ktory sme pouzivali par dni. Nepomaha ziadne vysvetlovanie ani nic, vzdy to prehltne. Akurat som si vsimla, ze na hornych jedotkach ma trosku dozlta zafarbene fliaciky. A to prave tie horne jednotky si necha cistit celkom v pohode ☹ Este jej chybaju posledne mliecne stolicky.
Inak sladkosti skoro neje - len ak jej niekto daruje a uz sa neda jej to zobrat... Pije len cistu vodu, ine napoje jej - nastastie - nechutia, len nesladeny caj, aj to ledva malu salku. Nepamatam si presne obdobie, ale myslim, ze nemala este rok, ked jej pediatricka predpisala tie fluoridove tabletky. Jednu flasticku "vyuzivala" - ale stale som na takych vazkach, ci sme urobili dobre, ked sme jej ich dali. Stale som sa nedopatrala, ako to s nimi je. Aj tuto som cosi precitala, ale nepochopila som to poriadne ☹

miskakyska
13. júl 2012

@oliinka načo by mu dávala jednoplôškovú napr.za 10e,keď mu môže dať neskôr trojplôškovú za 30e..môj má 6r..ešte sme u zubara neboli..viem,že už sa chodí na preventívne neviem odkedy...staršia dcera bola prvy krat na preventivnej v prvom ročníku a bolo všetko v pohode a teraz také haló robia z toho..pritom viem,že naša obvodná by mu nerobila zo zubami nič,aj keby niečo mal a preto hľadam novu zubarku..lenže teraz je horor najsť zubara,čo príjma novych pacientov a ma zmluvy z poisťovňami...takí zubari bez zmluv,pacientov zoberu aj na druhy deň,lenže čo to stojí prepanakráľa

oliinka
7. aug 2012

ach jaj písala som vyššie,pani zubárka nás nezobe skor ako v oktobri aj ked zubky su v horšom a v roršom stave a navyše z toho trvalého nám vypadla tá biela vložka či čo to bolo a má tam čiernu dieru,kaz a začína boliet,bože taký mám strach bude mu vrtat jasné ale ako vydrží ked mu bude pichat injekciu?myslíte že vydrží takto dva dni?

miskakyska
8. aug 2012

@drzubok synovi sa zlomila mliečna stolička tak,že už tam má pomaly len koreň..čo fčuľ?

drzubok
autor
10. aug 2012

@miskakyska alebo sa to vyberie, alebo to tam ostane 🙂 správne by sa to malo vybrat aby sa predišlo komplikaciam, ale závisí od veľkosti korienkov, prípadne či už predtým spôsobili nejaký problém +vek pacienta . Ja osobne to posudzujem vždy individuálne. Niekedy sa môžu ponechať a korienky sa vylúčia samé

miskakyska
10. aug 2012

@drzubok no ja dúfam v tú poslednú vetu..a to faakt sa vyluči niekedy aj sam korienok? :-P syn ma 6 a pol roka..na preventivke mu nad tym len kyvla rukou..

oliinka
13. aug 2012

@drzubok potrebovala by som radu,pomoc,akosom písala už vyššie.boli sme u zubárky a nakoniec,že ho bolí asi mliečna stolička,má tam kaz,ale nepochodili sme,malý jej zatváral stále pusu ked začala vrtat,takže tak máme dieru,ale problém je že vd adni po navšteve zubárky som mu našla nad tým zubom niečo čo ho bolí na dotyk,je to malé biele tvrdé,može to byt trvalá stolička?je to hore nad zubom,nad tou pokazenou stoličkou mliečnou,alebo to je hnis???

alena24
2. sep 2012

@drzubok dobry den, chcela by som sa spytat, mam 16mesacneho syna a uz teraz je vidiet ze sa mupredne horne styri zubky zacinaju kazit. Zubky mu umyvam dva krat denne, sladke papa minimalne a mliecne vyrobky ma velmi rad. Stale ho tiez kojim. Da sa s tym este nieco robit? Su nejake pripravky ktore by mohli kazenie pozastavit? Dakujem za odpoved

drzubok
autor
9. sep 2012

@alena24 odpoved si vyžaduje vyšetrenie, všeobecne možno povedat... ako prebieha čistenie zubov, či je efektívne??? čo je to že ročné dieta papa min.sladké??? mliecne vyrobky s tým nesuvisia. v akom stave su zuby najbližších.... a na koniec velký výkričník pretože ak sa niečo nezmení bude problém

lia09
11. sep 2012

@drzubok viete mi poradit ohladne mojej skoro 3rocnej dcerky?Zubky cistime asi od polroka.No uz dlhsi cas si vsimam,ze ked jej cistim horne zubky,asi ju to boli.Kazdy vecer je to boj.Ked zacnem cistit dolny rad,je to ok.Ale ked prejdem na horny rad,vkuse sa odtahuje a co i len sa dotknem zubov kefkou,hovori,ze ju to boli.Ale nie len jeden,ale cely horny rad.Zubky vyzeraju byt v poriadku.Tak neviem ci si vymysla,lebo nema rada cistenie,alebo tam moze byt fakt neaky problem.A navstevu zubara si neviem ani len predstavit.Hrozne sa boji dospelych a v zivote by tam neotvorila usta

oliinka
18. sep 2012

@drzubok dobrý den chcem sa spýtat vás a aj ostatných či nmáte skusenosti malý ma kaz na5 hore,nedal si vyvrtat,občas pobolieva ale teraz sa mu tam spravil vačok s hnisom,na druhý den bol ten vačok už ovela menší len akoby opuch okolo zubu na dasne čo stým teraz?na bolest sa nestažuje.a zubárky sa boji ☹

oliinka
30. sep 2012

Ahojte máte niektorá skusenosti z mrtvým zubkom???

denisekkk
30. okt 2012

Dobry vecer, potrebovala by som surne radu.. asi pred 4 mesiacmi si moja dcerka odbila cast predneho zubka, volala som doktorke a bolo mi povedane ze s tym zubar nic nespravi a ze proste vypadnu. chcela som jej to dat spravit ale po tejto rade som to nechala tak. Dnes spadla a mam pocit akoby mala skratene zubky- bud si ich vybila alebo vrazila. ked sa jej spytam ci ju to boli povie ze nie...neviem co ma robit ... Moj zubar povedal ze s nou mam zacat chodit na prehliadky az od 3 rokov- dovtedy to vraj nema zmysel.. Som uplne bezradna ,lebo na mna vsetci pozeraju ako na hysterku- vraj ved to sa stava ze si deti vybiju zuby, ze to nic nieje ale ja som uplne nestatstna. Tak dlho sme na ne cakali a teraz toto... Prve zubky jej vysli az v 13 mesiacoch a teraz ich skoro nema.... este otazka : moze take male dieta zut zuvacky bez cukru? : orbit. winterfresh...ona ich zboznuje a stale si ich pyta...dakujem

levandullka
7. nov 2012

@katrinka8 Elmex gel rohodne nepouzivat na mliecne zubky!!!!!!!!!!!!!! Dietatku viac poskodite ako pomozete. Elmex gel je urceny na trvale zuby, takze najskor v siestych rokoch zacat pouzivat!!!!!

levandullka
7. nov 2012

@denisekkk Je mi luto co sa dcerke stalo, ale neboj sa. Pokial su to mliecne zubky, nie je to ziadna tragedia. Na preventivne prehliadky (respektive konzultacie ohladom starostlivosti o zubky) by sa malo chodit od prveho roka zivota dietatka. Pokial vas zubar nema zaujem a tvrdi, ze to do troch rokov nema vyznam, skuste ho zmenit alebo skuste navstivit dentalneho hygienika. Zubni lekari vacsinou nemaju cas na taketo (pre nich) banality, no dentalny hygienik je clovek, ktory sa venuje hlavne tomuto. Dobry hygienk vam poradi, ukaze ako sa o zubky starat, poradi aka zubna kefka je vhodna atd... Pokial ma dcerka odbite z mliecneho zubka, myslim, ze nie je potrebne ho dorabat, mozno iba nejakym sposobom trosku zbrusit, ak ho ma na niektorych miestach prilis ostry...
Budem drzat palce🙂. Snad som aspon trosku pomohla

katrinka8
7. nov 2012

@levandullka - dakujem za radu 😉 Neodhodlala som sa k tomu teda 🙂

levandullka
8. nov 2012

@katrinka8 Nie je za čo 🙂. O takýchto veciach sa treba vždy radšej poradiť s pedostomatológom alebo s dentálnym hygienikom. Aby náhodou nedošlo k nejakej nehode 🙂

mahulenka87
8. nov 2012

@miskakyska keď sa bude tlačiť von trvalý zub, vytlačí aj zvyšok mliečneho korienka 😉

mahulenka87
8. nov 2012

@gumimaci je úplne zbytočné používať ústnu vodu... ako u dospelých tak aj u detí. Ak je dobrá hygiena, úplne stačí kefka a pasta. A ak je hygiena nedostatočná... tak takú ústnu vodu čo by naozaj dočistila ešte nevymysleli 😉 Povlaky sa dajú odstrániť jedine mechanicky

miskakyska
8. nov 2012

@mahulenka87 si ma potešila...som sa bála aby nenarobil nejakú šarapatu 🙂