Ako sa vyrovnať so stratou domáceho miláčika?
Ahojte.
Nemám sa ako vyrozprávať tak hádam v tej zvieratkovskej komunite nájdem útechu.
Žiaľ dnes budeme musieť nechat uspať nášho 9 ročného psika. Inac zdravého jedinca ktorý však dostal nejaku nahlu príhodu a len sa 3 deň trápi pod tabletkami u veterinára.
Počas bežného roka ro bol pre mňa klaicky psík žijúci na dvore v zateplenej budke v otvorenom koterrci s voľným pohybom po dvore. Prechádzka poobede na toaletu samozrejmosť.
Avšak tym všetkým mam teraz výčitky a veľmi sa trápim.
Ze som mu nedal viac lásky, viac pohybu a viac možností.
Človek upadne do rutiny práca, rodina, povinností, urobí okolo neho základy ako prechádzka a jedlo a teraz v zime mu nevenuje toľko pozornosti kedze je vonku.
Na mňa však doľahli výčitky.
Za to ako som sa k nemu správal.
Este aj večer predtým ako sa to stalo strašne pahltne jedol tak som ho postrčil od misy a tapoľ po ho chrbte aby ma nechal dosypat mu jedlo. A teraz ma to zožiera. 😪
Na druhý deň keď som bol uz v zahraničí sa to stalo len mi volala manželka ze s nim ide lebo je strašne čudný.
A tak je na veterine kde sa mu vsemozne s Ázii počkať kombinaciou všelijakých liekov ale len sa trápi a tak sme sa rozhodli ho dat uspať aby sa netrápilo ďalej. Aj podľa mnohých lekárov co pri nom boki niet inej cesty kedze su tam uz pravdepodobne trvalé následky a neda sa momentálne ani prebrať.
Neboli sme doma na to pripravení. Viem ze sa v živote človeka dejú horšie veci ako su straty rodičov, deti, partnerov, rodiny ale našťastie sme toto zažívať nemuseli a je to pre nás taka prvá osobná strata ako páru.
Navyše mame citlivé dieťa a bude pre nás ťažké a pre neho ze prišiel o svojho psíka.
Nechcem to riešiť kúpou druhého, pripadl by som si ako keby som ho zradil a nahradil. Možno časom si zoberieme nejakého z útulku ktorému dame lásku ale v blízkej dobe určite nie. Potrebujeme si uzdraviť dušu.
O 2 dní sa mam vrátiť so zahraničia domov a poviem pravdu prvy krat sa neteším v živote ísť domov. Aj teraz ma boli hlava a je mi absolútne na *****.
Tie výčitky ako maju ľudia ze nestihli zavolat, nestihli povedat mam ta rad, pohladiť venovať lásku ktorú v sebe mate ale rutinne ju nedávate najavo....
Mam pocit ze ma to zmeniť, v pohľade na zivot aj keď pre niektorých kolegov co vidia ze sa trápim a pýtali sa je to "len pes". Klamal vy som ak by som povedal ze počas roka tiez to bol pre mňa kvázi len pes, aj keď som ho pohladil a iné ale teraz to na mňa doľahlo. To moje sebectvo ktoré uz nevrátim a žiť s tym budem navždy.... Veľmi ma to boli.
Prosím ak mate doma psíka alebo iné zvieratko, vzdy ich pohľade pred odchodom aj keď nemáte čas,
možno ho vidíte na posledy 😪😪😪😪.
@volajmajanko to je mi veľmi ľúto😢 Podľa mňa, nedávajte ho uspať. Aspoň zatiaľ nie.
@anonym_059888 cesta spat je uz nemožná. Ma poškodený mozog a len sa trápi a aj my.
@anonym_059888 cesta spat je uz nemožná. Ma poškodený mozog a len sa trápi a aj my.
@volajmajanko aspoň kým sa vrátiš zo zahraničia, že by si ho vyobjímal..
@volajmajanko to je mi veľmi ľúto😢 Podľa mňa, nedávajte ho uspať. Aspoň zatiaľ nie.
@anonym_059888 prečo? Aby sa trápil dlhšie? 3 dni trápenia je málo? Autor píše, že nedá sa nič robiť a že lekári sa zhodli, že najlepšie je nechať ho odísť. Je hyenistické byť sebec a nechať psa trpieť. ČLovek si nemá kupovať zviera, ak nedokáže byť nesebec a ak nedokáže na konci urobiť rozhodnutie pre zvieratko.
@volajmajanko chápem ťa, my sme pochovali už dvoch psov a veľmi to bolelo. Aj tie výčitky za maličkosti tam boli, aj keď neopodstatnené, presne ako to tvoje tľapnutie po chrbte - neurobil si nič zlé, len vo svetle potenciálnej straty chlpatého kamaráta sa ti to zdá byť zlé... Ak sa trápi a poškodenie je nevratné, daj ho radšej uspať, je našou povinnosťou zabezpečiť, aby sa netrápili, za tú kopu čistej lásky, ktorú nám dali
@anonym_059888 ty máš IQ somárika? Ako sorry, ale nechať psa trpieť ďalšie dni kvôli tomuto? Dúfam, že nemáš zviera a ani nebudeš mať.
Autor, mrzí ma to, verím, že je to náročné. Nič si nevyčítaj, nemáš čo. Ak psík trpí a lekári odporúčajú nechať ho odísť, urob to pre neho. Je to posledná vec, ktorú pre neho môžeš urobiť. Držím palce.
@anonym_059888 prečo? Aby sa trápil dlhšie? 3 dni trápenia je málo? Autor píše, že nedá sa nič robiť a že lekári sa zhodli, že najlepšie je nechať ho odísť. Je hyenistické byť sebec a nechať psa trpieť. ČLovek si nemá kupovať zviera, ak nedokáže byť nesebec a ak nedokáže na konci urobiť rozhodnutie pre zvieratko.
@melanta mas pravdu ale ona to nemyslela v zlom.
Manželka sa sním rozkuci aj za nás.
ja viem, ze je to velmi tazke. tiez som si tym presla, psik je jednoducho clen rodiny a toto pochopi ozaj len clovek, ktory ma k zvieratam vztah. nenechala by som ho dlhsie trapit sa. ani za cenu, ze sa s nim nestihne rozlucit. netrapte ho, prosim. 🙏 trpi.
ja viem, ze je to velmi tazke. tiez som si tym presla, psik je jednoducho clen rodiny a toto pochopi ozaj len clovek, ktory ma k zvieratam vztah. nenechala by som ho dlhsie trapit sa. ani za cenu, ze sa s nim nestihne rozlucit. netrapte ho, prosim. 🙏 trpi.
@janikk54 netrápime, čakali sme este na nové odbery a nové prognózy, ktoré sa vsak nezmenili. Dnes ho dáme uspať 😪😪😪😪
@anonym_059888 preco ? ved to je strasne sebecke voci tomu psovi...nechat ho zbytocne trapit len preto, aby ho objal niekto, kto ho mal cely zivot na dvore v koterci ?
@melanta IQ somárika máš tak akurát ty. Máme psa a veľmi ho mám rada. Preto sa ma dotkla táto téma Si uvedom, že to nie je len o utrpení psa, ale aj o utrpení majiteľa! Psíka uspia, ale autor si ponesie bolesť ďalej. Chcela som pomôcť autorovi, aby ju niesol ľahšie!
@melanta IQ somárika máš tak akurát ty. Máme psa a veľmi ho mám rada. Preto sa ma dotkla táto téma Si uvedom, že to nie je len o utrpení psa, ale aj o utrpení majiteľa! Psíka uspia, ale autor si ponesie bolesť ďalej. Chcela som pomôcť autorovi, aby ju niesol ľahšie!
@anonym_059888 je to iba o utrpeni psa...
@anonym_059888 máš psa a nechala by si ho trpieť niekoľko dní navyše, aby si si ty mohla psa objať? To je hyenizmus za mňa. Toto je situácia, kedy majiteľ nemá riešiť, ako pomôcť sebe a svojmu zármutku. Toto je situácia, kedy má majiteľ psa odhodiť sebectvo a pomôcť psíkovi. Ako by mohol autor ľahšie niesť bolesť, ak by kvôli sebe nechal psa ešte dlhšie trpieť? Takže áno, ak necháš psa trpieť kvôli sebe, ak sa ti bude bolesť ľahšie niesť ak urobíš niečo, kvôli čomu bude tvoj psík dlhšie trpieť, tak máš IQ somárika a hlavne si hnusný človek. Nemáš mať zvieratko, ak nie si schopná na jeho konci mu uľaviť na úkor svojich pocitov.
@anonym_059888 preco ? ved to je strasne sebecke voci tomu psovi...nechat ho zbytocne trapit len preto, aby ho objal niekto, kto ho mal cely zivot na dvore v koterci ?
@nyusika nebol na dvore v koterci. Koberec bol ako prostresok a v nom mal zateplenu budú. Mal volny pohyb po celom dvore. Nenechal by som ho trápiť sa len pre objatie.
Ľudia majte trocha účty k sebe. Ona to tak určite nemyslela. Prosím nenadavajte si tu. Ďakujem
@anonym_059888 máš psa a nechala by si ho trpieť niekoľko dní navyše, aby si si ty mohla psa objať? To je hyenizmus za mňa. Toto je situácia, kedy majiteľ nemá riešiť, ako pomôcť sebe a svojmu zármutku. Toto je situácia, kedy má majiteľ psa odhodiť sebectvo a pomôcť psíkovi. Ako by mohol autor ľahšie niesť bolesť, ak by kvôli sebe nechal psa ešte dlhšie trpieť? Takže áno, ak necháš psa trpieť kvôli sebe, ak sa ti bude bolesť ľahšie niesť ak urobíš niečo, kvôli čomu bude tvoj psík dlhšie trpieť, tak máš IQ somárika a hlavne si hnusný človek. Nemáš mať zvieratko, ak nie si schopná na jeho konci mu uľaviť na úkor svojich pocitov.
@melanta takže na človeku ti nezáleží?? Ja nehovorím, že je to lepšie riešenie, chcela som mu len pomôcť, keď sa trápi, pretože na rozdiel od teba mám súcit nielen so zvieratami, ale aj s ľuďmi! Ale mne je to jedno, je to ich vec, chápeš to? Či s tvojim IQ stále nie? A už na mňa nehovor, OK?
@nyusika nebol na dvore v koterci. Koberec bol ako prostresok a v nom mal zateplenu budú. Mal volny pohyb po celom dvore. Nenechal by som ho trápiť sa len pre objatie.
@volajmajanko mimoriadne dobre rozumiem, ake je to tazyke aj pre majitela psika, spravit toto definitivne rozhodnutie je jedna z najtazsich veci na svete (pre psickarov)...ale nerozumiem celkom tomu, ze ay teraz mas take vycitkz svedomie. proste ste mali psika na dvore - pre mnohych ludi je to v poriadku, urcite v tom case aj pre vas.
pokial by si si vsak bol isty tym, ze je to OK - nemas mat preco az teraz dovod na takuto sebalutost....pomozte psikovi a to je asi vsetko, co k tomu viem napisat
@volajmajanko mimoriadne dobre rozumiem, ake je to tazyke aj pre majitela psika, spravit toto definitivne rozhodnutie je jedna z najtazsich veci na svete (pre psickarov)...ale nerozumiem celkom tomu, ze ay teraz mas take vycitkz svedomie. proste ste mali psika na dvore - pre mnohych ludi je to v poriadku, urcite v tom case aj pre vas.
pokial by si si vsak bol isty tym, ze je to OK - nemas mat preco az teraz dovod na takuto sebalutost....pomozte psikovi a to je asi vsetko, co k tomu viem napisat
@nyusika vies keď niečo stratíš napda ta všetko. Nejdem to teraz porovnávať lebo sa to neda ale príklad ti zomrie babička. A ty si vycitas prečo si za ňou nechodila častejšie, prečo si sa snou pohádali víkend predtým pre fajčenie. A podobne..
Mzri ma to teraz. Ze som mu nedal viac. Človek prečítané ale uz v tu nesprávnu chvíľu. Vtedy som to bral tak ze je to normálne ale vedel som ze viem mu dat aj viac ale stále to nejako neprekonas. Si povieš po práci ze si unavená a proste nejdeš za nim a tak to ide dookola a roky utekajú. A potom príde nejake nešťastie a ty si to všetko spoxitas a vystavis účet sám sebe. Ak by som bol sebec úplný ako kolega co sa ma pýtal včera ze co sa stalo a keď som mu povedal v nádeji ved možno mi povie nejake povzbudivé slova vies co mi povedal? Jooj ved co *** do psa...
Vies ako som sa asi cítil. Každý do beroe ináč. Ja som ho ľúbil aj keď svojim spôsobom. Ale mohol som mu toho dat viac.
Jedno vsak viem ze uz by som psíka samého na dvore nechal. Darmo mal výbeh a psov u susedov atď. Už by som riešil psíkov dvoch. Aby boli dvaja spolu na dvore a mali krajší život spoločne. Najlepšie od mala.
@nyusika vies keď niečo stratíš napda ta všetko. Nejdem to teraz porovnávať lebo sa to neda ale príklad ti zomrie babička. A ty si vycitas prečo si za ňou nechodila častejšie, prečo si sa snou pohádali víkend predtým pre fajčenie. A podobne..
Mzri ma to teraz. Ze som mu nedal viac. Človek prečítané ale uz v tu nesprávnu chvíľu. Vtedy som to bral tak ze je to normálne ale vedel som ze viem mu dat aj viac ale stále to nejako neprekonas. Si povieš po práci ze si unavená a proste nejdeš za nim a tak to ide dookola a roky utekajú. A potom príde nejake nešťastie a ty si to všetko spoxitas a vystavis účet sám sebe. Ak by som bol sebec úplný ako kolega co sa ma pýtal včera ze co sa stalo a keď som mu povedal v nádeji ved možno mi povie nejake povzbudivé slova vies co mi povedal? Jooj ved co *** do psa...
Vies ako som sa asi cítil. Každý do beroe ináč. Ja som ho ľúbil aj keď svojim spôsobom. Ale mohol som mu toho dat viac.
Jedno vsak viem ze uz by som psíka samého na dvore nechal. Darmo mal výbeh a psov u susedov atď. Už by som riešil psíkov dvoch. Aby boli dvaja spolu na dvore a mali krajší život spoločne. Najlepšie od mala.
@volajmajanko mne toto nemusis vysvetlovat...ja mam svoj nazor na psov na dvore - pokial nejde o vyslovene pracovnych psov.
rozumej pracovne vo "vykone" - cize strazni psi v objektoch, policajni psi...ale aj tie nie su vzdy vyslovene kotercove.
ale ako pisem - rozhodnutie kazdeho jedneho majitela psa.
a nebola by som rada, kebyze sa teraz diskusia zbrhne smerom "kde je psovi lepsie"
pisem - nech sa kazdy zariadi podla seba.
ja len pisem, ze JA nemam pochopenie pre psov na trvale na dvore
@melanta nikdy nikomu nepíš, že má iq somárika. Za toto by si sa mala ospravedlniť, ona to vôbec nemyslela zle, aj keď ani ja nesúhlasím s jej príspevkom. Nevadí ti, že ku zvieraťu empatiu máš a človeku napíšeš toto? Hanbi sa.
má príhodu? nám tiež takto psík jedného dňa zostal. Len on sa z toho dostal a to mal vek 13r. dali sme mu šancu. Sa mi zdá že manžel pozháńal nejaké lieky - ani v nemocnici nebol a krásne všetko bolo OK.
dožil sa 16r, zomrel na starobu, v sept. 2025.
Pochovali sme si ho doma, rozlúčili sa, spravili hrobček na dvore, nosíme mu kvety , horí sviečka. Je blízko nás, len kúsok od dverí. Druhého nemáme a ja ani nechcem. Bolelo ma to veľmi keď som videla že už pomoci niet.
možno časom zmením názor, žiaľ teraz ešte nie.
Uspatie milovaného psa bolo najlepšie rozhodnutie. Síce ťažké a bolestivé pre mňa, milosrdné pre neho. Za tých 14 úžasných rokov lásky si nezaslúžil aby som mu kvôli svojej ľútosti predlžovala utrpenie a bolesť. Tiež som sa nestihla rozlúčiť, zaviezla som ju na veterinu kvôli operácii a lekárka mi o pár minút volala s verdiktom. Buď utratiť kým ešte spí a nebolo by to pre neho náročné alebo zobudiť, rozlúčiť sa kým sa bude trápiť a bude mu zle a aj tak o pár dni uspať. Kto toto nezažil tak nepochopí. Držím palce. Sam musíš vedieť, čo je pre neho najlepšie. Ja som svojho už nebudila, aj keď som po tom túžila. Nezaslúžil si to.
Uspatie milovaného psa bolo najlepšie rozhodnutie. Síce ťažké a bolestivé pre mňa, milosrdné pre neho. Za tých 14 úžasných rokov lásky si nezaslúžil aby som mu kvôli svojej ľútosti predlžovala utrpenie a bolesť. Tiež som sa nestihla rozlúčiť, zaviezla som ju na veterinu kvôli operácii a lekárka mi o pár minút volala s verdiktom. Buď utratiť kým ešte spí a nebolo by to pre neho náročné alebo zobudiť, rozlúčiť sa kým sa bude trápiť a bude mu zle a aj tak o pár dni uspať. Kto toto nezažil tak nepochopí. Držím palce. Sam musíš vedieť, čo je pre neho najlepšie. Ja som svojho už nebudila, aj keď som po tom túžila. Nezaslúžil si to.
@anonym_853195 ja to chápem a aj to tak spravíme... len všetko mi je ľúto, ak si čítala celé
Nehnevaj sa, ale o tvojom "vzťahu" k tomu psíkovi svedčí aj to, že si sa nevrátil domov zo zahraničia ihneď, ako sa to stalo, ale plánuješ sa vrátiť až o dva dni. Ja chovám psov 43 rokov. 1. nikdy by som od svojho psa neodišla do zahraničia, 2. nikdy som nemala psa vystrnadeného na dvore. Mám za dúhovým mostom už 11 psíkov. Niektorí z nich počas svojho života prekonali mozgovú príhodu a boli po nej v takom zlom stave, že sa zdalo, že nemajú žiadnu šancu. Ja som im ale tú šancu VŽDY dala. Aj keď ma veterinári prehovárali, aby som psíka dala utratiť, bojovali sme a vybojovali sme to. Okrem psíka, ktorý dostal mozgovú príhodu vo veku 17 rokov a počas nej aj zomrel, všetci ostatní sa z mozgovej príhody nakoniec dostali. Netreba vždy počúvať veterinárov, treba zhodnotiť stav psíka svojim srdcom a správne sa rozhodnúť. Nie odkiaľsi spoza hraníc.
Netreba tu vobec lamentovat, stratu domacich milacikov vela z nas nesie tazko. Ako pri vsetkom, cas vsetko vylieci. Netreba sa v tom brblat. Ano vzdy sa da urobit viac, vratime cas? nie...
@janikk54 netrápime, čakali sme este na nové odbery a nové prognózy, ktoré sa vsak nezmenili. Dnes ho dáme uspať 😪😪😪😪
@volajmajanko
ja si poplačem aj po 2 rokoch od jej odchodu. bolí to stále, ale časom bolesť otupí.
veľa síl.