Ako zvládnuť voľne pobehujúceho psa v lese?
Ahojte,
ako by ste riešili nasledovnú situáciu. Mám psa, ktorého púšťam v lese na voľno. Môj dôvod je na to taký, že je to druh psa, ktorý potrebuje výbeh párkrát do týždňa a neviem kam inam by som s ním mala chodiť. Lenže poviem to tu úprimne ja nemám disciplínu plus mi to nedovoľujú osobné problémy ho vychovávať ani učiť privolanie. Robila som to dva týždne, potom mi došlo, že aj tak nebudem mať nikdy psa pod kontrolou, ktorý sa rozbehne rýchlo dopredu a niekto ide oproti, neviem to predvídať, že sa to stane. Toto z môjho pohľadu neprichádza do úvahy. Snažím sa ho púšťať poslednú dobu v časoch a na miestach, kedy býva v lese málo ľudí, len aj tak sa môže rozbehnúť kilometre za srnkou, alebo napadnúť menšieho psa. Lebo toto sa už stalo. Nie žeby im spôsobovala zranenia, ale ja mám reaktívneho psa podľa mňa a minule tuším trochu pokúsal menšieho psa, keďže pes začal knučať a pani si ho musela zobrať na ruky. Okrem toho, kazí toto ľuďom tréning psa. Príde mi to ako riziko a okrem toho je to aj zakázané. Ale držať takéhoto psa stále na vodítku podľa mňa hraničí s týraním. Bývajú na to dosť dôrazné reakcie od ľudí, stalo sa mi to vyše 10 krát. Nevysvetľujem im, že "on nič neurobí, on sa chce len hrať", lebo viem že to tak celkom nie je, ale pre mňa sú tie prechádzky dosť stresujúce kvôli tomuto. Výbehy sú podľa mňa malé a sú tam tiež menší psy. Mne ani nepríde ako správne riešenie toho psa niekomu darovať, alebo dať do útulku, lebo nemám záruku, že tam výbeh bude mať a bude tam spokojný. Teraz to vyznie, že nie som normálne ale myslíte, že by bola možnosť nechať psa utratiť, ak mi jeden pán povedal, na prechádzke, že z neho má také menšie zranenie? Bolo by to menej brutálne riešenie ako pes stále na vodítku, alebo v útulku. Kúpila som si ho impulzívne, bola to chyba. Ako pomôcť sebe, svojmu psovi a svojmu okoliu. Výchova psa je nad moje sily kvôli osobným problémom, aj keď to možno vyznie ako výhovorka. Ďakujem za všetky rady.
Cele zle. Koledujes si o pruser. Mas psa, tak sa mu adekvatne venuj, alebo ho daj niekomu, kto bude. Inak niekoho dohryzie, pripadne ti ho zastreli prvy polovnik.
Co tak pustat na oplotenom mieste - vencovisku? Alebo mat ho na dlhom stopovacom voditku, kde sa vie aj vybehat - ja som tak hadzala aj aporty ked este som nemala na 100% naucenu privolavacku so psom. Stopovacie voditka su aj 20metrove, co psovi bohato staci v takom okruhu okolo teba sa pohybovat, urcite sa nepotrebuje viac vzdialovat. A este posledna vec ak uz chces pustat reaktivneho psa mavolno kup mu aspon nahubok a pustaj ho s nim.
Existujú cvičitelia psov, oni ho všetko naučia a ty s ním budeš už len trénovať 🙂. A áno, aj reaktívny pes sa dá vycvičiť.
Chúďa psík
Sú na to špeciálne vyškolení ľudia, dokážu psa vychovať ... zdravého psa utratiť, lebo Ty si jednoducho pohodlná? Lebo si chcela psa, máš psa a odrazu ho nechceš, lebo toto hento? ... fackala by som takýchto ľudí rad radom ... a len tak na okraj, žiadny veterinár zdravé zviera neusmrtí len preto, že Ty chceš.
Neviem, na čo si ľudia zaobstarajú psa a potom zrazu zistia, že na to nemajú. Aspoň keby si si vopred niečo o tom psovi prečítala, aký je, akú má povahu a vybrala si takého, ktorého zvládneš vychovať. Každému plemenu je potrebné sa venovať, ale sú aj také ľahšie zvládnuteľné. Ten pes za to nemôže, že ty naňho nemáš čas alebo náladu. Náhubok by to vyriešil. Aj my nášmu dávame, lebo žerie kadečo zo zeme a pritom je to malé plemeno. Ešte máš čas to zachránit, ak je pes mladý, ale naozaj ho nedávaj utratiť. Ty si preňho jeho svet. Už keď to fakt ma byť nezvládnuteľné, radšej ho dať do iných rúk, kde sa mu budú venovať.
Dúfam že si TROLL
Potvrdilo sa mi, čo som tvrdila, keď ma v obytnej zóne napadol pes.Nie on mohol za to, ale jeho majiteľ.Bud mám psa a snažím sa naň mať čas, alebo ani nepomyslim na to,aby som ho mala, keď nemám možnosť sa mu venovat
@martinahorvathova2
Ja som za psychologické testy pre všetkých, kto má v úmysle kúpiť psa, plus prakticky tréning - venovať sa rok psovi pred kúpou vlastného. Pravidelne chodiť na tréningy a mať aj náročných psov.
Lebo takto sa pre blbosť ľudí stávajú zbytočne úrazy. Som strašne zvedavá, keby taký cudzí relatívny pes dohrýzol tvoje dieťa, ako by si reagoval? Ja by som nedala utratiť psa ale pokutu 5000€ majiteľovi plus kompletné finančné odškodnenie poškodeného, kľudne aj neskôr terapie u psychológia pre fohryzene dieťa. Pes nie je hračka a pokiaľ má takého psa nemáš kapacity, mala Sisi kúpiť jorkšira alebo zajaca.
Ja napríklad na psa nemám čas, energiu ani nervy ani chuť trénovať. A preto žiadneho nemám, lebo mám súdnosť. Ako úlet si kúpim fakt toho zajaca, ten pokuse maximálne mňa a neohrozí na zdraví nikoho iného.
Choď do útulku. Priznaj farbu a možno sa niekto nájde, kto s ním bude pracovať. Ty si to už pokaslala parádne a aby sa nestalo horšie, začni aktívne konať.
mam dost, mat takehoto cloveka v okoli, co si zadovazi psa a necha ho pobehovat po okoli, s vedomim, ze moze niekomu ublizit... daruj ho niekomu, vsade mu bude lepsie ako pri tebe. Koledujes si o pruser, a mas len jedine stastie, ze ludia ako ty sa nemozu strielat, schyta to "len" ten pes, ktoremu ty nevies zabezpecit normalnu vychovu.
Púšťať na voľno psa, ktorý nemá spoľahlivé privolanie považujem za totálne nezodpovedné, arogantné a hlúpe.
Toto je správanie, ktoré naozaj nekompromisne odsudzujem.
A k ostatnému sa mi asi ani nechce vyjadrovať.
Možno sa raz dočkáme toho, že psa si nebude môcť zaobstarať len tak hocikto.
keď s ním nechceš chodiť na cvičák - tak buď ho daruj alebo ho nepúšťaj na voľno. čo je to za hlúpy nápad púšťať ho ak ho nemáš pod kontrolou… a na výbeh môžeš chodiť - vtedy keď tam je menej psov. ešte som nezažila výbeh aby tam nebolo časové okno bez psa…
Cele Tvoje myslenie okolo psa (od jeho zadovazenia, vychovy, vycviku, starostlivosti az po utratenie) je totalne scestne. Nezodpovedne voci ludom okolo Teba a nezodpovedne voci psickarom ako takym (ktorych spolocnost neznasa presne kvoli takym majitelom, ako si Ty).
A je zbytocne davat Ti rady, co a ako so psom. Aspon si priznas, ze na to nemas kapacity. Nafot psa, daj realne informacie o nom na bazos, facebook, nech sa to zdiela. Mozno sa najde niekto komu ho podarujes, kto si bude vedomy toho, ze je to reaktivne a nevychovane zviera, ale da mu druhu sancu.
@martinahorvathova2 ,,Mne ani nepríde ako správne riešenie toho psa niekomu darovať, alebo dať do útulku, lebo nemám záruku, že tam výbeh bude mať a bude tam spokojný.,,
Keď ho zabiješ/dáš zabiť tak bude iste šťastný a spokojný.
Toto je choré alebo troll
@martinahorvathova2 ,,Mne ani nepríde ako správne riešenie toho psa niekomu darovať, alebo dať do útulku, lebo nemám záruku, že tam výbeh bude mať a bude tam spokojný.,,
Keď ho zabiješ/dáš zabiť tak bude iste šťastný a spokojný.
Toto je choré alebo troll
@katica06 vystihla si to - plus dodam, ze podla nej drzat a vencit psa na voditku hranici s tyranim. Ale to, ze pusteny pes napadne ineho psa (a maleho moze kludne aj zabit), uz je uplne v poriadku. 🙂
@martinahorvathova2 Prepáč, aké ty máš nejakú diagnózu? Toto psychicky zdravý človek nemôže myslieť vážne.
@katica06 vystihla si to - plus dodam, ze podla nej drzat a vencit psa na voditku hranici s tyranim. Ale to, ze pusteny pes napadne ineho psa (a maleho moze kludne aj zabit), uz je uplne v poriadku. 🙂
@colsami moja reč, ako dakoho môžu napadnúť takéto myšlienky?
mám psa z útulku ktorý už raz bol adaptovany a neskôr vratený, aj teraz mi spí pri nohách, venčim ho pravidelne výhradne na vodítku, podľa mňa sa mu nič lepšie nemohlo stať.
@martinahorvathova2 Prepáč, aké ty máš nejakú diagnózu? Toto psychicky zdravý človek nemôže myslieť vážne.
@abbey1 Mám psychiatrickú, oficiálne od doktora, veď podľa mňa v tom je celý problém. Mala som tu dať tento príspevok asi skôr, lebo mňa to nenapadlo, že by som ho mala darovať niekomu. Rodina tiež vedela, že sa toto deje, v podstate oni ho kúpili s mojim súhlasom.
@abbey1 Mám psychiatrickú, oficiálne od doktora, veď podľa mňa v tom je celý problém. Mala som tu dať tento príspevok asi skôr, lebo mňa to nenapadlo, že by som ho mala darovať niekomu. Rodina tiež vedela, že sa toto deje, v podstate oni ho kúpili s mojim súhlasom.
@martinahorvathova2 Odkiaľ si a a akého psíka ide? Kde ho vaši kúpili? Obvolaj všetky útulky a OZ v svojom okolí a vysvetli im svoj stav a problrm so psíkom.
Napíš i sem, o akého psíka ide a kde sa nachádza. Možno niekto budeme vedieť pomôcť s jeho umiestnením.
@martinahorvathova2 Odkiaľ si a a akého psíka ide? Kde ho vaši kúpili? Obvolaj všetky útulky a OZ v svojom okolí a vysvetli im svoj stav a problrm so psíkom.
Napíš i sem, o akého psíka ide a kde sa nachádza. Možno niekto budeme vedieť pomôcť s jeho umiestnením.
@abbey1 Bratislava, nechcem písať druh psa ani kde je, umiestnenie si viem vybaviť. Môžete mi odporučiť útulky, ak poznáte
@abbey1 Bratislava, nechcem písať druh psa ani kde je, umiestnenie si viem vybaviť. Môžete mi odporučiť útulky, ak poznáte
@martinahorvathova2 No ono to umiestnenie nebude také jednoduché. Útulky sú plné a a za psa je v prvom rade zodpovedný majiteľ.
Musíš obvolať všetko, čo sa dá a riadne vysvetliť situáciu. Rada psa a jeho vek sú tiež dôležitý faktor. Napíš mi info do IP.
@martinahorvathova2 No ono to umiestnenie nebude také jednoduché. Útulky sú plné a a za psa je v prvom rade zodpovedný majiteľ.
Musíš obvolať všetko, čo sa dá a riadne vysvetliť situáciu. Rada psa a jeho vek sú tiež dôležitý faktor. Napíš mi info do IP.
@abbey1 Vipet, 3 roky
@martinahorvathova2
Mas stastie ze zijes v jebnutom Slovensku vonku by si sa nedoplatila pokut.
Ako je na auto potrebné mať vodičák, aj na psa by mali byť skúšky a preukaz a u niektorých aj na plodenie detí.
Presne pre toto sa bojím do lesa pri meste. Kričím, aby si privolali psa a tí ľudia nič.
Pes nie je vlk. Potrebuje vodítko a komunikovať s pánom.
Psa dať do útulku, kde mu nájdu rodinu. A ty pouvažuj bud nad eutanaziou alebo minimalne sterilizaciou. Viac takých, ako si ty tento svet naozaj nepotrebuje. Aj decko raz zabiješ lebo ho nezvládneš vychovať? A to na 100% nezvládneš, keď nezvládaš psa.

Utratiť zdravého psa lebo ty nie si schopná ho vychovať ? Dúfam, že taký veterinár sa nenájde. A ty si už v živote nezaobstaraj žiadneho živého tvora.