10 ročný syn nechce spať u kamaráta
Ahoj mamicky,Prosim poradte mi,popripade napiste skusenosti.Moj problem je,ze mam 10rocneho syna.Od malicka je na mna strasne naviazany,pretoze som s nim bola stale sama.Ale roky pribudaju a on ma uz 10rokov a vela kamaratov.Vsetci k nam chodia spat,ale on kolkokrat sa k niekomu vybral,stale sme pre neho museli ist.Bolo to v poriadku,kym bol maly,ale teraz sa mi to zda uz prehnane.Ked si spomeniem na svojich 10rokov tak ja som prespala hocikde.Uz mam pochybnosti kde som urobila chybu,rozmaznavam ho?to mi povedal muz.pritomja taky pocit nemam.som dost prisna ale je pravda ,ze stale sa tulime stiskame.ale ja chcem vychovat milujuceho cloveka..robim chybu?ked dietatu chcem dat co najviac lasky?ja uz neviem.😥Bolo to take aj u vas,alebo sme jedinecny pripad??naozaj mam mat vycitky,ze davam vela lasky?Je mi z toho do placu.Bojim sa aby nebol bojko,pritom normalne v zivote je hanblivy ale je odvazny velmi.vsade sa dokaze prebojovat.zvladol uz tolko prekazok.Prestahovali sme sa do zahranicia a zaclenil sa skvele do kolektivu a vsade.kruzky ktore navstevuje,nikde nema problem.je velmi priatelsky.jedine u koho prespi su moji rodicia a moje sestry.u nikoho ineho nie.Bol prave u kamosa a neskoro vecer mi napisal,ze ho boli brucho a chce ist domov.nepomohli prehovarania,ani povzbudzovanie ako to zvladne ako hrdina.nic!museli sme pre neho ist🤷♀️prosim poradte co s tym??
@lilinky presne tak, ako @janinah, nikdy moje dieťa v tom veku u kamarátov neprespávalo, ani kamaráti u nás, ani o to nestálo, to by som neriešila vôbec. Ste presťahovaní v zahraničí, zvykol si super, nerieš somariny. O nejaký čas bude chcieť ísť možno sám na internát a možno nie a zase sa nič nestane. Každý sme iný.
preco by mal spat u cuzdich ludi?? nas spi doma a aj bude spat doma, nevidim ziadny dovod preco by mal nocovat v cudzej domacnosti s cudzimi ludmi o ktorych ja vlastne nic neviem..
spat u cudzich ludi je diskomfortne, uz len ist napr. na WC moze byt neprijemne, alebo sa rano skoro zobudis, a vsetci este spia...ja si pamatam, ako som ani zaspat nevedela u kamosky
Syn sa citi doma v bezpeci a prijemne, vobec ho do žiadneho prespavania nenut a nemysli, ze to je nejaké nenormalne alebo ze bude nepriebojny. To su uplne odlisne nesuvisiace veci. Vsetko je ok
@lilinky vobec si z toho nerobte tazku hlavu. U nas je to rovnako. Nas ma sice 7, babky, tetky daleko, vzdy bol iba s nami a jednoducho takto vyrastol a nepoznal pocit odlucenia. Vobec si to nevycitajte. Ste skvela mama. Aj my nasho objimame , mojkame a rozpravame sa . Chcem,aby z jeho vyrastol milujuci muz a myslim,ze u vas je to rovnako. Myslim,ze este bude prilezitost ... trosku podrastie a potom bude chciet ist mozno aj sam a na noc. ;) jedine co, radim.. a mozno tak povzbudzujem... zastavajte si ho. My sa stretavame s tym,ze sa nam obcas smeju..ze sak uz velkac...a cooo ze nechce ist na tabor a nechce spat...a bojko...a taketo. Vsetko v ramci srandy,ale deti ju nepoznaju. Takze ja vzdy pekne vysvetlim,ze to respektujem...pretoze na to nikdy nebol nauceny. Aaa aj manzelovi povedzte,ze to je ok. ;) este sa bude zlostit ,ked bude spavat mimo domu niekde u frajerky 🙂.
myslim, ze hladas problemy tam, kde nie su. Ked nechce spat u cudzich, tak nechce. Ma rad svoj priestor, svoj Komfort.
@lilinky jaj, keby viac bolo takých mamičiek ako si ty 🙂 si uvedom, ze si super mama ❤️ dávaš mu lasku a to je prvoradé. To s tým spaním. Ja by som to neriesila. Neboj este bude spať kdekade ked bude starší 🙂 neries to vobec. A 10 rokov. To je ešte malý na spanie u kamarátov a podobne. Netrap sa, uvolni sa a bud v pohode 💓🌺
@danielaaa212 dakujem,ste zlata...prave ste to vystihla❤ prespavaju u nas kamarati a ja by som mu velmi chcela dopriat to iste,aby zazil dobrodruzstvo,aby mal zazitky.dakujem,ze mi rozumiete.a presne to je problem,ze vsetci znami naokolo sa divaju,preco taky velky chlapec a nechce ist od mami.a muz mi to dnes vytkol,ze bude nepriebojny,prave vdaka mojmu vecnemu vytulovaniu.dakujem krasne za povzbudenie🙏asi len potrebujem pocut,ze nerobim chybu,ze ho nenutim k vacsej samostatnosti
@jaass Trosku sa obavam,ze ho zrejme neucim k vacsej samostatnosti.Kazda znama mi rozprava tam isiel moj syn,tam spala moja dcera a aj moj chce velmi ist,pretoze pre deti je to dobrodruzstvo.ale uz ked je u nich pise mi,aby som pre neho prisla,ze mu je smutno.a potom pocuvam aky je uz velky a,ze stale je mamkin cicik.a mrzi ma to.dakujem vam za krasne slova❤
Dievcata dakujem za normalne odpovede🌹.pre vysvetlenie:(prosim vas zeny,ktore dokazete len utocit hned )jaa ho do nicoho nenutim,pisala som v statuse,ze sa vyberie niekam,pretoze CHCE-on sam!!Ale stale ,ked pride vecer akoby sa zlakol a chce ist domov.to sa opakovalo viackrat.A ja mam len obavy,aby nebol bojko.(ako mi vycita muz)
Poniektore co dokazete napisat🤦♀️?ze ku cudzim ludom?v zahranici je to normalne ,ze deti u seba prespavaju,pretoze to beru ako dobrodruzstvo.si naozaj niekto normalny moze mysliet,ze ho dam k cudzej osobe??su to moje kamaratky a jeho spoluziaci,pane boze!🤦♀️chcela som len vediet,ci maju aj inych mamiciek deticky problem zostat niekde bez nich.nechcela som prednasky typu,preco by mal!😂A mimochodom ked chodia deti do taborov,tak tam niesu cudzi ludia??😂😂😂 tym maminkam,ktore ma pochopili a nepotrebuju nasilu kopat okolo seba zo srdca dakujem❤❤
Ty to cele moc preživaš a ten pseudo problem aj tu čo ti napisali. Mozes poznat ludi kolko chces ked nie su blizka rodina (dedkovci) tak su proste cudzi ludia. To že tvoje okolie robi tlaky že tam je to normalne a on je velky a mamin cicik mne nepride normalne . Este aby si sa koli tomu trapila a jeho pod tlakom
Okolia nutila spat u kamošou Lebo druhi tak robia tak musi aj on? Ja nezijem na SK mm nie je slovak a obaja sa zhodneme ze naše deti nebudu prespavat u kamošov. Je milion inych dobrodružstiev. Ja som u kamošky prespala raz a stačilo mi. Bolo to take divne u nich cudzie. Jej mama vadna mi nedala ani nic jest ..necitila som sa tam vytana rano prva hore som sa zakradala na wc dlažku mali špinavu zabudla som si doniest papuce a bola mi zima. Ked sa kamoška zobudila prepašovala mi grahamovy rožok ktory neznàšam😂tak som sa ponahlala domov ., Rada som spavala aj velka s mamou velmi som ju lubila no ked som mala chut v dospelosti odist do sveta sama išla som žit vselikde. Sama bez pomoci bez znamosti. Samostatne. Moj muz mà zlu skusenost ked spal u pribuznych daky ujo sa tam onho obtieral. Proste nie a hotovo. Druhi nech si robia ako chcu čo chcu kazdy podla seba. Okrem pedofilov existuje vselico nikdy nezabudnem na 2chlapcov co šli na sleepover 5 a 7r a rano boli mrtvi lebo domacim ušiel python z obchodu pod bytom a bol 2t vo ventilačnych rurach. Nikdy nevies co sa moze stat. Vacsinou to ludia uplne v pohode praktikuju. Aj na SK uplne normalne proste pre niekoho to je ok a dôveruju pre inych nie, Je to skor mile že zavola a chce ist domov. Mamin cecek bude ked to urobi v 27ke že nechce spat s manželkou. Proste to ber v klude, Nenut ho a nerob z toho dramu ked bude chciet ist pojde a ked zavola ze ho boli brucho Tak si ho zas vezmes domov Lebo to potrebuje, A nemusi vobec ist Mozno by stacilo ked kamoši prespia u vas. Ked bude mat Niekto blbe reci povies - Proste mà rad svoju postel.( snad som Ta neurazila)
Ach. Dakujem za pripomenutie mojich prespavacok s kamaratkami. Neviem prečo tu vsetci píšu ako keby o tom prvy krat počuli a bolo to nieco nenormálne 😁 ja mam na prespavacky krasne spomienky. Ako sme s dievčatami boli do noci hore, jasili sa, rozprávali o "vážnych veciach", pozerali filmy... Krasne spomienky, prespavacky boli super!!
@lilinky Tiež žijem v zahraničí a tu sa tiež chodi prespávať ku kamarátom, ale to ešte neznamená, že to je nejaká povinnosť.
Ja to osobne moc nepodporujem, ale syn bol pár krat , urážala by som na prstoch jednej ruky a to ma 12 rokov.
U nás spali len 2 chlapci - jeden koli hokeju, aby nemusel ísť večer domov 150 km a potom skoro ráno sa vrátiť, druhy bol kamarat, ktorého ma už od škôlky, ja to nemám rada, mám rada súkromie, takze nepodporujem. Tento chlapec, v tom čase vo veku tvojho syna, to nezvládol začalo ho bolieť brucho a chcel ísť domov. Nikto sa mu nesmial, sú to stále deti, nie vždy vedia odhadnúť, či niečo takéto zvládnu. Dcéra mala tiež pár dievčat na noc a tiež jednu rozbolelo brucho a išla domov ešte pred polnocou.
Ak chce skúšať tak ho nechaj a chod preňho, keď zavolá, je to úplne normálne, že keď príde večer si to niektoré deti rozmyslia
Ja by som mu povedala pri najblizsej takej situacii ze ked chce moze ale v noci po neho nejdem...moze mi zavolat pred spanim.... alebo viac nepojde.... mozno tvrde...ale ak sa to vzdy opakuje viac by som to nedovolila... nech sa hraju spolu naveceraju a po veceri domov... a nie aby som bola nonstop v strehu kedy ist po neho a ci vobec...
@lilinky mne zasa tie prespavacky liezli na nervy a bola by som rada keby moj syn s tym neotravoval. Kazdy rodic chce to, co nema....
Prosim ta, nenut ho do toho, co sam nechce. Nemusi pestovat kamaratstva podla zauzivanych noriem, ale podla seba a hlavne, neporovnavat s ostatnymi detmi!
@lilinky takze takto: "prespavaju u nas kamarati a ja by som mu velmi chcela dopriat to iste,aby zazil dobrodruzstvo,aby mal zazitky" - ty chces on vnutorne nie. Ked citi tlak z vasej strany, zo strany kamaratov, aby prespal u nich tak je "namotivovany", ale ked pride realita, prejavi sa "ako velmi chce". A on teda naozaj nechce. Vobec to nemusi byt spojene s tym, ze je "mamin cecok", len proste ma rad svoje domace prostredie, svoju postel atd. Su ludia, ktori aj v dospelosti neznasaju kdekolvek inde prespavat ako doma, je to pre nich stres, nepohodlie. A urcite nie su mamine sukne, muzove gate a co ja viem co. Mna tak nasi davali do letnych taborov lebo som bola velmi spolocenska a nech teda zazijem dobrodruzstvo. Boli to pre mna tyzdne nenormalneho stresu. Co sa tyka mojich deti, ja som zasadne proti prespavackam, moje starsie dieta bolo tulak odmalicka, prespavalo u starych rodicov, svagrovcov, chodila na dovolenky s nasimi...Ale nikdy neprespala mimo rodiny ani nikto u nas (aj ked velmi chcela). Dnes je davno dospela a nic jej neuslo. Mladsie dieta nespalo este ani u babky a to ma 9 rokov, proste nechce. Ja som niekedy v soku, ako sa nam doslova niektore deti nukaju na prespavacku npr. spoluziaci/spoluziacky. Dokonca mamina, ktora ma videla vtedy len asi raz dva krat na rodicku, ze ci mozu prist na prespavacku. Ako nechapem...Ale asi som stara skola...
@makova333 moje detiani do táborov nechcú chodiť. Dcéra bola, odplakala to tam každý večer, chcela ist domov. Syn bol v škole v prírode, tam v pohode, ale v lete do tábora ist nechce. Teraz nás čaká športové sústredenie na týždeň, tam sa teší... ale uvidíme, keď to reálne príde, ako to zvládne.
@lilinky to je podľa mňa úplne normálne, nie všetky deti (a aj dospelý) chcú prespavat po cudzích ľuďoch. Proste sú také povahy.
Ja keď som bola dieťa tak by som kľudne labzovala aj mesiac po všelijakých známych, kazde leto v tabore, vôbec mi to nevadilo byť mimo domu a moja sestra ledva starým rodicom šla prespať.
Jedine co mi príde u vás zvláštne, respektíve by som to nerobila že keď už sa malý niekde rozhodne prespať tak by som ho tam nechala. Je fajn sa odmalička učiť niesť si následky svojich rozhodnutí. Lebo možno by aj rad prespal, len na neho príde slabá chvíľka.
Roky som robievala v detských táboroch ako vedúca a takúto clivost za domovom niektore deti chytali tak 3 alebo 4 večer. Aj sme presviedčali rodičov aby po nich hneď nechodili lebo fakt ich to po pol hodke prešlo a užívali si to až do konca pobytu.
@lilinky vôbec nerieš, že nechce u kamarátov prespávať. Moja mala tiež u kamoši ek nespáva la, aj keď sa dohodli, že bude u nejakej spať prišlo 19:00 a musela som ísť po ňu. Teraz ma 12 a včera spala u kamošky. Sama povedala, že už sa na to cíti 🙂. Ze to bude sranda a bude mať zážitok. Ja prespavacku moc nemusím, občas povolí aby tu nejaká kamoška prespala a ak teda chce dcéra prespať, poznám rodičov.
@lilinky my máme doma skoro 12 ročného a keď mal 10 rokov, tiež chodil z prespávačiek domov, skrátka doma je doma a vôbec sa nemusíš strachovať, či nebude bojko, určite sa to od tohto neodvíja, to závisí od osobnosti 😊 kľudne mu ukáž ako mama, že ho ľúbiš, manžel by mal pochopiť, že syn sa necíti dobre v noci u niekoho cudzieho, jednak v tme je všetko iné a miesto, ktoré je cez deň známe, je v noci iné ...a potom je to predsa dieťa ... sám sa musí odhodlať, posmeškami, že je bojko, syna skôr poníži a nebude si veriť...
preto, ak ti môžem seriózne poradiť, vôbec to neriešte, keď bude chcieť ísť na prespávčku, nech ide , cez deň sa zahrajú a keď zavolá, choďte pre neho a nech spí doma, možno sa raz odhodlá, ak nie, svet sa nezrúti...nie je to predsa povinnosť a naozaj sa týmto odvaha nedokazuje😊toto je názor aj môjho muža
PS: náš má kopec naozaj dobrých kamarátov, poznáme sa dobre aj s ich rodičmi, ale na prespávčku chodí len k jednému 😉
Môj syn tiež nechce spávať u iných. Vyskúšal to, bol u svokry, u kamaráta, na akcii v škole, kde spali, aj týždeň v tábore. Ja to práveže beriem ako moju pochvalu, že mu je doma tak dobre, že nepotrebuje ísť nikam. Kopa detí chce mamu "vymeniť", vyhrážajú sa jej, že odídu z domu. A ten môj má rodičov rád a nepotrebuje od nich utekať. Neboj, on ešte bude mať zážitkov, keď vyrastie. Ja som bola tiež domased a nemám pocit, že by som o niečo prišla.

Nepodporujem spanie u kamošov,ani u nás nik nespával a nenútila by som ho do toho.Moja dcéra v detstve pri mojej sukni až chorobne a potom po puberte sa vychytila do sveta a nedala sa zastaviť,napr. manžela si doniesla z južnej ameriky....vôbec b ysom toto neriešila na tvojom mieste,nechce,nemusí,to predsa nie je povinné.