icon

13-ročná dcéra nedodrží svoje slovo

14. aug 2023

Ahojte,mám dcéru 13 rocnu.Tento rok cez prázdniny je doma keďže nechcela ísť nikam do tábora.Bola u jednej babky,u druhej pár dní.Ked je doma chodí von s kamarátkami,sme z dediny.Uz je veľká tak jej to dovolím.Obcas su u nás na dvore alebo vnútri niečo vyrábajú,alebo ona chodí k nim.Vzdy jej poviem že o 18tej má byť doma.No nikdy to nedodrží.Mobil má so sebou,no keď jej volám nezdvíha.Na sms neodpovedá.Ked dôjde domov o 20-21 hod tak mi povie že nepočula zvoniť mobil,alebo sa hrali a pozabudla sa.No každý deň..Máme kamarátsky vzťah,hovoríme si všetko.No toto mi vadí,že nedodrží si svoje slovo.Neviem ako to riešiť?Mám jej dať zaracha?Manžel s tým nesúhlasí že sú prázdniny nech si užíva kamarátky,no neviem.

sense
15. aug 2023

Inak myslím ze keby mate kamarátsky vzťah tak by ti telefón svihla a nemala by problem/strach/nehanbila by sa zdvihnúť telefón.

malicka1986
Odpoveď bola odstránená
hugger
15. aug 2023

Dohodni si s ostatnymi rodicmi jednotny cas dokedy mozu decka byt vonku. Aspon zistis s kym je vonku a ake maju ine rodiny pravidla.

lavender94
15. aug 2023

Ja sa jej ani nečudujem, že nepríde. Veď ma večierku ako 8 ročne dieťa. Je úplne jedno, či je vonku od 13:00 chce byť von dlhšie. Ja v jej veku som bývala cez prázdniny von aj do 22:00 čo sa pamätám. A to som mala rodičov sakra prísnych

ninusa221
15. aug 2023

@lonely66 obskakuje ho len doma ( lebo sa nudí ) u nás doma aj perie aj umýva podlahu aj ide na nakup asi doma si to užíva🙄😂

vanilkovazmrzka
15. aug 2023

Ked to spravi zas, na druhy den jej zakaz ist z domu. Na mobile si moze nastavit aj pripomienku, budik, nieco, co ju upozorni, ze je vela hodin.

Ale teda dovolila by som jej byt vonku kym je svetlo, takze kludne v lete do tej osmej 🙂

riyadh
17. aug 2023

Moj "krpec" ma 14,"krpata"😊11 a presne na minutu su doma, ak chcu byt dlhsie vzdy zavolaju, ked chcu ist von vzdy sa pytaju alebo volaj ak sme v praci. Neexistuje ze dojdu o 2-3h neskor, okamzite by boli bez mobilu a zaracha

jana_eyre_2
17. aug 2023

No a keby si trocha popustila ty, nebude potom ona ochotnejšia dodržovať podmienky? Cas 18 cez leto je len začiatok života v tých teplach, veď prečo nemôže byť trocha dlhšie s kamarátkami?

sasanka605
17. aug 2023

My chodíme s detmi von tak do 19:30 ked je take teplo. Maju 5 a 3. Von kopa malých deti, je leto a prázdniny, teplo. Tebe sa to zdá dost z nejakého dôvodu ale viaceré ti píšu ze cez leto by si mohla popustiť. Ja som chodila domov okolo 21 ked som mala 12-13. Druha vec ze nema rešpekt a vy nic nerobíte. Začne ňou poriadne plieskat puberta a bude neskoro.

saxalendra
17. aug 2023

Naša 6 ročná chodí domov o 18,00, keď zvoní v kostole. Počuje to, aj keby nechcela. Ale naša 11 ročná a 9 ročný chodia o 20,00. Cez školský rok chodia o 19,00. Tiež sme z dediny a vedia o tom aj mamičky tých detí, ku ktorým chodia naši. Rovnako posielam aj ich kamošov domov od nás...

prasiatko30
17. aug 2023

Mas zle nastaveny rezim dna pri tak velkom dietati. Vsak ma 13r - viem, ak zuzka skoci z balkona aj ty skocis? -ale treba si vsimnut kedy maju vecierku jej kamosky? Mozno kebyze skoordinujes dcerinu vecierku s vecierkou jej kamosiek tak nemas az taky velky problem. Poznas jej kamaratky/tov? Pozyvas ich obcas aj ku vam domov? Vecera u vas doma s filmom az do 22h s tym, ze sa dohodnes s rodicmi aby si prisli vyzdvihnut deti alebo rozvezies ty. Dohodnut sa aby odchadzala za kamoskami neskor - po 16.00 napr ked sa ti to zda moc hodin mimo. Tiez treba vediet co idu robit - ak idu niekam na kupko alebo do kina, naobedovat sa alebo navecerat alebo len na zmrzku fo mesta - tak tie vychadzky sa tiez upravuju podla toho. A nie len dat bezhlavo cas navratu na 18.00 a potom sa rozculovat a bat lebo dieta neodpoveda na telefonaty a pride 2hodiny neskor. Btw mne ked dieta neodpoveda na telefonaty tak volam kamaratom s ktorymi ide - lebo ich viac menej poznam a mam ich cisla. Dokonca mi deti povedia ked im konci baterka a povedia s kym su aby som vedela kde mam volat - pripadne volaju ak sa oneskoria

sashenocka007
17. aug 2023

takto ked nedodrží slovo tak by som ju nikam nepustila nech si to zapamäta. poprípade sa dohodnúť potom na výnimkách ako chápava mama ze raz za tyzden moze byt dlhšie napr. aby nemala pocit ze nic nesmie. mna mama nechcela nikam púšťať potom som začala utekať myslím že keby mi trochu niekedy niečo dovolila tak by to bolo iné. Ja som bola prvá a sestru potom už púšťala takmer všade.

lienka.7
17. aug 2023

Tvoja "kamaratka" ta ma na salame 👌

kobz
17. aug 2023

U nás doma, keď som bola ja dieťa platilo, čo minúta = deň zaracha na von. Tzn. Ak som meškala 3 minúty, tak som 3 dni nešla von. Velmi rýchlo sme si rozmysleli, či budeme meškať 🙈

mvagusta
17. aug 2023

Raz by nedodrzala urceny cas..mozno druhykrat,ale tretikrat by uz von nesla.. to nema nic spolocne s kamaratskym vztahom. Stale si jej matka a ked sa jej nieco stane,bude neskoro..

mikadooo
17. aug 2023

U nás príde neskôr - na druhý deň zaracha. Na tretí príde zas neskôr - na štvrtý zaracha. A tak dokola... 😂. Ale teraz cez prázdniny môže byť vonku do ôsmej (cez šk rok do 7). Má 12.

mija_ja
17. aug 2023

Nastavene pravidlá su záväzné pre obe strany. Ak je cez prazdniny o 18 skoro, nastavte jej neskorsiu hodinu ktora vyhovuje vsetkym stranam. Zaroven si stanovte trest pri nedodrzani. A potom poctivo dodrziavat. Vy rovnako nemate na vyber a trest musite dat ak cas nedodrzi. Pre vas je to tiež záväzné, takto jej to vysvetlit.

dankanka
17. aug 2023

@deti95060810 ja by som prepocula ziadost o vreckove a nove handry :D

dooscoby
17. aug 2023

By som sa s nou porozpravala lebo adi ostava do poslednej minuty s kamoskami, ze dokedy oni maju vecierku, ale 18:00 je skoro teraz v lete. Moji vecierku ani nemaju, syn je pri panelaku a minule ho este 20:45 nebolo doma. Ja dom rada, ked su von ako pred telkou, pc alebo.mobilom. Dcera je domased a dostat ju von je umenie, dnes isla s kamoskou a ked tak rozmyslam sni sme sa nedohodli kedy pride, ale je pravda, ze telefon dvihne hoci sa uz stalo lebo uz chodi aj MHD do roznych nakupnych centier, ze sa neozvala ci prisla v poriadku. Ale vacsinou jej volam taku hodinku vpred, aby sa uz chystala domov.

linduska86
17. aug 2023

Jeziiis tak chod za ňou a urob cirkus ...myslím,že sa bude hanbiť ako pes a doma jej povedz,že ako sorry ,ale ty si dospelá a bude dodržiavať na čom sa dohodnete a ak nebude tak von nepôjde dovidenia

any_soj
17. aug 2023

Odporúčam zaviesť "nové a dôležité pravidlo". Pár dní nech príde o 18 ako doteraz - oznam jej, že ak to dodrží, posunieš jej večierku na čojaviem 20:00. Ak to nedodrží, deň po nedodržaní nejde von vôbec. Musí mať následky za to, že nedodrží dohodu. A súhlasím, ze ak nevie používať mobil na volanie s tebou, tak ho na ďalší deň nebude mať vôbec.

dkethe
17. aug 2023

Ja mam otazku k tej vecierke 😂
Autorkina dcera ak ju ma do 18tej, tak zjavne chodi vonku skor. Ak je decko/pubertak vonku od poobedia do 21 dajme tomu, to akoze kedy veceria? Autorka ju asi na veceru caka, ze? Ci co deti pchaju cipsy a bagety?
Ak by sla von PO veceri, ok chapem ze do 21. Alenie od poobedia 🤷

lessiie
17. aug 2023

Tak 13 ročná o 18 domov je skoro... ( moja neter o takom čase ešte len von šla keď bola u mna) no ale moja 8 ročná chodí do dediny von od minulého leta a keď poviem ze príde domov o takej tak nepríde ani o minútu neskôr.. tento rok mala dovolené do pol 9... neter som púšťala tiež do tej pol 9-9...ono nečuduj sa se nepríde domov o 6 je to skoro, ale na druhej strane neskúsil by mi dievčatá prísť neskôr ako sa dohodneme... ak meškali pár minút hneď mi volali ze už idú domov ale zmeškaju pár minút...

gabika20
17. aug 2023

Mám takisto 13 ročnú dcéru, tiež bývame na dedine, čas trávi s kamarátkami a domov chodi medzi 20-21.. veď aj 6 ročný je často ešte o 20tej vonku pred domom na kolobežke s kamošmi

zuzu11166
17. aug 2023

Moja mala 12 v juni,takze podobne sme na tom
Chodi tiez von,ale dohodneme sa a teda moja dodrzi,sem tam sa stalo ze nedvihla,ale po niekolkych minutach do polhodky vzdy zavola späť,ked zbada ze som jej volala.a ked chce zostat dlhsie,zavola a spyta sa ci moze.
Ona vie,ze keby nedodrzala slovo,tak by uz nikam nabuduce nesla.
Aj my mame fajn vztah,ale proste vie,co si nemoze dovolit.a my sme v meste,ja som jej vysvetlila,ze sa velmi o nu bojim,tak musi v tomto posluchnut.je si vedoma,ze inak by uz potom nemohla ist nikam.musis byt tvda a tak nejak ist na to,ze mas velky strach,a ked nepride,ako ste sa dohodli,tak bude sediet doma.aj ked ste na dedine.kdekolvek sa moze nieco stat.

nikpa
17. aug 2023

Skáče vám po hlave, keď bude mať 16, príde domov po 2 dňoch, potom si môžeš tlct hlavu, že si nezakrocila skôr. Aké má dôvody dodržiavať čo jej bolo kazane keď nedostane žiadny trest za prešľap?? Žiadne! Kde má hranice? Má 13 rokov, ste za ňu zodpovedni, tak ju výchovavajte. Je to úplne jednoduché, nedodržis stanovené pravidlo, príde trest. Aký je už na vás ale musíte ho dodržať, to je najdôležitejšie. Buď nedať vreckové, zobrať mobil, nekúpiť vysnívané tenisky, dať zaracha.... čokoľvek čo uznas za vhodné, si jej matka, poznáš ju a čo ju bude mrzieť na toľko, že nabudúce si rozmyslí či bude sledovať čas alebo zdvíhať telefón. Ale základ je dodržať svoje slovo a splniť trest aký sľúbis.

6mia6
17. aug 2023

Už to tu niekto písal. Si hluchá, neberieš, asi telefón nepotrebuješ. Nepáči sa ti, ok navalam ti toľko roboty, že až. Mám 14 ročného je vonku do 22.00 keď čosi volá , prípadne volám ja, výnimočné nezdvihne. Má aj hodinky ale keď hrajú napr. Futbal nedobehne. Áno hrajú aj o 22.00. Volá späť. Buď dohodneme druhu večierku, s dodatkom ani o minútu neskôr. Alebo ide dom.
Cez deň ma nejaké malé povinnosti. Napr. Stráži 6 ročnu sestru doobeda (nie celé prázdniny) ale poobede už tréning a čo chce. Chodí dokonca do vedľajšej dediny. Cca 3km na bicykli. Chodia partia do mesta do kina. Atď. A samozrejme sa mu už páčia dievčatá. Zatiaľ len tak v partii... Ja mu trochu "závidím" je to pekné obdobie. Tie prusery ešte len prídu. 🤭

6mia6
17. aug 2023

@dkethe môj keď má vonku "robotu" ani hladný nie je. Príde domov, dá sprchu, jogurt alebo pohár vody a spokojný ide spať.
Niekedy pribehne podvečer, vezme rozek alebo čo nájde do ruky a už ho nie je. Nemáme hromadnú večeru.

cacianka
18. aug 2023

Tu ani tak nejde o skorú hodinu večierky večierka môže byť doma aj o 22.00, ale o dohodu kedy má byť doma. A to neplní. Tak treba uplatniť následky. Ako tu už radili. Dieťa nemá byť kamarát,
A potom je tu druhy aspekt, treba po dohode posunúť hodinu návratu. Ale : má mať doma aj nejaké povinnosti, každučký deň musí byť niečo urobené, za čo má mať sama zodpovednosť a potom riešiť neskorší príchod domov. V podstate ako odmena. Poviem príklad - každý deň kym prišla mama z roboty, museli byť riady umyté, kuchyňa vygruntovana. Pozametane chodníky, hydina čerstvú vodu a žradlo, poliať kvety, vyniest smeti, nezabralo nám to ani hodinu času, lebo sme to udržovali. A potom každý deň niečo urobiť, vyvesiť zvesiť pradlo- neskôr sme aj prali. Iný deň pozehlit. Vyčistiť wc a kúpeľňu. Pozametať dvor. 3x týždenne nanosit hydine žihľavu a repové listy. 2x týždenne potraviny nakúpiť. Povysávať celý dom a utrieť prach. Previdelne činnosti boli každý deň, makali sme ako fretky, aby sme to urobili čím skôr max 2-3 hodiny s prestávkami a potom sme sa hrali s kamoškami a susedmi celé hodiny po všetkých dvoroch v okolí. A to sme si popritom aj pomohli navzájom, uložiť napilene drevo, nanosit obratu kukuricu, pohrávať seno, keď sa do toho pustilo 7 deciek, tak bolo podrobené raz dva, a dostali sme chleby s paštikou , bublaninu,malinovky a všetci nadšení a spokojní že akí sme šikovní, vieme aj pracovať a hlavne spolu. Spolu blaznit, hrať sa ale aj pomôcť.

linkapaulinka
18. aug 2023

Nasa generacia bola ina, boli sme ine deti a aj zaujmy ale musim priznat , ze sme mali dovolene byt vonku a ked sa zapli poulicne svetla museli sme domov. Zili sme bez mobilov a toto bolo na orientaciu v case fajn. Pravidla. Inak nam mama nie laskavo a kamaratsky dohovarala 🙈😁