icon

14-ročná dcéra chce iPhone

25. feb 2025

Povodny nazov temy, keby ho admini zmenili. “Dcéra chce iPhone”. Zienky, chcela by som si precitat, ako je to u vasich 14rocnych dievcat a ich telefonoch. Mlada chce iPhone 13, ten typ co by chcela stoji cez 500€. Starsi iphone uz ma cca 3 roky, uz je ozaj taky zastaraly, ze niektore veci tam nefunguju. Ale inak tam ide vsetko potrebne.

Ale k veci. Bude mat narodky a povedali sme jej, ze ak chce ten telefon, ze si cast bude musiet dat zo svojich. Mesacne dostava 40€ vreckove, dostava za vysvedcenie, od rodiny aj nas na nejaky sviatok okrem daru aj nejake peniaze atd., takze ma. Nejde o to, ze by sme na to nemali, mame. Ale nepride mi to ok vysolit “len tak”. Doma pomaha minimalne, ked sa na niecom dohodneme musim to pripomenut velakrat (nie vzdy). Ze by sama prisla, ci nieco netreba, to mozem snivat. Aj ked vidi, ze padam na hubu, ma dost v pazi. Uci sa vyborne. Keby bola mila, napomocna a fakt jej zalezi, asi by som sa na to inak pozerala. Ale i tak stale nieco treba, oblecenie, do skoly, kozmetika, kruzky platime ved to poznate… klasika + idu na drahy pobyt zo skoly tento rok do zahranicia (2000€).

Podla mna vacsina ludi telefony za 500€ proste 14rocnym detom nekupuje. Alebo sa mylim? Pravdepodobne jej diskusiu ukazem, tak ma zaujima, ako je to u vas. Dakujem.

autor
25. feb 2025

@bludna nie je neskromna. Len dost neochotna a casto hadava. Ked nieco treba robit, tak ju vzdy nieco boli 😁. Ale ked nieco chce pride ako najmilsia babika 😅. Asi to nie je nic vynimocne v tomto veku 😁

@januska12323 nechodi na sukromnu. To nie je zly napad.
@sissy27 tak ja by som ho nekupovala vobec, kupila by som dar tak do 200€. Aj to je dost si myslim. Takze ak pristanem na to, ze ja dam 300 e a ona 200, myslim ze ju to aj niecomu nauci, ze to proste nie je len tak. Na vylet za dve tisicky si prispievat nemusela.

sense
25. feb 2025

Tak moja by mala smolu, ani ja nemám telefón za 500e, a teda nebol by problém mať taký telefon

wanduska327
25. feb 2025

No ja niesom žiadna bohatá pani , ale moje deti majú iphone .....neviem možno z princípu, chceli , učili sa dobre dostali ...nasetrila som a hotovo dcéra má 10 a syn 13

mimka1402
25. feb 2025

Za mňa je fér aby prispela si sama na ten mobil, dostáva dosť slušne vreckové, ktoré často nemajú ani staršie deti🙂
Ak chce drahsiu vec, mala by vnímať to, že okay, rodičia prispejú ale zároveň to bude aj jej zasluha. 🙂
Hlavne ak doma nepomáha veľmi.

cyberk
25. feb 2025

@julish ja som upgradovala z 6 na 13 ked vysla, a teda na 6tke uz niektore aktualizacie nesli robit 🙂 ak to mas len na volanie a sms tak jasne, ze funguje 😅 to aj ta 6tka stale 🤣

maja249
25. feb 2025

Práve teraz píšem zo svojej 9ročnej lacnej haraburdy. Šlape, fotí, baterka vydrží 3 dni. Má Iphone niečo navyše?

sissy27
25. feb 2025

Tak vylet za 2k je predpokladam studijny pobyt, nie len taky rozmar. Pozri, urobte si doma ako vam vyhovuje, ja som v tomto proste ina - neznasam darceky typu “skolska taska na vianoce” a podobne, ktore by sa museli kupit tak ci tak, rovnako tak by som oplieskala muzovi o hlavu novy vysavac k sviatku alebo keby mi zaplati polovicu niecoho 🤷‍♀️ Darcek je v mojom ponimani nieco, co ma obdarovaneho potesit a pripadne aj prijemne prekvapit, ale zas uver si kvoli tomu samozrejme brat nebudem.
Dcera je dost velka, porozpravajte sa a uvidis. U nas su sviatky o splnenych snoch (pre vsetkych, nie len pre dceru), takze to asi vidim inak ako vacsina.

vanilkovazmrzka
25. feb 2025

@maja249 ale toto nie je tema o tom, ci ma iphone nieco navyse…

micicka
25. feb 2025

@sissy27 ciastocne s tebou suhlasim. Ale, ak jej na narodeniny nechcu / nemozu kupit dar za 500,- a kupili by jej nieco za povedzme za 150,- co by dcera uplne nechcela. Nie je v tom pripade lepsie prispiet na ten vysnivany mobil?

nin12345
25. feb 2025

No podla mna praveze vacsina ludi detom take telefony kupuje a dokonca nove modely (neviem odkial na to beru).. u nas v triede na strednej a to sme sice mali 15-16 si pamätam ze sme boli na zaciatku 3aja co nemali iphone. Nakoniec som si ho potom zohnala aj ja🤣 ale to uz bolo davno dnes som opat spokojna aj s obycajnym a lacnym androidom lebo uz nepotrebujem tak kvalitny mobil

lenkalienka321
25. feb 2025

Ja nemám taký dráhy telefón sama, aj keď si ho môžem dovoliť. Skrátka nebudem si kupovať vec len preto, že ho majú druhi, že je to cool, a radšej peniaze investujem do seba, do športu, na zážitok a pod. Okrem toho si myslím, že už dcere dávaš peňazí dosť. Samozrejme, každá rodina to má finančne inak, ale rodičia tu v žiadnom prípade nie sú na to, aby deťom kupovali najmodernejšie oblečenie a drahu elektroniku, aby očarili svojich rovesníkov. 14 ročné dievča ma už poznať hodnotu veci. Niekto musí kôli 500 € pracovať pol mesiaca. Na Modrom Koni ( ale celkovo v živote) je veľa diskusii, kde ľudia nevedia, ako narábať s financiami, ale najmä, ako si vážiť prácu druhých ludi. A spôsobuje to iba samé problémy. Manželky sa sťažujú, že muži malo zarábajú. Potom sa sťažujú, že muži su skúpi. Ďalej sťažnosti, že nikto im doma nepomáha, lebo manžel vraj už má dosť v práci. Frajer býva u mňa zadarmo. Frajerka neprispieva na stravu. Nevieme ako šetriť, nevychadzame. Nedostávame dosť finančnej pomoci od svokrovcov. Atď. Toto všetko, určitú schopnosť finančnej empatie sa človek učí už v detstve. Vysoké nároky v detstve ( ale aj výrazný nedostatok) znamenajú vysoké nároky v dospelosti. Potom pocit zlyhania až depresia, keď si odrazu nemôžem dovoliť top kvalitu. Hodnota človeka sa meria tým, čo si môžeme dovoliť kupit. Človek sa ma k luxusu dopracovať postupne, ideálne svojim vlastným pričinením. A učiť sa aj skromnosti, veď nikdy nevieme, kedy ju budeme potrebovať. Môžeme byť supervzdelani aj šikovní, ale život sa vie vselijak vyvinúť. Čiže záverom, súhlasím s tým, že dcére ten drahy mobil kupovať nemusíš a ani si nemyslím, že si skupa. Drahší dar by som volila pri príležitosti maturity, oslavy 18 a pod.

nin12345
25. feb 2025

Inak zeny tie co tu pisete ze ,,smola ani ja nemam taky mobil" tak prosim vas si porovnajte kolko casu stravite vy na mobile a tie deti a kolko funkcii realne vyuzivate vy a kolko oni. Ja by som nemala problem dopriat svojmu dietatu lepsi telefon nez mam ja a pride mi to ako odveci argument ze ani ja nemam taky. Keby na to nie su peniaze to chapem ale ze ani ja nemam no neviem..

autor
25. feb 2025

@sissy27 tak vidis, v tom je medzi vami s mojou dcerou rozdiel. Ta sa z novej tasky velmi potesila, sama si ju vypytala zrovna tieto vianoce… je to samozrejme ok ze to vidis inak. Plnenie snov, nad tym som sa zamyslela. Snivala som o krasnej oneil mikine za 2100 korun. To by mi nasi v zivote nekupili. Tak som 14rocna chodila upratovat a kupila som si ju sama. Mam ju doteraz☺️. Ale nenosim ju uz samozrejme. To bol teda pocit, takej velkej hrdosti na seba. Myslim, ze mi to dalo ovela viac, ako keby mi ju nasi kupili len tak.

20erika07
25. feb 2025

Syn 17r, chcel prvý iphone keď mal 13r, chcel 11tku. Šetril si ,no keď sa blížili jeho narodeniny mal niečo cez polovicu sumy nasetrenu, tak každý kto mu chcel dal darcek v rodine prispel € a spoločne sme sa doskladali do zvyšnej sumy. Nebola som síce nadšená ,ze toľko peňazí za telefón 🤷‍♀️ ale stále to boli jeho peniaze, pretože vždy čo dostal na sviatky peniaze, všetky sme mu odkladali a pred tými 13timi narodeninami si odkladal rok sam ,ostatné sme mu dali do banky. Nikdy nemiňal na somariny. Mal ho 4 roky, predal ho mladšej za symbolickú cenu ,doplatil si zo svojich a kúpil nedávno 14tku. Na tvojom mieste by som sa s dcérou dohodla, uz aké podmienky dáš, nech sú, a s tou 14tkou by som súhlasila.

berenika39
25. feb 2025

@maja249 Iphone je něco, co pokud nepoužíváš, nedoceníš. Každý podle svého - možností, potřeb, je jasné, že pokud hrozí u menších dětí ztráta, poškození, stačí třeba starší telefon (iphone🙂)))). Ale ve věku 14+ sama za sebe nevidím důvod (pokud chci, můžu a jsem s tím ok) dát dítěti kvalitní zařízení, který bude do budoucna potřebovat ovládat, používat, nebude se s ním vztekat, bude propojené s našimi rodičovskými zařízeními a podobně. Určitě se ti bude zdát teď jako blbost AI, na co bys to potřebovala...ale ty děti - ty se řítí do budoucnosti a budou tyhle věci mít už jako běžné.

lucik194
25. feb 2025

uplne v pohode by som kupila. jediná podmienka, ano stoji 500 eur, polovicu zaplati ona. ak by stal 600eur, polovicu zaplati ona.

iny darcek by nedostala.

iwesska
25. feb 2025

Chudatko,ma 3r. iPhone teraz,zastaraly...🤧 Ze pozdravujem, moj 14r.ma iphone 8, aj to len preto,ze ho vyhral,inak by sme iphone nechceli. A vobec nechape decka,co potrebuju dostat kazdy rok novy telefon. Lebo on na vymenu dovod nevidi,kym funguje. Co take tam potrebuje mlada robit a nefunguje?? To by ma fakt zaujimalo, preco potrebuje 500e mobil. A ked teda bez neho nevie zit,nech si prispeje.

autor
25. feb 2025

@iwesska vie bez neho zit. Nemusis byt taka ostra. Ma tiez iphone 8. Kupili sme repasovany. A mozno uz aj 4 roky ma, ja uz neviem kedy ho presne dostala, pisala som cca 3 roky

raffaella
25. feb 2025

Mám takmer rovnaké skúsenosti - dcéra má 14, čoskoro 15 a iPhone chce snáď od 10r. V triede je jediná, ktorá ho nemá (vraj), vzhľadom na akú školu chodila a akú študuje teraz je to však vysoko pravdepodobné. Má/mala kamošky, ktoré naozaj dostanú vždy najnovší model. My dávame limit deťom 300€ na mobil, iPhone principiálne deťom nekúpime, nie je to u nás záležitosť peňazí ale vnútorného presvedčenia. Dcéra si plánuje iPhone kúpiť z prvej výplaty, keď začne v Rakúsku o rok brigádovať - my jej prispejeme nejakú sumu, ale podstatnú časť bude mať z vl.zdrojov.
Tiež je dobrá študentka, veľmi jazykovo zdatná, dobré dieťa aj sestra. Ale to neznamená, že musí mať za to práve iphone. Každý rodič si to musí nejako uhandlovať, niekto dostane v 15ke iphone, niekomu rodičia zaplatia rok na strednej škole v Amerike, niekonu dajú rodičia v 20ke byt v Bratislave a mnohí nič z toho.

heln
25. feb 2025

tak ja som bud chudobna, alebo lakoma.
lebo ja ani sebe nedam tolko na telefon, nech by bol neviem aky dobry.
prispela by som jej stovku a ostatne nech si nasetri, ide o princip.
moja 13 rocna dostava 20 eur vreckove.

iwesska
25. feb 2025

A co som take zle napisala,ved nech si prispeje,ja by som tolko za mobil dietatu nedala. Uz aj vreckove dostava dost stedre + peniaze od rodiny,tak kde je problem? Dobre sa nakupuje z rodicovskych penazi,ale za svoje ju to uz boli,co?

oblecenie99
25. feb 2025

Asi som chudobná alebo sesternica strýka Držgroša alebo fakt neviem... Ale nie, môj by nedostal. Iphone, 5 hviezdičkové dovolenky od veku batoľaťa, a potom sa čuduje rodina, keď mužovej krstnej dcére som dala na desiate narodky obálku, že to tak malej načo takto .? Však keď už za desať rokov stíhla mať všetko, tak čo sa mám strápňovať nejakým vecným darom. Ja fakt netuším, čo tým deckám kúpiť na sviatky, čo majú všetko aj viac.
Ale keď na to máme, alebo ako tu čítam, aj keď extra nemáme, prečo by sme nedopriali, keď chcú a je to fakt úplne najsuper mobil, pre pubertiaka absolútne potrebný, veď potrebujú všetky funkcie tých zariadení do života.. Ešte nejaké prepojenia s mobilmi rodičov aj chápem.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
sono2
25. feb 2025

Neeeviem. Skôr ten výlet do zahraničia. Je to nutne? Asi by som kúpila. Ak sa teda výborne učí

hnedovlaska1234
25. feb 2025

Ja som si prvý iphone kúpila na 18te narodeniny. Bol to iphone 11 a stál okolo 500€. Našetrila som si naň sama a rodičia mi nič neprispeli, no môj otec bol aj napriek tomu tvrdohlavý, že čo si idem kupovať tak drahý telefón….a budem ho mať už tretí rok a som s ním veľmi spokojná a robím na ňom veľa vecí. V 14tich som mala fakt nejaký obyčajný Huawei za 120€ haha😂 ale mala som ho 4 roky. Neviem…pokiaľ si to môžete dovoliť a ona po ňom fakt túži tak na tom nevidím nič zlé. Mobil ako mobil no. Ja vidím ešte mladším deťom v rukách aj drahšie telefóny ako 500€…a iba sa na nich hrajú….to mi príde zbytočné.

queendixie
25. feb 2025

ale inak pozri ako ti zmenili nadpis temy :D nemala si tam preklep tak ti dodatocne pridali

autor
25. feb 2025

@queendixie 😂😂 teda to su … esteze som tam ten povodny nadpis dala 🤦‍♀️. Teraz sice nezmenili vyznam, ale velakrat ho zmenia a riesi sa nieco celkom ine. Potom si ludia myslia, ze je autor negramotny 😂

diavant
25. feb 2025

Iphone je proste super pre tych co to nechapu, ja mam iphone 12 a stale ide, nie je pomaly, nic mu nechyba. Dietatu by som kupila tiez a asi by si prispela alebo by uz nedostala iny velky darcek.

gemerka17
25. feb 2025

Autorka v tvojom prípade by som nemala problém dcére kúpiť telefón za 500 eur na 14 narodky. Schválne píšem len o telefóne ako takom, keďže sa to tu zvrhlo na iphone a bla bla. 500 Eurovy telefón vôbec nie je drahá záležitosť. Ty sama si si kupovala najnovší model keď prišiel za 1600 eur. Ak by pýtala najnovší telefón za 1500 a viac, jedno ci iphone, samsung, alebo iné, bol by to prepal a teda isto by som trvala na zaplatení aspoň polovici. Keďže sa však dcéra učí vyborne, darček nie je až taký drahý, kúpila by som a teda netrvala na dolozeni jej peňazí. Co však by bola určite podmienka, aby ho dostala, tak isto by mala viac povinnosti v domácnosti a musela by ich robiť bez reptania a upozornovania. Určila by som jej zoznam pravidelných povinnosti na určitý čas a to by bola aj moja podmienka na kúpu telefonu. Je v puberte avšak nie je naškodu ju naučiť ochote niečo urobiť. Bez práce nie sú koláče. Musí zvládať aj časť domácnosti.

lenkakravcova
25. feb 2025

Mne to príde strašne veľa za mobil pre pubertiačku.
Aj pre dospelého. Na trhu sú mobily s lepšími funkciami do 350€.