16 ročný pubertiak. Cítim sa ako zlá matka
Môj syn má 16 rokov a má také to obdobie, že mu je všetko fuk. Zhoršili sa mu známky, týžden nechodil do školy bez toho, aby som to vedela, odvráva, hada sa, nepustí ma do svojej izby... Chcem mu len to dobré a dala by som mu prvé a posledné, ale čo je veľa to je veľa. Pohádali sme sa práve na to, že týžden nechodil do školy a v tych nervoch, ktoré som v ten moment dostala som vykríkla, že ho nenávidím. Jeho odpoveď bola ešte horšia : ,,Aspoň si to už konečne povedala, lebo ťa ani ja nemám rád!" A odvtedy mi nič dupľom nič nehovorí, zatvara sa do izby a neodpovedá mi na otázky... Mám hrozné výčitky a cítim sa ako zlá matka...zlyhala som.
si na neho sama, ci otec nezasahuje do vychovy?
Ahoj, necitala som vsetky prispevky. Ja sa ti ani necudujem, ze ti rupli nervy, esteze si mu horsie nevykricala 😆 No, ak sa schladia emocie, tak normalne s nim hod rec, ze ta to mrzi, ze je toho na teba vela. Nic take priserne sa predsa nestalo 😉
Ale o tom presne je puberta, ze on sa potrebuje odputat, rebelovat voci tomu, koho miloval, ku komu mal to najsilnejsie puto. A to musi ist cez bolest, zial. A ono to puto sa zas obnovi, len toto obdobie treba prezit, idealne s co najmensimi skodami... od teba ako mamy sa ocakava, ze budes pri nom vzdy stat, aj v tych najtazsich chvilach... tie absencie ste nevedeli riesit konstruktivne? Vysvetlit mu, co sa moze stat, ked ho vyhodia zo strednej? Ake ma on pre to vysvetlenie resp. ma nejake riesenie? Chce zmenit skolu? Sikanuju ho tam?
Ak chces napíš mi osobnú správu, mám tiež 16 ročného syna, máme problémy, môžme sa navzájom podporiť. Niektoré deti proste pubertu zvládajú horšie
Mne takéto veci sem tam v hneve hovorieval otec a dokonca aj v 18-19 to este zabolelo. 16 roční este nemajú poriadne rozvinuté také "objektivne videnie", ze to hovoris z hnevu. Teoreticky možno hej, ale prakticky si to zobral podla mna osobne. Na tvojom mieste by som sa s nim pozhovarala o tom, ze si to tak nemyslela. Mne toto od otca velmi chybalo. A aj ked som pochipila casom, že to len tak vykrikol z hnevu, tak mi bolo ľúto, že to ani neolutoval. Popri tom by som sa aj pozhovarala prečo nechodí do školy. Možno ho niekto šikanuje alebo sa bojí nejakeho skusania. Musim sa priznat, že aj ja som sa takto vyhybala škole, ale našťastie mi na to nikdy rodicia neprisli. 😄 A mozno je len flakac, ale to treba najskor zistiť, ako sa pohádať.
@nika1971 Sme rozvedení už tri roky, ale syna navštevuje často. S ním si asi rozumie o niečo viac. Už som mu volala, že nech mu skúsi aj on dohovoriť, keď budú spolu.
V tomto veku by sa mu mal venovat otec viac ako inokedy...
@limoncino ja mam jednu na ZŠ a druhu na SŠ. U jednej vidím, že všetko, u druhej nevidím príchod a odchod síce, ale keby len minútu meškali na hodinu, bez milosti v edupage absencia. .
Autorka to edupage určite porieš. Možno už ťa triedna cez neho aj upozornila. Veď aj v školskom poriadku musí byť ukotvené do koľkých dní pri chorobe napr. je potrebné školu informovať
Keď nemáš prístup na edupage tak vlastne ani nevies ako sa tvoj syn učí. 🙏
Aby si nebola prekvapená keď pôjdeš za učiteľkou a bude mať zopár takých týždňov že do školy nechodil.
To mi príde z tvojej strany taká ľahostajnosť doteraz veď cez edupage sa riešia aj iné veci nielen známky a absencia ale čo je nové v škole atď...oznamy od pedagógov...ďalej neviem si predstaviť že by ma do izby nepustil môj syn či deti....neexistuje
Súhlasím so všetkým čo napisala
@elizabet173
Keď nechce s tebou rozprávať, ani sa učiť tak nech sa páči do práce...žiadne uvarené jedlo, oprate šaty , tepla posteľ...keď ti neodpovedá čo robí? Som si istá že tuka do Pc či do mobilu...tak vypni wifi,zmeň heslo len niečo rob aby si jasne ukázala kto je tu rodič...ja takéto by som nestrpela.
Mám susedu tiež sama s chlapcom. Ona má zakázané chodiť do detskej...keď mi to povedala skoro som odpadla...cez stenu niekedy počujem ako na seba hulakaju...celé zle...
Synovi sa ospravedln že je to inak ,,,máš ho veľmi rada len nenávidis jeho arogantne správanie ...zároveň mu daj vedieť že ako sa správa on v poriadku nie je...
16.rocny na pivo? No comment....
Hneď v pondelok si vybav edupage s jeho triedou uc....ja viem synove známky a info tam uvedené skôr ako on.Ma 16 r. A je bezproblémový čo sa puberty týka.tebe Radim zakomponovať do výchovy aj jeho otca a s mladým porozprávať o tom.ze život nie je gombícka.robime aj veci.ktore nemáme radi.z niečoho treba žiť bez poriadnej školy neuzivi ani seba nieto svoju rodinu....ak ho neprišrubujete teraz.tak budete mať dosť vážny problém...ešte ma zaujíma aký trest dostal za ten týždenný pobyt na pive a nie v škole...
Ale čo by si zlyhala. Ospravedln sa, nemyslela si to tak. Ako už písali, nenávidis jeho správanie, to že ťa oklamal a nie jeho. On to bude teraz sakra využívať. Akože ta nepustí do izby? To neexistuje. Ty si mama, platia tvoje pravidlá. Na niektorých pubertiakov bohužiaľ plati prísne správanie. Vybav si ten edupage v škole a kontroluj, kontroluj a kontroluj. Sám si za to môže
Podľa mňa si vôbec nezlyhala,na výchovu si sama kedže ste rozvedený,syn je v puberte robí len same problémy a praskli ti nervy.Chcelo by to určite rozhovor o tom že čo sa stalo a prečo a syn by mal mať jasné pravidlá.
Že ide ,,na pivo,,v 16tich je podľa mňa blbosť možno ťa chcel len vytočiť pretože neviem v ktorej krčme by naliali 16ročným.
To že nemáš prístup na edupage je tvoja chyba prístupove heslo má triedny učiteľ veď edupade majú deti v 1ročníku ZŠ takže mala by si sa viac zaujímať o neho,čo sa týka školy aj to kde a s kým chodí,s kým sa kamaráti atď.Využíva to že má vlastne ,,volnú ruku,,málo sa zaujímaš a robí si čo chce..namiesto toho zaveď pravidlá,nastav hranice,zaujímaj sa o neho (to všetko už dávno malo byť)
Nebola to najlepšia reakcia, ale si len človek. a ver mi, že ti rozumiem. tiež mám momenty (pomerne často), kedy si pri mojom pubertiakovi uvedomujem, že by som ho najradšej zmlátila ako psa s hocičím čo mi príde pod ruku, alebo ho uškrtila. V sekunde má vie vytočiť ako nikto. je normálne a ľudské, že v afekte povieme čokoľvek, oveľa dôležitejšie je to čo príde potom. ja to riešim tak, že keď opadnú emócie a dôverujem si, že som kľudná a vidím, že aj on je už v pohode, tak prídem a keď vysvetlím moju reakciu. ak je niekedy treba, tak sa viem aj ospravedlniť, ak si zlízol moju zlú náladu neprávom. našla by som vhodnú chvíľu a na rovinu mu povedala niečo v tom zmysle, že ho máš rada, ale vtedy ti rupli nervy a neovládala si sa a povedala si to čo ťa teraz mrzí. všetci sme len ľudia a v emóciach povieme a to čo by sme nechceli.
Skus Nevychova.cz
Vztah s dietatom urcuje zvacsa rodic, musis na to prist.
Moj má čerstvé 16. A u nás funguje všetko na dohode. Ale škola......tam žiadna dohoda neexistuje. Proste si nedovolí vymeskat školu, alebo prax a už duplom nie, keď o Tom neviem. Toto cezomna neprejde. A som na troch takých pubertakoch sama
@tatiana149 presne temer 16 syn, cez epage vidim prichod, odchod absencie, ale nedovoli si nechodi do skoly, ja si nestazujem, som rada, ze syn je aky je, vie si povedat svoj nazor aj ked je introvert, ma pred Nami respekt, hlavne pred manzelom a v zivote mu nenapadlo ze blicovat mzo skoly alebo neake kraviny, dcera 12 r je trosku zivsia😂totalna extrovertka,, bordelarka ale tiez aj ked "bojuje", rebeluje, ma tiez respekt hlavne pred manzelom, dcera je trosku tazsia kava😊🤔
To je ukazka toho kam to dotiahne kazdy rozmaznanec. Ze jeho izba? To je v prvom rade tvoja izba, jeho mobil je tiez tvoj, aj chladnicka. A ked nepotrebuje skolu, nepotrebuje ani tvoje peniaze. Ale tipnem si , ze ty mu este aj papat s kakavkom odnesies a zaplatis pausal ,aby sa v tej jeho izbe nenudil. Cele zle. Skus sa nad tym zamysliet, zjavne to prve a posledne co mu davas nefunguje.
Ako aj my si doma sem tam pokricime, to zas viem, ze kastrol pretiekol, ale emocie idu von, dozvieme sa niekedy aj viac ako by sme chceli, potom vychladneme, ospravedlnime sa a hladame cestu a riesenie a mne sa velmi pacia napady s ospravedlnenim, ze si to prestrelila, lebo jasne, provokoval a “dostal ta”, takze by som sa ospravedlnila, aj napad s listom sa mi pacil, obcas detom napisem vecer a hodim k posteli, ale nielen prepac, ale hlavne pochvalu hoci za uplnu hlupost, ze konecne konecne konecne urobili nieco co som sladkym hlaskom denno denne opakovala a dufala, ze pride den😂a to potom rano vstanes a deti ziaria, iny vesmir, puberta je hlavne o tom, ze tam hormony lietaju, toto si vzdy a vzdy a vzdy opakujem, predstavim si seba a PMS, cely svet je na mna mily a ja by som pohryzla prveho cloveka co pride blizsie, ale k veci, edupage vyziadat v skole, synovi vysvetlit, ze izba je jeho s tvojim neobmedzenym pristupom, mobil bude ak bude slapat doma a v skole, slusna komunikacia ako zaklad, inak odpajam mobil, vreckove nedam a este moze pomahat v domacnosti ako bonus, kedze izba je jeho, prosim vysavac handricka, pracka, moznosti je dnes milion, nasi nemusia ist na kruzok ked nechcu, mozu pokosit dvor a potom uz len pocujem klavir a ja kosim…