17 ročná dcéra má zvláštne sny
zdravim... velmi ma trapi problem mojej dcery... kazdy by si povedal ved su to len sny ale ony mi nahanaju niekedy az husiu kozu ... dcera ma 17 rokov je velmi citlivy clovek ... naozaj ma trapi to ze minimalne dva tri krat za tyzden sa jej snivaju doslova nocne mory budi sa s placom velakrat sa cely den aj boji ... potom sa len obzera ze stale citi ako keby ju niekto sledoval ... a najhorsie je to ze niekedy sa tie jej sny aj vyplnia ... napriklad ked to zacalo jej prvy sen sa hned aj akokeby vyplnil ... nechcem byt poverciva na sny ale bud to bola naozaj hlupa nahoda alebo potom uz neviem ☹ dcere sa snivalo ze vosla do nejakeho velmi stareho domu a ze na starej stolicke sedela neskutocne smutna nevesta ... dcera sa jej v tom sne pytala ze co jej je a ona ze nic len umriem ... dcera mi to opisovala tak ze pri tej neveste sa citila tak neskutocne smutna ze ju az srdce bolelo a ze silou mocou sa chcela zobudit a nedalo sa jej to ... zobudila sa s neskutocnym placom ... vtedy mi to hned nedalo a vyhladala som si ze co by to asi znamenalo ... naznacovalo to umrtie v rodine ... a necely tyzden umrel mame brat ... zdravy chlap ani nie 50 rokov... mozno to je naozaj len nahoda... ja neviem len som zufala z toho ze za posledne dva mesiace sa dcere snivaju veci napriklad ze samu seba vidi obesenu alebo ze jej vytrhavaju vlasy ... alebo ze v jej izbe boli v koberci napichane ihly a medzi tymi ihlami boli jej vlasy a krv ... najcastejsie su to aj sny typu ze sa kupe v spinavej alebo v modrej vode... vyhladala som si aj to a ze vraj to znameza ze clovek ochorie alebo umrie a na to nechcem ani pomyslet ... alebo ze ju niekto topi,muci a ublizuje ... sme z toho zufaly ... a hlavne dcera trpi na viac pretoze tie sny naozaj na nu posobia tak emotivne ze sa budi s placom ... rozmysla nad tym cely den a hlavne je taka roztrzita... k psychologovi s nou nechcem ist bojim sa ze ju vyhlasia za nejaku narusenu alebo labilnu ale ona taka nie je ... je velmi mudra inteligentna chodi na gymnazium uci sa na jednotky... je len velmi citliva proste ked pride o nejakeho kamarata alebo osobu znasa to velmi tazko .. ale inak sa niekedy cudujem ako sa vie nad niektore situacie povzniest a zvladat ich ... prosim vas dajte mi nejaku radu aj ked viem ze bude asi tazke mi v tomto pomoct alebo aspon mi povedzte vase skusenosti ... lebo uz som zufala lebo dcera strasne trpi ☹ dakujem
ahoj moj manzel ma tiez strasne sny az sa nemoze nadzchnut...stale ho nieco dusi na hrudi.isli sme aj k numerologicke a dali sme 20e a nic nam nepomohla.az nakoniec nam poradila jedfna romka povedala ze ma 6 zmysel a ze sa tomu nema poddavat ma si kupit lapac snov:taky s tymi pierkami a hlavne asa kazdy vecer modlit
@katka0905 co trepes!!!! psycholog nepredpisuje lieky iba psychiater..... psycholog v podstate nieje lekar.... psychiaterj je medicinsky odbor..... takze by som vazila slova lebo ju len vystrasis..... a ani psychiater nieje hanba .... to ze tvoj brat tak dopadol neznamena ze dopadne kazdy.... antidepresiva treba brat s mierou a treba aj premyslat ci su vhodne alebo nie-....a ani psychiater neda antidepresiva pokials i nieje isty ze pomozu....
@natasa122 ja by som naozaj odporucala psychologa nie je to hanba a urcite ju nevyhlasi za labilnu toho sa neboj ja som tiez urcity cas chodila k psychologovi lebo som mavala budenie srdca z nicoho nic navaly bola som podrazdena...vysvitlo ze sa stacilo len vyrozprava tnestrannej osobe mozno v detstve zazila nieco mozno na uliciniekto zbil psika alebo nieco podobne co ho si ty ani nikto z rodini nebola svedkom ona na to zabudla ale vracia sa jej to takouto formou.....urcite by som odporucala psychologa netreba sa ho bat je to odbornik a urcite poradi a pomoze....drzim palce nech je vsetko ok a dcerka usmievava pubertacka 🙂
Tak ja mam to same, nebo doufam, ze muzu rict, ze jsem mela to same... Rekneme take od tech nacti az do doby nez jsem otehotnela - 28.... Zadny problem v rodine... Studia na 1.... Me se zdalo, ze me vrazdi... Koukala jsem na sebe jakoby zezhora... Chlap stojici pred posteli atd... Ja teda nebrecela, ale budila jsem se s krikem... S otehotnenim to nejak ustalo... Sny se mi zdaji stale, hrozne zive, ale uz to neni tak hrozne, abych se budila spocena.... Dnes se mi zdalo, ze jsem se koupala v mori... No a pak ze na me zautocili gorily - ale byla tam i moje mala dceruska, takze jsem gorily preprala 🙂
@natasa122 Ne, že bych chtěla ten problém nějak zlehčovat, ale já mívala v pubertě často se opakující dva sny........ve snu někam běžím, někdo mě honí a já chci křičet a nejde mi to, až se z toho vzbudím, totálně zpocená, zmatená a vystrašená....a nebo ve snu padám odněkud a stále padám a padám a mám děsnej pocit úzkosti a bezmoci a opět stejné probuzení. Nikdy jsem to ale nikomu neřekla a ani nikde nehledala význam. Trvalo to celou střední a pak i na vysoké (mimochodem moje šťastná období, jsem, jak se říká, studijní typ), ale během těch studií na VŠ se to nějak začalo vytrácet samo. Dnes mívám sice živé sny, ale většinou příjemné, čas od času se mi zazdá něco ošklivého, ale pokaždé je to něco jiného a většinou to vychází spíše z nějaké ošklivé zprávy, která kolem mě proběhla apod.
Každopádně držím palce, zkuste můžete všechno, přestěhování postele, změnu spánkových návyků, psychologa....... vše na co dcera dobrovolně přistoupí.
@dominikabartlova to je co za vyjadrovanie, ja som s vami husi nepasla. Precitajte si vsetky moje prispevky k tejto teme, hned v druhom som sa opravila, ze lieky bratovi nepredpisal psycholog.
@katka0905 sak pisem to cim som si ista nie??? ale pani co sa pytala je chuda vystresane a vystrasili ste ju psychologom..... co psycholog len pomoze.....
No hlavně bych ji nepodporovala v tom negativistickém smyslu...když budete za každým špatným snem hned hledat smrt a nemoci....což pro jednou může být náhoda...rozjedeš u ní akorát nějakou schizofreniii nebo nevím co. Dcera určitě potřebuje psychiatra, nemůže žít ve strachu a podle toho,co čtu,tak místo toho,abys jí pomohla, zatřásla s ním,že to jsou jenom nesmyslné sny....tak ji v tom ještě mácháš.
@dominikabartlova :O ja len cumim.....kluuud uber tempo
@natasa122 no jednoznacne by som navstivila psychologa!!!preto ze s toho sa sama nedostane a to ze pojde k psychologgovi neznamena ze je blazon!!!ja som chodila tiez k psychologovi a som normalne svojpravny clovek to su take nazory kto dnes nechodi psychologovy???ja si skor myslim ze ked to nebudete riesit z decery sa stane blazon 😔 😔 😔 😔 to to nie je sranda :-/
@natasa122
ja mávam tiež sny, keď má niekto z rodiny zomrieť, tak mesiac dopredu sa mi s tým človekom sníva, že sa lúči..už sa mi to potvrdilo v štyroch prípadoch..je to strašne ťažké na psychiku a najhorší je pocit, že presne viem o koho sa jedná... mne psychológ nepomohol. začala som čítať knihy, ktoré mi pomohli pochopiť čo sú to sny a celkovo emócie vyplývajúce z vnemov či už denných alebo nočných.. neviem, ako ste to nakoniec vyriešili, keďže téma bola založená v júli minulého roka, no musela som prispieť, nakoľko sa mi to vyhodilo na ploche a ak sa dá, napíšte mi prosím IP ako s dcérkou,vďaka.
Nepotřebuje psychologa. Stačí meditace. Velký vliv má to, že má ze svých snů strach. Má je prostě v hlavě a ulehá s tím strachem. Nad sny může získat kontrolu...uvědomit si je. Chce to čas a trpělivost. Je dobré si sny hned po probuzení zapisovat, povídat si o nich, ale né jako o nějakých hororech. Možná by pomohlo něco poslouchat. Já třeba od mala poslouchala pohádky, pak Cimrmana, Šimka a Grossmana atd.. Problém je i v tom, že to straší i Vás. Je to samozřejmé, je to Vaše dcera, ale největší podporu získá, když Vy bude tím štítem z dobrých myšlenek. Před spaním si s ní povídejte. Udělejte si nějaký rituál. Třeba, že si budete vyprávět, kam by jste chtěly na dovolenou, lebo spolu zavřete oči a povídejte si o tom, kde právě chcete být a jak to tam vypadá. Dostaňte se na rozkvetlou louku, snažte se vnímat a povídat si o pocitech, které tam cítíte a vnímejte je jako skutečné. Hlavně se vnímejte navzájem, jste tam spolu. Možná to někomu může připadat směšné, ale myšlenky se kterými jdeme spát, jsou velmi důležité. Ve snech se odehrává to, co nás děsí, trápí, to co nás provází během dne, to co si přejeme, včetně samozřejmě krásných myšlenek a onoho šestého smyslu, který občas vypluje. Mozek si totiž dělá pořádek a třídí informace. Kvůli tomu musíme spát, né kvůli fyzické stránce, ale aby vyřadil, to co nepotřebuje...tak se dostává i do zákoutí, které člověka trápí a čím víc se trápí, tím horší spánek. Příklad, když jsem nastoupila do jedné české firmy, která vyrábí bižuterii, křišťálové lustry atd., tak jsem třídila malé cca 0,5cm obroušené, průhledné kamínky. Musela jsem se poráte soustředit, abych viděla naštíplé, špatně vyleštěné a jinak vadné kameny. Po třech dnech, se mi nezdálo o ničem jiném. Bylo to děsné, opravdu. Zdálo se mi jak nestíhám, všude samé vady a do práce jsem chodila ve stresu. Stačí opravdu málo a myšlenky ovlivní samotné sny, které ovlivní naše myšlenky => začarovaný kruh. Hodně štěstí, věřím, že to bude dobré 🙂
Ahoj s tymito vecami niesu srandy ..ako keby si opisovala mna presne v 17. Az mi slzy vysli z oci mala som presne tieto psycho sny a kdekolvek som bola stale som mala pocit ze ma niekto prenasleduje ze niekto pri mne je aj ked som bola sama. Vsimli si to moji bratia ze hocikedy naraz trhnem hlavou akoby tam niekto bolbolo to zvlastne obdobie neviem ci puberty ..pocuvala som strasne smutnu zvlastnu a aj taku troska ticho psycho hudbu milovala som bol to sama prechadzky v dazdi a po tme a tieto sny len pribudali az mi s toho sibalo.. Vsetkeho som sa bala a stale sa mi chcelo plakat no ja som urobila chybu ze som sa nikomu nezdoverila a tak moji rodicia ani nik bevedel preco som taka zvlastna a tajomna. Az raz postupom casu som zistila ze to skoncilo ani neviem ako ..ja neverim na rozne amulety ani privesky ani cary mary ale ked som mala cca 16bola som na brigade v cechach a ani neviem uz ako dostala som taky okruhly privesok na ktorom boli napisane 4 mena nejakych anjelov ten privesok som nosila od vtedy neustale asi 3 roky raz mi spadol na beton a rozstiepil sa a vo vnutri bolo pierko stare hnusne uschnute pierko trosku som sa videsila ale nosa som to stale. Az kym netusim kde netusim ako ale stratila som ho ..az po rokoch som si na ten privesok spomenulaam ho zafixovany v hlave tak som tie znaky vzory vyhladala na internete a skoro som skolabovala co som sa tam dozvedela ze to je amulet diablovych anjelov ktory privedie do pekla toho kto ho nosi a to je len jedna veta toho co som sa docitala hroza az mi mraz beha po chrbte neskor som o tom hovorila s knazom ktory mi prikyvol ze vraj ludia si neuvedomuju aku silu ma diabol a ani nevedia co nosia vraj to nieje sranda ale skutocnost a este mi povedal ze aj take dekoracne drevene macky ktore sa daju kdekolvek kupit tiez pochadzaju od nejakych satanistov je to len prezleceny zly duch v peknom sate aj tie lapace snouniesu v poriatku ja by som ti odporucala povedat tento problem knazovy znie to nemoderne ale viem a verim ze tvojej dcerr pomoze viac ako psichiater lebo toto bola moja skutocna skusenost a desim sa ked vidim niekomu na krku amulety skus sa poobzerat v jej izbe ci tam nema nieco zvlastne ahoj a drzim palce
@natasa122 Ja zažívam niečo podobné. Prvýkrát sa mi to stalo, keď som mala 14 rokov. Bolo to v období, keď zomrel môj dedko, ktorého som mala neskutočne rada. Niektoré sny sa dajú prežiť, pri iných plačem a kričím, inokedy sa neviem zobudiť... Sny si tak isto vykladám a plni sa to, resp. sny ma upozorňujú nato, že sa niečo má stať. Ako príklad: Snívalo sa mi, že môj zosnulý strýko upaľoval svoju zosnulú manželku pred mojou posteľou a zabalil ju do koberca. Ako sa hovorí, sen ako sviňa. Zobudila som sa spotená, ráno som to povedala mame, ktorá niečo podobné zažívala so svojou mamou (moja babka tak isto mávala sny, ktoré sa plnili) a povedala, aby som to neriešila a nemyslela nato, aby som tým niečo neprivolala. Za dva dni po tomto sme sme mali ísť autom preč. Otec má taký zvyk všetko skontroľovať predtým ako naštartuje. Mali sme šťastie, pretože nám kvapkal benzín a netesnilo nám niekoľko hadičiek (auto bolo v tom čase staršie). Servisný technik povedal, že po dlhšej jazde by to začalo horieť. Keď sa mi prvýkrát sníval sen a potom sa to stalo, bola som vydesená, ale postupom času som si zvykla. Nad posteľou mám pre istotu lapač snov, na ruke nosím červenú šnúrku... Pred spaním sa treba pomodliť a povedať, aby všetko zlé odišlo odo mňa. Časom sa to dá zvládnuť 🙂 Mamina mi už niekoľkokrát povedala, samozrejme že zo srandy, že mi zakáže ísť spať, lebo som jak bosorka 😀 U mňa je aj to zvláštne, že sa plnia nielen sny, ale aj to, čo poviem. Napr. som spolužiačke povedala, že vzťah, ktorý bol v tej dobe pomerne čerstvý jej nevydrží dlho, že do 3 mesiacov sa rozídu. Prešli 2 mesiace a ona za mňou prišla, že ako som to vedela. Niekto tomu hovorí 6 zmysel, iný predtucha. Sama neviem, prečo to tak je, ale viem, že psychológ bude iba pátrať, čo to môže spôsobovať, dá nejaké lieky, ale nepomôže to.
Nočné mory nie sú psychologický, ale psychiatrický problém, preto by som vyhľadala skôr psychiatra.......a to že ju "vyhlásia" za labilnú, je echt kravina. To je ako vyhlásenie, že nevyhľadám lekára, keď mám bolesti na hrudníku, lebo by mi ešte mohli diagnostikovať infarkt.....lekár môže vašej dcére akurát pomôcť.
Přiznávám, četla jsem jen úvodní nadpis, plus pár prvních odpovědí.. Mně to připomíná mně... Ty sny a vše. Smrt, neštěstí, když umíral někdo, do koho jsem byla jako dítě zamilovaná, tak to byly sny typu o nevěstě plačící nad otevřeným hrobem, též jsem s ní mluvila a ona mi ukazovala (jako jeho přítelkyně), že zemřel... Pak dost často pád z mostu, dálnice, dost často mě budil i ,,náraz".. Opakující se sen - při chůzi do schodiště ve škole se celé schodiště začne bortit a překlápět a padat jakoby na mě... Další sen - že přecházím spojovací chodbou mezi budovama a ta je celá ze skla a začne to praskat a já propadávám a pořád a pořád se snažím zachytit, pořezávám se, atd...O tom, že mě někdo honí a chce mi ublížit, nemluvím....
Bohužel - já mívám i tušení ,,za bílého dne" prostě na něco pomyslím, udělá se mi fyzicky zle a vím, že je průšvih.. Jsem vnímavější.. Když umírala Kristýnky prababička, tak mě vzbudil v noci šílený pocit a strach, pohyb u postýlky... Jak mně se udělalo zle....
Teď se mi to stává už jen občas, pár měsíců, nebo let se mi sny nezdály (nepamatovala jsem je, řešila jsem něco jiného).. Teď občas zase... Na dnešek další kravina. Postavy v bílé kápi, honí někoho po lese, divocí koně v ohradě v lese! vše zaplocené, nejde utéct, pak najdu nějaké místo, chci se spustit po laně, navazuju na kovová oka na laně (magor), pak se zaseknu kousek nad skupinkou, která mě hledá, oni chytí konec lana a chtějí mě strhnout na zem... Pak někoho hledají přes internet... Za sebe - přemýšlím o psychologovi, ale hlavně o tom indiánském lapači snů...
Mně se občas některé sny opakují, jsem schopná se vzbudit, usnout a znovu,,navázat"
Také se mi od puberty zdají takové sny. Děsivé, šílené, kam se hrabou scénáře Lars von Triera.. První roky jsem z toho byla vyděšená, ale už jsem si zvykla, vždy to povykládám manželovi, oba si poklepeme na čelo co to zase bylo za úlet a zapomenu. Někdy se probudím a mám téměř infarkt jak mi buší srdce.. Pomáhá mi někdy spát hodně hodně dlouho, alespoň jednou za půl spát jedenkrát tak na 12hod, někdy i více.. mám pak asi 5 šílených snů a mozek se na delší čas pročistí. Myslím si, že hodně přemýšlím, nad vším, všechno řeším, hodně zbytečných věcí a mozek to nezvládá a plodí fantasmagorické výplody. Jediná rada za mě je vyčistit mozek.. Dát mu odpočinek. A to nejen ve snech, ale i během bdění.
Psychiatr je lékař, pletete si to s psychologem
A pokud jde o psychologa a psychiatra.. navštěvovala jsem oba a v tomto nepomohl ani jeden. Od puberty jsem měla deprese a úzkosti, léčila jsem se několik let. Souvisí to i se štítnou žlázou. V mnohém jsem podobná jako to, co popisuješ u dcery. Velmi přecitlivělá a ztráty nesu hrozně těžce, zrady taky apod. De facto mě to vždy na čas úplně zlomí. Možná to prostě souvisí i s takovou povahou.. Dcerka se musí postupně naučit být odolnější vůči tvrdší realitě okolo nás.. Ale to je někdy práce na celý život..
@zuzi.111 no ved prave, a preto maju ludia z psychiatrov strach....spolocnost vytvara o psychiatrii pokruteny obraz. Psychiater nikdy nepredpise pacientovi liek bez predchadzajuceho patrania po pricine problemov. Velakrat sa k medikamentoznej liecbe ani nedostane, ak to diagnoza umoznuje, voli sa vramci liecby psychoterapia............ako som vravela, v psychologoch som sa uz parkrat sklamala, preto zakladatelke odporucam skor lekara-psychiatra 😉
Ja som mala podobný problém v detstve... mala som zlé sny a blbé pocity sa somnou niesli vždy celý deň...pomohla mi psychologička 🙂 neviem ako okabátila moju detskú dušu, ale dnes by ma už nedostala!! 😀 😀 😀 samé hry, hry a ona si na mne popritom praktikovala nejakú terapiu, mrcha a ja som ju mala rada a verila som jej! 😀 😀 😀
@natasa122 k psychologovi nechodia narušeni ludia... práve psychologička by jej mohla pomôcť trošku sa zorientovať vo svojich pocitoch...psycholog ani lieky nepredpisuje..
jedna česká psychlogička, vola sa Jana Heffernanová sa zaoberala práve snami ..napísala o tom peknú knižku s názvom Tajemství dvou partnerú...odporúčam ju kupit pre dcerku...možno po prečítaní pochopí vela z toho, čo sa jej sníva..
Já mívám hrozivé sny od 13ti...V pubertě sem to opravdu těžce nesla-byly to samé krváky,sraženín autem,znásilnění,opuštění,strach,hodně často se mi zdávalo,že si vytrhávám sama sobě vlasy,příp. mi s tím někdo "pomáhá".Vážně sem si myslela,že jsem blázen-jeden čas sem se bála česat vlasy,abych mě náhodou nenapadlo si je opravdu vytrhat...Sny mě pronásledovaly celý den... Pomohlo mi o tom mluvit a psycholožka taky pomohla..Rozhodně bych se toho nebála, dceři to pomůže..Sn\ mám občas dodnes,ale už se jimi nezabývám tolik,jako tehdy,i když se občas vzbudím s brekem nebo křikem....Ale dokázala jsem rozlišovat sny a realitu. pomáhá částečně chodit brzo spát,poslouchat uklidńující hudbu,nejíst na večer těžká jídla a celkově být v pohodě.Přeji ať dceru ty můry opustí a ať to překoná!!!!

každý sen a nočná mora je len vnútorné prenesenie do stavu tzv "inak vnímajúceho" alebo stav sna /sen ktorý si človek pamätá je len okamih niekoľko minútový pred prebudením/. Zlé sny značia psychické vypetie, nervozitu, strach. Dcéra zjavne mimo domov zažíva niečo čo ju vnútorne oslabuje a ničí, snaží sa s tým bojovať, ale ten zbytok sa jej prenáša do snov /strach sa stáva nočnou morou/. Určite by som vyhľadala psychologa, možno budeš prekvapená čo je príčinou jej stavov.