17 ročný syn chodí domov opitý
Ahojte maminky. Neviem ci je to normálne, či som ako matka piatich detí zlyhala alebo je to len mladícka nerozvážnost...Problém je s najstarším. Ako má 17 tak sme ho začali viac púšťať von- predsa len je za necelý rok dospelý. Nemyslím si že by bol v nejakej zlej partii- tancuje vo folklornom súbore v ktorom sme a my s manželom tancovali nuž vieme ako to tam ohladom alkoholu chodí.no už pár krát nám prišiel domov opitý. Neviem ako situáciu riešiť. Nepúštať ho s kamarátmi von? Z hľadiska súboru to neovplyvníme. Na druhej strane však ruku na srdce kto sa z nás takto v tomto veku nesprával 😄 aj s mojou vsedajšou láskou- dnešným manželom sme si povyvádzali svoje s neraz tiež prišli takto domov. Zatial nič nevyviedol ale mám obavy. Isto niektorá z vás riesila podobny problem, ako?
Tak ja som opitá nikdy nebola a ani sa nechystám. Keď vidím opitého človeka ako sa tacka, nebodaj vracia je mi zle. V rodine kde som vyrastala sa nepil alkohol a my s mužom tiež nepijeme okrem Silvestra trochu šampanského. Vediem k tomu aj deti, že alkohol nepatrí k zdravému životnému štýlu.
@jana_eyre naši ma vytrestali akurát narážkami v nasledujúce rána. Ale zákazy aj tak nic nevyriesili a vzdy som si ak tak robila po svojom. Vystúpenia synovi nezakážem, viem ze pokracovat bude, maximalne sa opije prv aby stihol byt triezvy. To uz jeho taktiky poznam
@terez01 ulievame ako v kazdej inej rodice. Nedáme mu poldecák páleneho aby sa zrúbal
@jana_eyre tak isto si myslim ze zo syna alkoholik proste nevyrastie. Proste je mladý tak skúša. Ako píšeš tak tiez si si tym presla a teraz nepijes, ja to iste. Preto sa práve radím ci to ma zmysel nejako prehnane riesit s nim
Ja by som to tak nedramatizovala ako niektoré kocky vyssie. Je skoro dospelý, viete kde, s kým a za akých okolností si vypije a teda ja neviem ale mne by skôr vadilo keby sa mi decko flakalo niekde po baroch a stinalo sa len tak z nudy. Takto po vystúpení, možno ani nevypije tak veľa, ale tipujem, že folkloristi si skôr dajú domácu ako pivo a možno unavený, hladný po vystúpení si chalan dá dva frtany a je to na ňom vidieť. Skôr by som riešila, nech to drzi v nejakej norme, nie do nemoty 😎
@hettinka a co navrhujes? Tanec mu nezakážem.
@taga ďakujem za odpoveď tak to vnímam aj ja, len som chcela počuť aj iné nazory, aby sa mi to nevymklo spod kontroly a nieco som nezanedbala😊
Hm, ja mam z toho dojem, ze ti to vlastne ani nevadi. Cele to ospravedlňujes tym folklórom, vsak tam piju vsetci a ved co sa take strasne vlastne deje, ....
Ja neviem, moj syn bude este len tretiak, neviem sa nejak vcítiť do teba, ale neviem ci je takyto postoj správny
Na VS som byvala na intraku, chodila som domov 1x mesačne, bola som uz dospela, jasne, ze sme pili, oslavovali a žili, ale v zivote ma naši nevideli opitu
@annamarcon už som písala, rozhovor a jasne vyjadrit, čo sa vam nepáči a prečo. Pripadne trest si výmysli sama, ty vieš, čo na neho platí.
Myslím, že našu by najviac mrzel ten rozhovor samotný, najmä otec keby jej dohovoril. No našťastie, zatiaľ sme nemuseli nič take riešiť. Ale hovorili sme o tom a nás názor na iste veci pozná.
@pribinak nevravím že mi to nevadí, no myslím si že trochu empatie voci nemu z nasej strany rodicov by sa zišlo. Práve preto že ja som si tym presla s manzelom tiez. Ako bolo spomenute od jednej maminky ja viem kde kedy a s kym pije. Problemy inak nerobi. Doma pomaha, v skole je usilovny tak mu nechcem vsetko hned zakazovat. Vlastne neni ani co zakazat
@annamarcon ty si napzaj myslíš, že v každej inej rodine deťom rodičia ulievaju alkohol??? Tak ta vyvediem z omylu, u nás nenalievame deťom.
Ani sa s tým nikde radšej nechval, páchate trestný čin. Vôbec sa teda nečudujem, že si tvoj syn dovolí prísť tackajuc sa domov.
Dcere dovolím Radler 0,0 na grilovačke. Ani ten nie bežne ako “malinovky”.
@annamarcon neviem,v našej rodine sa deťom neulievalo,ani v manželovej..
@annamarcon tiež mam doma 17 ročného syna, hraje v 3kapelach, chodia po súťažiach, no alkohol neuzivaju. Brigaduje tiež, stretáva sa tam s alkoholom na neuziva ho. Jeho kamaráti cestujú po folklórnych vystúpeniach po celom svete, no alkohol neuzivaju, je fakt ze tie súbory sú viacmenej profesionálne. Ale nikdy nás ako rodičov, stretávame sa, nenapadlo im naliať, je jedno ci 0,02 alebo 0,1dl, jednoducho vek nepusti. Zrejme si asi ešte nevidela ozrateho alebo sfetovaneho zasrana privezeneho rýchlou na pohotovosť, a tie deti hranicu nepoznajú
@hettinka myslím že nikto nikoho nezavrie do basy za to ze svojmu skoro dospelemu decku dá ochutnat alkohol. Len aby sa ti nevypomstilo ze ked nedas detom ochutat ty tak budu experimentovat za tvojim chrbtom
Odtancovala som si v subore 17 rokov,povyvadzala som tam a popila vselico,najlepsie roky mojho zivota,ale domov som odtial nikdy opita neprisla.len tolko.
@annamarcon nestraš ma... tu sa rieši vás problém so synom. Teda myslím, že nič riešiť vlastne nechces. Ja s deckom problém nemám. Mne domov opité nechodí.
@terez01 čochvíla ma 18. Dcére co ma 15 jasne ze nenalejeme.
@annamarcon moji rodicia ma drzali nakratko a tak som robila veci na tajnasa a bolo to sto krat horšie. Klamala som kde som a takze keby sa dačo stalo ako by ma ratovali? Vyhrazat sa ze keď pride domov opitý tak dostane trest..hmm tak radšej nepride a bohvie kde prespi potom len budes stresovat. Ja sa desim ze nebudem mat taku doveru aby mi zavolali ze mam prísť pre nich na nejakú akciu ze su opitý a sadnú ďalšiemu opitemu do auta.
@nini1010 hej, ale tak isto viete pochopiť, pokial ste tancovali aj na Vš, ze mlzem zakazovat kolko chcem ale vypit si vypije. To ze si nieco neda neovplyvnim, max to ze nepride domov opity, ale pocka kym vytriezvie 😊
Ono je sranda ze tie co sa najviac bijete do prs ze vaše skoro dospele deti si dávajú len radler 0,0 a realita je taka ze vase decka skúšajú veci horsie ako je vodka... vo väčšine prípadov je to tak
@rebeka25 je to vec názoru a výchovy a samozrejme partie
@annamarcon ja este neviem aka budem mama, ked budu moje deti v puberte.. ani ja, ani moj manzel nemozeme povedat, ze sme boli v takom veku nevinni, aj spolu sme sa opili ked som mala 16 a on 18rokov, boli sme najlepsi kamosi..
ale myslim, ze na oko svojim detom tolerovat nebudem ze si vypiju, ako poznam svoju povahu, urcite im urobim kazen, ale nebudem z toho robit dramu..
dramu by som robila z toho, keby sa kumne a k muzovi spravali s neuctou, boli by drzi, nepomahali by..
nemam pocit, ze som si svoju mamu nevazila tym, ze som si dovolila prist domov opita.. proste som neuvazovala, strhla som sa s partiou, chcela som sa bavit, zapacit chalanom.. u nas doma sa vobec nepilo, otec nikdy nepil ani pivo len fajcil, mama ani to (len raz som videla otca opiteho na chate ako dieta)
niekedy ked citam mk, mam pocit, ze kedysi pubertaci asi ani neexistovali, len ja som bola nejaka vynimka.. (hoci teda spomienky su plne ozratych bab, co su dnes super mamy, ale aj chalanov co su dnes bezni tatkovia.. kto z nich ma problem s alkoholom neviem)
@rebeka25 presne moj nazor. Nasi si mysleli tak rok ze som nikdy nic nemala. Moja neter ktora ma 23 tak viem aké veci robí a tiez sme sa to dozvedeli tak v 19 pritom byvala opita v 17😉 cize maminy ani neviete co vase deti robia. Ten nas si mozno nedava v tomto pozor pred rodicmi, takze my toto vieme. Zákazy takych 16-17 rocnych lákaju.
@rebeka25 práve o toto mi ide. Mat u syna dôveru, pochopiť ho. Samozrejme netolerovat extremy. Len zakazane ovocie najlepsie chutí, cize viem ze on s tým neprestane na základe našich slov. Ja viem za akych okolnosti k tomj dochadza. Ked sa ho spytam po nejakom zajade ci nieco mal tak neklame. To ze deti niektorych maminiek z tejto diskusie neprisli domov opite tak neznamena ze nikdy nic nevyskusali😉
@jana_eyre presne😉 koľko krát som sa s manzelom opila (sme spolu od 15) a sú z nas teraz alkoholici? Alebo zlí rodicia? Mozno akurát viac tolerantny.
@annamarcon každý si pozná svoje dieťa a vychováva ako najlepšie vie.
Nemyslim si, že by sa deťom malo všetko povoliť a tváriť sa, že sa nič nedeje, ak sa mi niečo nepáči len zo strachu, že by malo hneď klamať.
My sa deťom veľa venujeme, rozprávame sa, ideme im príkladom. Ale som si vedomá, že hlúposť môžu urobiť aj tak. Ak ju urobia, budeme sa zasa rozprávať, aj v závislosti od veku. Do tej 18-ky to snáď potiahneme tak, ako doteraz. A čo bude potom, za to si už budú musieť niesť následky sami.

@annamarcon keď mu doma ulievate,tak sa nečuduj,že nemá zábrany prísť domov opitý.Ja som sa na VŠ na intraku opila,ale domov som si nikdy ani v dospelosti nedovolila prísť ani trošku pripita.Je to o rešpekte k rodičom a on ho zjavne nemá.A chýba je,že to zjavne tolerujete