icon

17 ročný syn chodí domov opitý

annamarcon
3. aug 2018

Ahojte maminky. Neviem ci je to normálne, či som ako matka piatich detí zlyhala alebo je to len mladícka nerozvážnost...Problém je s najstarším. Ako má 17 tak sme ho začali viac púšťať von- predsa len je za necelý rok dospelý. Nemyslím si že by bol v nejakej zlej partii- tancuje vo folklornom súbore v ktorom sme a my s manželom tancovali nuž vieme ako to tam ohladom alkoholu chodí.no už pár krát nám prišiel domov opitý. Neviem ako situáciu riešiť. Nepúštať ho s kamarátmi von? Z hľadiska súboru to neovplyvníme. Na druhej strane však ruku na srdce kto sa z nás takto v tomto veku nesprával 😄 aj s mojou vsedajšou láskou- dnešným manželom sme si povyvádzali svoje s neraz tiež prišli takto domov. Zatial nič nevyviedol ale mám obavy. Isto niektorá z vás riesila podobny problem, ako?

annamarcon
autor
3. aug 2018

A na margo toho ako tu niektore spomínate ze prísť opitý domov je neúcta k rodicovi. Nemyslim si. Neúcta je akurát robiť to vsetko za chrbtom. Byt neúprimný, nepomáhať.

hettinka
3. aug 2018

Čo je to “alkoholik”, na to tiež môžu byt rôzne názory a definície. Pre mna je alkoholik aj ten, vo nevydrží si trebárs týždeň nevypit. Alebo taký, čo musí mat denne pivo.

bianka532
Autor odpoveď zmazal
bianka532
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre
3. aug 2018

@bianka532 to asi nechce nikto 😂😂😂😂 ale nejako to prezit musime..

annamarcon
autor
3. aug 2018

@bianka532 ja mam dvoch v puberte😂 ked tí odrastú a menší podrastú tak budem mať troch. No pomoc

junova
3. aug 2018

@hettinka to sú tzv hladinkari, každý deň musia niečo vypiť. Ja neviem ale ja mám v sebe akysi prirodzený rešpekt a odpor voči alkoholu a fajčeniu od mlada . A to som žila na internáte a mohla si robiť čo chcela . Poznám vela rodín ktoré alkohol rozbil. Vo vedľajšom byte žije bývalá učiteľka a tá je alkoholicka už 10 rokov. Tiež to o nej nikto dlho nevedel, že pije. Fľaše schované po skriniach. Občas aj synovi uliala, ten to ťahá s ňou. Domov chodí opitý, hádajú sa, bijú. Tým nechcem povedať, že zakladateľka témy ma problémy s pitím ani že z každého pubertiaka čo sa niekedy opil bude alkoholik. Ale netreba k tomu pristupovať veľmi benevolentne. Som zedavá čo ma čaká s deťmi. Snáď budú rozumne.

ebi88
3. aug 2018

@junova ale patri...

maminuska
3. aug 2018

@annamarcon pozri , ja mám 5 detí tiež , syna zhruba v rovnakom veku a teda tragédiu by som z toho nerobila . A to ja nie som vo výchove žiadny liberál , skôr uznávam prísnejšiu výchovu . Syn sa vytrestal opicou sám ... pretože u nás sa razí heslo " večer šuhaj , ráno šuhaj ", takže žiadne vyspávanie opice, robiť !
Mnohé ani nevedia čo ich deti robia , to sa vždy iba pousmejem , keď mi syn rozprával kto všetko tam bol a komu ako držali vlasy aby si ich neogrcal . Hlavne že ich mamy sa dušujú že ich deti na diskotékach nepijú.
Držať pubiša na reťazi je to najhoršie čo sa dá urobiť. My vyzreté ženy sa na to dívame inak , bojíme sa o ne , oni však majú iný pohľad, taký teľací , aj sa ako teľce správajú .

nini1010
3. aug 2018

@annamarcon To urcite ano.Ja to vidim tak ze syn ma problem kontrolovatbsa pri alkohole a ze sa nachadza v prostredi kde je ho vela iba poukazalo na tento problem ovela skor.myslim ze s tgm nic neurobite.

annamarcon
autor
3. aug 2018

@maminuska svätú pravdu máš v tomto😉

annamarcon
autor
3. aug 2018

@nini1010 myslím si že syn dobre vie že my sme si tým tiez presli, prave preto vieme ako to vo väcsine suboroch chodi tak mu dojde ze zatĺkanie bude zbytočné. Kebyze nie je v súbore tak by to mozno robil niekde v parku so spolužiakmi a bál sa čo mu na to povieme. A ja ho radsej budem mat opiteho doma ako opitého v meste kde moze kadeco vyviesť zatial co bude cakat kym bude triezvy lebo sa boji reakcie rodicov. Isto mnohe nad tym budu krutit hlavou no ja to takto citim😊

sisaka
3. aug 2018

Nádherná téma o tom, ako je alkohol na Slovensku tolerovaný. Keď sa na to pozerám s odstupom rokov strávených v krajine, kde takáto tolerancia voči pitiu nielen mladistvých, ale celkovo nie je, je mi z toho zle.
A potom sa ma ľudia vypytuju, čo mám proti Slovensku - tak napríklad to, ako je pitie alkoholu u mladistvých (nielen) tolerovane, ako im hocikto hocikde naleje a to dokonca aj na “krúžku” a ešte sa pritom rodičia potľapkávajú navzájom po chrbte, že my sme tiež pili, tak nech si aj mladý zvyká, lebo bez toho sa zaobísť v živote nedá.
U nás, keby niekto nalial mladistvemu, tak skončí na 6 mesiacov v base alebo dostane pokutu 10 000 dolárov alebo oboje. Do pubov deti pod 18 rokov majú vstup zakázani, starší, ktorí vyzerajú pod 25 rokov musia predložiť doklad totožnosti a overí sa ich vek. Tak isto aj v obchode s alkoholom, mladistvemu jednoducho nič nepredajú. Mladiství pracujúci v reštauráciách majú zakazane podávať hosťom alkoholické nápoje, nesmú ich ani priniesť k stolu.
Keby mi decká prišli z nejakej akcie organizovanej nejakou organizáciou, kde sú prítomní zodpovední dospeli opití, tak majú pruser ako svet, ale neviem si ani len predstaviť, žeby nejaký dospelý toto vedome dopustil.
Dcéra ma 20 rokov, v živote nebola opitá, alkohol sme jej dovolili doma ochutnať, stačilo jej, netúži sa ožierať. Uvidíme ako to bude so synom, viem, že do 18tky to bude mat veľmi ťažké dostať sa k alkoholu, dúfam, že odolá prípadnému tlaku rovesníkov.
Ja vôbec nie som proti tomu, aby mladi okúsili alkohol, ale chodenie domov ožratý z nejakých akcii pred tým než dovŕši 18 rokov tolerovať nebudem.

Inak ešte jeden postreh - na jednej strane tu čitam názor, že 17 ročný už nie je dieťa, je skoro dospely, tak môže sa ozierat a na druhej strane 20 rocni sú v iných témach považovaní za decká, o ktoré sa treba starať - čiže ak dobre chápem v 17 dosť starý na to, aby sa ozieral, ale v 20 stále nesamostatne nevyzreté decko, ktorému treba okolo zadku skákať. Zaujímavé ....

didi277
3. aug 2018

Ahojte... Mam 27 rokou... Moji rodicia ma vychovali tak tiez ze mozem chodit von nadisko alkohol tolerovali ako sranda sem tam... Vzdy som im omotala hlavu.... Skoncilo to tak ze som prepadla drogam pervitinu od 14-do 19 potom liecenie a uz som skoro 7 rok ciszta.. Nepijem nefajcim nic... Momentalne cakame 1.vysnivane babatko s muzom....ja len tolko... Ze doveruj ale preveruj... Zijeme v tazkej dobe kde je vsade vseko.... Neda sa nikdy povedat ci bude zavisly z bohatej rodiny. Z chudobnej. Rozvedenej...proste po vsetkom neviem povedat preco to zacalo..

evittam
4. aug 2018

@annamarcon Ako sa ulieva deťom v každej inej rodine?

hettinka
4. aug 2018

@sisaka vidíš, tu keď napíšeš, že tvoje 17-ročne decko nepije, tak ti odpisu, že určite pije s klame...

annamarcon
autor
4. aug 2018

Takze takto. Myslim si že jeden rodic nezmeni celu tuto situaciu ohladom alkoholu. Neviem ako si niektore predstavujete ze mu to zakazem a on si isto nic neda. Ma byt clovek bez zaujmov? Bez kamaratov? Alebo ho mam drzat v partii kde cele dni chlapci presedia za pc? Nevravim ze kazdy pubertiak pije, fajci a pod. Len z vlastnych skusenosti, co mi povedal syn a neter tak v tomto veku z ich tried skoro kazdy experimentoval- to nemusi znamenat ze sa stínaju kazdy den. Len som chcela na toto poukazat. Verte ze ked vam povedia ze idu ku kamaratke/kamaratovi, ten ma volny byt a tam si nieco daju tak to nezistite. Viem ze su pre nas deti sväte, no nie je tomu tak vzdy.

annamarcon
autor
4. aug 2018

@sisaka to je uz vec a chyba matky ked skáce okolo zadku 20- rocnemu. Moj syn inak problemovy nie je. Kedze mam dalsie 4 deti tak logicky je nauceny si spravit vela veci sam a aj brigaduje- ma totiz ciel sa co najskor osamostatnit. Preto si myslim ze kebyze mu všetko zakazem nebola by to vďaka za to aky dobry syn inak je. S malymi detmi mi pravidelne pomaha.

zuzanapjat
4. aug 2018

@annamarcon mne naši nezakazovali nič. Bolo aj také, že som susedovi ozvracala satelit z balkóna. Nikdy som nemala zaracha a čundre - party od 15tich boli. V 18tich ma to prestalo baviť, už som radšej šla na džús niekde do kľudnej kaviarne a pokecala radšej bez hlasnej hudby. Proste som sa vybúrila a v 20-21r. som bola pripravená na rodinný život. Dnes nepijem vôbec, max nejaký radler, alebo pohár vína ak je nejaké rodinné posedenie. Kamošky, ktoré mali prísnych rodičov sa odtrhli z reťaze skôr po tom, ako sa osamostatnili, alebo šli na VŠ niekde na intrák. Prišli mi ako prerastené pubertiačky. Takže za mňa..... nech si chalan užije. Skôr ho to prestane baviť...

lucilaines
4. aug 2018

Podla mna tvoj pristup je spravny, netreba z toho rpbit velku dramu, skor to zalozot na dovere..chalan ma skoro 18, ak by si mu teraz nieco zakazala tak aky to bude mat efekt? Bud mu zakazes uplne chodit von a pokazis si s nim vztah alebo proste von chodit bude a co? Ostatni budu pit a on slusne odmietne, ze viete co chalani, mne nelejte, mama zakazala. No to urcite, akurat co ti to bude robit za chrbtom. Urcite mu treba dat najavo, ze o tom viete a rozpravat sa s nim o nastrahach a rizikach a jasne mu vysvetlit, ze nie je v poriadku prekracovat urcitu hranicu, na druhy den ho mozno zapajat do prace nech si to odkruti s bolestou hlavy. Je to sucast dospievania, kazdy pubertak sa s tym stretne a uz teraz len musis verit svojej vychove, ze to zvladne v ramci slusnosti. A inak ja som zila aj v krajine lde je alkohol posudzovany prisne, povoleny od 21, dovtedy nemozes ist ani do baru ako sa tu niektore kocky pohorsuju, ze na slovensku sa vela pije.. tak ano, to je pravda, lenze tam potom vsetci co dosiahnu tych 21 si to vynahradia vtedy a vyvadzaju presne tak isto ako nasi 17 rocni..je to proste sucast procesu dospievania, nezabranis tomu, mozes podla mna len rozumnie viest

terez01
4. aug 2018

@junova a práve to je chyba,viesť dieťa k tomu ešte pred 18 ,že je to v pohode,že je normálne si naliať pri každej príležitosti,každej návšteve ponúkať alkohol,otec príde v pohode opitý,na každej rodinnej oslave sa opije. A vždy keď sa oslavuje,tak je dôvod si hneď nalievať a dieťa ešte nemá 18 a už mu nalejeme,však je to vpohode. A potom sa čudujú,že chalan v pohode príde domov opitý a ani mu to nepríde divné,a rodičia to neriešia,ale iba hľadajú pomoc na modrom konikovi,ale s dieťaťom to nepreberu a chalan nenesie následky svojho konania,lebo rodičia mu nechcú nič zakazovať....tak o čom to tu je?

miriam11
4. aug 2018

@annamarcon ja by som dala synovi najavo, ze sa mi jeho spravanie nepaci, videl by, ze som z toho sklamana. Povedzme raz, ze príde opity, ale pokiaľ vy býval v mojom dome viac krat by som to netolerovala. Nieje to v poriadku. A teraz je jedno, čo sme kto povystrajali za mlady. Ja som si nikdy nedovolila prist domov opita. Teraz tiez nepijem, nechyba mi to k zivotu sa stelit... ja v tom mam jasno a svoje deti dufam vychovam tak, aby vedeli urcit čo je už za....

annamarcon
autor
4. aug 2018

@lucilaines presne tak to aj berieme. On nám verí lebo z toho nerobím drámu. Lepšie je ho mať pod dohladom ako by to robil poza môj chrbát a klamal mi😊

jvlo
4. aug 2018

Celý problém je v tom,že sa na Slovensku alkohol považuje za niečo normálne,čo patrí k životu. Pije sa na každej oslave, pripoja sa k niečomu výnimočnému. Pre mňa je alkohol niekde na úrovni marihuany. 17 ročný by sa mal vedieť chovať, na jednej strane je super dôvera, aj to že má záujmy, ale opijanie sa by som netolerovala nie že 17 ročnému, ale nikomu, kto žije pod mojou strechou, nech ma aj 50. Pretože keď je dosť dospelý na to schlastat sa, je dosť dospelý starať sa sám o seba a živiť sa.

annamarcon
autor
4. aug 2018

@terez01 tak teraz ste na omyle. Kto tu písal že syna učíme že byť opitý je normalne? Svojho otca v živote nevidel opitého, mna tiež nie. Na rodinnej oslave sa nikto nikdy neopil- aspoň nie pred očami detí. Ja ho v tom rozhodne nepodporujem, ale tak isto ani nerobím žiadne radikálne kroky- jedine riesenie by bolo vlastne ho drzat po skole doma, cez prazdniny by ani päty nemohol vytiahnut z domu. A verte tomu ze akurát to, co by mal zakazane by ho najviac lákalo. Kebyže sme alkoholici tak nepoviem ani pol slova, no u nás sme sa vybúrili v mladosti.

nika898
4. aug 2018

@annamarcon ahoj necitala som celu diskusiu ale urcite sa tu nasli aj take co by svoje dieta dobre ze z domu nevyhodili. Nevravim ze je to v poriadku a ze to netreba riesit. Zakazmi alebo prikazmi nikam nedojdes skor bude este horsie poznam na sebe. Zobrat mu peniaze tiez nema zmysel v subere ich je kopec a ked jeden clovek raz-dva krat neprispeje svet a ani alkohol nezaniknu. Tiez som prisla v 17 domov opita ale riadne. Mamka nasrata dobre ze ma nevyhodila z domu a oco sa smial a este v ten den si varili hriatvo a ja som to musela upratovat povracala som sa skoro este minimalne 3x. Odvtedy kym som nemalal 19 som domov opita neprisla. Jednak hnet ako som mala 18 robila som si vodicak takze som potom vsade chodila hrdo autom a do mesta na diskoteky ma to nelakalo a nasi ma ani na dikoteky nepustali. V 19 som spoznala svojho manzela a ked ho nasi spoznali mohla som ist s nim aj do mesta na diskoteku a tam to zacalo, ale nikdy som neprisla domov opita ako pod obraz. Moja rada znie uprimny rozhovor ako s dopelym clovekom urcite to oceni a vypocuje a myslim ze si da aj poradit. Neviem teda v akom case chodil takto domov ale urcite by som este apelovala na tom aby ho nevideli mladsi surodenci. Drzim palce nech si da chalanisko poradit 😉 a ked uz budete mat uprimny rozhovor skus do toho zahrnut aj sex nech nemusi potom pisat na modreho konika 😊 to len na odlahcenie dufam ze som ta neurazila 😉

annamarcon
autor
4. aug 2018

@nika898 ďakujem za odpoveď. Tému sex sme už prebrali, tak toto snáď nebudem musiet riesit😄

iwesska
4. aug 2018

Ja neviem,ale tak ked ste sa rovnako spravali vy v mladosti a vlastne ho tym ospravedlnujete,preco vam to teraz pride cudne? Podla mna to nie je normalne byt ozraly a nemat 18. Nikdy som sa neopila,tym duplom pred 18-tkou a pride mi to normalne. Rovnako to budem ocakavat od svojich deti a ak to neplanuju respektovat,budu musiet znasat tresty. Ake,to bude zavisiet od aktualnych konickov.

maminuska
4. aug 2018

@iwesska budeš trestať 18 ročného syna za to že príde domov opitý ? Ako ?

koniarova
4. aug 2018

@maminuska Aj mňa by zaujímalo, ako ho chce potrestať.