17 ročný syn chodí domov opitý
Ahojte maminky. Neviem ci je to normálne, či som ako matka piatich detí zlyhala alebo je to len mladícka nerozvážnost...Problém je s najstarším. Ako má 17 tak sme ho začali viac púšťať von- predsa len je za necelý rok dospelý. Nemyslím si že by bol v nejakej zlej partii- tancuje vo folklornom súbore v ktorom sme a my s manželom tancovali nuž vieme ako to tam ohladom alkoholu chodí.no už pár krát nám prišiel domov opitý. Neviem ako situáciu riešiť. Nepúštať ho s kamarátmi von? Z hľadiska súboru to neovplyvníme. Na druhej strane však ruku na srdce kto sa z nás takto v tomto veku nesprával 😄 aj s mojou vsedajšou láskou- dnešným manželom sme si povyvádzali svoje s neraz tiež prišli takto domov. Zatial nič nevyviedol ale mám obavy. Isto niektorá z vás riesila podobny problem, ako?
@iwesska potrestať? Uveď mi prosím príklad ako by som ja mala potrestať syna, lebo mna okrem zákazov ktore by aj tak nefungovali nic nenapada. Vytrestat ho akurat mozem ako ine maminy pisali ze na druhy den ho troška potrápim a nebude dlho vyspávať😉
@zuzinapipina to čo si napísala, takto fungujú dievčatá . Chlapci sú jednoduchšie stvorenia, jednoducho sa ožerú , nič k tomu nepotrebujú .
90 % žien čo tu píše ako by to zakazovali a mali by deti tresty, majú malé deti a ani si nevie prestaviť čo taký klasický pubiš dokáže povystrájať. Jedinou úlohou rodiča je ho v tom období nezabiť a udržať v určitých hraniciach . Predovšetkým zabezpečiť aby vám dieťa neklamalo , pretože mnohým uniká že tieto teliatka klamú pokiaľ im linkujete to čo si vy predstavujete že je správne, aj ked to správne je . Je správne sa neožierať pod obraz boží , je správne nezačínať so sexom moc skoro , to vieme všetky matky ..ale vysvetlite to tomu teliatku , ktoré sa postaví na vlastné nohy a teda nemieni počúvať vaše keci , ktoré považuje za trápne a zastaralé a na úrovni dinosaurov. Preňho existuje tu a teraz a myšlienky na budúcnosť má hlboko v paži .
@maminuska tak v oodstate mas pravdu, ale mam brata v tom veku, ktorý ked si trosku vypije, raz za rok, lebo on nastastie von nechodi s partiu, je skoro stale s frajerkou, ale ked si vypije, trapi ho niečo. Mozno sa to ani nezda, ale aj chlaoci maju city, len spoločnosť ich núti neukozovat ich ved si oredsa chlap, nerev. Z partie co sme chodievali von mozem povedat, ze chalani pili omnoho castejsie koli babam a inym veciam, ako my dievcata. Len to nedali moc najavo, az ked boli pod obaz Bozi, az vtedy to z nich vyslo. Takze si nemyslim, ze to je vzdy len tak. A s tymi kaznami mas pravdu, najhorsie co mihlo byt bola rodicovska kazen co mozem a co nemozem, s kym sa mam stretavat a s kym nemam, je to tazke vysvetlit cloveeku, ktory ma najlepsi vek a mysli si ze cely svet je jeho a nikto iny nemôže mat predsa pravdu a hlavne ho nikto nevie pochopiť. A je to pravda, lebo trestanim, nadavanim, nezistime pricinu. Treba najst správnu formu komunikácie, pochopit, vypočuť aj dieťa a vzajomne sa rešpektovať a dohodnut sa.
@koniarova moj brat ked v tomto veku dosiel parkrat domov opity pod obraz bozi... tak uplne v tom najhorsom stave sa onho mamina postarala... ale potom si to zlizol 😉 Tak 2tyzdnovy trest ho neminul. Uz neviem,co vsetko si vymyslela - zaracha chodit von - po skole len domov, mobil mu zhabala na tie dva tyzdne.... nieco na tento styl. Nehovorim,ze viackrat to brat neurobil.... ale dobre vedel, ze to bolo cez ciaru a kym sa opat tak opil,ubehlo dost casu...
Inak nasa mamina bola expert na tresty - brat zacal v 15tich fajcit a ked nic nezaberalo,tak vyhlasila,ze ona mu jeho zafajcene oblecenie prat nebude. Fajcit sice neprestal,ale bol za to potrestany... az kym sa neodstahoval po vyske z domu,tak si pral sam. Aspon sa naucil... 😂
@annamarcon No ved pisem..podla konickov. Co by som urobila? Chodi do suboru? No tak nebude nejaky cas chodit kym sa nenauci ako sa po akcii spravat. A co,ze je tam najmladsi? To ma byt ospravedlnenie? Je to stale dieta vo vyvine,ktoremu to moze sposobit vazne problemy ak to neodhadne. Normalne si s nim sadnut a dohodnut jasne pravidla. Ked to budes respektovat,ja ti budem verit,mozes chodit s kamaratmi na akcie,ked nie,tak s nimi nebudes. Hotovo. To nie je o zakaze,to je o tom,naucit sa respektovat pravidla. V robote tiez,keby si sa opila,nesies nasledky. A preco by to malo byt ine doma? Citam tu same "neda sa", "to nebude fungovat", "aj tak to bude robit"...Nuz kazde dieta robi len to,co mu rodic dovoli...Len raz by som dosla takto v 17.domov,len raz...A kedze som to vedela,respektovala som to a nikdy som ani nemala potrebu to dohanat v dospelosti..to su take alibisticke reci..
ked citam niektore komenty,tak sa mi chlpy jezia..vy ste nikdy nevystrajali ako decka? ak nie,tak je niekde chyba... ja som chodievala na diskoteky tak kazdu druhu sobotu,alebo raz do mesiaca od cca 17 rokov.(tym chcem povedat ze nie casto) a vzdy som sa opila do nepricetnosti,nevedela som kedy dost.. hrozne obdobie,pripadalo mi to ako zabava,ale potom tie rana boli hrozne... nonstop som zvracala..mama mi nadavala potom asi 2 dni nonstop.. potom mi kazala ked pridem v noci aby som ju prisla zobudit a dychnut na nu 😀 toto trvalo asi do mojej 23,kedy som sa doslova desila tych poopicnych stavov..tak som zrazu prestala... mam 34 a alkohol mi nechuti...aj ked niekam idem,tak si dam max poharik a hotovo..tym chcem povedat ze treba sa so synom rozpravat,popripade mu vynadat...hlavne nebyt ticho... to obdobie urcite prejde 😉
@maminuska veru tak😉 môžem robiť kázeň koľko chcem. Frajerku ma dva roky, za co ho teda obdivujem, v tomto veku je to krásne. A isto si nerobím ilúzie že k ničomu nikdy nedošlo 😄 aj tak definícia ideálneho pubertiaka neexistuje. Kebyze sedíme všetky doma na zadku tak asi nemáme dnes na čo z mládi spomínať
@annamarcon ja pre toto nemam pochopenie, ja som opita nebola nikdy, ani v 17, ani v 20..... mám brata 20 ročného, a on tiež toto vystrája, spije sa, nepríde domov, nezdvihne telefon, mama vystraja, ja tiež, ked vidím okolo seba dosť alkoholikov, nepáči sa mi to, u niekoho to prejde, u niekoho nie, nevravim o tom, že moze niečo vyviesť. Trápi nás, že nevie kedy je dosť
@iwesska pokiaľ ste nikdy nechodila do súboru tak nepochopíte že to nie je take jednoduche sa dostat do dobreho vysokoskolskeho suboru. Ziadne take ze on nepride mesiac. Vystupenia maju kazdy tyzden. Kebyze nepride na dva nacviky tak je vonku. A dostat sa tam tiez nie je lahke
@annamarcon čo sa týka frajerky môj už má 3 tiu ale tato je vážnejšia, śu spolu rok a viem že spolu aj sexuálne žijú, povedal mi to. Ochrana je samozrejmá a keďže má doma troch malých śuridencov, vie že výchova detí nie je žiadna sranda😃. Napriek tomu že má 18,5 stále mi sám od seba povie kde ide, s kým a kedy sa vŕati . Vždy mu poviem neožer sa ako prasa , on neboj už to mám za sebou . Nikdy neprišiel domov neskoro, ani keď bol spity ako kôň .
@arasidka11 tvoj brat je dospelý, nič s tým neurobíte. Je nezrelý , ale má iba 20. Dnes na chľastačky chodia 35 ročne nezrelé deti a vraví sa tomu vraj nevybúrený.
A co tak natocit ho na kameru ci mobil? Od momentu, ako pride k domu, otvori dvere, ako rozprava, ako vyzera, ako chodi, ako sa zvali do postele, pripadne zvracia, ako vyzera po prebudeni... a potom mu to pekne pusti, nech si vychutna pohlad na seba. Raz vidiet je lepsie ako stokrat pocut.
Ak je inteligentny a ma kusok hanby, snad sa bude nabuduce snazit udrzat v medziach, aby sa neozral a nevyzeral potom ako daky deges (z ktoreho by sa on sam za triezva rehotal ci bol zhnuseny).
@bianka532 s dievčaťom je od doby ked este nemal potrebu sa opíjať. Ale ako mi vravel tak ona moc nepije a dáva na neho pozor. Takze aspon tak😊
@annamarcon Je super ako to všetko berieš s nadhľadom a nezabúdaš na to, ako to bolo za tvojích čias v takom veku. 🙂
no tak moja ked som ja mala sedemnast juj svet gombicka alkohol potokom tiekol ale nie teraz vazne ties sem tam ulety opice obcas krik od rodicou trest a tak vsak nic sa nedeje ako32rocna som skoncila na protialkoholickom a ked sme mali prednasku ako reagovali nasi rodicia ked sme pl alkohol pred osemnastkou tak som mala dost ono fakt na tych flasiach nieje iba tak napisane ze do 18zakaz pozitia ja nehovorim ani len nemyslim ze tvoj syn tiez skonci ako ja ale asi by som mu po takej opici dala rodicovsku radu ake ma alkohol fatalne nasledky
@annamarcon ruku na srdce, ale ja som domov opitá nechodila ani staršia 😉 Zato som ako 14-ročná išla hľadať kde je moja opitá mama 🤔 asi preto som sa z diskoték, z akcií, odkiaľkoľvek vracala vždy triezva, tak ako som tie akcie aj prežila a dokonca sa aj parádne zabavila... Aj do folklórneho súboru som chodila a zatiaľ čo určitá skupina pravidelne meškala na rozcvičku, keďže sa ešte zastavili na pivo, ja som patrila k tým poctivcom, ktorí stáli nastúpení na pľaci 5 minút pred začiatkom... Neospravedlňuje to a hľadaj dôvod, prečo má takúto potrebu. Keď budeš generalizovať, bude to tak aj o 20 rokov ... Veď všetci si občas vypijú... Je to o tvojom (vašom postoji k alkoholu a jeho mieste v živote... 😒)
Ahoj, napíšem ti taky svoj pohľad. Ja som tiež začala "piť" od 14 aj fajčiť ,dosť často som chodila na diskotéky no od 18 ma to nejako prešlo už ma to proste nebaví a nevidím v tom zmysel to robiť. No ak by som mala 16 a rodicia by mi všetko zakazovali (ja som zlý príklad, moji rodicia - to nestojí ani za reč), tak by som asi robila všetko na truc. Od 18 bývam sama resp. uz z manželom a necítim sa ako tu už niekto spomenul ako dopichana alebo alkoholicka :D :D aj pivo už len nealko, asi som z toho vyrastla :D
@caroline_ preto si aj myslím ze ak sa stane ze príde par krát opitý tak zas nic strasné sa nedeje, nechcem to obhajovať ale bohužiaľ v dnešnej dobe to tak funguje, aj ja vidím na svojich rovesníkoch ze to je bežné takéto vikendove ozieranie a dokonca piju aj tie deti o ktorých by to ich rodicia nepovedali, zavolajú mame ze prespia u kamošky, sesternici atd a idú von pit, ak ma chlapec rozum tak na to príde sam ze to nikam nevedie

@annamarcon je prirodzene, ze mas obavy, si predsa matka, nemyslim si, ze si niekde pochybila ani sa neobvinuj. Aj ked je pravda, ze alkohol zahana nejaky smutok ci strach, treba sa so synom s laskou porozprávať. Ak mate uorimny vztah, urcite sa vam zdoveri a povie ak ho nieco trapi, mozno v skole, v partii. AlE na druhej strane, je mlady, a ako sama píšeš, skoro vsetci sme to vyskúšali a ja sicr už budem mat 30.ten vek v 17 bol najkrajsi, zurky, vodka,lasky, ten pocit zhodenia zábran( aj ked som mala len 17 kopu veci ma uz trápilo) ked si v tom stave opilosti a pokial to spraví raz za cas, tak nevidin problem, ak nic nevystraja. Zakazovať mu to by dopadlo este horsie, skor by som mu urcila pravdila, aby ste boli spokojn obaja. Vypiť s mierou(prilezitostne) , nevychádzat a vzdy mat mobil pri sebe a keby niečo sa ozvať. Aj kef mam pravdu povedať, ked som mala 17, vzdy som nieco zaijala, skoro vzdy. Kamoska mala narodky, pili vsetci, keby som nepila isla by som proti, tam bola zabava, tam tam, ale vela krat som si vypila aj preto lebo ma trapil nejaky chalan, ci niekto v skole, zle známky, vzdy sa nieco naslo. Tak by som v prvom rade hladala pricinu asi tam, ci ho nieco netrapi.Je to tazke obdobie, sudiac podla seba ako som vystrajala, ak by som ti mohla odporucit precitat si knihu 5 jazykov lasky pre deti, pochopis a mozno najdes k nemu lepšiu cestu, ak by sa ti zdalo, ze sa ti syn vzdaluje.