18 ročná dcéra je tehotná
Moja dcéra 18 je tehotna. Otec dieťaťa, je jej kamarát ktorý ešte neskončil školu rovnako ako moja dcéra je len v 3 ročníku a školu má veľmi náročnú takže s dieťaťom by to nezvládla. Musí sa od nás odsťahovať, k otcovi dieťaťa ísť nemôže. Ja jej pomoc ponúknuť nemôžem ja mám 38 rokov, a mám ešte 10 ročného syna a 3 ročnú dcéru. Je jeden ústav o ktorom viem a tam dcéra nemôže pretože už je plnoletá. Na materskú nemá nárok. Na potrat už je neskoro, a aj tak by nešla. Vie mi niekto povedať ako má prežiť 18 ročná nezodpovedná mladá dáma bez školy a bez jediného eura a BEZ ŠKOLY s malým minimom ? Bývanie nejaké lacné asi nehrozí. Som nahnevaná a ale najmä zúfalá lebo je to moje dieťa. Vie niekto o nejakom centre alebo niečo také kde sa môže obrátiť ? Ja jej pomôcť nemôžem. Ako pokračovať a vyrovnať sa s jej zničením životom ako matka ? Pomoc ďakujem
@sardinka333 Na rodičovský príspevok vo výške 203 eur má nárok každá matka bez ohladu nato, či niekde robila alebo nerobila. Mýliš si to s materskou. A takisto dostane aj príspevok 800eur po narodení dieťata, plus výživné.Ja by som to až tak tragicky nevidela.
@maciatkolulu Tiež si myslím. Musí tam byť niečo iné, dlžoby, príp. rôzni otcovia detí, ktorí neplatia na ne. Preto sa aj urazila a skončila debatu, keby to tak nebolo tak normálne odpovedá na otázky a snáď by sme sa niekde dostali. ☹
@ludmilia1977 jemine, neviem cim si zasluzilo to dieta dostat za matku taku sebecku bezcitnu zensku...no hnus. Akoze preto, ze otehotnela, vykopnes ju na ulicu? Ty sa uvedom, ze matka ma dieta milovat, pomahat a stat pri dietati, aj keby sa vsetci chrbtom obratili. Kvoli peniazom???? Su ti tvoje pohodlie a peniaze prednejsie nez dcera a vnuca? Este aj romovia su v tom charakternejsi a vedia, ze krv nie je voda. Keby sa chcelo, dalo by sa. Tvoje mladsie deti by urcite az tak netrpeli prichodom babatka, ale tvoje pohodlie by bolo narusene, ze? Si predstav, co preziva tvoja dcera, tehotna, a ten pocit, ze vlastna mater ju vypoklonkuje. A este sa ides tvarit, ako ta to mrzi...keby ta to mrzelo, podas pomocnu ruku a nie toto. Fuj.
@maciatkolulu tam ťažko hodnotiť situáciu...ja sa zase tej matke ani nečudujem ze ,,ma nervy,, lebo aj tak je v nezavideniahodnej situácií - sama na 3 deti..a ešte toto.
Vieš ako...už teraz musi mať 2 roboty aby to utiahla. Za mna ok, dcere by so pomohla ale musela by si hadať pracu popri materskej, že ja dojdem domov a ona pojde na brigadu...
Plienky, mlieka, veci pre dieťa, aj matka musi jesť, energie, voda......čo to je 200 e? U nás žiadna zahalka - do školy na indivindi plán a na brigadu.
Sestra ma 17 a ma barborku. Ze si mahnevana chapem. Nasi tiez neboli nadseni ... 17 rokov skola nedokoncena a babatko no utriaso nas oco sa nikdy nepytal ako sa sestra citi atd ale bol rad ked mala sestra po a obidve su zdrave. Pravda nevieme co v tom je ale vyhodit dceru len preto ze je tehotna ... To male sa nerozhodlo narodit a keked uz sa neviete postadat dajte to malicke na adopciu.
@natalym presne...ludia si myslia, že ,,ved ma 2 roboty, pridavky, davky,, ale platiť školku, ide september pomocky do školy, družinu, obedy pre 3 deti, oblečenie, topanky ..ide zima...najomne, energie, strava, možno električenky - cestovné...tak to je dosť. A ona ma skakať od radosti? samozrejme že prva reakcia je zufala...proste stanoviť pravidlá a pomocť.
@ludmilia1977 prosím nechajte dcéru nech je s vami. Bola som pomáhať do rôznych centier v PD a je to tam hrozné ale to asi všade. Viem, že nie všetky rodiny sa majú tak dobre ako ostatné ale myslím si že všetko sa dá zvládnuť. Ak máte záujem, som ochotná pomôcť vám ako budem môcť stačí napísať správu.
@natalym prepac, ja nezvyknem takto reagovat, ani odsudzovat, kazdy mame aj svoj kriz a dovody...ale na toto neexistuje nijaky dovod, ospravedlnenie. Aj keby som mala neviem aku situaciu, preco sa obratit chrbtom dietatu??? Preco sa na rok-dva neuskromnit a nepomoct?dat dcere nejaku moznost..trebars: Mohla by dokoncit aj popri babatku posledny rok ci dva skoly, dialkovo, co sa da vybavit (moja spoluziacka takto otehotnela v 17.tich). Po ukonceni strednej nech si najde pracu, dietatko do jasli, ked uz bude praca, najst si vlastne byvanie, hoci len garzonku podnajom...netvrdim, ze to bude mat dievca lahke, ale preco hned hadzat polena pod nohy???a predstav si, ta moja spoluziacka ma dnes 4 deti!!!! Dokoncila strednu, popri detoch si urobila vysku, vydala sa za otca deti, byvaju vo svojom...a velku zasluhu ma na tom prave jej mamka, ze jej bola oporou.
@sardinka333 Ja viem o čom hovoríš, ja nemám ani toľko a žijem.
@ludmilia1977 ....to sú len výhovorky,.....je hnusné vyhodiť vlastnú dcéru z domu....čo na to tvoj muž..tiež je taký necitlivý ako ty..hanba na teba.......riešenie jednoduché....presťahovať sa do 3 alebo 4 izbového prenajatého bytu a žiť ako doteraz...ked vyhodíš dcéru...nebudeš môcť kľudne spávať lebo svedomie ti to nedovolí....a budeš si to vyčítať...spametaj sa 🙄
@natalym si sama bez muža s 3 detmi?
Dobrý deň, ja mám až v októbri 18 a 5-mesačného synčeka. Otehotnela som ešte v 16tich, tak verte, či neverte, že sú aj "šikovnejšie" ako Vaša dcéra. Ako zničený život sa na to určite nepozerám. Žijem s priateľom, ktorý bude mať 20r., živí nás a ja sa starám o malého, o domácnoť a tento rok maturujem. Priateľ sa na začiatku veľmi k veci nemal, ale ešte pred tým ako sa malý narodil sme to dali do poriadku. Mám veľkú podporu zo strany rodiny, ktorú Vaša dcéra potrebuje teraz najväčšmi. Ja by som veci nemenila, sme šťastní. Máme úžasného zdravého syna a jeden druhého. Určite neberte ako zlyhanie z Vašej strany, že Vaša dcéra bude mať dieťa tak mladá, zlyhanie by bolo len, keby sa jej teraz obrátite chrbtom.. Prajem veľa sily 🙂 uvidíte, že to stojí za to. To malé si zamilujete!
@sardinka333 Mám dve deti a mám aj muža, lenže ten je tretie decko, takže odpoveď je áno.
Ako keby mať muža je nejaká výhra. Nuž veru niekedy nie je.
vy si hovorite mama ??? vyhodiť 18 ročnú dcéru ?? s toho čo ste napísali nemám taký pocit...mali ste jej vysvetliť čo je ochrana,nie teraz keď vás potrebuje sa otáčať chrbtom..prepáčte že tak súdim ale...
@ludmilia1977 aj teba matka vyhodila tehotnu z domu? Kvalitne vyspat mladsie deti? Nebudes zivit dieta? Ved ked sa narodi bude ho mozno kojit, take nake veka nezje a vecicky moze mat po tvojich detoch.dcera si da individualny studijny plan, otec dietata, dostuduje, vyzivne bude dcera ziadat na sebaa na dieta od otca dietata, sud to da za ulohu platit jeho rodicom. Ja mam 40 ale toto by som dcere neurobila, ze by som ju vyhodila.
ĎAKUJEM SVOJIM RODIČOM!!!! Mala som 17, bola som v druhom ročníku a veru keď som im povedala že som tehotná o potrate či vyhadzove z bytu nebola reč. Jasné, trvalo to, predýchať to potreboval každý :D Školu som si dokončila úplne bez problémov - keď sa chce tak sa dá, odsťahovali sme sa od mojich rodičov, kúpili sme si byt a teraz mám krásnu šikovnú trojročnú dcéru. To čo tvoja dcéra potrebuje je podpora, viem o čom vravím lebo drahého rodina to neprijala doteraz, bohužial. Ale už mi je to jedno, je nám fajn a sme šťastní a spokojní.. Všetko sa dá ak sa chce...
@elise ale ona dceru "nevyhadzujeeee"...:D dcera s radostou skace 2 metre, lebo tehotna bude asi bezdomovec...uz ju vidim, ako to tu opisuje jej mater, ze chce sama odist. Alebo je uz chudatko dievca z nej tak zmagorene, ze radsej prikyvne, len aby matka nemala hadam vycitky svedomia. Mnohe jej tu dali moznost, ako riesit situaciu, hold ked si ona postavila svoju hlavu, ze sa neda, tak by sme jej tu aj tisice € mohli poprispievat a aj tak by sa nedalo. A je jedno, v akej tazkej situacii je, rozhodne nie v tak tazkej, ako teraz jej dcera.
@ludmilia1977 mas malu skolkarku. Cize ked sa dcera tato druha dcera narodila, tak starsia musela mat - nast.Tiez si mladsiu dceru"odlozila" do ineho bytu, len aby mala starsia svoj zauzivany komfort a mohla sa ranobudit svieza do skoly? Alebo keby sa ti neplanovane narodilo dalsie dieta, tak ho niekam odlozis, aby sa skolak a skolkarka vyspali? Ved je to tvoja dcera a vnuca a ty ich ides vyhodit, len aby ste sa vyspali?
@luvika asi potrebuje sa uistit ze dobre robi, ulavit svedomiu, ake kazda rozumna matka jej nspisala moznosti. Je potrebne pre pisatelku hladat ako to ist, nie ako to neist, zbavit sa zodpovednosti, hodit problem inemu. Lutujem jej dceru, ona je z toho vystresovana viac a pritaka na vsetko co jej matka povie, lebo potrebuje klud.
Už sa neozve, nepochopili sme, mali sme pýtať č. účtu na zaslanie peňazí, pre dcéru a bábätko.
Prajem dcere aby sa odstahovala velmi daleko od vas, aby si popri dietatku nasla brigadu a nasla si aspon nejaky privat kde bude moct s babatkom sama zit. Dufam, ze. Si raz najde muza, ktory ju aj dietatko bude milovat, zahrnie ich laskou a spolu budu zit pekny zivot.
Je tazke sudit matku, nepozname situaciu, ale vlastne dieta vyhodit z domu len kvoli tomu ze je tehotna je uz aj na kona vela. Verim, ze dceru lubite ale skor ako ju vyhodite nenavratne na ulicu si polozte zopar otazok, dokladne si na ne zodpovedajtea ked ste pripravena prist aj o dcerku aj o vnucatko tak jednajte ako chcete. Podla toho co pisete ste aj tak rozhodnuta ju vykopnut na ulicu.
Su krizove centra pre matky s detmi
Nechapem, ako zena, ktora ma deti moze neprijat dalsie, ktore je takmer ako jej...kedysi nemali ani dvojizbaky, len male domceky a zilo ich tam 8...a vsetci sa vyspali aj najedli...nehovorim, ze je to lahka situacia, ale chuda male, kolko toho zje, aby sa o neho nepostarali? Kto vie, ci na stare kolena nebude jedine, ktore bude schopne sa postarat...mrzi ma, ze este nemam vlastne byvanie...napisala by som jej, nech pride k nam...u nas je male dieta radost, aj ked toho vela nenaspime a mame zatial len jednu izbu...
@elise ved to :/ a dalsie nestastne babatko pride na svet, ked maminka bude nestastna a tehu prezije v strese :( kiezby dostala sancu prezit tehotenstvo tak, ako si kazda zena bezohladu na vek zasluzi. Ved to ma byt najkrajsie obdobie, vediet, ze vdaka nej pride na svet dalsi krasny zazrak. Skoda, ze nie kazdy ma tak dobrych rodicov, ktori sa za svoje deti postavia v dobrom, ale i zlom. Svet je divny a potom ze kde sa v ludoch berie ta krutost, ked najblizsia osoba sa chova ako falosna ehm. Lebo nic ine nez falos to nie je tvarit sa, ako mi je luto, ale MUSI odist z domu, hoci nemusi.
@ludmilia1977 - dcéra predsa dostane rodičovský príspevok, detské prídavky, príspevok pri narodení dieťatka a výživné od otca dieťaťa. Čiže nebude úplne bez eura. Akože ty jej pomôcť nemôžeš? Veď si jej matka a ona POTREBUJE POMOC NAJBLIŽŠEJ RODINY. Nie krízové centrum. Všetci robíme chyby, dcéra by mala dostať podanú pomocnú ruku. Jej život dieťatkom nie je zničený, ja viem, určite si nikto z nás nepredstavuje ideálny stav tak, že 18-ročná dcéra s nedokončenou školou otehotnie. Ale keď sa tak už stane, azda si zaslúži šancu.
len jedno: "karma je svina"...co je pozicane to sa raz vrati....tu mi je vsak uprimne luto toho nenarodeneho babatka a mladej maminky. Ked sa rodicia obratia chrbtom, tak je to hnus. Nie som zastanca mladych tehotenstiev, ale toto tu mi dvihlo zaludok, aj tlak..proste vsetko. Mladej prajem, aby si nasla takeho partnera do zivota co sa o nu a male postara. To, ze ci sa ona o svoju mater postara to by som hlboko zvazila...jasne ze potom po case pridu citove vylevy typu "ved som ta porodila, vychovala, tvojou povinnostou je starat sa o rodicov...no bla-bla-bla"...ale ked sa obratia chrbtom tak detto...
Ja neviem...cele je to zle...a potom vraj preco su cudzi ludia viac laskavejsi niekedy jak vlastna rodina!
Na toto len jedno...velebnosti jdu blejt 😖 😖
Necitala som celu diskusiu, ale v prvom rade sa naozaj musite zamysliet nad sebou. Ak Vasa dcera otehotnela v 18tich, niekde vo vychove ste zlyhali Vy. Takze si nezasluzi, aby ste ju nechali na holickach. Prave preto, ze Vy mate skusenost, ze zivot nie je lahky, nemozete predsa dovolit, aby sa Vasa dcera tiez trapila a zila tiez utrapeny zivot a Vase vnuca, kt. absolutne za nic nemoze, ma pravo zit v milujucej rodine..
Inak v prenajmoch 2 a 3izb. bytoch nie je velky rozdiel v cene a ona predsa bude dostavat aspon nieco, takze co sa tyka trosku kludu, pohladajte 3-izbak a kazdy bude mat trosku sukromia, ale verte, ze aj v 2izbaku sa to da. Hlavne sa na nu nevykaslite, lebo ak mate aspon trosku svedomia, neskor by Vas to zozralo.
nech sa stara ten kto jej to decko urobil ako nic v zlom
@kliara presne tak z týchto slov si berte priklad

@sardinka333 no je to bieda, ale da sa vsetko. A su ludia aj v horsich situaciach. Nuz mne ako matke by to nedalo... a spoliehat sa, ze sa sama o seba postara, no neviem. A inak ona musi aj na nu pokial studuje dostavat sirotske o kt.pride ked prerusi studium. Fakt to nevidim az tak cierne, vdovske, dve prace, sirotske, rodicak, pridavky na vsetky deti, plus pomoc v domacnosti a s detmi. To sa da, tazko a je to o nervy, ale da sa, pokial by islo o moju dceru, urcite hej.