19-ročný syn mi prerástol cez hlavu, čo robiť?
Ahojte,nikdy som si nemyslela ,že budem zakladať podobnú tému,žiaľ.
Mám starosti so synom.Celkom sa mi vymkol spod kontroly.Tento mesiac dovŕši 19 rokov,ma pred sebou posledný maturitný ročník.Zhruba pred pol rokom som začala badať na ňom zmeny a teraz cez prázdniny to totálne vyvrcholilo.Zmeny nálad,opovrhovanie mojou osobou,nočné flakačky,doma nič nepomáha.Nejde to s ním ani po dobroty ani ráznejšim slovom.Ked mu dám zaracha,stačí ,že odídem do obchodu a zmizne von ,potom nezdvíha ani mobil.Neda sa s ním ani rozprávať ,hneď do mňa slovne skáče.Pomoc nenájdem ani v jeho otcovi,sme rozvedený a nemá o neho zaujem.Zobrala som ho dr ,a proste potvrdilo sa ,že v moči mal stopy marihuany.
Prosím vás až je to niekto čo niečo podobné riešil ako mám pokračovať?Obávam sa ,že nechá aj školu,stále si melír svoje ,že ho to nebaví.Ked poviem , nech myslí na svoju budúcnosť,jeho odpoveď je typu môj život -moje rozhodovanie
Autorka aj poznas jeho kamosov?
@0silvia0 jedného ,pokým chodil na ZŠ u nás ,poznala som všetkých,zo SŠ teda nie,nevidí ich ku nám domov,lebo údajne sa hanbí.Nemame moderné ,ale čisto, podľa toho čo hovorí kamaráti sú z lepšie situovaných rodin
A kto ho živí ? Má 19 takže dúfam že bol cez leto na brigáde a ak nebol tak dúfam že si ho nedotovala ak hej no tak prepáč ale sama robíš zle. Ak chce byť tak Strašne dospelý tak ho nechaj stanov pravidlá typu polovica nájmu toľko toľko ti bude prispievať na stravu a k nie tak nech ide tam sú dvere neboj sa ty nič veľmi rýchlo by sa vrátil.
@mondolina minulé leto chcel veľmi brigádu ,avšak zo 6 sa mu ani jedna nepáčila,McDonald,pomoc na stavbe,pomoc u stolára,vykladác tvorí v obchode.To boli návrhy ,nenutila som ho ,avšak stále pýtal peniaze ,keď som mu nedala ja ,tak mojo rodičia.Dohodli sme sa teda aby vedel ,čo to je zarábať peniaze ,že toto leto skúsi brigádu.Ano brigádu je ,na 4 hodiny a to keď príde v noci domov ,tak ráno nestane takže z 5 dní ,2 dní nejde.Ked som sa mu snažila dohovoriť ,že si nerobí dobre meno,zase ma len vysmial.Že on je mladý a nájde si aj 10 robôt ,avšak nič preto neurobí.Turo brigádu som mu tiež pomohla vybaviť,sám s tým na začiatku suhlasil
Akože aj mne takto drbkalo tiež som nebola dvakrát najlepšia ale našťastie v 19 som sa stopla. Ja som mala našťastie rešpekt.
Ja ti absolútne neviem poradiť.
Je to niečo čoho sa aj bojím, že sa môže stať....
Chcem ti len vyjadriť podporu a popriať veľa síl
@blonde_bella ďakujem
Pekne s tebou manipuluje za všetko čo sa mu nepodarí si vinná ty?nie, už je dospely, nie dieťa...aj to, že sa si ublíži, lebo otec sa nezaujíma a ty ho vyhodis...to, že s tebou išiel k lekárovi je malé plus pre neho aj, keď vedel, že bude prúser.Neviem ja sa tohto veľmi bojím dcéra 17 r boli na výlete v Maďarsku, Rakúsku zo školy a spolužiaci mali potrebu sa tam opiť počas výletu doobeda v cudzine.Ked sa syn hanbí, že nemáte moderne zariadené o to by sa mal viac snažiť mať brigádu, dobré zamestnanie, školu....s otcom nie je vôbec v kontakte?Brigádu si mu vybavila a je nezodpovedný, že tam nechodí.Chod sa ty poradiť k psychologovi snažiť sa doma nerobiť dusno a dať nejakú dohodu, ak bude prístupný.aj ty mas svoje starosti a nie po nociach sa báť či príde domov a v akom stave.Nevycitaj skôr kamarátsky, že to zle dopadne, môže mať psychické problémy...ktovie či to je len marihuana?
@misana84 to ma mať matka teraz výčitky, že sa rozviedla?
Možno by pomohla pomoc otca…neze dohovárať ale niekde ho vziať, aby nebol priestor na blbosti
Jeho otec stále zháňal ženy,a to bol dôvod prečo od nás odišiel.Ma ďalšie 2 deti a nimi sa na sociálnych sieťach prezentuje ako vzorný otec .Deti s ním teraz keď sú už veľké nechcú byť v kontakte,samé povedali ,že keď ho potrebovali nebol pri nich.
Chce ešte ísť niekam s tebou kino?či kúpiť oblečenie?často je za tým rebelstvom vo vnútri citlivá duša ty si poznáš syna porozprávaj sa s ním viac nemôžeš spraviť.
@ninusa221 ale je strašne dospelý a brigádovať mohol ja mám 15 ročnú dcéru a 17 ročného syna a brigádovali z peňazí si aj užili a aj si kúpia veci do školy. Jasné že keď je školsky rok zaplatím všetko čo treba cestovné stravu oblečenie ale keď sa chcú zabávať tak si na to u musia aj zarobiť napr ísť vonku s kamošmi na pizzu a podobne niesom bankomat sú dosť starý na to aby si takéto veci dokázali zaplatiť sami
Úf, no. Ja mám presne syna, ako ty. Ešte maturitný ročník o cca mesiac 19, takže sa viem úplne vžiť do tvojej situácie. Vôbec neviem, čo by som robila. Môj má momentálne iné starosti. Má pred sebou vrchol sezóny, ale tá keď skončí, tiež prepukne puberta a začne robiť všetko, čo počas náročných tréningov a sezóny nemôže.
Za mňa si dnešná mládež nedá vysvetliť, presne ako píšeš, kamoši ta majú ťahať dopredu, nie sťahovať na dno. Tiež to doma riešime už skoro druhý rok a to sa jedná o frajerku najstaršieho😪 proste darmo sme ho vychovávali v najlepšom, ale na toto bohužiaľ nemáme dosah,lebo ani nepočúva čo mu človek hovorí. Ide si svoje, hlavne, že je mi dobre 🥱🤣🤣 a to nehovorím o chlaste a drogách 🫣
@veve_ad áno,jeden taky bol,niečo ako postrach Denis,aj som ho ľutoval,lebo otec taxikár,matka kdesi v nemeckú neskor robila,decko s opatrovatelkou...riešila som konkrétnu situáciu,ak niečo vyviedli,nie samotné dieťa, nie raz som u nich zazvonila a rozprávala s matkou ,ale nie štýlom,že vás je spratek a nás anjelik.,ale čo budeme robiť,aby nevystrajali...
A doma som potom so synom rozprávala,či mu treba takého kamaráta,ved aj iní chlapci sú,že sa hanbím,keď sa nespráva ako sa sluší a patrí...
Tak to akosi prirodzene sa kamarátstvo otočilo k inému slusnemu chlapcovi a potom syn odišiel na 8r.gymko a to už bolo celkom o inom,doteraz ma slušnú partiu,tie deti majú cieľ,chcú niečo dokázať,samozrejme idú aj na pivo,aj stanovať,aj do kina...a hlavne syn mi odmala celkom dosť toho porozpráva,verí mi a ja verím jemu,dodržiava dohody,uvedomuje si ako ho podporujem,vidí ako to ne/ funguje v iných rodinách,takze v tej našej je spokojný asi nadmieru...
Autorka ja som v mladosti zažila presne taký prístup ako píše @simona20201309
Ja som az teraz v dospelosti ako mám dceru v puberte pochopila veľa súvislosti z môjho dospievania. Áno bola som divoký pubertiak, ale veľmi vela spravil aj prístup mojich rodičov. Chapem ze robili najlepšie ako vedeli, no tento direktívny prístup narobil veľa škody . Skončilo to vtedy tak ze som sa mesiac pred 18 zbalila, odišla z domu a nestretli sme sa skoro rok.
Zaracha 19 ročnému? To vazne? Vymkol sa spod kontroly? Ako môžeš mať v podstate dospelého pod kontrolou?
Byt tebou skúsim toho psychológa, koli sebe
.Niekedy človek naozaj potrebuje pohľad zvonku, pohľad niekoho nestranného. Hlavne osamotený rodičia potrebujú pri výchove aj ten druhý, iny pohlad. Väčšina týchto parovych/rodinnych psychológov a mediátorov ma najskôr sedenia s jednym z klientov a potom po telefóne dokážu presvedčiť aj toho druhého aby prišiel a porozprával sa.
Marihuana ta vystrašila, ale nevieš či je zavisly alebo len pár krát skúsil. Je leto, festivaly sú plne 19 ročných mladých ľudí co ponocuju a bavia sa, patrí to k veku. S tymto sa ešte dá pracovať, aby chalan sam našiel mieru a kontrolu nad sebou. Sú aj horšie závislosti, napríklad pervitín, partie ktoré kradnú atd.

to nie je pravidlo, že začnú fetovať len deti z neúplných detí.