Ako motivovať 14-ročného problémového žiaka k štúdiu?

lenkapk2
19. máj 2023

Syn mal v marci 14rokov ,od 1triedy bol šikanovaný,riešili sme to.
Triedna učiteľka bola zmenené po návrhu všetkých rodičov.
Syn je problémový (nedokáže kontrolovať emócie)reaguje výbušne.
Školu neznáša,čokolvek ohladom školy ho nezaujíma.
Doma je úplne iný,je to citlivý chlapec rozumný.Má za sebou psychológou/psychiatra.
Psychiatra z dôvodu že je v striedavke z otcom,a nezvládol rozchod medzi mnou a otcom - užíval antidepresíva.( prosím toto neriešte)Každý rodič chce pre dieťa to najlepšie.Bolo to dávnejšie,syn je v poriadku
Ako ho motivovať?Ako ho motivovať ku škole?on jednoducho nemá záujem.Sedí nad učebnicami a nič.
Ja mu to nenalej do hlavy...potrebujem neaké rady.
Povahou je citlivý ale flegmatik .Ťažká kombinácia

anjelicek26
19. máj 2023

V tejto konstelcii by som zvazila uplne inu liniu - co tak kruzok programovania po skole? Nebavilo by ho nieco taketo? Skutocne intenzivne sa tomu povenovat - proste ist smer, ze aj do buducna pracovat mimo ludi, konfliktov, problemov, svojim tempom? Toto je vizia buducnosti - software architekti, klasicky IT-kar... alebo uplne mimo - zobrat ho k stolarovi, elektrikarovi, teraz vyuzit v leto a vybavit drobne "praktikum", nech sa pozrie, ci by ho nebavilo skor nieco take. V dnesnej dobe zarobi zivnostnik s dobrym remeslom velmi velmi dobre... taky obkladac kachliciek je hanba, kolko sme platili posledne 😅

Ono ked ma dieta uz psychicke problemy, ide smer depresia, este viacej "tlacit" na to, kde to je uz za hranicou, ze ho to "boli" nema zmysel. Hladaj inu cestu rozhovorom s nim. V tomto veku uz vedia povedat, co chcu a co nie.

dadis
19. máj 2023

Moje obe deti chodia na gymnazium (14 a 16) a skole sa obe venuju vlastne len v nedelu, ked nemaju preteky. Cez tyzden len ulohy, ktore v tom tyzdni dostanu (18. 30 sa vracaju domov z treningu). Su sikovni, tak vela usilia netreba. Ale ked ma 14r tiez by sa mal radsej venovat veciam, ktore jeho zivot nsplnaju a skola by mala byt len cast dna. Mozno nebude mat suprove znamky (nemusia mat vsetci VS), ale zivot nebude mat smutny. Raz ked mu to do tej hlavy prirodzene nejde, tak zbytocne ho trapit doma nad knihami. Ved je vela slusnych ludi, co sa zivia manualnou pracou a su spokojni v zivote.

zuzinka888
19. máj 2023

@lenkapk2 tak mozno bude manualne zrucny. Nemozu byt vsetci pravnici a IT. Hladaj co ho bavi co by mu islo. Chlapci zmenia svoje spravanie ak ribia to, co ich bavi a nie to co musia. Ak spdavne vyberiere skolu tak z " lajdaka" moze byt sikovny bezproblemovy ziak.

dadis
19. máj 2023

Hlavne mu nedavaj najavo, ze je nieco menej, ze nedosahuje vyborne vysledky. Ponukni mu pomoc s ucenim, projektom, ale nedeptaj ho za znamky. Myslim si, ze si toho vytrpel dost a dolezitejsie je z neho vychovat vyrovnaneho a sebavedomeho cloveka (dopriat mu uspech vo veciach, ktore mu idu - pocitace, sport, umenie, majstrovsnie, dielna, manualnu pracu).

januska12323
19. máj 2023

Aké má známky? Nerozumie učivu alebo sa mu len nechce?

luccija
19. máj 2023

@lenkapk2 a aké má známky?toto je vek kedy veľa teenegerov začne flakat školu.Mozno znova potrebuje AD v škole to je zle, doma bola problémy, šikana to je aj dosť na detskú dušu.
Možno už je zaskatulkovany problémový ziak.a ani nemá snahu.Podporuj ho v čom je dobrý určite ho nejaký predmet baví.ja by som s ním chodila ďalej k psychologicke.
Reaguje výbušne na teba či v škole?

dadis
19. máj 2023

@januska12323 Ziadnemu pubertakovi sa nechce 😂😂, ti sikovnejsi len maju lepsie znamky

januska12323
19. máj 2023

@dadis to áno, ale je rozdiel či má dobré známky aj bez učenia alebo tomu nerozumie a prepadá. Prvý prípad netreba riešiť druhý áno.

tinka_1807
19. máj 2023

@lenkapk2 Pozri sa na to z jeho strany.
Predstav si, že by si musela chodiť do zamestnania v ktorom tráviš skoro celý deň a totálne ťa nebaví. Okrem toho tma nemáš dobrý kolektív, možno ťa šikanujú kolegovia, sefovia na teba tlačia z každej strany a ešte aj tvoji rodičia by ti furt hovorili, ze to zamestnanie je to najlepšie pre teba, ze musíš tam chodiť, že musíš to robiť a pod..... Jasné, z ebay ťa to psychicky deptalo, ničilo a nebavilo pokračovať.
Tak ako bolo spomenuté vyššie ... Skús úplne otočiť ....Netlacit na neho. Hlavne nie so školou, ale skús sa s ním porozprávať o iných aktivitách ... Napr. Nejaký šport aspoň raz týždenne. Alebo hocijaký iný krúžok - umenie, IT, alebo fakt nejaka brigáda pri muraroch. Skús sa ho opýtať, kde sa on vidí, čo sa mu páči, čo by chcel robiť. A skúste spoločne nájsť nieoc, čo ho bude baviť. Nejakú aktivitu. Cez tú aktivitu a krúžok väčšinou spozná nových ľudí, iný kolektív, možno jemu srdcu bližší a bude sa to postupne zlepšovať. 🙂 Momentlane ale určite netlačí so školou. Treba pozvoľna a postupne, najskôr odblokovať to napätie, čo v sebe nosí.

janettdamian
19. máj 2023

Niečo podobné riešime doma, syn (11r.). Tiež citlivý, neprežil našťastie traumu ako vo vašom prípade. Má však oslabenú schopnosť učiť sa vo viacerých smeroch. Učenie-nebaví ho. Z klasickej školy prešiel na domáce vzdelávanie. Je to lepšie ako na ZŠ. Ale proste musíme voliť iný prístup k učeniu. Bez nátlaku, nervov v kľude. Paradoxne oproti škole sa venujeme hlavne tomu čo ho baví. To čo mu nejde preberieme, ale nedrilujeme to čo mu nejde. Treba sa zamerať na silné stránky dieťaťa, tie rozvíjať a podporovať ho. Ani môj nemá nič špecifické v čom je "dobrý". Niekedy je to frustrujúce, ale čo som zistila je to hlavne o vnútornom nastavení a prijatí dieťaťa také ako je.

kacena4
19. máj 2023

no citlivy flegmatik a vybuchy zlosti nejdu dokopy podla mna. evidentne ma problémy v spolocnosti, kolektive toto treba poriesit cez psychológa ktory ho aj nasmeruje wko ei predstavuje zivot v buducnosti a tym ho motivovat. daj mu napisat list ako si svoj zivot predstavuje o 5rokov (1 po skonceni strednej) a podla toho s dieťaťom pracovat na motivácii co chce v zivote robit a co dosiahnut a na ostatne "kaslat" ked mu nejde slovina, netlacit ak mu ide matika a chce byt ITckar.... povzbudovat ho v tom co mu ide

stvura
19. máj 2023

@dadis napisala si nieco uplne ine ako sa autorka pytala a s cim potrebuje radu...ked mas sikovne dieta ktore nepotrebuje asistenciu/pomoc to co ona neriesis.
@lenkapk2 fu, no mas to tazke. Kazdopadne by som zistila ktorym smerom chce ist. Mas nato rok - zbytocne ho netlac na skoly kde je tlacenica, bol by demotivovany a nestastny z monitoru, prijimaciek (myslim gymnazia, OA, jazykove skoly). Su skoly kde dieta vezmu bez prijimaciek, bez monitoru - mozno by mohol byt cukrar, hostinsky, kuchar - na tieto odbory brali u nas na Hotelovke deti bez monitoru, bez prijimaciek vsetky. Mam znameho, jeho syn mal velmi tazky rok - choroba v rodine, zle vysledky, psycholog...syna tam po odporucani zapisali a uplne vsetko fajn. Ten chlapec je ako vymeneny. Presne co potreboval, sympaticke jednanie, bez stresu, venuje sa carvingu a nasiel sa v tom. Je to pre neho relax. Mozno nieco podobne - ak je zrucny je i interierovy dizajn na priemyslovke, grafik...toto tiez nie je zle

dadis
19. máj 2023

@stvura Co som napisala ine? Ze skola tym sikovnym ide a nesikovnym na ucenie nejde? Ale ze to nie je koniec sveta. Pozri kolko zarabaju automechanici, obkladaci, elektrikari, kuchari..viac nez vysokoskolaci.. Viem, su matky, ktorych deti potia krv pri domacich diktatoch, skusaju ich, driluju, same doucka a nemaju doma kludu...ano, ale co ma take dieta zo zivota a aky ma vztah rodicom pri takomto pristupe? Ovela dolezitejsi pre zivot dietata je vztah rodic-dieta, zazitie uspechu, radost z cinnosti, ktore ho bavia a kde vidia vysledok. Ci ma dieta dobre, ci zle znamky, plati to pre obe typy deti. Maju byt deti, ktorym ucenie prirodzene ine zvyhodnovane pred tymi druhymi? Nie su viac, nie su to hodnotnejsie deti, vacsinou ani rodicia ma tom nemaju speci zasluhu (vela tych schopnosti je vrodenych, tak iba tak, ze dietatu odovzdali tie spravne geny).

lenkapk2
autor
20. máj 2023

@anjelicek26 Rozhovory sú zbytočné,jeho komunikácia je totiž ,,hej/ok,dobre,,a to je tak všetko.Je veľmi náladový chvíľu má dobrú náladu a o 10min je protivný/ušomraný.
A akýkolvek rozhovor je vlastne len môj monológ,nemá snahu a ani záujem.
Prežila som si s ním neskutočne veľa toho to sa nedá ani popísať a zhnuť do 1správu
Navštevuje školskú psychologičku avšak on to vníma ako zbytočnosť a že je to trápne a nevidí v tom význam (zo šk.pyschologičkou som v kontakte a syn spolupracuje na sedeniach)
Jeho nebaví nič toto je najväčší problém ,keď bol menší chodil na futbal no sekol s tým z vlastnej vôle.
Hladám spôsoby a rady ako ho nasmerovať ku tomu aby sa zodpovedne pripravoval do školy avšak nič nepomáha a nič sa neosvedčilo

lenkapk2
autor
20. máj 2023

@kacena4 citlivý v tom zmysle že akýkolvek rozhovor je len môj monológ a on to všetko vníma že mu ubližujem tým že na neho tlačím aby sa učil atď,pri akomkolvek rozhovore musím zvážiť slová pretože jeho chápanie je vždy negatívne .Školu vníma ako keby to bol môj výmysel a ja ho tam nútim chodiť a učiť sa.Mali sme milión rozhovorou na tému budúcnosť ,škola /známky atď nikdy to ku ničomu neviedlo a ako vravím viedlo to len ku jeho hnevu voči mne pretože to že tlačím aby sa učil on vníma ako že mu ubližujem.🥺Veľmi mu chcem pomôcť avšak už nevládzem a neviem už ako.
Chcem len aby sa mal dobre.
A flegmatik preto pretože jeho vôbec netrápia jeho výsledky v škole ,netrápi ho čo si myslia spolužiaci/učitelia o ňom a v poslednom rade netrápi ho ani to že mne/otcovi a všetkým toto jeho správanie len ubližuje,jemu je to fuk.

kacena4
20. máj 2023

@lenkapk2 no ja to vidim na opozicny vzdor a pubertu. malo sa to podchytit skor a viest ho k zodpovednosti a povinnostiam. drzim palceky

janettdamian
20. máj 2023

@lenkapk2 si v náročnej situácií a syn tiež. Chce ísť vlastnou cestou a ty bojuješ, aby robil to čo ty považuješ za správne. K tomuto veku to patrí. On presadzuje svoju osobnosť a ty máš odstúpiť a nechať ho ísť. Pre mňa osobne je toto najnáročnejšia fáza rodičovstva.

luccija
20. máj 2023

@lenkapk2 správa sa ako typický pubertiak, ktorý sa hľadá.Ten opozičný vzdor je dobrý postreh.
99% deti v puberte odpovedá tým štýlom ako píšeš.Puberta je náročná tak pre deti ako aj dospelých.Tvoje dobre mienené rady, lebo Ti na ňom záleží berie ako, že ho nútis, tlačis, nerozumieš...
Skús s ním tráviť čas inak ísť do kina, pizzu tam bude musieť viac komunikovať viac ho pochopiť.
On sa už odtrhava emočne od rodičov potom prídu o 2,3 r kamaráti partia...ale, ak ho nebaví škola musí sa premôcť všetci robíme aj to, čo nás nebaví.
Možno nebude študijný typ, ale výborný v zručnostiach.Skus nevyčítat, pochopiť oni sú sami zmätení z dospievania.K puberte patria aj tie nestále emócie chvíľu dobre, chvíľu zle, smiech...
Máš len toto jedno dieťa?
Možno by si zistila, že 90% rodičov čo má pubertaka doma majú podobné správanie.
Prejde to...ako sa učí zle?
Možno menej tlačiť a nechať ho trocha nech sám vyvinie aktivitu možno budeš prekvapena

luccija
20. máj 2023

To je v 8 ročníku?puberta je ako, keď sa jedného dňa zobudíš a máš doma vymenené dieťa všetko čo robíš je zle, on bude žiť inak, vždy posledné slovo.My sa vieme najlepšie porozprávať mimo domu bicykel, výlet o 2 r už bude mať tie emócie lepšie, bude na novej škole s čistým štítom.Aj kamarátstva bývajú lepšie
Určite je niečo, čo rád robí čomu sa venuje.
Veľa detí v puberte skončí s krúžkom, ktoré robili roky.My sme mali minule v skole prednasku o puberte a fakt som sa zamyslela rodičia chcú len dobré známky, učitelia detto či doma či v škole tlak musíš...hľadá si svoje miesto v živote, musí doma pomáhať, musí robiť krúžok, musí sa dobre obliekať, byť pekný, svalnatý...prídu domov a tam spustí mama čo by mal a nemal🙂
A tvoj to má ešte ťažšie, že ste sa rozviedli a v škole nebol prijatý.Kolko ste od rozvodu s otcom si rozumie?

mira0611
20. máj 2023

@lenkapk2 ahoj, mam doma 15 rocneho. Nemyslim si, ze je to jeho povahou skor to je trend dnesnych tinedzerov.
Mna nic nezaujima, mna nezaujima, co si mysli iny....
A potom predsa ho to zaujima, on to iba hovori.
Sem-tam nezaujima, sem-tam zaujima. Chce vynimnut aj zapadnut....
Niekedy je flegmatik, ze ja som ten najlepsi a potom sa citi menejcenne.
Je to pubertak!
Ja mojho motivujem velmi lahko, nenaucis sa vypnem wifi na cely den, ale on sa nepotrebuje vela ucit.
Ked je ucivo tazsie taj mu poviem pod do kuchyne precitaj si ucivo nahlas 5x.
Ked uz cita 3x mi hovori, ja to uz viem a na 95% to fakt aj vie.
On by len cely den telefonoval a hral PC.
Ked som ho poslala do izby sa ucit na 90% nikdy nebol nauceny.
Su deti, ktore sa ucia vizualne a niektore zas z pocutia, ten moj sa uci z pocutia.

dadis
20. máj 2023

@lenkapk2 Typicky pubertiak. Nie, on to neberie ako rozhovor, ale ako tvoju zbytocnu prednasku o tom, v com vsetkom zlyhal..mam to doma rovnake a 2x..starsi syn bude mat 16, uz kludnie..dcera je v 14tich ako v permanentnom pms 😭

stvura
23. máj 2023

@lenkapk2 ako nic v zlom, ale co tak terapiu sokom? Aby si uvedomil ako je mu dobre a vlastne nema co riesit. Normalne na den ho supnut ako asistenta/pomocnika k mentalne postihnutym detom alebo dochodcom, pripadne staci len do vydajne potravin pre socialne slabsich. Proste nech ide, maka, skusi - vidi veci z inej perspektivy. Samozrejme treba to dohovorit s prislusnym DD, Specialnou skolou/skolkou, dobrovolnikom ci organizaciou. Mne toto spravil kamarat a bolo to velmi "poucne" a fakt sa to neminulo cielom. Ako 15tka som sla s mentalne postihnutymi detmi ako asistent na vylet (mojou ulohou bolo len skutocne ich sprevadzat, podat pit, ist na wc s nimi, proste nic co by som nezvladla). Ten den bol pre mna peklo - nie po fyzickej ale po psychickej stranke - odvtedy som sa ale nelutovala, nevzdychala nad sebou a svojim zivotom. Niekedy to chce "prefackat" situaciou ktora ich preberie z agonie. Ja mam mladsieho syna takeho vecne nabruseneho s nezaujmom o vsetko a uz vazne spekulujem co mu vymyslim a budem za zlu matku, ale neskor sa mi podakuje.