icon

Ako motivovať 16-ročné dcéry k samostatnosti?

majka2
24. aug 2025

Dobrý deň. Prosím čo robia vaše dceri v 16 rokoch. Nemyslím teraz prázdniny ale tak všeobecne. Vedia navariť poriadne upratat bez toho aby ste v kuse hovorili mladej dáme čo treba ? Ta moja len doma spí mobil a potom preč do večera s kamoškami. Neviem ja v jej veku som vedela navariť upratať urobiť nákup ísť do starkou k lekárovi... Ale bez toho aby by to bolo hovorené neviem iná doma lenivá ?! Nechcem od nej neviem čo ale proste aby už troška bola taká samostatná do života budem na ňu prísna ?! Preto sa pýtam čo teda robia vaše dceri.

Strana
z4
majka2
autor
25. aug 2025
@mariska1989

Moje 14 a 11 robia tieto povinnosti same od seba áno este sa nájde den kedy musím povedať že treba pozametať, zotrieť dlážku, myčka ked neni iba sa opýtam a kto je na rade teraz . Ked su hladné uvaria si niečo rýchle, raňajky im chystať nemusim . Z obeda spracuju aj moje . Čo sa týka zložitejších jedál tak začínam len so staršiu . A aby mi dieta bolo preč cely den tak to nehrozi . Pomáhajú s drevom , s korením záhrady, vypleť skalku , zobrat psa von , zájsť ku kuram. A vsak ak ju poprosiš a urobi to vez frflania aspoň to je základ, úplná samostatnosť začína neskôr

@mariska1989 to máš super vychované len ja by som v byte takže okolo domu jej nemám co robiť

majka2
autor
25. aug 2025
@7komorova

@majka2 ja mam teraz 18, byvala som sama s ocom ja som musela robit vsetko upratovat - vysavat, riady, umyvat dlazky… prat vesat skladat. Na nakup s ocom, a varit ocinovi. Ked sa rozpravam so spoluziackami, alebo chodim ku nim. Nechcem povedat ze nic nerobia, ale robia minimalne…

@7komorova šikovná. Aj keď zas nechcem aby musela že úplne všetko lebo ty si prebrala rolu mami úplne len chcem aby to vedela urobiť bez toho že jej budem tisíc krát hovoriť veci proste mi to príde divné mne to tiež nikto nemusel hovoriť. Fakt šikovná dievčina z teba

majka2
autor
25. aug 2025
@viestta

@majka2 vies, puberta zamava aj dietatom z harmonickej rodiny, nie to este s nefunkcnej. Podla mna u vas dvoch zlyhava komunikacia. Ty "nemas nervy dookola opakovat", ale to by si opakovala aj vlastnemu. Ona ta mozno nerozumie, pretoze take nezazila. Ako pises, ze zila v spine, zanedbana, takze aj obycajne utieranie prachu sa musi naucit, nie to este kupit tu spravnu ryzu. Spravnu ryzu z obchodu nedonesie ani moj dospely chlap

@viestta vieš ale.ja nechcem aby ste tu riešili nás vtazh jej vzťah alebo neviem čo nevieš o.nich.nic otázka znela inak čo robia vaše dceri doma...

anonym_5bfefb
25. aug 2025

Treba jej dávať telefón na obmedzený čas + stanoviť pravidlá. A domáce práce ktoré keď neurobí tak nepôjde von , dva krát za týždeň ju zober do kuchyne nech ti pomôže s prípravou nie pozerať sa..keď vie byť na mobile tak si tam vie nájsť aj nejaký jednoduchý recept a môžete spolu skúšať
Len raz by som jej išla dať niečo do skrine. A vysypala by sa .na čo takej veľkej koze ukladas veci do skrine? Raz za čas pozri aký tam má poriadok a keď má bordel vysyp jej ju a kým nepouklada nebude mobil

7komorova
25. aug 2025
@majka2

@7komorova šikovná. Aj keď zas nechcem aby musela že úplne všetko lebo ty si prebrala rolu mami úplne len chcem aby to vedela urobiť bez toho že jej budem tisíc krát hovoriť veci proste mi to príde divné mne to tiež nikto nemusel hovoriť. Fakt šikovná dievčina z teba

@majka2 povedz jej - pod moja ja idem umyvat riady ty budes utierat a ukladat

letfenixa
25. aug 2025
@majka2

@bielasovicka lenže ostatné deti videli od malička ako to má fungovať takže im naozaj nemusím stále dookola urob hento urob tamto. Chcela som. Reku pod somnou do kuchyne naučím ťa dáke.lahke.jedlo dopadlo to tak že sedela.pri mne v kuchyni na mobile.
Čo ak.mrzi je tiež že príde z vonka zažije sa do izbi a zas na mobile dakedy ju ani neviem.za deň neviem nieje zle.dievca ale ja už neviem bojím.sa.ze.bude kopírovať svoju boli matku čo by teda bolo veľmi zle

@majka2 sama píšeš, že ostatné deti to rodinné fungovanie videli od malička. A tu chceš od dievčaťa v puberte!, aby bolo smahom ruky samostatne.

viestta
25. aug 2025
@majka2

@viestta vieš ale.ja nechcem aby ste tu riešili nás vtazh jej vzťah alebo neviem čo nevieš o.nich.nic otázka znela inak čo robia vaše dceri doma...

@majka2 a co ti pooze, ked niektora napise, ze jej dcerY (dcera sa sklonuje podla vzoru zena, len tak mimochodom) upratuju, varia, zehlia? Alebo ak ti tu 30 zien napise, ze ich stredoskolacky doma nerobia nic co ti to pomoze, ked ty chces aby ta vasa robila domace prace? Ta vasa to nerobi, lebo to nerobila a mozno ani to nevie robit. Tak ju to nauc, nauc je ako ma fungovat aby sa raz vedela postarat sama o seba, pripadne aj o rodinu. A auc ju to tak aby nemala pocit, ze je na nutenych pracach, ale ukaz je, ze na chide domacnosti sa maju podielat vsetci a pozitivne ju motivuj a nezabudni ju chvalit a ocenit jej snahu. Lebo raz pochvalit je lepsie ako 100x zdrbat

ghoul_
27. aug 2025

@majka2 to je o výchove, k samostatnosti musí byť donútená ( neoperies, nenavaris, neporiadis atd )

estellas
Autor odpoveď zmazal
estellas
27. aug 2025

To dievča si muselo prejsť veľmi ťažkými vecami.
Je to veľmi ťažké na psychiku byť v detskom domove.
Ona nemá správne sociálne návyky, ktoré sa dajú zístať v bežnej rodine.

estellas
27. aug 2025

Ešte k tomu predchádzajúcemu príspevku som chcela dopísať že, predpokladám jej matka doma neupravovala a mali špinu doma, nebola k tomu vedená. Čo je mi veľmi ľúto. 😟☹️.

Ona nemala správny vzor doma, nevidela ako to má správne fungovať.
K takým veciam treba deti viesť od malička.
Autorka, teba k tomu viedli odmalička.

Mňa mama tiež nikdy v živote neviedla k vareniu
Som sa začala učiť sama. Vždy som chcela niečo skúsiť navariť ale mama nemala záujem.

Strana
z4