icon

Ako motivovať 16-ročné dcéry k samostatnosti?

majka2
24. aug 2025

Dobrý deň. Prosím čo robia vaše dceri v 16 rokoch. Nemyslím teraz prázdniny ale tak všeobecne. Vedia navariť poriadne upratat bez toho aby ste v kuse hovorili mladej dáme čo treba ? Ta moja len doma spí mobil a potom preč do večera s kamoškami. Neviem ja v jej veku som vedela navariť upratať urobiť nákup ísť do starkou k lekárovi... Ale bez toho aby by to bolo hovorené neviem iná doma lenivá ?! Nechcem od nej neviem čo ale proste aby už troška bola taká samostatná do života budem na ňu prísna ?! Preto sa pýtam čo teda robia vaše dceri.

Strana
z4
gribka1
24. aug 2025

Bude samostatná, keď sa osamostatní. No a samozrejme hľadaj chybu v tvojej výchove.

miselka257
24. aug 2025
@gribka1

Bude samostatná, keď sa osamostatní. No a samozrejme hľadaj chybu v tvojej výchove.

@gribka1 výchova môže byť dobrá, ide o pohodlnosť doby 😏 veď načo robiť, keď to niekto urobí za mňa 💁‍♀️

biba_18
24. aug 2025

@miselka257 keď to urobíš za dcéru to nepovažujem za dobrú výchovu sorry…

gribka1
24. aug 2025
@miselka257

@gribka1 výchova môže byť dobrá, ide o pohodlnosť doby 😏 veď načo robiť, keď to niekto urobí za mňa 💁‍♀️

@miselka257 Stále je nejaká doba. A presne ta akurát je najhoršia. 😃

anonym_1dbe4d
24. aug 2025

neboj, do 18tky ešte čo to pochytí.

miselka257
24. aug 2025
@biba_18

@miselka257 keď to urobíš za dcéru to nepovažujem za dobrú výchovu sorry…

@biba_18 lenže tu ide aj o to, že nepomôže doma a mohla byť k tomu vedená keď bola mladšia, napr ak ide o poriadok, niekto môže čakať do nekonečna a nedočká sa, lebo veď si nepovedla že to treba urobiť. vieš ako to myslím. 😀

biba_18
24. aug 2025

@miselka257 veď ale práve o tom je výchova. nie aby sa vedelo dieťa iba pozdraviť…

januska12323
24. aug 2025

Zadaj domáce práce a kým nebudú hotové von nepôjde.

miselka257
24. aug 2025
@biba_18

@miselka257 veď ale práve o tom je výchova. nie aby sa vedelo dieťa iba pozdraviť…

@biba_18 rozumiem, ale nie každého baví stále dookola opakovať, poprataj, navar, lebo nestíham a pod. 😂 kamarátka má dcéru, ktorá mala len 4 roky a už upozorňovala svojho otca keď zle uložil svoje topánky, hold niekto sa učí rýchlo, niekomu to trvá. 😂

abbey1
24. aug 2025

@majka2 Moja mladšia má 15. Varenie a pečenie ju extrémne bavia a vari skoro každý deň. S upratovaním je to horšie. Veľa sa venuje rôzne u otvorenou, vytvára šperky, maľuje.
Staršia má už 25, ale v 16 bola oveľa samostatnej#ia. Bdigadivala, upratovala vždy. To má určitú obsesiu 🙂. Varila, ale ju to tak extrémne nebavilo ako mladšiu.
Avšak u nás tie ich práce nie sú z donútenia. Robia ich automaticky, keďže všetci sme súčasťou domácnosti a tie prace sa proste bežne doma robia a ony sú odmala ich súčasťou.

anonym_897f38
24. aug 2025

Keď jej povieš aby niečo urobila ,urobí to ? Neviem teda či je problém povedať jej "zuzka prosím ťa povysávaj a skoč na nákup"? V 16 som aj ja chodila okolo kopy špinavého riadu a tvárila sa, že ho nevidím, kým mi mama nepovedala, že ho mám umyť... Môžem ti garantovať, že teraz som úplne samostatný človek a nie som lenivá, pracujem , vychovávam deti, varím ,upratujem denne... Jediný neduh čo mi zostal tak hromadenie prádla na žehlenie , ale tak nikto nie je dokonalý...

katica06
24. aug 2025
@miselka257

@miselka257 u nás za ňu nikto nič neurobí. Ani neurobil. Už od 15tich navarila, upratala aj vyprala. Až keď spravila čo mala, mohla ísť von.

dskjhfdlkdjhl
24. aug 2025

@majka2 mladsia dcera ma cerstvych 16, dnes varila obed. Samozrejme som jej obcas poradila, ale navarila. V izbe si upratuje sama a aj si veci pretriedi. A teda vela maluje, resp. sa venuje roznym vytvarnym cinnostiam, sije a pise knihu. Mobil samozrejme pouziva, ale nie je to ani nahodou jej jedina cinnost.

sulavikova
24. aug 2025

@majka2 nepovažujem sa za lenivú, no variť som sa naučila až v 19. Nemyslím špagety, párky…Na výške mi mladšia spolubývajúca hovorila, ako piekla chieb a urobila sviečkovú. To ma posunulo, mama ma k vareniu nikdy neviedla. Syn “upratuje” na oko diváka, vie si oprať na rozdiel od jeho tatinka.

anonym_f2bcdd
24. aug 2025

Tak moje dcéry 14, 16r. vždy v piatok obe upratujú dom, čiže vysávajú, zmývajú, utierajú prach, kúpelňa, WC, terasa, polievanie kvetov. Vedia umyť okná, oprať veci, ožehliť veci. Sami si zodpovedajú za poriadok v izbách, veci v skriniach apd. Vedia variť nejaké základné jedlá - guláš, cestoviny, mäso, kuracie, stroganov, rezne, slepačiu polievku, aj ryžu guľatozrnnú, palacinky, šaláty, klasika pomazánky apd. Skúšali aj kváskovať a piecť chlebík. Z pečenia zatiaľ až tak veľa nie - jednoduchá piškóta, džem, poleva, cupcake, štrúdľa z kupeného lístkového cesta, bábovka. Z domácich prác si vedia zašiť čo treba, vedia aj pliecť, mladšia si uplietla šál a s čiapkou jej pomáhala babka. Staršia už teraz cez leto brigádovala. Chodia riadne na nákupy, keď je niečo treba. Staršia pred pár rokmi vyšívala a vyšila nám pekné obrazy, ktoré sme zarámovali. Babka ich učí háčkovať, tak uvidíme, či sa podarí. Okrem toho športujú, jedna tanec a druhá volejbal. Mám pocit, že sú pomerne samostatné a už teraz vedia, čo chcú robiť a kde ísť študovať. Obe sú na 8 ročnom gymply.

mikadooo
24. aug 2025

@majka2 čau ja mám dve dcéry a áno, obidve sú lenivé a nechce sa im a musím ich naháňať a sú schopné nechať ma čakať 3 hodiny, kým blbú umývačku vyložia, lebo všetko je dôležitejšie ako robota. To len na margo tých úžasných dcér tu. Neboj sa, vyrastie a bude normálna, keď sa začne starať o vlastnú domácnosť. PS: tiež som bola lenivá a čo som nemusela, to som nevidela/nerobila, detto moji súrodenci. Viem, že jedného dňa sa osamostatnia a budú musieť 😁. A nikto im stáť za riťou nebude, zvládnu to.

anonym_6e5e13
24. aug 2025

@miselka257 všetky deti všetko baví tak do 10 r😏potom príde puberta a už sa osamastatnuju a hľadaju svoju cestu.Ale bežne veci doma povysávať, umyť umývadlo, obchod ľahké jedlo by mali vedieť v 16 r či baby či chlapci
@sulavikova ja som sa naučila variť až, keď sa mi narodilo dieťa.Dovtedy len pár jedal a polievky

majka2
autor
24. aug 2025
@gribka1

@gribka1 prepáč ale ja ju mám v pestúnskej starostlivosti od jej 14 rokov tak prosim nepisat somariny keď nevies všetko treba písať k tomu aká je otázka

majka2
autor
24. aug 2025
@miselka257

@miselka257 presne ja urobím ale mňa vážne uz nebaví starej kože dopravy stále dookola čo má a čo nemá robiť neviem mne to nedá nemusel nikto hovoriť

cyberk
24. aug 2025

v 16tich som tiez nemala zaujem sa naucit varit, a upratat som upratala len ked mi bolo povedane, a teda radsej som to urobila cim skor, aby som mala klud :D
to si si zobrala 14rocnu, aby si mala zadarmo pracovnu silu? tak mi to pride...

majka2
autor
24. aug 2025
@januska12323

Zadaj domáce práce a kým nebudú hotové von nepôjde.

@januska12323 keď poviem aby vydala výdaje ale je to odfkalnite variť nevie nič sama si nevie pomaly ani nabrať a to žien snami od 2 roky mám ešte 4 deti dospelého syna a ten teda vie všetko urobiť čo ma ale snou ja neviem tak reku či som už blba ja alebo čo lebo jen odpoveď je že ani kamošky doma nič nerobia

miselka257
24. aug 2025
@anonym_6e5e13

@miselka257 všetky deti všetko baví tak do 10 r😏potom príde puberta a už sa osamastatnuju a hľadaju svoju cestu.Ale bežne veci doma povysávať, umyť umývadlo, obchod ľahké jedlo by mali vedieť v 16 r či baby či chlapci
@sulavikova ja som sa naučila variť až, keď sa mi narodilo dieťa.Dovtedy len pár jedal a polievky

@anonym_6e5e13 mali by to vedieť, to je jasné, ale aj je mi jasné, že to nebudú robiť bez toho, že by im to rodič nepovedal, aspoň teda väčšina. 😂 v puberte som ani ja nechcela pratať kým mi to niekto nepovedal, njlepšie sa mi pratalo ak nikto nebol doma, ale variť som nemala problém. 😁

majka2
autor
24. aug 2025
@cyberk

v 16tich som tiez nemala zaujem sa naucit varit, a upratat som upratala len ked mi bolo povedane, a teda radsej som to urobila cim skor, aby som mala klud :D
to si si zobrala 14rocnu, aby si mala zadarmo pracovnu silu? tak mi to pride...

@cyberk ako sila toto nie predstav si ale myslí si že to dievča by malo vedie rúž čo to predstav si mám syna 18 a myslím že budúca nevesta nadávať nebude sila toto zo taká som si ju preto že sa dostala do decaku z našej obce otras rodina. Mali sme ju radi a všeobecne sme taký debili že sa snažíme každému pomôcť tak asi preto. Prosím keď nemáte čo povedať k téme čo robia vaše 16 ročne dievky tak radšej pomlcte . HM aj v Tom decaku si predstavte musia upratovať a všetko

majka2
autor
24. aug 2025
@anonym_6e5e13

@anonym_6e5e13 ona nevie nič naozaj nič

anonym_6dc615
24. aug 2025

Ja mam dceru 23, syn 18. Vychova rovnaka. Dyn pomoze, ponukne sa, urobi. Mladu damu mozes prosit, hrach na stenu

cyberk
24. aug 2025

prosim daj prec ten autocorrect :D toto ked pouzivaju nizkointeligentni ludia, tak to vyznie, ze ste este viac tupi ako inokedy... mama mia :D rakovinu chytam, ze sa to neda po tebe ani precitat, co pises. Vrat ju do decaku radsej, nemas to v hlave v poriadku.

gribka1
24. aug 2025
@majka2

@gribka1 prepáč ale ja ju mám v pestúnskej starostlivosti od jej 14 rokov tak prosim nepisat somariny keď nevies všetko treba písať k tomu aká je otázka

@majka2 A to my máme vešteckú guľu? Uveď dôležité informácie a budeš mať úplne inú odpove, nie ako sa ty vyhadruješ, že somariny.

anonym_897f38
24. aug 2025
@majka2

@januska12323 keď poviem aby vydala výdaje ale je to odfkalnite variť nevie nič sama si nevie pomaly ani nabrať a to žien snami od 2 roky mám ešte 4 deti dospelého syna a ten teda vie všetko urobiť čo ma ale snou ja neviem tak reku či som už blba ja alebo čo lebo jen odpoveď je že ani kamošky doma nič nerobia

@majka2 tak máš ju v starostlivosti od 14, ale žije s vami od 2 roky ?

anonym_19d7f3
24. aug 2025
@majka2

@anonym_6e5e13 ona nevie nič naozaj nič

@majka2 Ak ju máš v pestúnskej starostlivosti od 14 rokov, jej biologickí rodičia boli zrejme nejaké sociálne prípady, nestarali sa a nič ju dovtedy nenaučili. A ona to má zažité v sebe. Predpokladám, že ani v škole sa poriadne neučí, nemá žiadne plány do budúcnosti... Tu už veľmi ťažko niečo zmeníš. Aj keď to ľudia ako ty počujú neradi, to sú gény po rodičoch. Jej takýto život vyhovuje, prečo by sa menila.

mikadooo
24. aug 2025
@anonym_19d7f3

@majka2 Ak ju máš v pestúnskej starostlivosti od 14 rokov, jej biologickí rodičia boli zrejme nejaké sociálne prípady, nestarali sa a nič ju dovtedy nenaučili. A ona to má zažité v sebe. Predpokladám, že ani v škole sa poriadne neučí, nemá žiadne plány do budúcnosti... Tu už veľmi ťažko niečo zmeníš. Aj keď to ľudia ako ty počujú neradi, to sú gény po rodičoch. Jej takýto život vyhovuje, prečo by sa menila.

@anonym_19d7f3 nemusia to byť gény po rodičoch. Skor je to stigmatizácia spoločnosti, ktorá im nalepí na čelo "gény po rodičoch". Je kopec deti z domova, ktorým sa podarilo žiť normálny život. Lenže to nemajú na čele napísané, že "ja som z detského domova". Zatiaľ čo tí neúspešní, s tými sa to vlečie celý život, lebo veď jasné, gény... Koľko 16ročných s normálnym domovom sa zle učí a doma sa nepretrhnú, pritom doma majú oboch rodičov... Koľko z 16ročných nemá jasné plány do života (lebo však v 16stich už by to mali mať všetci v hlavičke upratané, žejo). Strašne škatuľkuješ na základe pár riadkov od autorky.

Strana
z4