icon

Ako pomáhať deťom čeliť bodyshamingu v škole?

hejtermama
20. jan 2025

Stretávajú sa vaše deti (10-18) s komentovaním ich vzhľadu v škole? Nadávajú im? Ako im pomáhate brániť sa?

ina2405
20. jan 2025

@hejtermama môjmu 8r. sa vraj smejú, že je chudý. On je naozaj chudý, tak mu len poviem, nech si to nevšíma, že je zdravý a na tom záleží.

yelena159
20. jan 2025

Detiská sa smejú z každej jednej prkotinky.

basulaak
20. jan 2025

@hejtermama dieta je zatial male. Ale mne sa v 14 smiali, ze nemam prsia. Pokrikovali po mne zehliaca doska! Pristavacia draha! A pod…dost mi to ublizovalo. Mama komentovala moje proporcie tym, ze ona uz v kojom velu davno mala prsia aj menstruaciu. S takou vycitkou v hlase. Nevedela som to samozrejme ovplyvnit. Pomohol mi postup na gympel. Tam sa veci zmenili, dospela som a napadnikov som zrazu mala na kazdy prst…poucenie pre mna: byt rodic ktory podrzi, vela sa rozpravat. Ak je to moc vyhorotene riesit aj v skole s riaditelkou ci pedagogmi.

sense
20. jan 2025

U nás nie. Ale dcéra spomínala že sa jednému chlapcovi v triede vysmieval iný že je tučný a cela trieda bola "po škole" (pustili ich o 15min neskôr)a mali prednášku

lucia13022023
20. jan 2025

Synovcovi sa smiali (8r), že je konár. Lebo ze je chudý... Pritom má normálnu postavu.
Neter zas nepovedala co presne jej povedali v škôlke, ale raz po veľkej potrebe sa pozrela do zrkadla a tam smutne si povzdychla.. Opýtala som sa čo jej je, a ona že aj tak ma veľké bruško, aj po veľkej potrebe... Mala 5r.

sulavikova
20. jan 2025

Viem o žiačkach, ktorým sa smiali, že sú ako naše nedokončené diaľnice. Našťastie dievčatá to bravúrne zvládli.

ina2405
20. jan 2025

@hejtermama inak ja si myslím, že treba podporovať odolnosť, lebo zas zo všetkého robiť problém a vychovávať chudáčikov, ktorí sa pri prvej poznámke zložia je chyba. Nesedí to do dnešnej filozofie ležať so všetkým u psychológa, ale ja si myslím, že by sme my ľudia mali byť nielen ohľaduplnejší, ale aj odolnejší, lebo hňupovia sú všade.
Dnes je môda nazývať aj pravdivé konštatovanie bodyshamingom a násťročné deti majú zarobené na diabetes.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
michaelam2
20. jan 2025

@ina2405 je rozdiel ked dospely dospelemu povie nejaku konstruktivnu kritiku a ked sa decko vysmieva za nieco inemu dietatu

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
biba_18
20. jan 2025

mne narástli prsi fakt až 18-tich, teda čo ja som si vypučula poznámok - ale ja som bola pekná, mala som veľa nápadníkov, tak sa ma to nejak nedotýkalo veľmi… a jedna spolužiačka, taká asi žiarlivá, mala poznámky posmešné k mojej výške - ale keď som nereagovala, prestala s tým… dieťaťu nemám vedomosť že by sa mu posmievali kvôli postave, bol priemerný chlapec v tomto, ibaže ráčkuje. ale ani to si nepamatám že by riešil…

ina2405
21. jan 2025

@kittykat22 násťročné dieťa by skutočne tučné nemalo byť, to je na rodičoch. Ak je to len rýpanie a nepodložené, tak zas je mojou úlohou ako rodiča rozprávať sa, nech si z toho nič nerobí. Ale nie je normálne, aby malo 14r dievča 80kg. Omieľa sa tu bodyshaming, ale začiatok problému je vo výchove - nedostatok pohybu a nepozornosť rodiča. A čo sa týka vysmievania ako "okuliarnik indický" a "lentilky pod kobercom" - rozprávať a zas len rozprávať, ale neprikladať tomu väčšiu váhu, než je. Učiť deti trošku odolnosti, nech sa bránia voči takým hajzlíkom. Či sa budú v dospelosti pri všetkom rúcať?

ina2405
21. jan 2025

@michaelam2 to je rozdiel, s tým súhlasím

lenka_da
21. jan 2025

Ja myslim, ze deti preberaju vzorce spravania z rodiny a zo skoly. Na nasej v skole sa tejto teme asi dost venovali (nie len tomu), zrejme to prinieslo ovocie, lebo moje deti tvrdia, ze sa v triede nestretli s vysmievanim, dokonca nas dospelych dost razne opravuju, ak o niekom povedia, ze je tucny alebo nebodaj cierny (popri tom to nebolo myslene zle, len starsia generacia tak proste pomenovava cernochov, no). Takze za mna, ak to v skole s etikou myslia naozaj vazne a neberu to len akoze odskrntut, ze "splnene", tak to prinesie ovocie.

lasona
21. jan 2025

Tiež som jedna s tých, čo si zažila posmeškov až až. Prijala by som vtedy keby mi niekto poradil ako sa brániť. Základnú školu som nenávidela. Prisťahovali sme sa a v triede bolo 6 dievčat a ja som bola 7. Boli to hrozne časy. Mama bola aj par krát v škole riešiť to, ale nič to nepomohlo. Najväčší akter bol syn jednej učiteľky.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
ina2405
21. jan 2025

@kittykat22 prečítala si len pol názoru. Napísala som, že deti sa majú učiť ohľaduplnosti. A odkiaľ vieš, že sa mi nikdy nikto nevysmieval? Neviem, kde pracuješ ty, ale moji kolegovia, aj tí obézni nie sú vysmievaní takým primitívnym spôsobom a nikto do ich váhy nerýpe. Mne je váha druhého človeka ukradnutá a moje deti učím, aby nekomentovali negatívne výzor druhých ľudí. Ale ver tomu, že nie všetci toto deti učia. Takže naučiť sa prijať aj negatívny názor bez toho, aby som bežala za psychológom, je tiež užitočná schopnosť. Nie každému sa páčim a vždy sa nájde blb, ktorý ma bude chcieť podrypnúť.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
ina2405
21. jan 2025

@kittykat22 šikanu musí riešiť triedny ihneď, deti sa nemajú báť šikanu nahlásiť. Už som to s deťmi riešila a pomohlo to. Ale obeťami sú deti, ktoré sa boja útočníkovi postaviť, sú ľahkým terčom. Takže deti treba učiť aj obrane voči niečomu takému. To neznamená nadržiavanie šikane. Naopak. Ale je nešťastné cítiť sa celý život obeťou a ja nebudem dieťaťu hovoriť, aké je chúďatko. Naopak. Povzbudím ho, že má na to, aby sa patologickému človeku vedelo postaviť.

hejtermama
autor
21. jan 2025

@ina2405 otázka ale znie, ako by sa malo postaviť voči šikane- výsmechom to asi nebude. Argumentami? Ticho tiež nepovažujem za dobrý nápad...

hejtermama
autor
21. jan 2025

@lasona a čo si to iba pretrpela? Alebo sa za teba aj Kamoska postavila? Aký máš vzťah k vlastnému telu dnes?

hejtermama
autor
21. jan 2025

@sulavikova ako? Čo povedali?

sulavikova
21. jan 2025

@hejtermama boli to inteligentné slečny nad vecou. Chlapcom môže byť teraz ľúto, že sa zachovali tak pudovo/ primitívne.

ina2405
21. jan 2025

@hejtermama ja som synovi povedala, nech povie, že on je so sebou spokojný.
Mne sa ako pubertiačke vysmieval kamoškin otec, že vyslovujem zle "r". A račkoval on sám, neviem či bol hluchý. Na to som nevedela zareagovať a ani doteraz neviem, čo na to povedať. Lebo posmešky sú trápne a aj správna reakcia je otázna. Ale už sa ma to vnútorne nedotýka. Som so sebou spokojná. A to je asi jediná odpoveď, povedať druhému, že ja som spokojný a pracovať na tom, aby sme spokojní boli.