icon

Ako postupovať, ak nechcem, aby sa stredoškolák zúčastnil akcie?

26. okt 2024

A keď nechcem, aby sa moje dieťa (stredoškolák) zúčastnilo takejto akcie, napíšem ospravedlnenku a do dôvodu uvediem nesúhlasím s podujatím?
Bude to stačiť?
Dakujem

Ako postupovať, ak nechcem, aby sa stredoškolák zúčastnil akcie?
maja22
29. okt 2024

@1ryba Môj názor? Že si vysvetľujú tieto veci nesprávne. Chcú sa v podstate "spasit" sami. Nepotrebujú k tomu Boha. Nepotrebujú Vykupiteľa. Aspoň si to myslia. Sú si normou sami pre seba.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
tetapetra
29. okt 2024

@lenkakravcova na tvojom mieste sa s vymysleným islamom neozyvam 😀lebo pôjdeš do pekla (to tvrdí fešanda)

maja22
29. okt 2024

@1ryba A čo je podľa teba správne? Že aj keď každý verí v niečo iné, tak má pravdu? Ako by mohlo byť toľko rôznych právd? Buď je Boh len jeden, alebo ich je desať, dvadsať, tridsať... Buď človek ku spáse potrebuje Vykupiteľa, alebo sa dokáže spasiť sám. Buď Boh existuje, alebo neexistuje. To máš stále buď/alebo. Načo by mi bola taká viera, keby som si o nej myslela, že nie je pravá? Aký zmysel by to malo? Či mám jeden mesiac veriť tak a ďalší mesiac inak? Či ako si to vlastne predstavuješ?

lenkakravcova
29. okt 2024

@tetapetra neviem o čom hovoríš. Nečítala som celú diskusiu. A nezaujímajú má odklonu kresťanstva a ich teórie.

@1ryba Boh je vždy len jeden jediný. Ide vždy len o to, akú predstavu o ňom majú ľudia. Či je táto predstava založená na Jeho slovách alebo na slovách ľudí (tam vidno logické nedostatky).

@maja22 pravda môže byť len jedna.
Ak Ježiš hovorí, že je len Jeden Dobrý (a Ježiš to nie je), prečo to kresťania popierajú?
Lk 18,19
Ježiš mu povedal: „Prečo ma nazývaš dobrým? Nikto nie je dobrý, iba jeden — Boh.

maja22
29. okt 2024

@lenkakravcova prosím ťa, neťahaj ma zase do týchto debát, lebo už sme si písali x/krát a nemá to zmysel. Ty máš svoju vieru, ja svoju, vykladáš si Písmo inak ako ja, obe o sebe vieme, že vnímame Ježiša inak, načo je toto dobré?

lenkakravcova
29. okt 2024

@maja22 tak ten verš vyloz podľa seba. Kľudne počkám. 🙂

Môžeme si ho napísať aj v tvojom mene, aká by bola tvoja reakcia, keby si bola na jeho mieste. Čo z toho vyplýva?

Majka mu povedala: „Prečo ma nazývaš dobrou? Nikto nie je dobrý, iba jeden — Boh.

Vyplýva z toho, že ty si v tomto prípade rovná Bohu alebo si sama Boh?
Skús zapojiť vyrokovu logiku. Lebo keď tu niekoho presviedčas o svojej pravde, mala by si to vedieť raz dva zodpovedať a odôvodniť.

julca777
29. okt 2024

@tetapetra neklamem... Už som hovorila aj v tej dlhej správe, že nikdy nepíšem nič pokiaľ si nie som 100 istá a ak by som chcela niečo také vyjadriť tak poviem, že si to len myslím. Nikoho neodsudzujem a už je na vás ako to celé beriete, ale takto urážlivo mi tu hovoriť a nadávať som si nedovolila ani ja a to som tiež s vami nesúhlasila

1ryba
Odpoveď bola odstránená
julca777
29. okt 2024

@1ryba ty nechápeš? My vás tolerujeme... Naše náboženstvo je najspravnejsie, ale TOLERUJEME ľudí s iným vierovyznanim

viestta
29. okt 2024

@maja22 viera nie je pravda. Pravda sa da exaktne dokazat. Viera je pocit, ten moze mat kazdy aky chce. Exaktne ho nemusi dokazovat. Je to jeho volba v co veri alebo neveri, moze verit, ze je pravda to v co veri. Je iste len to, ze exaktne nemoze svoju pravdu dokazat. Moze v nu iba a len verit.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
29. okt 2024

@julca777 vaše náboženstvo nie je najsprávnejšie. Ani len váš hlavný predstaviteľ nikdy nenazval vaše náboženstvo správnym. Neexistuje výrok Biblie, ktorý nazýva kresťanstvo správnym na náboženstvom alebo náboženstvom od Boha. Toto napr v islame máš a Boh sa voči Koránu od jeho zoslania neohradil. Tak ako môžeš tvrdiť že to vaše je správne, keď hneď po 700r zoslal opravu toho, kam ste sa odklonili vo vašich vymyslených dogmach, ktoré ani len nedávajú logiku?

dominikamacakova
29. okt 2024

@322sima123 áno, mám problém s tým keď niekto šíri nenávisť, neviem prečo by sa to malo považovať za normálne. Je milión pozitívnych citátov, myšlienok, názorov, ktoré nikoho nedehonestujú (aj kresťanské) Hlavne, že na profile každá druhá fotka Ježiša (ktorý bol tiež mimochodom gej) 🙂

maja22
29. okt 2024

@1ryba Prosim ta, tolerancia neznamena suhlasit so vsetkym, co druhy povie. Nemusim s druhym suhlasit a pritom ho mozem mat rada. Keby si sa trochu vyznala, tak vies, ze v tych krajinach, kde veria v reinkarnaciu, sa v mene tejto viery ludia nechavaju trpiet a umierat na ulici, laska k bliznemu a milosrdenstvo s utrpenim je u nich vzacne. Museli tam prist krestania, aby trpiacim poskytli utechu, lieky, zdravotnu a ludsku starostlivost. Ty sa ma opytas na nazor a ked ti ho poviem, vybehnes na mna, ze som netoleratna. To, ze ja si o niekom myslim, ze sa myli, neznamena, ze mu tym nejako ublizujem. Ty si o mne co myslis? Si ku mne vo svojom ponimani tolerantna? Alebo si ma uz vo svojom srdci posudila a odsudila a okrem toho, ze si myslis, ze sa mylim, si ma este aj onalepkovala? Kde je tvoja hranica medzi respektovanim ineho nazoru a posudzovanim cloveka ako takeho?

lenkakravcova
29. okt 2024

@maja22 to, čo si napísala teraz je hlúposť. Budhisti veria v reinkarnáciu a nikoho nenechávajú zomrieť na ulici anj trpieť. Z ich filozofického hľadiska sa snažia o odstránenie a vyhnutie sa utrpeniu, nie naopak - trpieť chcú poväčšine kresťania (viď aj sedembolestna Mária, a podobne nezmysly máte vo sviatkoch).

A ako vidím, tak si mi neodpovedala, pretože sama vidíš, že niektoré výroky z Biblie sú veľmi ďaleko od dogiem, ktoré si kresťania vymysleli a nasledujú. Že je to v priamom rozpore jedno s druhým.

maja22
29. okt 2024

@viestta Da sa exaktne dokazat uzdravenie, ktore sa vymyka standardnemu "postupu"? Da sa exaktne dokazat, ze krv a maso, na ktore sa premenila biela hostia, pochadza z ludskeho srdca a obsahuje prvky, ktore obsahuje iba zijuce srdce? Da a predsa na to clovek potrebuje aj vieru, lebo je to predsa "nemozne"...

lenkakravcova
29. okt 2024

@maja22 tá premena hostie je trochu tiež blud. Napr pri poľskom prípade v Lehniciach bolo dokázané že srdcový sval pochádza z dieťaťa a bolo začaté vyšetrovanie pre vraždu.
Zaujímavé je tiež, že rôzne hostie obsahovali iné mäso, inú krvnú skupinu. Nepríde ti to minimálne podozrivé? Tiež som týmto hlupostiam verila, kým som bola v RKC.. potom si to človek začne študovať, pýtať sa a zistí že to je kus inak ako predpokladal
😄

A áno, udrzavenia sú - v rôznych náboženstvach. Dokonca v Tom hinduizme a budhizme máš reiki. Uzdravenia nemusia byť len od Boha. Aj dzini, alebo zly duchovia po vašom, vedia čiastočne uzdravovať. Sú energetickej povahy.

maja22
29. okt 2024

@lenkakravcova lebo nestiham. Ja ten Jezisov vyrok chapem ako skusku viery toho dotycneho. Jezis sa ho pyta, preco ho povazuje za moralnu autoritu. Preco kladie otazku prave jemu. Lebo o chvilu neskor ho vyzyva, aby ho nasledoval. A ti, ktori ho nasledovali, neskor posiela ucit a krstit vsetky narody v mene Otca, Syna a Ducha Sv. Ja viem, komu a comu verim a fakt nemam chut prave tebe nieco dokazovat, aj ked to teraz zo slusnosti robim. Uz ma kvoli tomu neoslovuj, prosim ta. Ked od teba budem nieco chciet, napisem ti aj sama. Verim, ze v nebi sa stretneme aj bez tychto dotahovaciek. 😉

1ryba
Odpoveď bola odstránená
tetapetra
29. okt 2024

@lenkakravcova buď rada,že nevieš. Pretože madam má názor, vlastne ani nie názor je to jej chorá dogma, že len rimo je top! Nie greko, pravoslávny, ale len rimo. Čiže ty si totálna obnož niečoho veľmi, veľmi zlého. Napísané v skratke 😉

tetapetra
Odpoveď bola odstránená
viestta
29. okt 2024

@maja22 veris v zazracne uzdravenie. Veris v zazraky s krvou kristovou, placuce sochy, krvacajuce sochy. Veris v Kristovu podobu v Turinskom platne. Veris. To je to slovo.

lenkakravcova
29. okt 2024

@maja22 nasledovať niekoho neznamená veriť, že je Boh. A krstiť v mene Boha, v mene jeho proroka a v mene Božích darov ľudstvu. Zjednotenie v podriadení sa do vôle Najvyššieho, v nasledovaní jeho príkazov a jeho prorokov.
Nie je to nič také, čo kresťanstvo tvrdí.

A to, či sa v nebi stretneme je dosť otázne. Boh v Koráne hovorí, že jediný hriech, ktorý neodpustí je úmyselne pridruživanie k Bohu (polyteizmus - napr viera že Ježiš ako človek bol Boh). Čiže je dosť možné, že sa tam nestretneme, ak sa polyteizmu nechceš vzdať. Je to všetko len a len na tebe.

Zoslali sme ti dole Knihu s pravdou (Korán), potvrdzujúcu to, čo jestvuje z Knihy (Evanjelium a Tóra) a ako svedectvo o nej. Rozhodni teda medzi nimi podľa toho, čo Boh zoslal a nenasleduj a neuprednostňuj ich túžby pred tým, čo sa ti dostalo z pravdy. Každému z vás sme učinili zákony a cestu svoju. A keby bol Boh chcel, bol by vás učinil jedným spoločenstvom, ale neurobil tak, aby vás skúške podrobil v tom, čo vám dal. Predbiehajte sa preto v konaní dobrých vecí. K Bohu sa vrátite všetci a vtedy vám oznámi to, o čom ste sa sporili. (Korán, 5:48)

Ľudia Knihy, neprekračujte medze svojho náboženstva a nehovorte o Bohu iné než pravdu. Veď Mesiáš, Ježiš, syn Márie, je len poslom Božím a Jeho slovom, ktoré vrhol Márii a duchom od Neho. Verte teda v Boha a jeho poslov a nehovorte: „Traja“. Prestaňte, je to lepšie pre vás. Veď Boh je len jeden Boh, Je jedinečný na to, aby mal syna. Jemu náleží, čo je v nebesiach a čo je na zemi. A Boh sám postačí, aby sa na Neho spoľahlo. (Korán, 4:171)

Keby boli pridružili k Bohu, bolo by márne všetko, čo konali. (Korán, 6:88)

„Ak by si k Bohu pridružil, tvoje skutky budú márne a budeš patriť medzi tých, ktorí prehrali“. (Korán, 39:65

Ber to ako láskavé varovanie, lebo na to máme posledný odkaz od Boha. Dokiaľ máš čas na nápravu. Študuj. Porovnávaj. Máš tak ako každý iný človek obmedzený čas pobytu na Zemi. Nepremárni ho točenim sa v bludných kruhoch, v ktorých aj sama vidíš, že nedávajú zmysel. V minulosti mali ľudia obmedzené informácie. Mnohí nevedeli čítať, písať, nedostali sa ku Koránu. Dnes si ho vieš stiahnuť v PDF a preštudovať. Dôvod toho, že tak neurobíš je len ten, že nechceš. A ak niekto nechce, doslovne odmieta prijať Božie vedenie, tak ako Izraeliti v čase Ježiša, čo myslíš, čo sa s ním stane? Čo čaká človeka, ktorý odmieta vieru? Skús sa nad tým zemysliet. Pre tvoje vlastné dobro.

lenkakravcova
29. okt 2024

@viestta na Neftlixe je o turínskom plátne celkom dobrý dokument, ako vznikol daný podvod. 🤷
A tie plačúce sochy, to je tiež celkom zaujímavé. Zatiaľ som necitala ani o jednej, ktorá by nebola fake. Väčšinou ide o kadejaké prespekulovane blbosti (voda s hrdzou, slepačie krv) na zvýšenie turizmu do oblasti. 😅 Dokonca aj u nás v kostole plakala panenka Mária. Keď horelo. Chudinka, vytlačilo jej cez oči (ale aj inde - o tom ale pomlcime) pri horení veriacu vodu, ktorá v nej bola nasiaknutá od zatekania a konsenzu.

senta_sofia
29. okt 2024

Zaujimal by ma nazor dietata, v tomto veku ho tymto lahko vyclenis z partie. Ak nechce on, respektovala by som to.

lenkakravcova
29. okt 2024

*kondenzu

julca777
29. okt 2024

@1ryba nikoho neposudzujeme. Ide to to, že máme tolerovať ľudí s iným vierovyznanim, ale náboženstva môžeme porovnávať a povedať, že naše je najspravnejsie, to ale neznamená, že sme netolerantni

lenkakravcova
29. okt 2024

@julca777 každý verí, že jeho viera je tá naj. Ale.. keďže som bola kresťanka, môžem povedať že v kresťanstve sa to tvrdí bez logického podkladu. Len na základe toho, že ti to niekto povedal (a nepochádza tak z Biblie). Nemáte na to nič, čím by ste toto tvrdenie podložili. Je to tvrdenie založené na vode.

julca777
29. okt 2024

@senta_sofia vždy sa treba postaviť za svoj názor aj napriek vyčleneniu... Jednoducho ho nenechaj oslavovať Halloween len kvôli zapadnutiu, jeho duša je dôležitejšia ako to, či západne alebo nie. A ak ma normálnych kamarátov tak to pochopia. Je to niečo ako keby nejaká partia fajčila a ty nechceš, aby tvoj syn fajčil tak aj keď kvôli tomu nebude "cool" a vyčlenila ho z partie, ale nenechá si zničiť zdravie.