Ako reagovať, keď 16-ročný syn fajčí?
Ahojte priatelia. Môj vcelku pokojný život sa včera obrátil naruby. A som veľmi nešťastná, utrápená. Máme 16 ročného syna, ktorý sa po ťažkom školskom roku dostal na gymnázium. Vždy to bol dobrý chlapec, mal krúžky, učil sa. Teraz v lete nechodí po baroch, iba s kamarátmi na bicykle, zahrať si basketbal, chodili opekať, varili si u niektorého doma. Večer sa vždy včas vrátil. Ale, začala som mať predtuchu, či nefajčia. A veru, včera večer som cigarety našla v jeho izbe. Vôbec som v noci nespala. V hlave mi bežali hrôzostrašné scenáre. Poraďte prosím skúsení rodičia, ako sa máme s manželom zachovať. Možno toto máte za sebou. Možno viete poradiť ako postupovať. A tiež ma trochu psychicky upracete. Viem, že nastúpi do školy, bude mať menej času na stretávanie s kamarátmi.
S manželom pred ním nikdy nefajčíme, zriedka pijeme nejaký oslavový alkohol. Snažíme sa dať dobrý príklad. Ako rodičia s mužom držíme spolu.
V 16-tich som mala za sebou prvý sex, alkohol, cigarety a dokonca aj marihuanu. A milujúcich rodičov, rešpektujúcich rodičov. Ak niečo tušili, vždy komunikovali, prešli s nami všetky riziká atd. Som im vďačná, lebo vyskúšať sme chceli všetko, no ostalo to len pri tom. Normalne sa s ním porozprávaj. Je to takmer dospelý človek. Tam nepomoze trest, len komunikacia a dosledky.
Od 16 fajčím. Mám 31 a neviem sa toho za otca zbaviť... proste sa to nedá, asi som odsúdený, aby som bol pochovaný s nejakým fajčivom. Ak to skúša, ok, vždy lepšie skúsiť tabák, ako drogu.
Ja som to zazila s mojim… ked mal 15. Ja nefajcim, jeho otec ano. Nezijeme spolu, takze u otca sa fajci bezne, u nas doma nie. Nezakazovala som, to nema zmysel… vysvetlila som, co to obnasa, ze to ide do penazi, ze to smrdi a ze mu to ako sportovcovi bude znizovat vykon. On ma uistoval, ze vsak on len obcas si da a tak… ale po case som si vsimla, ze ta poznamka o sporte mu vrtala v hlave a s cigaretami prestal. Mozno si teraz, ked uz je starsi aj da, ked je v lete vonku s deckami, ale bezne nefajci. Proste, v tomto veku uz sa zakazovat moc neda. Pomoze, ked maju rodicia vybudovany vztah, zalozeny na dovere a velke dieta si este necha od mamky poradit. Ale aj tak je na nom, ako sa rozhodne. Drzim palce!
Ake hrozostrasne scenare ti bezali v hlave? Nemusi to nic extra znamenat, ved aj vy si zapalite a ziadna hroza sa nestala. Ja som si na vysokej skole tiez niekedy zapalila, ale nikdy to neprerastlo do nejakej zavislosti a postupne sa mi cigarety uplne sprotivili, teraz uz ani nechapem, ako moze niekto dobrovolne vdychovat dym 🙂 A drviva vacsina mojich kamaratov z cias VS, ktori fajcili, tak uz nefajcia, tusim len jedna kamoska fajci a vsetci ostatni s tym casom sekli. Cize najpravdepodobnejsie je, ze navzdy fajcit nebude, alebo si obcas zapali ako vy.
Ďakujem vám za podporu, názory a skúsenosti. Už sme sa rozprávali a povedali negatíva. Bol to dlhý rozhovor. Vraj má teraz také obdobie, láka ho to keď je s kamarátmi. Och dieťa moje. Bol prekvapený, že nevrieskame.
Kamoske mama nasla cigy mohli sme mat tak okolo 16r. Kupila jej zopar krabiciek (nepamatam sa kolko) ze ju nepusti z domu kym to nevyfajci. Kamke bolo tak zle ze na cigaretu ani nepozrela zopar rokov 🙂
Ako matka 2 uz dospelych synov, nefajciarka, som to neriesila. Nema to totiz vyznam. Su to proste chalani, fajcia, aj sa opiju. Predo mnou fajcenie skryvali, co som neskor povedala, ze je smiesne, tak prestali, moj nazor na fajcenie poznaju. Zakazovat nema zmysel. Vzdy mali volnost a vyrastli z nich normalni, sikovni muzi. Myslim, ze o dceru sa rodicia viac boja.
Žiaľ to patrí k puberte..hoď kameňom ak ste vy boli iný...na pár výnimiek...
No tiez mam 16 rocneho,zatial to odsudzuje,u nich vapivali a fajcili uz od 7 triedy. A zase ja som v 16 zacala fajcit, nasi najskor nevedeli,potom a
sme s maminou fajcili aj spolu.... ona prestala, aj ja som prestala ked som otehotnela. Doteraz nefajcime. Takze scenare su rôzne🙂
...
Všetci pubertaciohrnaju nos..A keď sú dospelí, skoro každý z nich fajčí.
Ja by som sa s ním porozprávala asi len tým smerom, aké je to škodlivé a návykové...zakázať mu to žiaľ nemôžete, veď predsa môže fajčiť potajomky aj naďalej. Možno fajčí len z frajerky, alebo aby zapadol ku kamarátom, spolužiakom. .deti sa.menia, to ze voľakedy chodil na krúžky atď je fajn, vsetco chodili, ale príde aj iné obdobie, a to puberty.

Môj 13 ročný už skúsil vapku.🤷🏻♀️Nerobím z toho drámu,každý to skúsil.