icon

Ako riešiť obťažovanie dcéry starším mužom?

12. sep 2024

Dcera prisla domov v hysterickom placi a ked som sla za nou co sa stalo, po dlhom cakani sa mi zdoverila, ze ju na praxi obtazoval starsi muz. Isla potom do skoly kde to povedala aj ucitelke co ju mala mat na starosti a, ze ta ju vysmala a este jej povedala, aby si prestala vymyslat. Baby ja vobec netusim co robit? Dcera je na svoj vek uz vyvinuta ako zena ale co sa tyka chovanim atd. je to este dieta. Miluje rozpravky, vsetko detske. Vobec som necakala, ze toto sa moze mojej stat. Je pekna, stihla.
Ako mam podla Vas postupovat dalej? Nespala som kvolj tomu celu noc

rebellefleur
12. sep 2024

@enmery ale tu sa bavime o pripade, nieze chodili po lekaroch, ale presne opacnom. Samozrejme, najdes x rodicov, s x skusenostami, ale tak komentujeme snad to, co je v diskusii. A v podstate "lahku korist" pre kadejakych pofidernych typkov z nej tiez v podstate "spravili" zial rodica. Ano, je to tvrdo napisane, ale realita. Bohuzial

lilope
12. sep 2024

@aurora33 téma je fake. V každej vete si odporuje. Od vyvinutej 17ky čo nosí detské oblečenie až po individuálny študijný plán, pri ktorom jej spolužiaci robia zle. A už vôbec nechápem ako človek, ktorý neznáša dotyky, môže pacientom merať tlak. Najprv píše o psychiatričke, potom psychologičke. Najprv je dieťa len trochu iné a nakoniec je to dieťa s nezvládateľným hnevom, ktoré dokáže ubiť vlastnú matku.
Čo sa ešte nedozvieme v týchto bájach?

luccija
12. sep 2024

@lilope lebo nechcela povedať hneď pravdu, ale to je jedno ja jej verím.Individualny studijný plán môže mať, keď bude úplne diagnostikovaná takéto baje by človek neznalý aspergerom a autistom by nikto nenapísal, že jej preloží veci v izbe a je nesvoja plus svoje rituály.Len škoda, že sa to ide riešiť, keď dcéra pomaly končí skolu.

belasy_motylik
12. sep 2024

Ak má PAS tak to bude mať s prácou v zdravotníctve, na oddeleniach tobôž, veľmi ťažké, zvážte to, hľadajte možnosti. Keby mala PAS potvrdené už pred prijímačkami tak ju na tento odbor ani nezoberú a veľakrát to má opodstatnenie. Je to priveľká záťaž v mnohých oblastiach.

yosi
12. sep 2024

@lilope A potom stretne vnuka Davida Hasselhoffa, bude svadba na ktorej bude spievať Peter Stašák a budú žiť šťastne až kým my všetci nepomrieme

autor
12. sep 2024

@lilope prosim ta keby si si to citala postupne jasne pisem. Zacala som s nou chodit k psychologicke ktora po jej zachvatoch nas poslala k psychiatricke. Ja som nikde netvrdila, ze dcera ma 17. Myslela som to tak, ze prsia ma uz ako dospela zena ale postavou aj tvarou je este dieta. Oblecenie jej nemozem kupovat v normalnom obchode lebo vsetko jej je enormne velke! Je problem na nu vobec nieco zohnat.

Pri merani tlaku sa JEJ nikto nedotyka! Jej nevadia dotyky ked ona sa niekoho dotyka. Jej vadia ked JU niekto chyta! Individualny studijny plan sme riesili na inej skole nie tejto lebo to odporucala psychologicka ale skola nam nevysla v ustrety.

Jasne lebo bezne mamicky vsade mavaju s papiermi ze maju ine dieta, ze?

autor
12. sep 2024

@yosi pride Vam to vtipne sa odbavovat na dietati? Dufam, ze Vy takyto problem nebudete musiet riesit

autor
12. sep 2024

@belasy_motylik ona prijimacky nerobila.. ju len prelozili z inej skoly

lilope
12. sep 2024

@autorka o psychiatričke si písala na x stranách dozadu ešte keď sa ani nechýrovalo o tom, že dcéru chceš dať vyšetriť, psychiatričku si plietla s psychologičkou už dávno predtým, tak si to po sebe prečítaj. Individuálny študijný plán jej neschválili na pôvodnej škole, tak prečo nenastúpila do tej školy normálne prezenčne (keď na ňu chcela ísť), prečo si ju na miesto toho dala na úplne inú školu, kde rovnako individuálny plán nemá? Nedáva to zmysel. 17 nemá, tak koľko má, keď je pod zákonom a ako zdravotné sestry sa vyjadrili, na prax sa chodí až v 3. ročníku? Ak je v 3. tak ešte len začala praxovať koľko, týždeň? Po týždni v škole sa hneď nabieha na prax? A keď hovoríš, že nemá ani 18, tak ako dlho už chodí na tú prax? Napíš, aká škola robí prax v 1.-2. ročníku SŠ keď to tu viacerí vylúčili? Najprv neznáša dotyky, dať niekomu pusu, pohľad na bozkávanie, na sex, na potrat. Už zrazu jej dotyk nevadí, pokiaľ ho ale dáva len ona. A k tomu poprsiu sa už ani nejdem vyjadrovať, lebo to nemá cenu. Mám veľmi podobné miery ako tvoja dcéra, až na tie prsia. A teda obvod hrudníka 85 sa nemôže zmestiť ani do najväčších detských tričiek na výšku 170, keď som sa ja s mojou 80 a malými B do nich ledva vliezla, je to nereálne a táto téma je jeden veľký výmysel, ešte aj tie detaily o chlapovi pacientovi pti zisťovaní anamnézy, tie pobavili.

belasy_motylik
12. sep 2024

Ale chápete vy, aj ona, čo je obsahom práce zdravotníka?

lilope
12. sep 2024

@luccija takéto veci, okrem toho že ich možno vidieť v televízii, sa dajú dohľadať ľahko na internete. To s tým kolísaním by mne ako laikovi napadlo ako prvé, ešte som si hovorila, keď som to čítala, že no jasné, to je prvoplánové. Veci na inom mieste korešpondujú skôr s obsedantno kompulzívnou poruchou. A celkovo mi to príde ako inšpirované seriálom Dobrý doktor, kde je hlavná úloha doktor autista.

timea301196
12. sep 2024

@janage presne tiež mi napadlo že bola zneužitá

dotka04
12. sep 2024

Mila @autorka , velmi ma mrzi, cim si prechadzas ty aj tvoja dcerka. A velmi ma tiez mrzi, s cim sa stretavas vo vacsine tunajsich prispevkov 🥺 Je az zalostne, kolko necitliveho, ba az slovne agresivneho spravania sa tu demonstruje, kolko pseudoargumentov sa tu “hrdinsky” prezentuje. Je mi luto, ze mnoho z reci patri takisto matkam, ergo zenam, ktore vychovavaju dalsie generacie deti, ktore od nich mozu toto “kriklunstvo” a netakt nielen odpozorovat, ale dokonca i sami prebrat a hrdo prezentovat. I to je, zial, obraz socio-kulturneho nastavenia, ktore na nasom malickom uzemi zivime a ktore nas tak stale taha ku (nielen moralnemu) dnu.

Podla riadkov, ktore citam, ste aj s muzom dobri, starostlivi rodicia, ktori sa nevahaju za dcerku postavit a pomoct jej riesit problemy. Som si ista, ze mnohe deti tych dám, ktore sa tu odbavuju na vas ucet, by za to u svojich rodicov dalo aj nebesa… Ano, dcerka ma narok byt este detska. Je vzdy normalnejsie sa v ca 17tke obklopit plysakmi nez riesit nezelane tehotenstvo. Je skvele, ze viete o jej nestandardnosti a snazite sa ju podporovat v co mozno najsamostatnejsom zivote do buducna, i ked jasne, ze vas (a ju ani nehovoriac) to bude stat ovela viac namahy, nez neurotypicke deti. O to viac hovorim: klobuk dole.A na zaver: nie, nemyslim si, ze si ako matka zlyhala. Neviem v com by to malo byt. Ako matka mi prides nesmierne citliva, nacuvajuca svojmu dietatu, empaticka, ochranujuca, laskava a milujuca, nebojaca sa vyziev. Dcere davas skvely priklad do zivota a ona mozr byt rada, ze vas aj s muzom ma.
Drzte sa doma❤️

enmery
12. sep 2024

@dotka04 👏

patus_2
13. sep 2024

Autorka, na základe čoho ste žiadali individuálny študijný plán, ak píšeš, že dcéra nie je diagnostikovaná?

jaskolka
13. sep 2024

Autorka, neviem, ale ja skutočne nerozumiem, na akú to zdravotnu školu chodí, keď nema ani 17,je v 3 ročníku, no ona chodí už sama na prax (nechajú ju len tak úplne samu odoberať anamnézu, merať VF) a pritom píšeš, ze je veľmi dobra na praxi a chvália si ju. To ako dlho už akože praxuje? Keď na zdravotnej škole sa v 3 ročníku ešte len ide do nemocnice, to pochybujem, ze by už za 1,5 týždňa školy tak perfektne zvládla prax, ze by robila veci, ktoré robia až ziaci tak v 4 ročníku a zároveň by ju chválili, aká je šikovná.
Proste mi to nesedí. Aj to, ako píšeš, ze je zároveň zrejme autistka, asperger a neviem co ešte, a vy, ste absolútne doteraz neriešili, lebo "z toho vyrastie." Ziadali ste o individuálny plán, kvôli čomu? Keď ju preložili na inú školu, tam už nepotrebovala individuálny plán? To vám nenapadlo, ze bude problém?

autor
13. sep 2024

Dcere sme ziadali IP z dovodu, ze skola pre nu bola velmi daleko a kedze je aka je tak sme nechceli aby toto musela absolvovat sama. A na denne dochadzanie to nebolo realne. Prestup nam vybavila riaditelka a navyse tu kde je sa dostane skor. Bud ju odvezieme mi alebo ide autobusom, prip. ju odvezie niekto z rodiny

janababana
13. sep 2024

Autorka prosim Ta kolko ma Tvoja dcera rokov a do kolkeho rocnika chodi? To tu na Slovensku? Dakujem za odpoved.

matullienka
13. sep 2024

@janababana na túto otázku autorka nebola schopná odpovedať na 12 stranách, pýtali sa jej to tu už viackrát

janababana
13. sep 2024

@matullienka tak mozno to prehliadla, ak sa to tu nezaplni komentami tak si to snad precita a odpovie ☺️

simca06022011
13. sep 2024

len opatrne s tymi diagnozami

bbshop
13. sep 2024

@matullienka mňa by neprekvapilo keby neodpovedala preto lebo jej dcéra je dokonca ešte staršia než tipujeme. Takéto deti zvyknú mať odklady, prepadávať atď. My si myslíme, že ide o 17r a zistíme, že ma 20.

huxy
13. sep 2024

@matullienka
@bbshop písala, že dcéra nemá ešte 18, že je vraj stále pod zákonom, ale nebola schopná napísať konkrétne číslo

ullala
13. sep 2024

@bbshop ake deti zvyknu prepadavat? Ak myslis aspergerov, tak vela z nich prave naopak zvykne preskakovat rocniky a chodit do tried pre nadane deti.
Ale neviem, ci som ta spravne pochopila, tak ja len pre istotu, aby tu nevznikol nejaky blby dojem z deti s AS.

bbshop
13. sep 2024

@ullala deti, ktoré ešte nie sú pripravené na nástup do školy a jej dcéra bola podľa autorkinych slov považovaná vždy za hlúpu a zaostalu, keďže sa dlho nevedelo o diagnóze a dokonca dodnes ju nemá na 100% stanovenú

janababana
13. sep 2024

@huxy a nema ani 17, lebo to autorka nepotvrdila. Cize mne z toho vychadza, ze ma 16 a menej, preto mi je divne na aku skolu chodi tu na Slovensku. Ak sa k tomuto autorka nevyjadri (samozrejme nie je to jej povinnost), tak tato tema zavana vymysleninou. Lebo neverim tomu, ze tu na SK hned v prvom rocniku idu do nemocnice k pacientom 15-16rocne deti, zrovna v septembri druhy tyzden vyucby ked este ani stolicky za lavicami neohriali. A dalsia vec, neviem si predstavit rodica a pediatra (opat pisem o Slovensku) aby takto brutalne zanedbali zdravotny stav dietata. Neexistuje, aby nebola posielana na riadne vysetrenia uz v skorson detstve v predskolskom obdobi a duplom v skolskom obdobi kedy ju museli rodicia prekladat zo skoly na skolu.

ullala
13. sep 2024

@bbshop no to ano, nakoniec este bude mat dcera nadpriemerne IQ a zisti sa, ze bola za hlupu preto, lebo sa o nu starali ludia, ktori s nou nevedeli pracovat a rozvijat ju a jednoduchsie im bolo pobedat, ze je blba. A to nemyslim rodicov, ale skor pracovnikov v skolstve. Staci priklad zo strednej školy, kde ju bez dokazov oznacia za klamarku.

huxy
13. sep 2024

@janababana ale my sme písali, že musí mať aspoň 17, inak by nemohla chodiť na prax do nemocnice. Nepotvrdila to, ale ani nevyvrátila. Celé divné 🤷🏼‍♀️

janababana
13. sep 2024

@huxy ved presne to. Nerozumiem preco pri vsetkych detailoch co tu uviedla nenapisala dve zakladne info - v akom rocniku je jej dcera a kolko ma rokov. Lebo odpoved na svoju otazku “co ma v tej situacii robit” uz dostala od viacerych uzivatelov uz davno.

ullala
13. sep 2024

Ak by malo nahodou dievca este len 16 a je v druhom rocniku, odporucala by som ju preradit na inu skolu. Na vhodnejsiu skolu, teda taku, ktora nema komunisticky pristup k deckam a najde po vystudovani viac uplatnenia ako z tejto zdravotnickej.