icon

Ako riešiť situáciu, keď dcéra uprednostňuje otca?

15. apr 2024

Mám 2 deti, 9 ročný syn a 13 ročnú dcéru. S deťmi som vždy mala pekný vzťah ale v poslednej dobe sa dcéra viac ťahá k nemu. Napríklad ideme na turistiku a ona ide celou cestou s ním a ja so synom. Nezatahuju ma do svojich debát. Poviem úprimne, že mi je to ľúto. Môj muž je populárnejší zrejme aj z dôvodu že jej všetko dovolí a všade ju pusti, kým ja nie. Paradox je že keď bola menšia do tých cca 10 rokov sa jej nevenoval, nikdy ju nezobral do kina, na zmrzlinu keď som nešla ja. Ani po narodení syna, pustil jej televízor a nevšímal si ju. Tak ako aj so synom chodím hrávať futbal na ihrisko ja lebo jemu sa nechce. Vždy bola starostlivosť o nich celá na mne aj čo sa týka učenia do školy. O to viac ma mrzí, že uprednostňuje jeho, vedú filozofické debaty a mna berú ako niekoho menejcenneho lebo nemam také vzdelanie ako muž . Trvá to už niekoľko mesiacov. Boli ste v podobnej situácii? Nechať tak a čakať čo bude?

martinmmartin
15. apr 2024

Vsak pises ze ma 13 rokov tak prirodzene sa priklana k tomu co je pre nu viac zaujimave, stimulujuce, atd . Ty a vlastne hocikto by si to tiez robila keby si mala na vyber z 2 moznosti a jedna z nich by bola ovela lepsia predsa.

janinah
15. apr 2024

Bud rada,ze majú dobry vzťah a nerieš somariny.

kamatopo
15. apr 2024

Porozprávaj sa s manželom. Vysvetli mu svoje pocity. A skús sa prihovárať aj ty k dcére. Mám tak isto starú dcéru a vidím,že tiež viac ide k tatinkovi no môj muž zapája do rozhovoru všetky strany. Veď sme rodina.

jumama
15. apr 2024

Ako vsetko pri detoch, aj toto je len obdobie🙂 Dcera ta neprestala mat rada, a je dobre, ze konecne "nasla" aj tatinka a tatinko ju. Je pre nu zdrave mat pekny vztah s oboma. Potrebuje dobry muzsky vzor, nech si nevyberie nejakeho nevhodneho chlapca v buducnosti... 🙂

Ja mam presne 13 rocnu, u nej to bolo tak medzi 11-12, ze sa priklonila k tatovi a teraz nas ma mierne "v pazi" uz oboch 🙂 Naj je pre nu kamoska. U nas akoby uz taka najhorsia papulovacna puberta bola medzi 12-13 a zvladli sme to aj my rodicia dajako tak, ze uz sa na vsetkom "dohadujeme", staviame vsetko na vzajomnej dovere. Moc nam toho o sebe neporozprava sama od seba, ale obcas ma chvilku, ze ked sa povypytujeme, povie vselico...

To uz sa pomalicky zacni pripravovat na syndrom prazdneho hniezda, lebo tie detuchy uz budu viac a viac samostatne a budes mat viac a viac casu na seba... bude ti mozno obcas aj smutno, tak ako teraz, ze oni uz su samostatne jednotky. To je nasim cielom, deti vypiplat, vychovat a pustit do sveta 🙂 Ak by na tebe visela, kdesi by bola chyba 🙂

thirstymonk
15. apr 2024

Podla mna dcera si uvedomila, ze si len obycajna casnicka a otec ma VŠ. Takze uz sa s tebou nema o com bavit 🤣🤣🤣 bo deti len toto jedno zaujima. 🤣🤣🤣

katica06
15. apr 2024

Porozprávajte sa s manželom, vo výchove by ste mali ťahať za rovnaký koniec, nie že otec všetko dovolí. Dlhodobo to bude robit problémy

michaela789
15. apr 2024

Veď buď rada, že majú o čom. Nechápem. Bola by si radšej, keby si ju stále nevšímal ako keď bola mladšia? Dospievanie má svoje štádiá, kedy si deti budujú vzťahy. Na tom, ktorý začína medzi tvojou dcérou a otcom nevidím absolútne nič zlé. Ja mám zatiaľ dvoch synov a, predstav si, obaja na otcovi lipnú. Majú svoje hry, svoje aktivity, ktoré robia iba s ním. Starší mi dokonca sám povie, že ide za tatom lebo on to vie lepšie (postaviť bunker, hrať kolky, stavať lego, meniť hlasy pri rozprávke...). A samozrejme, že keď boli bábätká tak som ich piplala najmä ja - sople, teploty, hysáky, kojenie, nočné vstávanie, učenie všetkého možného.... Podľa mňa by si mala zmeniť pohľad na vec, zbytočne robíš dusno a dcéra by sa nemala cítiť vinne za to, že má s otcom svoje témy a svoju zábavu.

rybkoava
15. apr 2024

Veď to je super, že má dcéra s otcom dobrý vzťah. Moja je v podobnom veku tvojej a dlhé rozhovory vedie
s tatom. Venoval sa jej od malička aj, keď nie toľko čo ja. Keď išiel len smeti bez nej vysypať, revala ako pavian. Ja som som mohla odísť aj na celý deň a ani si to nevšimla. A pritom som väčšinu času trávila s ňou bola ja, aj keď bola chorá, aj teraz sa s ňou učím ja. Chodíme spolu na " babské jazdy". To odporúčam, ideme si spolu kúpiť oblečenie, alebo nejaké drobnosti. Ja som tá prísnejšia, ale je to v poriadku. Som rada, že si rozumejú a vidí v ňom vzor. O pár rokov si budú naše dcéri hľadať partnerov a otec má byť ten vzor.

ivik4
15. apr 2024

Nechcem byt zla ale niektorym Vam fakt vadi uz vsetko. U nas je asi tiez popularny viac otec, dala by som to tak 60-40 a z rovnakeho dovodu ze ovela viac vychovavam a upozornujem ja, nez otec. Viem ze nas oboch ma rovnako rad,kazdy den mi to x krat povie takze vobec neriesim ci ide casto x radsej niekam s otcom jak partaci

nivea777
15. apr 2024

Aj môj 7 ročný syn od malička ide viac za mužom,je naňho dosť naviazaný. Stále volá len jeho keď niečo potrebuje, mňa ohlási len ked chce jesť alebo muž nie je doma🤣 Beriem to úplne v pohode

simca06022011
15. apr 2024

uplne neromalna vec, zvykaj si, najstarsia dcera je proste otcova :DD ja si tiez ocka nedam ani za nic a videla som to aj xkrat pri kamoskach a tak. A hlavne ak sa jej aj venuje. Napr. u nas to vacsinou nevidno doma, lebo ja som s dcerou 99% casu a riesim s nou vsetko. Otec je u nas len do poctu, tak aj vztah maju taky.
A to ze sa maju o com bavit? ved bud rada... ty sa jej venuj inak a inokedy, urob si cas len na nu.

chiarisimo
15. apr 2024

Poznám 13-ročné dievčatá, ktoré sa moc s otcami nebavia.... a nie je to pekný pohľad...
Buď rada, že majú pekný vzťah! Porozprávaj sa o tom s mužom

negymama
15. apr 2024

tak asi doteraz ako male dievcatko si snou nemal co povedat a do toho detskeho dievcenskeho sveta nevidel a nerozumel mu.
teraz ked mu dcera vyrastla do skoro rovnocenneho partnera na debaty, tak k sebe nasli cestu a svojim sposobom dcera dobieha zameskane. je mozne ze toto cele roky postradala, mat blizky vztah s otcom a teraz sa nevie toho nabazit.
Bud rada, ze aspon na zaver detstva si nasli k sebe cestu a vytvoria si blizky vztah. Prejde par rokov a dcera si bude viac blizka s kamaratkami ci pridu prve lasky a otec prestane byt pre nu tak zaujimavy.
moja starsia presne vo veku 12-14 rokov bola neustale v debate s muzom, aj sa vadili, aj bola "papulnata" ale neustale vsetko preberali, dlhe rozhovory.

anjelicek26
15. apr 2024

Ked chces zo seba robit ziarliveho blbca, tak chod muzovi vysvetlit, ze ti vadi, ze si rozumie s dcerou 🙄 Prosim ta... rodicovstvo nie je o zasluhach, ale o ochote pocuvat, ochote sa prisposobit a ochote "nechat ist" tam, kde srdce taha... teraz ju taha viac k nemu, prijde ine obdobie a bude ju tahat zasa viac k tebe. Bud pre nu nadalej mamou, ako sa patri a viac neries... ked zratam kolkymi obdobiami presla nasa pubertiacka, kym sme sa dostali tam, kde sme 😂

betulinka1
15. apr 2024

Inak nerozumiem rade, že porozprávaj sa s mužom? Akože o čom? O tom, že nerozprávaj sa s dcérou? Autorka podľa mňa je fajn, že si našli k sebe cestu a že vedia sa porozprávať a vedú filozofické debaty. Tak ty sa zameraj na tie ženské debaty. Vypýtaj ju niekedy zo školy a spravte si babský deň, len vy dve. Napríklad so mnou si mama nebola taká blízka ako so sestrou (bola mladšia), chodili spolu na výlety a kino a tak. Ja už som v tom čase nemala záujem, bola som už na strednej a mala svoj okruh kamošiek. Podľa mňa aj prísny rodičia si dokážu nájsť k detom cestu ak chcú ale musi byt správne nastavený pomer prísnosti a rovnocennosti. Už má 13 rokov, už môžeš podľa mňa začať vytvárať aj ten kamarátsky vzťah s dcérou.

anketkarka
15. apr 2024

Je to pochopiteľné,že v puberte ju zaujímajú rôzne témy a možno ocko má v nich lepší prehľad. V ženských témach by si mala mať väčší prehľad Ty. To bude Tvoja parkete. Skús sa radšej zamyslieť nad sebou, sebahodnotou a sebavedomím. Nie je dobré, že dokážeš žiarliť na toto. Je to čisto o Tebe. Ubližuješ si sama sebe svojim postojom, lebo dcéra ani otec nerobia nič zlé. Budujú si vzťah.

zmrzlinka2021
15. apr 2024

Autorka,

a prečo sútazís o pozornost s vlastnym manzelom? Ved ste rodina, je uplne jedno, ku ktoremu rodicovi dieta o trosku viac inklinuje. Je to uplne normalne. Nerob si s dietata partera, nato mas svojho manzela. Podstatne je, ze dieta je v rodine lubene, stastne, a je uplne OK, ze raz ma blizsi vztah s matkou, raz s otcom.